TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis
Teraz jest 24 lip 2019, o 08:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lip 2017, o 15:24 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 lip 2017, o 15:20
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: avensis
Rocznik: 2013
Silnik: 2zr
Witam wszystkich,

Posiadam avensis T27FL z 2013 roku i doposażyłem ją w radio Touch 2 (bez modułu Navi) - niestety nie działa mi w nim Bluetooth - pokazuje się komunikat: "Oczekiwanie na moduł Bluetooth"
Czy ktoś coś wie więcej na ten temat?

Z góry dzięki za pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 lip 2017, o 21:51 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 30 sie 2011, o 12:30
Posty: 230
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 18
Marka: Toyota
Model: T27FL Prestige cvt
Rocznik: 2015
Silnik: 2,0 benz. valvematic
Mietek22 napisał(a):
Witam wszystkich,

Posiadam avensis T27FL z 2013 roku i doposażyłem ją w radio Touch 2 (bez modułu Navi) - niestety nie działa mi w nim Bluetooth - pokazuje się komunikat: "Oczekiwanie na moduł Bluetooth"
Czy ktoś coś wie więcej na ten temat?

Z góry dzięki za pomoc.

A wykonałeś procedurę sparowania telefonu z radiem?

_________________
AVE!
Obyś Żył Wiecznie!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 lip 2017, o 22:26 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 lip 2017, o 15:20
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: avensis
Rocznik: 2013
Silnik: 2zr
nie mogę nic zrobić z BT, bo cały wyświetla się wyżej wymieniony komunikat....


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lip 2017, o 06:24 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 30 sie 2011, o 12:30
Posty: 230
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 18
Marka: Toyota
Model: T27FL Prestige cvt
Rocznik: 2015
Silnik: 2,0 benz. valvematic
Mietek22 napisał(a):
nie mogę nic zrobić z BT, bo cały wyświetla się wyżej wymieniony komunikat....

Wykonaj następujące kroki:
- na stronie my.toyota.eu (można wejść w język polski) sprawdź kompatybilność swojego telefonu z urządzeniem w samochodzie; zwróć uwagę nie tylko na markę i typ telefonu, lecz również na jego wersję oprogramowania. Jeśli posiadasz oprogramowanie Windows to mogą być kłopoty i nie uzyskasz połączenia, ale również najnowsze wersje Androida nie zawsze współpracują z Touch. Nie wszystkie telefony są kompatybilne ze stacją medialną samochodu.
Na tej stronie uzyskasz też informacje jakie funkcje telefonu będzie można wykorzystać (niestety, nie wszystkie).
- jeśli, według wykazu, telefon będzie współpracować to przed rozpoczęciem procedury sparowania (uzyskania połączenia), włącz w nim wyszukiwanie aktywnych urządzeń a następnie przy URUCHOMIONYM silniku wejdź w funkcje tworzenia połączenia BT w radiu - wyświetlane komunikaty poprowadzą Cię przez cały cykl.
Powodzenia.

_________________
AVE!
Obyś Żył Wiecznie!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lip 2017, o 09:24 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 lip 2017, o 15:20
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: avensis
Rocznik: 2013
Silnik: 2zr
Zbigniewa -> Ty mnie chyba nie rozumiesz...

Opisz dokładniej ten problem.

1. Radio cały czas przy włączeniu BT wyświetla komunikat "Oczekiwanie na moduł Bluetooth" - nie można wejść w żadne ustawienia BT
2. Żaden telefon czy inne urządzenie nie wykrywa radia w pobliżu

W skrócie radio nie nadaje żadnego sygnału i nic nie może go znaleźć.

Według tej grafiki moduł BT jest z modułem navi, cale czy to prawda? Jak będę miał możliwość sprawdzę dokładnie model radia może ktoś po modelu zweryfikuje jak to jest z tym BT
https://www.vleeuwen.net/wp-content/upl ... m-view.png


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lip 2017, o 09:27 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 30 sie 2011, o 12:30
Posty: 230
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 18
Marka: Toyota
Model: T27FL Prestige cvt
Rocznik: 2015
Silnik: 2,0 benz. valvematic
Silnik!
Uruchomiony motor?

_________________
AVE!
Obyś Żył Wiecznie!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lip 2017, o 09:35 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 30 sie 2011, o 12:30
Posty: 230
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 18
Marka: Toyota
Model: T27FL Prestige cvt
Rocznik: 2015
Silnik: 2,0 benz. valvematic
I jeszcze jedno - sprawdzałeś kompatybilność telefonów ze stacją multimedialną?

_________________
AVE!
Obyś Żył Wiecznie!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lip 2017, o 19:08 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 667
Pochwały: 50
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Mietek22 napisał(a):

Opisz dokładniej ten problem.

1. Radio cały czas przy włączeniu BT wyświetla komunikat "Oczekiwanie na moduł Bluetooth" - nie można wejść w żadne ustawienia BT
2. Żaden telefon czy inne urządzenie nie wykrywa radia w pobliżu

W skrócie radio nie nadaje żadnego sygnału i nic nie może go znaleźć.

Według tej grafiki moduł BT jest z modułem navi, cale czy to prawda? Jak będę miał możliwość sprawdzę dokładnie model radia może ktoś po modelu zweryfikuje jak to jest z tym BT
https://www.vleeuwen.net/wp-content/upl ... m-view.png


Prawdopodobnie masz system sparowany z jakimś odtwarzaczem i to na niego moduł czeka.
Jeżeli masz coś podpięte do gniazda USB to odłącz, wykonaj soft reset (wyłącz zestaw a następnie przytrzymaj 10s wciśnięty przycisk włączania).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 cze 2019, o 14:52 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 16 cze 2019, o 14:38
Posty: 7
Marka: Toyota
Model: Corolla
Rocznik: 2017
Silnik: 1,6 benzyna
Dzień dobry Wszystkim. Jestem nowym użytkownikiem tego forum a trafiłem tu szukając rozwiązania tego samego problemu. Co prawda mam Corollę ale problem jest ten sam. Dołożyłem radio z TT2 pochodzące z samochodu z nawigacją i okazało się, że BT jest ale w module nawigacji. Opisane w powyższych postach metody nie działają. Wygląda, że radio szuka modułu BT. Czy udało się Wam rozwiązać problem i jak to zrobiliście? Mój telefon na pewno działa z radiem, które było zainstalowane fabrycznie - bez wyświetlacza. A więc to nie jest kwestia telefonu. Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 cze 2019, o 20:05 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 maja 2018, o 16:09
Posty: 25
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 D4D
Być może problem jest ten sam co u mnie - jeżeli radio nie wykryło mikrofonu nie włączało systemu bluetooth. W moim przypadku gdy poprawnie podłączyłem mikrofon radio od razu włączyło bluetooth.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 cze 2019, o 07:36 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 16 cze 2019, o 14:38
Posty: 7
Marka: Toyota
Model: Corolla
Rocznik: 2017
Silnik: 1,6 benzyna
Z mikrofonem nic nie robiłem, ponieważ w radio, które było w samochodzie , takie standardowe bez wyświetlacza dotykowego, bluetooth działał i funkcja odbioru telefonu aktywowała się samodzielnie, uznałem, że mikrofon znajdujący się przy lampce nad lusterkiem jest podłaczony poprawnie. Czy mógłbyś opisać co zrobiłeś z podłaczeniem tego mikrofonu? Z góry dziękuję za poradę i dziękuję również za sugestię dotyczącą mikrofonu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 cze 2019, o 11:00 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 maja 2018, o 16:09
Posty: 25
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 D4D
Ja akurat dokładałem mikrofon do istniejącej instalacji, ale za pierwszym razem okazało się że we wtyczce "nie stykało", pomogło jej ponowne wciśnięcie - skoro jednak mikrofon był wcześniej i działał to raczej nie ten trop.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 cze 2019, o 13:22 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 16 cze 2019, o 14:38
Posty: 7
Marka: Toyota
Model: Corolla
Rocznik: 2017
Silnik: 1,6 benzyna
Dzięki za informację. Ja nic nie zmieniałem w wiązce mikrofonowej ani w w kostce 28-pin, tyle, że przepinałem z jednego radia do drugiego, Czy w Twojej instalacji była nawigacja, czy tylko samo radio?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 cze 2019, o 21:49 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 maja 2018, o 16:09
Posty: 25
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 D4D
miałem radio bez BT (zwykłe), dodałem radio z BT (zwykłe) a potem je wymieniłem na TT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 cze 2019, o 12:59 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 16 cze 2019, o 14:38
Posty: 7
Marka: Toyota
Model: Corolla
Rocznik: 2017
Silnik: 1,6 benzyna
To trochę inny przypadek. Mam radio z BT ale z małym wyświetlaczem, standardowe radio w Toyocie, ale zachciało mi sie kamery cofania.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 cze 2019, o 20:12 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 maja 2018, o 16:09
Posty: 25
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 D4D
to tak jak u mnie :)
tyle że trafiłem komplet.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 cze 2019, o 07:07 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 16 cze 2019, o 14:38
Posty: 7
Marka: Toyota
Model: Corolla
Rocznik: 2017
Silnik: 1,6 benzyna
Zastanawiam się nad wycofaniem się z montowania kamery. Problemów jest coraz więcej - oryginalna jest dość droga i wymaga zrobienia otworu w karoserii - co może skutkować utrata gwarancji, trzeba wymienić blendę, dokupić wiązkę i powalczyć dodatkowo z podłaczeniem samej kamery. Wygląda to per saldo na mało efektywne rozwiązanie,


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 cze 2019, o 14:57 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 maja 2018, o 16:09
Posty: 25
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 D4D
Bez przesady ... ten dreszczy emocji przy wierceniu w klapie :)
Jak znajdę czas to postaram się wrzucić trochę zdjęć.
Ja kupiłem kamerę z wtykiem (wiązka była odcięta), zakupiłem przewód, 4 szpilki (wtyki do gniazda przy radiu) ze szrota za grosze, jedno gniazdo z wtykiem do bagażnika tak aby można było w razie czego rozpiąć wiązkę i tyle zakupów.
Ułożenie kabla do bagażnika to była chwila (no dobra na spokojnie jeden wieczór) potem drugi aby dokończyć, tj. rozebrać klapę i prawie cały bagażnik, wywiercić otwór w klapie (tutaj z tego co pamiętam wzornik w instrukcji Toyoty jest odwrócony o 180st!) , wyciąć otwór w blendzie (nie ma sensu wymieniać ;) przymierzyć, dwa razy sprawdzić czy działa. Zamalować farbą miejsce cięcia, poskręcać i się cieszyć.
Czyli potrzebna umiejętność posługiwania się lutownicą, wiertarką z porządnym wiertłem, trochę odwagi w rozbieraniu samochodu.
Acha musisz jeszcze dodać sygnał wstecznego, nie zawsze jest doprowadzony do radia.
Generalnie prawie wszystko zgodnie z instrukcją montażu kamery do T27 (przed i po lifcie).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 cze 2019, o 15:11 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 16 cze 2019, o 14:38
Posty: 7
Marka: Toyota
Model: Corolla
Rocznik: 2017
Silnik: 1,6 benzyna
Fakt, jak to napisałeś jest to w sumie proste, gdy się ma gdzie. Na podwórku już nie jest tak różowo. No i ja mam "na głowie" gwarancję, w tym 12lat na perforację blachy. Gdy zacznę robić samoróbki to ją stracę. Ze względu na wiek to jest już ostatni mój samochód, więc oceniam to wszystko trochę inaczej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 cze 2019, o 23:52 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 sty 2015, o 22:19
Posty: 315
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 benzyna CVT
a nie interesowałeś się takim czymśhttps://www.aliexpress.com/item/Car-Dynamic-Trajectory-Reverse-Backup-Rear-View-Camera-For-Toyota-Corolla-Auris-Avensis-T25-T27-Vehicle/32922513807.html?spm=2114.search0604.3.9.4a64721fnpyw18&s=p&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_5_10065_10068_10843_319_10059_10884_317_10887_10696_321_322_453_10084_454_10083_10103_10618_10304_10307_10820_10301_10821_537_536,searchweb201603_52,ppcSwitch_0&algo_expid=8a837772-bb94-4bf7-86c3-47357ba28cc6-1&algo_pvid=8a837772-bb94-4bf7-86c3-47357ba28cc6&transAbTest=ae803_5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 cze 2019, o 10:28 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 16 cze 2019, o 14:38
Posty: 7
Marka: Toyota
Model: Corolla
Rocznik: 2017
Silnik: 1,6 benzyna
Ta lampka nie zmieściłaby się do otworu w klapie bagażnika , ja mam Corollę 2017 a lampka oświetlenia tablicy ma wymiary 28x56 mm. Podobne lampki są do kupienia i na naszych serwisach , chociaż taką, która pokazuje dynamiczne zmiany toru jazdy spotkałem tylko raz, nie pamiętam dokładnie od którego oferenta.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: auto.com.pl | motostat.pl | Polska Jazda