TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 26 cze 2017, o 19:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 mar 2007, o 14:38 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lut 2007, o 23:47
Posty: 91
Lokalizacja: kraków
Marka: Avensis_20TD_1999
Model: Avensis Verso 2002
Rocznik: 2002
Silnik: 2.0 VVT-i
witam
objaw jest taki..na desce nie swieci mi sie ze klapa jest otwarta i nie swieci sie oswietlenie bagaznika...

moze mial ktos podobny problem?

rozebralem co sie dalo w tej klapie (to jest kombi) az wyciagnalem sam zamek...sprawa dotyczy na pewno zamka bo sam kabel sprawdzilem i jest polaczenie..wszystkiemu jest winien czujnik..i teraz pytanie czy ten zamek mozna w ogole rozebrac..jego dolna czesc ma troche plastiku i nie wiem czy mozna to sciagnac? ewentualnie ile moze kosztowac ten sam zamek? czy to jest specjalny model dla avensis kombi czy pasuje od innych modeli?
bo nie wiem czy jest sens go rozbierac?
z gory dzieki za wszelkie porady i odpowiedzi.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 mar 2007, o 21:10 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 lut 2007, o 23:47
Posty: 2686
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 54
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2014
Silnik: 1.8
Co prawda nigdy nie widziałem jak to jest rozwiązane w kombi, ale wydaje mi się, że podobnie jak w sedanie...
Opiszę Ci jak jest u mnie - może to coś pomoże.
Zamek w klapie służy w tym wypadku tylko do wciśnięcia czujnika (na zdjęciu).

Obrazek

Kabelek dochodzący do czujnika zwiera "do masy" gdy otwierasz klapę.
W związku z tym sprawdziłbym najpierw to.
Nie bardzo rozumiem co miałeś na myśli pisząc "sam kabel sprawdzilem i jest polaczenie".

Może bezpiecznik się przepalił ?
To będzie bezpiecznik nr 1 - 7,5 A w skrzynce w komorze silnika (tej większej, bliżej akumulatora).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 mar 2007, o 21:57 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lut 2007, o 23:17
Posty: 1483
Lokalizacja: 3M
beavis - jasne, że Ci pomożemy, tylko musisz pokazać jak to wygląda w T22 kombi. Ponieważ zarówno MaŁy_RaDeK jak i ja mamy sedany - masz możliwość zrobić poglądowe foto?

_________________
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieselem... :diabel:
Nie da Ci tego żadna dziewczyna, co może dać Ci w benzynie turbina! :ok:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 mar 2007, o 23:50 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lut 2007, o 23:47
Posty: 91
Lokalizacja: kraków
Marka: Avensis_20TD_1999
Model: Avensis Verso 2002
Rocznik: 2002
Silnik: 2.0 VVT-i
MaŁy_RaDeK napisał(a):
Co prawda nigdy nie widziałem jak to jest rozwiązane w kombi, ale wydaje mi się, że podobnie jak w sedanie...
Opiszę Ci jak jest u mnie - może to coś pomoże.
Zamek w klapie służy w tym wypadku tylko do wciśnięcia czujnika (na zdjęciu).



Obrazek

Kabelek dochodzący do czujnika zwiera "do masy" gdy otwierasz klapę.
W związku z tym sprawdziłbym najpierw to.
Nie bardzo rozumiem co miałeś na myśli pisząc "sam kabel sprawdzilem i jest polaczenie".


Może bezpiecznik się przepalił ?
To będzie bezpiecznik nr 1 - 7,5 A w skrzynce w komorze silnika (tej większej, bliżej akumulatora).


W kombi jest na odwrot .Tu zamek jest u gory

Chodzi mi o to ze miernikiem pomierzylem i pozwieralem kable itp i na pewno nie mam nigdzie uszkodzonego kabla i problem jest w zamku.Ale bez rozebrania zamka nie widze co tam sie dzieje z kablem itp.

Bezpieczniki sa wszystkie ok..

Postaram sie zrobic zdjecia jakies zdjecia na jutro..
PS. Dzwonilem do ASO Toyoty to powiedzieli ze to jest rozebieralne :tak: i zamek 400zł a do innego ASO oczywiscie ze jest warsztatowo rozbieralne..ale sprobuje sam moze naprawic.. :chytry: :chytry:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 mar 2007, o 23:56 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 lut 2007, o 23:47
Posty: 2686
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 54
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2014
Silnik: 1.8
Wszystko jest rozbieralne :tak: tylko czasem "nieskładalne" :-D
Ja stawiam na ten styk w zamku i że nie zwiera on "kabelka" do masy...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 mar 2007, o 01:14 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lut 2007, o 23:47
Posty: 91
Lokalizacja: kraków
Marka: Avensis_20TD_1999
Model: Avensis Verso 2002
Rocznik: 2002
Silnik: 2.0 VVT-i
dodaje zdjecia jak wyglada zamek w kombi. w zalaczniku...

[ Dodano: 2007-03-09, 00:17 ]
jeszcze jedno


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2007, o 10:25 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lut 2007, o 23:17
Posty: 1483
Lokalizacja: 3M
beavis - strasznie ciemne zdjęcia... :-(
Może uda się zrobić za dnia, żeby było bardziej wyraźne?

_________________
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieselem... :diabel:
Nie da Ci tego żadna dziewczyna, co może dać Ci w benzynie turbina! :ok:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2007, o 12:04 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lut 2007, o 23:47
Posty: 91
Lokalizacja: kraków
Marka: Avensis_20TD_1999
Model: Avensis Verso 2002
Rocznik: 2002
Silnik: 2.0 VVT-i
to sa dobre zdjecia tylko trzeba kliknac...nie wiem czemu ten serwer tak sciemnil te zdjecia w podgladzie..


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2007, o 19:19 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lut 2007, o 23:17
Posty: 1483
Lokalizacja: 3M
beavis napisał(a):
to sa dobre zdjecia tylko trzeba kliknac...nie wiem czemu ten serwer tak sciemnil te zdjecia w podgladzie..

OK - faktycznie po kliknięciu widać normalnie - powiedz mi jeszcze beavis - gdzie jest czujnik otwarcia klapy? Bo raczej nie w zamku ??? ??? ???

_________________
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieselem... :diabel:
Nie da Ci tego żadna dziewczyna, co może dać Ci w benzynie turbina! :ok:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: udalo sie
PostNapisane: 15 mar 2007, o 01:54 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lut 2007, o 23:47
Posty: 91
Lokalizacja: kraków
Marka: Avensis_20TD_1999
Model: Avensis Verso 2002
Rocznik: 2002
Silnik: 2.0 VVT-i
witam
no i udalo sie ..ale bylo troche roboty..Czujnik jest w zamku...Stykaja sie tam elementy metalowe ktore ze starosci pokryly sie brudnym nalotem i nie bylo styku...Zamek jest zanitowany 2 nitami ale bylajakimi bo stalowymi...Nie bylo ich latwo rozkrecic..Ale na szczescie mialem dostep do wiertarki stolowej i tam w miare sprawnie poszlo..po rozwierceniu nitow sama schodzi pokrywa i juz wszystko jest na wierzchu...Wystarczy orzeczyscic a metalowe elementy przejechac papierem sciernym i juz...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 mar 2007, o 11:31 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lut 2007, o 23:17
Posty: 1483
Lokalizacja: 3M
beavis - brawo! Rozumiem, że nity o których piszesz, to te widoczne na pierwszym zdjęciu? A jak sobie potem poradziłeś z re-montażem? Czyli zamiast nitów teraz masz... ???

_________________
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieselem... :diabel:
Nie da Ci tego żadna dziewczyna, co może dać Ci w benzynie turbina! :ok:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 mar 2007, o 16:21 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lut 2007, o 23:47
Posty: 91
Lokalizacja: kraków
Marka: Avensis_20TD_1999
Model: Avensis Verso 2002
Rocznik: 2002
Silnik: 2.0 VVT-i
REmontaz byl prostu...Nity ktore rozwiercilem po zlozeniu pokrywy zaklepalem mlotkiem i juz sie jakos trzymalo..Ale nawet bez sklepania by sie obeszlo po pokrywa razem z zamkiem i tak jest przykrecana trzema srubami do klapy wiec i tak by sie trzymalo...
Ogolnie mowiac ..nie ma sladu naprawy :) a efekt 100% i mam swiatelko w bagazniku...
A myslalem ze to tylko spalona zarowka :-D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 mar 2007, o 16:44 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lut 2007, o 23:17
Posty: 1483
Lokalizacja: 3M
beavis - jeszcze raz gratulacje!
Parafrazując pewną reklamę:

czas spędzony przy pracy - ...
koszt naprawy - ...
Dać pstryczka "geniuszom z ASO" - bezcenne... :-D :-D :-D

P.S. Rozumiem, że innych problemów z T22 brak ??? I tak trzymać! :ok:

_________________
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieselem... :diabel:
Nie da Ci tego żadna dziewczyna, co może dać Ci w benzynie turbina! :ok:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 mar 2007, o 11:07 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lut 2007, o 23:47
Posty: 91
Lokalizacja: kraków
Marka: Avensis_20TD_1999
Model: Avensis Verso 2002
Rocznik: 2002
Silnik: 2.0 VVT-i
No tak narazie odpukac nic sie niedzieje...Jedyne co mnie troszke tylko denerwuje to zmiana biegow ale juz sie prawie nauczylem..Po prostu musze wciskac do konca sprzeglo zeby zmienic bo jak nie to najczesciej wrzucajac trojke mam problem...A tak super bo nic sie nie psuje a moze nawet szkoda bo lubie sobie cos ponaprawiac co jakis czas :-D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 kwi 2007, o 09:55 
witam
mam ten sam problem, po swietach tez rozwierce nity i przeczyszcze styki. Probowalem wd40 ale nic nie dalo, chyba z pol puszki wcisnalem tam Juz maialem dosc zabawy i wpadlem na pomysl zeby zewrzec dwa przewody i mozna by bylo zapalac lampke w bagazniku pstryczkiem- ale lipa bo jest sygnal ze klapa otwarta i ani centralny mi nie zamykal drzwi a dodatkowo swiecil sie znaczek otwartych drzwi .... We wtorek bede walczyl z zamkiem

A tak pzy okazji moze sie znacie, na centralnym. Mialem przypadek ostatnio taki: centralny zamek otwieral a nie zamykal. Gosc mi przeciol jakis przewod idacy od centralki do drzwi przednich i teraz dziala zamykanie i otwieranie z pilota a z zamka w drzwiach tylko otwieranie . Moze tam tez jest jakis stycznik i trzeba go przeczyscis ??
W ASO powiedzieli ze zamek 1500 zl kosztuje i trzeba go w calosci wymieniac hehe
pozdrawiam SPOKOJNYCH SWIAT


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 8 kwi 2007, o 17:28 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lut 2007, o 23:17
Posty: 1483
Lokalizacja: 3M
To co zrobił Twój "spec" to taki półśrodek... Bilans zysków i strat jest dokładnie taki, jak napisałeś...
Problem nie leży w samym mechaniźmie centralnego zamka tylko w jego szynie - koszt w ASO jest niższy niż 1500PLN ale i tak znaczny... Rozwiązanie alternatywne to zakup używanej szyny - tylko czy będzie ona sprawna ???

_________________
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieselem... :diabel:
Nie da Ci tego żadna dziewczyna, co może dać Ci w benzynie turbina! :ok:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 9 kwi 2007, o 09:26 
Hehe no tak, tylko ze ja nie wiem co to za szyna, A da rade ja sam np. odnowic albo zrobc z nia cos zeby zaczelo dzialc ? Nie jestem specem od samochodow ;-( dlatego pytam.


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 sie 2007, o 01:16 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 19 lip 2007, o 23:02
Posty: 18
Lokalizacja: Białystok
beavis - jak zdjąłeś "tapicerkę" tylnej klapy? Czy należy ja odciągać czy też przesunąć/zsunąć z zatrzasków? Mam problem z tylną wycieraczka a nie chcę uszkodzić zatrzasków.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 sie 2007, o 23:18 
Pioto, dzisiaj ćwiczyłem zdejmowanie tej tapicerki, bo mi się zamek w klapie zaciął. Moim zdaniem trzeba umiejętnie odciągnąć tapicerkę, bo wszędzie są zatrzaski. Są one co prawda w takich rowkach, że niby możnaby je ściągnąć, ale jedne są w prawo a inne w lewo, więc raczej nie da rady.

Co do demontażu zamka tylnej klapy, to jest z tym trochę zabawy. Musiałem od wewnętrz odkręcić 3 śruby mocujące zamek w klapie, bo nie dało rady odblokować skobla. Okazało się, że malutki plastikowy kawałek dostał się między 2 metalowe elementy i z tego powodu nie mogłem otworzyć klapy. Ze 2 h mi to zajęło, ale satysfakcja jest :-)


Góra
  
 
PostNapisane: 1 lut 2008, o 07:20 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 paź 2007, o 12:40
Posty: 5707
Lokalizacja: Białołęka Warszawa / Lommedalen
Pochwały: 54
Marka: Opel
Model: Insignia
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2013
Silnik: 2.0 CDTI 160 KM 4x4
Tak jak w temacie gdzie ja mam szukać i mogę znaleźć jakieś oświetlenie bagażnika, bo jak otwieram bagażnik to u mnie się żadne światełko nie zapala, może żarówka się przepaliła i chciałbym ją wymienić, a może w bagażniku nie ma żadnego oświetlenia.

_________________
Opel Vectra 2.0 GT 91r. ---> Opel Vectra 1.8 CD 96r. ---> Toyota Avensis 2.0 D4D 00r. ---> Mazda 6 2.0 MZR-CD (CiTD) 04r. ---> Nissan X-trail 2.2dci 04r. ---> Opel Insignia 2.0 CDTI 4x4 2013r.


Pozdrawiam Lukatoari


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 1 lut 2008, o 09:24 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
powinienes miec u gory na dachu druga lampke, przynajmniej ja tak mam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2008, o 01:35 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 4 cze 2007, o 00:18
Posty: 2744
Marka: Toyota
Model: T22 & T27
Rocznik: 2009
Silnik: 4A-FE & 3ZR-FAE
Według instrukcji powinieneś mieć taką lampkę w bocznej ściance bagażnika
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2008, o 10:15 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
nie w bocznej a na podsufitce


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2008, o 18:00 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 4 cze 2007, o 00:18
Posty: 2744
Marka: Toyota
Model: T22 & T27
Rocznik: 2009
Silnik: 4A-FE & 3ZR-FAE
Może i tak. Nie wiem dokładnie bo mam sedana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2008, o 18:34 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
mam kombi i wiem :jezyk:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2008, o 22:02 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 15:08
Posty: 124
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T22 Kombii
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4-Diesel
Fans, Tomek85 dobrze Ci mówi, że druga lampka w luku bagażnika jest pod sufitem. Musisz ją tylko włączyć wyłącznikiem, który jest przy kloszu lampki i włala :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 lut 2008, o 08:50 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 paź 2007, o 12:40
Posty: 5707
Lokalizacja: Białołęka Warszawa / Lommedalen
Pochwały: 54
Marka: Opel
Model: Insignia
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2013
Silnik: 2.0 CDTI 160 KM 4x4
Hehe dzięki chłopaki za pomoc. Jest taka lampka u góry podsufitką, a ja usilnie szukałem tego światełka w bagażniku. Teraz już świeci i jest pięknie :)

_________________
Opel Vectra 2.0 GT 91r. ---> Opel Vectra 1.8 CD 96r. ---> Toyota Avensis 2.0 D4D 00r. ---> Mazda 6 2.0 MZR-CD (CiTD) 04r. ---> Nissan X-trail 2.2dci 04r. ---> Opel Insignia 2.0 CDTI 4x4 2013r.


Pozdrawiam Lukatoari


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lut 2008, o 18:37 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 sie 2007, o 14:25
Posty: 9
Lokalizacja: Ząbkowice
Hej, od momentu zakupienia auta nie działa mi oświetlenie bagażnika. Myśleliśmy, że to żarówka. jednak po jej zdemontowaniu okazało się, że żarówka jest dobra tylko w gniazdku w ogóle nie ma prądu! Czy ktoś wie co może być tego przyczyną? Może gdzieś jest przerwana instalacja tylko jak ona idzie? Czy oświetlenie bagażnika jest jakoś połączone z oświetleniem kabiny? Chyba raczej nie, bo oświetlenie kabiny też demontowaliśmy i nic tam nie widać... chyba to jakos od słupka idzie? Kto wie??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 lut 2008, o 18:40 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
jaka to wersja nadwozia??bezpiecznik sprawdzone??zarowno te pod maska jak i przy kierownicy??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 lut 2008, o 18:48 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 sie 2007, o 14:25
Posty: 9
Lokalizacja: Ząbkowice
Ave '99 kombi. WSZYSTKIE bezpieczniki sprawdzone i to dwukrotnie...


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda