TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 21 paź 2017, o 01:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 24 lut 2008, o 19:29 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 gru 2007, o 14:11
Posty: 9
Lokalizacja: grodków
Mam ten sam problem z tym, że w ave fl kombi. Wszystkie bezpieczniki sprawdzone, prąd jest. Co to może być?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 lut 2008, o 19:57 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 10 sie 2007, o 23:25
Posty: 591
Lokalizacja: Biała Podlaska
Marka: Corolla
Model: E12
Rocznik: 2006
Silnik: 1ND-TV
Sprawdźcie sobie czujnik otwarcia klapy bagażnika (odpowiedzialny za włączanie żarówki). Podobny problem czasami jest z drzwiami, szczególnie zimą. Prawdopodobnie zaśniedział. Powinien być zamontowany w miejscu gdzie klapa styka się z nadwoziem, na obwodzie otworu bagażnika - prawdopodobnie przy zamku. Jak bezpieczniki są ok to innej możliwości nie ma.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 lut 2008, o 20:43 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
grzechu dobrze prawi :-) cos w tym racji jest

sprawdzcie to a potem sie bedziemy martwic :jezyk:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 lut 2008, o 21:00 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 sie 2007, o 14:25
Posty: 9
Lokalizacja: Ząbkowice
Ano sprawdzę, sprawdzę i czym prędzej poinformuję o efektach :D Pozdrowionka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Mialem to samo
PostNapisane: 28 lut 2008, o 15:58 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lut 2007, o 23:47
Posty: 91
Lokalizacja: kraków
Marka: Avensis_20TD_1999
Model: Avensis Verso 2002
Rocznik: 2002
Silnik: 2.0 VVT-i
Mialem identyczny problem z reszta dokladnie mamy taki sam model ave i tez 99r :-D
Tutaj cos opisalem moze sie przyda
http://avensis.info/viewtopic.php?t=97


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2008, o 14:57 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 sie 2007, o 14:25
Posty: 9
Lokalizacja: Ząbkowice
No i wszystko jasne!!! Chłopaki, mieliście rację, Dotarliśmy do wnętrza zamka. Środek był zaśniedziały, pokryty zielonkawym nalotem który był winny temu, że nie było światełka. Po wyczyszczeniu, popryskaniu WD40 znowu zaczęło działać. DZIĘKI raz jeszcze :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 17 mar 2008, o 23:56 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 19 lis 2007, o 16:59
Posty: 33
Lokalizacja: Bdg
Dobrze wiedzieć :D Bo jak aj dzisiaj otworzyłem bagażnik to nie dość ze ciemno na dworze to i w samochodzie tez ... :/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 kwi 2008, o 19:30 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 10 kwi 2008, o 19:18
Posty: 19
Lokalizacja: Białystok
Marka: TOYOTA
Model: Avensis T22 FL
Rocznik: 2000
Silnik: 1CD-FTV
A ja mam ciemno i już sprawdzałem tą lampkę i na niej normalnie jest napięcie, żarówka jest dobra, ale czujnik otwarcia klapy, gdziekolwiek on jest, nie działa i nie zapala lampki. Poza tym powoduje mi to również świrowanie alarmu, który nie "czuje" otwarcia tylnej klapy... HELP jak ktoś ma coś takiego albo wie coś na ten temat.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 kwi 2008, o 21:32 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
czujnik - male czarne,da sie wciskac i wyciskac, poszukaj a znajdziesz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 kwi 2008, o 18:56 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 kwi 2008, o 18:42
Posty: 3
Lokalizacja: swietokrzyskie
zginelo oswietlenie wnetrza, lampa nad glowa kierowcy . podswietlenie stacyjki , lampa pasazerow tylnych siedzen ,lampki w drzwiach . oswietlenie bagaznika , bezpieczniki wewnatrz auta sprawdzone gdzie dalej szukac ? to co udalo mi sie sprawdzic bez wiekszej ingerencij to brak napiecia na bialo czerwonym przewodzie zasilajacym lampke bagaznika . w innym takim samym aucie na tym przewodzie jest napiecie , gdy poda sie napiecie na ten przewod to jest oswietlenie bagaznika oswietlenie drzwi i oswietlenie nad tylnym siedzeniem natomiast nie ma jescze oswietlenia nad glowa kierowcy i oswietlenia stacyjki , czy jest jakis ukryty bezpiecznik ? ktorego nie moge znalazc .ma ktos moze schemat elektryczny tego obwodu ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 13 kwi 2008, o 22:06 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
a bezpieczniki pod maska sprawdzone????


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 kwi 2008, o 21:09 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 kwi 2008, o 18:42
Posty: 3
Lokalizacja: swietokrzyskie
bezpieczniki sprawdzilem wszystkie , podalem plus bezposrednio do lampki podswietlenia i dopiero zaczelo dzialac .i niech tak zostanie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 kwi 2008, o 21:12 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
napisales, ze bezpieczniki wewnatrz auta sprawdzone - odczytalem to tak, ze tylko te pod kierownica, a te pod maska w komorze silnika ominales...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 wrz 2008, o 22:51 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 21 gru 2007, o 00:02
Posty: 75
Lokalizacja: Orzesze
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2000
Silnik: 3S-FE
Od pewnego czasu zauważam, że przy otwarciu tylnej klapy lampka oświetlająca bagażnik raz świeci a raz nie świeci (chyba kiedy jest wilgoć się nie zapala... ale nie jestem pewny).

Podobnie jest z lampką otwartych drzwi na desce rozdzielczej. Mimo iż otwieram tylną klapę to lampka ta niekiedy pozostaje zgaszona.

Wnioskuję, że to chyba coś z czujnikiem otwarcia klapy... tyle tylko że nie mogę go znaleźć. Może to gdzieś w środku zamka siedzi?
Ktoś wie gdzie znajduje się ten czujnik w kombi przed FL?


________________________________________
Dżizzzz... :wsciekly: To już czwarty wątek na ten temat! Opcja "Szukaj" się kłania! :jacipokaze: Scaliłem wszystko co się dało.

Portal


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 wrz 2008, o 00:09 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 21 cze 2007, o 12:27
Posty: 963
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 4
Zapewne tam gdzie po FL... czyli w zanitowanym zamku... Jeśli masz trochę zdolności utnij nity w zamkuod strony połączenia z klapą, wtedy go rozbierzesz, wyczyść ten włącznik, choć to też nie jest proste, połączenie między dwoma stykami zapewnia taki malutki metalowy walec w kostce która jest w zamku. Jeśli chodzi o składanie to ja niczym już nie łączyłem tej metalowej obudowy która wcześniej trzymała się za pomocą nitów. Po prostu przykręciłem śrubami zamek do klapy i wszystko się trzyma.
A jak nie chce Ci się bawić to nowy, albo używka ale nie wiadomo ile pochodzi.
Problem jest o tyle z tym brakiem sygnalizacji otwartej kalpy, że jak się otworzy auto z oryginalnego pilota i otworzy tylko klapę a brak będzie o tym informacji to auto po kilkunastu sekundach samo się zamknie, nieraz nawet z kluczykiem w środku jeśli się go tam zostawi...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 wrz 2008, o 03:23 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 4 cze 2007, o 00:18
Posty: 2744
Marka: Toyota
Model: T22 & T27
Rocznik: 2009
Silnik: 4A-FE & 3ZR-FAE
To czy się samo zamknie zależy od alarmu, bo u mnie tak nie ma.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 wrz 2008, o 11:08 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 21 cze 2007, o 12:27
Posty: 963
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 4
moze dlatego że masz auto przed FL...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 wrz 2008, o 17:50 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 21 gru 2007, o 00:02
Posty: 75
Lokalizacja: Orzesze
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2000
Silnik: 3S-FE
Dzięki za informację. Pogrzebię więc przy zamku... moze się uda.

Co do zamykania auta to u mnie jest tak jak piszesz, tzn. otwieram samochód z pilota, otwieram tylną klapę i... za chwilę auto się samo zamyka (przy otwartej klapie) bo nie ma sygnału że jest otwarte.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 wrz 2008, o 17:54 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20390
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 289
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
Pigletto napisał(a):
Co do zamykania auta to u mnie jest tak jak piszesz, tzn. otwieram samochód z pilota, otwieram tylną klapę i... za chwilę auto się samo zamyka (przy otwartej klapie) bo nie ma sygnału że jest otwarte.
tez tak mam, wychodzi na ta ze TTTM :help: :glupek:

pozdr :-D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 wrz 2008, o 19:23 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 4 cze 2007, o 00:18
Posty: 2744
Marka: Toyota
Model: T22 & T27
Rocznik: 2009
Silnik: 4A-FE & 3ZR-FAE
bobikos napisał(a):
moze dlatego że masz auto przed FL...

Jeździłem też Ave T22 silnik 1.8 przed FLem i zamykała się sama po minucie, więc to nie to. Tak jak mówię zależy to od alarmu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2008, o 01:36 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 21 cze 2007, o 12:27
Posty: 963
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 4
I od centralnego zamka i od alarmu, tzn niektóre alarmy mają taką funkcję, jak również centralny zamek po FL ma taką opcję.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2008, o 14:57 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 cze 2008, o 15:41
Posty: 417
Lokalizacja: E-POLSKA
Pochwały: 24
Marka: Toyota
Model: Avensis T 22
Rocznik: 1999
Silnik: 2,0 TD
Postanowiłem też zająć się przed zimą zepsutą krańcówką w zamku bagażnika.Operacja oczywiście się udała w 100%,też mam alarm z samouzbrajaniem i po otwarciu klapy bagażnika potrafił się zamknąć gdyż nie było impulsu masy do centralki.Wyjęcie zamka i włożenie nie nastręcza żadnych trudności-wykręcić 3 śruby po uprzednim odpięciu wtyczki i cięgna od zamka.Dużo trudniej już z nitami-nie bardzo ten zamek trzyma się w imadle.Roznitować można tylko od przodu,gdyż te nity są jednocześnie elementami potrzebnymi do pracy ruchomych elementów zamka.Po rozwierceniu łbów nagwintowałem w środku na 1 cm gwintem M4 i potem wkręciłem krótkie śrubki.Sprawcą nie działania włącznika zamka był zaśniedziały bolczyk wewnątrz białej krańcówki,po wyjęciu i wyczyszczeniu dodatkowo pocynowałem go aby nie śniedział i nasmarowałem wazeliną techniczną.Cała operacja zajęła około 3 godzin.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2008, o 15:57 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 gru 2007, o 23:39
Posty: 1170
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: T25 Liftback
Rocznik: 2003
Silnik: Tiptronic
dobra robota , ciekawe czy w serwisie też by tak do tego podeszli :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 paź 2008, o 12:37 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 21 gru 2007, o 00:02
Posty: 75
Lokalizacja: Orzesze
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2000
Silnik: 3S-FE
Wczoraj walczyłem z tym zamkiem. Nie doczytałem, albo raczej nie dotarło to do mnie dość jasno, że te cholerne nity można rozwiercać TYLKO OD TEJ STRONY GDZIE MAJĄ WIĘKSZE GŁÓWKI (od strony gdzie zamek normalnie przylega do klapy).

No i rozwierciłem jeden nit od strony zewnętrznej... potem przez godzinę albo i dłużej usiłowałem go jakoś wybić, przewiercić itd. W końcu rozwierciłem drugi nit, rozebrałem zamek i zobaczyłem że w środku zamka, w kierunku w którym chciałem nit wybić jest na nitach taki "kołnierz", który uniemożliwia ich wybicie w tą stronę... Całe szczęście że zamek przetrwał jakoś wiercenia i walenie młotem :)

Potem przeczyściłem metalową blaszkę - ale do tego bolca w środku nie udało mi się dotrzeć, jednak z tego co widziałem to tylko blaszka była zielona a bolec nie.

Na koniec był problem jak to wszystko złożyć do kupy bo nity miałem rozwalone a one tam muszą być ponieważ wewnętrzne elementy zamka się na nich opierają (jak już tu pisano). Najpierw założyłem zwykłe śruby (chyba to są tzw. szóstki) ale okazało się że główki mają za duże i nie zamknie się klapa. Potem na szczęście znalazłem w jakiejś pokrytej parocentymetrowym kurzem puszce inne nity i zaklepałem je tak że teraz z zewnątrz wszystko wygląda prawie jak oryginał.

W każdym razie jeśli ktoś się będzie za to zabierał to niech rozwierca nity od tej strony zamka która przylega normalnie do klapy i wcześniej radzę kupić śruby lub nity z możliwie płaskimi główkami z jednej strony.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 13 paź 2008, o 09:52 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 cze 2008, o 15:41
Posty: 417
Lokalizacja: E-POLSKA
Pochwały: 24
Marka: Toyota
Model: Avensis T 22
Rocznik: 1999
Silnik: 2,0 TD
Pigletto napisał(a):
nity można rozwiercać TYLKO OD TEJ STRONY
.
;-) Ja wcześniej przeczytałem dokładnie cały temat,obejrzałem zdjęcia i też kilka postów wyżej napisałem o tych nitach,gdyż to najtrudniejszy moment operacji moim zdaniem.Żeby dostać się do bolczyka należy wyjąć krańcówkę i ją rozbebeszyć-ta operacja musi być precyzyjnie i delikatnie zrobiona bo dość delikatne te blaszki tam są.Ale mimo wszystko warto pobawić się,teraz wcześnie się ściemnia,a ja często korzystam z bagażnika.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 13 paź 2008, o 11:34 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 21 gru 2007, o 00:02
Posty: 75
Lokalizacja: Orzesze
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2000
Silnik: 3S-FE
tenpan napisał(a):
Pigletto napisał(a):
nity można rozwiercać TYLKO OD TEJ STRONY
.
;-) Ja wcześniej przeczytałem dokładnie cały temat,obejrzałem zdjęcia i też kilka postów wyżej napisałem o tych nitach,gdyż to najtrudniejszy moment operacji moim zdaniem.

Moim też... trzeba mieć imadło, wiertarkę lub szlifierkę, najlepiej jeszcze dłutko i młotek.
W sumie jeśli ktoś chce wybić te nity to ze względu na ten "kołnierz" i tak będzie trzeba nity rozwalić z obu stron. Najlepiej rozwiercić lub zeszlifować główki nitów z 1 strony, rozebrać zamek i zobaczyć jak to tam siedzi :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 gru 2008, o 09:14 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 cze 2008, o 07:46
Posty: 5
Lokalizacja: Nieporęt
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T22 Kombi
Rocznik: 2000
Silnik: 4-AFE
Witam
Miałem taki sam objaw jak tu wszyscy piszą nie świeci oświetlenie bagażnika i lampka otwartych drzwi :-(
Zabrałem sie za demontaż zamka i przeczyszczenie nieszczęsnej blaszki w zamku, wszystko rozebrałem jak należy. Blaszka zaśniedziała jak cholera przeczyściłem, potraktowałem ją WD40, skręciłem wszystko jak należy, nity zostawiłem zeszlifowane trudno. Teraz działa i cieszy oko :-) Czas pracy jakieś 2 godziny niestety w sobotę nie było za ciepło i troszkę zmarzłem.
Wielkie dzięki za takie pomocne posty a swoją droga to ciekawe na ile to starczy może co jakiś czas potraktować to WD40 lub innym preparatem ta blaszka z miedzi to był jednak kiepski pomysł .
Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dzięki za pomoc.
rollo


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 11 kwi 2009, o 18:04 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 7 maja 2008, o 18:46
Posty: 1119
Lokalizacja: Polska DLU
Pochwały: 8
Marka: Toyota
Model: Avensis T22 Wagon
Rocznik: 2000
Silnik: 4A-FE + LPG 4gen.
Właśnie zakończyłem czyszczenie styków w zamku - niestety jedna była zupełnie zielona (widać Toyota nie przewidziała dużej ścieralnośći blaszek, wobec czego warstwa zabezpieczająca się dość szybko usuwa, co prowadzi do korozji miedzi).

Ogólnie to odradzam szlifierkę - najlepiej użyć kilku wierteł. Podobnie jak mówili poprzednicy nity usuwać od strony klab (z większym łbem). Nawet jeśli usunie się łby to w niczym nie przeszkadza, gdyż nit jest "podwójny". Faktycznie te łby co wystają trzymają tylko wierznią blaszkę-obudową, którą i tak po przykręceniu zamka do klapy trzymają 3 śruby.

Sam postanowiłęm mimo wszystko zachować mniej więcej stan pierwotny, aczkoliwke nie chicałęm kombinować z nowymi nitami, a jednocześnie na przyszłość mieć możliwość łatwiejszego rozebrania zamka - dlatego też nawierciłem cienkim otwór w głąb nitu o długości mniej więcej 0,5cm. Potem wkręciłem do tego dopasowane wkręty z podkładami. Efekt na foto.

Oto fotki:

[img=http://img19.imageshack.us/img19/7825/blaszkasniedz.th.jpg]
Obrazek
[img=http://img19.imageshack.us/img19/1175/zamekinside.th.jpg],
Obrazek
[IMG=http://img19.imageshack.us/img19/8854/efektkoncowy.th.jpg][/IMG]
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 kwi 2009, o 22:17 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 14 kwi 2009, o 19:55
Posty: 19
Lokalizacja: łódź
Witam
proszę o info jak to jest z oświetleniem przestrzeni bagażowej T22 po FL, u mnie go wcale nie ma :(. Czy to tak było czy mój egzemplarz jest po takich przejściach że podczas naprawy ktoś zapomniał założyć lampkę?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 30 kwi 2009, o 22:28 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 sie 2007, o 18:15
Posty: 848
Lokalizacja: Opole
Pochwały: 17
Marka: Toyota
Model: Auris FL Premium +
Rocznik: 2011
Silnik: 1,33 VVT-i
Witaj,

W mojej Glorii, na podsufitce jest lampka, która świeci po otwarciu drzwi.
Jeśli jej nie ma w Twoim aucie, to raczej dziwne - powinna znajdować się na środku podsufitki, na wysokości 10-15 cm od brzegu sufitu.

Aha, czy Twoja Ave to kombi ???

_________________
Pozdrawiam
Darek :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda