TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 27 kwi 2018, o 10:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lip 2009, o 23:52 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lut 2009, o 23:56
Posty: 47
Lokalizacja: Wałbrzych
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 1998
Silnik: 7A-FE
Witam.
Dziś przestało mi świecić oświetlenie kabiny podczas otwartych drzwi. W przypadku gdy przełączniki są w drugiej pozycji oświetlenie działa. Co może być przyczyną?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 lip 2009, o 00:27 
Offline
Guru
Guru
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 cze 2007, o 00:18
Posty: 2742
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: T22 & T27
Rocznik: 2009
Silnik: 4A-FE & 3ZR-FAE
Dzieje się tak przy wszystkich drzwiach, czyli tylko np kierowcy?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 lip 2009, o 00:33 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lut 2009, o 23:56
Posty: 47
Lokalizacja: Wałbrzych
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 1998
Silnik: 7A-FE
Innych drzwi nie sprawdzałem. Teraz jest za późno więc sprawdzę jutro. A robi to jakąś różnicę?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 lip 2009, o 06:58 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 14 lip 2008, o 06:21
Posty: 1416
Lokalizacja: Dobra / Szczecin
Pochwały: 23
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
Może się tylko powiesić krańcówka otwarcia jednych drzwi, właśnie tych u kierowcy.
Trzeba sprawdzić!!
Później sprawdź żarówki i zobacz czy dochodzi napięcie do nich.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 lip 2009, o 08:25 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lut 2009, o 23:56
Posty: 47
Lokalizacja: Wałbrzych
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 1998
Silnik: 7A-FE
Nie działa również na innych drzwiach... Sprawdziłem bezpieczniki. Są OK. Żarówki chyba są dobre skoro jak się przełączy włącznik to świecą.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 lip 2009, o 09:32 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
a moze wina lezy w samym przelaczniku w lampce, zdemontowac, zobaczyc

_________________
opcja SZUKAJ Twoim przyjacielem...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 lip 2009, o 09:47 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lut 2009, o 23:56
Posty: 47
Lokalizacja: Wałbrzych
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 1998
Silnik: 7A-FE
OK. Jak będę miał chwilkę to rozkręcę. Kurcze... taka pierdoła a tak mnie męczy :-)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 lip 2009, o 10:14 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 cze 2009, o 22:08
Posty: 476
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T22 kombi
Rocznik: 1998
Silnik: 7A-FE 1.8 + LPG
A czy jak otworzysz drzwi to na tablicy koło zegarów świeci Ci się lampka informująca o otwartych drzwiach??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 lip 2009, o 10:17 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lut 2009, o 23:56
Posty: 47
Lokalizacja: Wałbrzych
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 1998
Silnik: 7A-FE
Świeci się. Wszystko działa OK oprócz tego co opisywałem

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 lip 2009, o 10:59 
Offline
Guru
Guru
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lut 2008, o 13:04
Posty: 2234
Lokalizacja: WAW, Józefów
Pochwały: 100
Marka: CZARNA
Model: WOŁGA T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 2,0 D4D 1CD
Wina tkwi ewidentnie w przełączniku przy samej lampce (styki, może przewód).
Pomierz multimetrem

Prąd dochodzi skoro żaróweczka pali w poz. "ON"
Wyłączniki w drzwiach też OK, skoro pali się żaróweczka na desce.

Cudów nie ma...
Powodzenia

_________________
"CZARNA WOŁGA"Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 lip 2009, o 11:01 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lut 2009, o 23:56
Posty: 47
Lokalizacja: Wałbrzych
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 1998
Silnik: 7A-FE
Spróbuję. Gorzej będzie jak to coś "po drodze" do lampki.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 lip 2009, o 11:06 
Offline
Guru
Guru
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lut 2008, o 13:04
Posty: 2234
Lokalizacja: WAW, Józefów
Pochwały: 100
Marka: CZARNA
Model: WOŁGA T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 2,0 D4D 1CD
uglook napisał(a):
Spróbuję. Gorzej będzie jak to coś "po drodze" do lampki.


Nie bądź pesymistą, posprawdzaj najpierw i napisz koniecznie czy usunąłeś przyczynę usterki dla potomnych!

_________________
"CZARNA WOŁGA"Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 lip 2009, o 22:46 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 6 paź 2008, o 15:59
Posty: 17
Lokalizacja: Gliwice
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 1998
Silnik: 7AFE
Zmartwie Cie, ale mam to samo. W ASO znajomy mechanik powiedzial, ze to bolaczka wlasnie tej lampki. Od jakiegos czasu szukam uzywanej bo tez jest ciemno przy otwartych drzwiach co jest mocno denerwujace. Ponoc cos w srodku jest nitowane i to latwo puszcza.. Nie widzialem tego na wlasne oczy bo mam inne problemy z tym autem do rozwiazania.. pzdr

_________________
http://JaguaremDoSlubu.eu


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 lip 2009, o 00:05 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 maja 2009, o 13:37
Posty: 76
Lokalizacja: Białystok
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2001
Silnik: 1ZZ-FE + LPG
W momencie zakupu mojej bryczki światełko nie działało.Myślę sobie-spalona żarówka. Ale żarówka okazała się sprawna! Lampka nie świeciła w żadnej pozycji. Zrobiłem dość dziwna rzecz-"pomachałem" szybko przełącznikiem s jednej skrajnej pozycji w drugą...błysnęło...machałem tak jeszcze kilka chwil...i... świeci!!!! :jupi:

Styki przełącznika były zaśniedziałe. Wilgoć robi swoje a tego przełącznika nikt zbyt często nie rusza. Może u Ciebie jest ta sama bolączka? Spróbuj!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 lip 2009, o 00:14 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lut 2009, o 23:56
Posty: 47
Lokalizacja: Wałbrzych
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 1998
Silnik: 7A-FE
Już próbowałem... Pstrykałem obydwoma przełącznikami i nic nie dało... W sobotę rozbiorę lampkę bo teraz tylko praca i praca...

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 lip 2009, o 12:06 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 6 paź 2008, o 15:59
Posty: 17
Lokalizacja: Gliwice
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 1998
Silnik: 7AFE
Daj znac bo jestem ciekaw czy wpadniesz na jakis pomysl naprawy tej lampki :) pzdr

_________________
http://JaguaremDoSlubu.eu


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 lip 2009, o 16:26 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 29 cze 2009, o 21:57
Posty: 8
Lokalizacja: WLKP
U mnie ewidentnie zepsuło się coś wewnątrz lampki. Prz raz świeci raz nie.. Zmiana pozycji ON/OFF/DOOR powoduje mruganie... Jak ją zdemontować żeby zobaczyć czy coś się nie obluzowało?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 lip 2009, o 17:57 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 lut 2007, o 23:47
Posty: 2687
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 56
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2014
Silnik: 1.8
cristians napisał(a):
Jak ją zdemontować żeby zobaczyć czy coś się nie obluzowało?

Najlepiej poszukać na Forum...
Dla ułatwienia podam, że jest opis ze zdjęciami w dziale "Zrób to sam".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lis 2009, o 09:02 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 8 paź 2008, o 07:48
Posty: 24
Lokalizacja: Wrocław
uglook napisał(a):
Witam.
Dziś przestało mi świecić oświetlenie kabiny podczas otwartych drzwi. W przypadku gdy przełączniki są w drugiej pozycji oświetlenie działa. Co może być przyczyną?


I jak udało Ci się rozwiązac ten problem? U mnie jest to samo. Przypuszczam że styki są zaśniedziałe i trzeba je przemyć alkoholem izopropylowym (taki do czyszczenia opytki w np DVD-ROM'ie)

Mam zamiar się do tego zabrać ale może udało ci się to już naprawić inaczej?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 13 lis 2009, o 10:22 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lut 2009, o 23:56
Posty: 47
Lokalizacja: Wałbrzych
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 1998
Silnik: 7A-FE
Udało mi się. Trzeba przeczyścić te blaszki trzymające żarówkę, trochę ją poodginać żeby dobrze trzymała i ok. Niestety teraz spaliła mi się żarówka a nie mam czasu jej wymienić :-)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 13 lis 2009, o 13:04 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 8 paź 2008, o 07:48
Posty: 24
Lokalizacja: Wrocław
Dzieki kolego!

Widzisz jakbyś tego nie ruszał i zostawił zepsute to by Ci się żarówka jeszcze nie przepaliła :hihihi:

[ Dodano: 2009-11-16, 07:40 ]
Naprawiłem to u siebie.


Widzę że usterka jest typowa dla modelu dlatego opiszę w czym problem.

Otórz w lapce podsufitowej nie ma kabelków a prąd doprowadzany jest do zarówki przez metalowe blaszki przymocowane do obudowy nitami.

Lampka w pozycji DOOR przestaje świecić kiedy poluzowuje sie jeden z nitów. Akurat na tym nicie zaczepione są dwie blaszki, jedna pod drugą. Gdy nit się poluzuje blaszki po prostu się ze sobą nie stykają ponieważ nie są dociścięte.

Najlepszym sposobem jest zalutowanie dwóch blaszek ze sobą. Niestety ja nie mam dostępu do prądu więc wcisnęłem pomiędzy blaszki folię aluminiową co również załatwiło sprawę. Z tego powodu jeśli już ktoś zabierze sie do naprawy tej lampki to niech od razu naszykuje folię aluminiową lub lutownicę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 13 mar 2010, o 20:33 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 3 cze 2008, o 18:26
Posty: 58
Lokalizacja: Zawiercie
Wznawiam problem, gdyż mam nietypową sytuacje w T25 z oświetleniem wnętrza kabiny ale z tyłu. Z tyłu od strony pasażera przy otwieraniu drzwi oświetlenie wewnątrz kabiny się swięci i potem gaśnie (pozycja DOOR na oświetleniu) natomiast z tyłu od strony kierowcy na chwilę gaśnie i koniec. Czy przy ustawieniu pozycji oświetlenia DOOR powinno podświetlać tył i przód przy otwieraniu i zamykaniu czy tylko przód? Jak zresetować tą krańcówkę o której ktoś wyżej wspominał?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 mar 2010, o 00:10 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 21 cze 2007, o 12:27
Posty: 963
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 4
wyczyść styki w krańcówce i powinno być dobrze.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 mar 2010, o 11:18 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 3 cze 2008, o 18:26
Posty: 58
Lokalizacja: Zawiercie
bobikos napisał(a):
wyczyść styki w krańcówce i powinno być dobrze.

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć gdzie znajdują się styki krańcówek i jak się do nich dostać (zielony jestem w tych sprawach)?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 mar 2010, o 09:09 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 21 cze 2007, o 12:27
Posty: 963
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 4
czarny dzyndzel w gumie przy drzwiach który się wciska jak zamykasz i wyciska jak otwierasz drzwi. Trzyma się na jednej śrubie. Ma w środku styk łączący dochodzący do niego kabel z masą. Trzeba ten styk wyczyścić.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 mar 2010, o 17:31 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2009, o 11:15
Posty: 14
Lokalizacja: OLKUSZ/KATOWICE
Marka: TOYOTA
Model: Avensis T25FL
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0 D4D 126km
mialem tez ten problem, poprostu musialem przelacznik przeczyscic;]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 sty 2018, o 00:46 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 02:17
Posty: 65
Lokalizacja: Lublin
Pochwały: 3
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2008
Silnik: 1.8 benzyna + LPG
hej hej mam objawy jak u uglook (problem z oświetleniem w pozycji door)
styki sprawdzone są ok, opiszę co mi się udało jeszcze namierzyć.
Po podłączeniu miernika (z żarówką w obudowie lampki), przy otwartych drzwiach mam napięcie 0,2 V, po zamknięciu spada do 0.
Po wyciągnięciu żarówki, na stykach mam 12V, przy zamknięciu drzwi zachowuje się prawidłowo bo spada do 0.
I teraz jak jak do układu bez żarówki, przy otwartych drzwiach gdy mam 12V wcisnę żarówkę to od razu spada na 0,2 V.
Jakieś pomysły dlaczego przy obciążeniu spada od razu na 0,2V?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 sty 2018, o 09:27 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lut 2016, o 18:08
Posty: 352
Lokalizacja: najczęściej 100-lica, rzadziej Suwałki albo Przemyśl
Pochwały: 35
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 2.2 D4-D + V-Tech :)
Może palnę coś głupiego, ale na mój gust wygląda to tak, że coś w obwodzie z żarówką (albo ona sama) ma przebicie, ale nie na tyle duże, żeby spalić bezpiecznik (pewnie zamyka obwód przez coś innego, tak jak czasem tylna lampa przez inną żarówkę i np. przy hamowaniu żarzy się wsteczny) i dlatego napięcie spada niemal do zera. Oprócz napięcia sprawdź, jak duży tam prąd płynie.

Wysłane z komórki (za stodołą) przy użyciu LTE (sąsiada)

_________________
"Filateliści zbierają znaczki, a fetyszyści paznokcie i włosy zmarłych. Nie da się tego wytłumaczyć. Nigdy nie rozumiałem, jak można zbierać znaczki." F. Mulder

Nasza Silver Lady - viewtopic.php?f=63&t=23076


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 sty 2018, o 10:51 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 sie 2016, o 21:59
Posty: 287
Pochwały: 13
Marka: Toyota
Model: Avensis T25/T27
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8 benzyna
blonson napisał(a):
hej hej mam objawy jak u uglook (problem z oświetleniem w pozycji door)
styki sprawdzone są ok, opiszę co mi się udało jeszcze namierzyć.
Po podłączeniu miernika (z żarówką w obudowie lampki), przy otwartych drzwiach mam napięcie 0,2 V, po zamknięciu spada do 0.
Po wyciągnięciu żarówki, na stykach mam 12V, przy zamknięciu drzwi zachowuje się prawidłowo bo spada do 0.
I teraz jak jak do układu bez żarówki, przy otwartych drzwiach gdy mam 12V wcisnę żarówkę to od razu spada na 0,2 V.
Jakieś pomysły dlaczego przy obciążeniu spada od razu na 0,2V?


Zobacz na którym styku masz + i do tego styku podłącz żarówkę, ale masę pobierz z innego punktu obudowy. Zobacz czy taka kombinacja działa prawidłowo. Może nie być dobrej masy lub styki przełącznika w lampce lub w drzwiach wymagają przeczyszczenia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 lut 2018, o 17:18 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 02:17
Posty: 65
Lokalizacja: Lublin
Pochwały: 3
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2008
Silnik: 1.8 benzyna + LPG
Hej nie zabrałem się jeszcze do weryfikacji, jak ruszę temat na pewno się podzielę uwagami/pomiarami.
Hej!

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda