TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 24 sty 2018, o 11:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 sty 2018, o 09:49 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 sie 2015, o 11:45
Posty: 12
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2004
Silnik: D-4D 2.0 1CD-FTV
Czołem!

Otóż od kilku dni mam problem. Po włączeniu świateł nie zawsze zapala się prawy xenon. Na początku myślałem już, że żarnik odszedł do lepszego świata i pora na wymianę ale po ponownym włączeniu - działa. Nie dzieje się tak zawsze a tylko raz na jakiś czas.

Oczywiście poszperałem najpierw w necie na ten temat i wychodziłoby, że to na 99% przetwornica.
Jednak inny objaw zwrócił moją uwagę - kolor światła.

W prostym teście na ścianie nie widać żadnej różnicy ale patrząc na soczewki widać, że lewa (ta bezproblemowa) świeci białawym, "zimnym" światłem a ta prawa (wadliwa) świeci światłem idącym w barwę ciepłą (nie da się określić czy to fiolet, róż czy coś innego - różnica nie jest jakaś kolosalna ale jednak widoczna).
Dodam, że światło nie gaśnie ani nie mruga podczas jazdy.
Jestem pewny, że przed tymi "wydarzeniami" obydwie świeciły jednakowo.

Co byście obstawiali - przetwornica czy żarnik?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda