TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 18 gru 2017, o 01:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lut 2012, o 09:10 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sty 2012, o 15:44
Posty: 54
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 Premium
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 valvematic 147km
Witam,

Wczoraj odebrałem z salonu T27 Premium na ksenonach. Światła mimo, że przełącznik jest ustawiony w pozycji "0" włączają się automatycznie po odpaleniu silnika. Czy można to jakoś wyłączyć?

_________________
Pozdrawiam
Robert


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 lut 2012, o 09:39 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 22:23
Posty: 1398
Lokalizacja: LDZ
Pochwały: 4
tak, przez złącze diagnostyczne...
czyli albo zakup złącza + oprogramowania (kilka stówek), albo wizyta w ASO i 1 min roboty przy założeniu "że się da"....
elektryk z ASO mówił że są również modele w których nie da się tego wyprogramować...!:/

_________________
Niech prąd bedzie z Wami !!!
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 lut 2012, o 10:35 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sty 2012, o 15:44
Posty: 54
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 Premium
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 valvematic 147km
Dzięki za odpowiedź. Czy taka usługa (jeżeli się da) jest płatna?

_________________
Pozdrawiam
Robert


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 lut 2012, o 10:46 
bobwoj napisał(a):
Dzięki za odpowiedź. Czy taka usługa (jeżeli się da) jest płatna?

Mi wylaczyli bezplatnie. Najpierw nie chcieli. Po mojej interwencji w TMP otrzymali jakies oprogramowanie i wylaczyli. Pan serwisant byl w lekkim szoku jak sie dowiedzial jaki skutek odniosl mail do centrali. Zadzwonil i zaprosil do wykonania uslugi.


Góra
  
 
PostNapisane: 2 lut 2012, o 10:51 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sty 2012, o 15:44
Posty: 54
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 Premium
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 valvematic 147km
Visitor1230 napisał(a):
bobwoj napisał(a):
Dzięki za odpowiedź. Czy taka usługa (jeżeli się da) jest płatna?

Mi wylaczyli bezplatnie. Najpierw nie chcieli. Po mojej interwencji w TMP otrzymali jakies oprogramowanie i wylaczyli. Pan serwisant byl w lekkim szoku jak sie dowiedzial jaki skutek odniosl mail do centrali. Zadzwonil i zaprosil do wykonania uslugi.


Na jakiego maila wysyłałeś wiadomość? Na takiego? klient@toyota.pl
Jak długo trwała operacja? Zrobili ci na miejscu?

_________________
Pozdrawiam
Robert


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 lut 2012, o 11:32 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 22:23
Posty: 1398
Lokalizacja: LDZ
Pochwały: 4
według mnie bezpłatnie...
nie bardzo wiem co za "oprogramowanie", bo to napewno KAŻDE ASO posiada...

może jakaś ściema dla klienta...;)

mi odłączał to "mój" elektryk, a nie ASO... kwestia złącza i oprogramowania...
odłączane było przy instalacji dziennych...

_________________
Niech prąd bedzie z Wami !!!
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 lut 2012, o 11:41 
bobwoj napisał(a):
Na jakiego maila wysyłałeś wiadomość? Na takiego? klient@toyota.pl

Tak, na ten.
Red_Point napisał(a):
nie bardzo wiem co za "oprogramowanie", bo to napewno KAŻDE ASO posiada...

Tlumaczyli ze nie moga wylaczyc ze wzgledu na obowiazujace prawo, za samochod tak dopuszczony, homologacja bla bla bla. I ze poza tym nie maja narzedzi do wykonania tej operacji pomimo najszczerszych checi. TMP odpisala i skontaktowala sie z ASO. ASO oddzwonilo, ze maja juz oprogramowanie i tyle.
Gdzies to opisywalem juz, ale nie moge znalezc watku.


Góra
  
 
PostNapisane: 2 lut 2012, o 12:14 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sty 2012, o 15:44
Posty: 54
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 Premium
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 valvematic 147km
Właśnie ASO mi potwierdziło, że wykonają bez problemu taką usługę :-). Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

_________________
Pozdrawiam
Robert


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 lut 2012, o 12:45 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 22:23
Posty: 1398
Lokalizacja: LDZ
Pochwały: 4
Visitor1230 ale o to właśnie chodzi, że żadne oprogramowanie nie jest potrzebne...
tzn jest, ale KAŻDE ASO na 100000% je ma, bo jets to podstawowy soft do diagnozy auta...
taki soft mają domorośli mechanicy, a co dopiero ASO...

dlatego na 10000% ściemniali że czegoś "niby" nie mają....

bobwoj nie zapomnij tylko o włączaniu światełek...
śmiganie na włączonym trybie "Auto" nie jest zdrowe, ponieważ w tym trybie lampy zapalają się jeszcze przed rozruchem silnika, następnie gasną w trakcie rozruchu i odpalają ponownie jak silnik już pracuje... - jak wiadomo xenon najbardziej zabija jego włączanie...;)

_________________
Niech prąd bedzie z Wami !!!
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 lut 2012, o 12:52 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1952
Pochwały: 12
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
Ja przed odbiorem powiedziałem że mają wyłączyć i kropka.
Miły pan coś cmokał ,mówil że nie wie czy sią da.
Ja na to krótko.
W Mitsubishi się da to w Toyocie też, bez wyłączonych świateł nie odbieram samochodu :hahaha: .
Mam wyłączone, centralny działa tak jak chciałem i opony dostałem te co chciałem (zdjęli z salonowego wagona) .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 lut 2012, o 18:11 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 31 sie 2011, o 10:29
Posty: 234
Lokalizacja: Lublin
Marka: Avensis
Model: t25
Rocznik: 2006
Silnik: 2.0 dizel
Cytuj:
"Auto" nie jest zdrowe, ponieważ w tym trybie lampy zapalają się jeszcze przed rozruchem silnika


U mnie w T25 jak i u znajomego w T27 zapalają się dopiero po uruchomieniu silnika a nie po przekręceniu stacyjki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 lut 2012, o 19:04 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 22:23
Posty: 1398
Lokalizacja: LDZ
Pochwały: 4
może jak masz "stacyjkę" to tak jest...
u mnie przy acc też się nie włączają, ale w momencie jak "odpalam" silnik światła zapalają się, następnie "zaskakuje" silnik (światła gasną), a gdy pracuje ponownie odpalany jest xe...

możliwe że przy tradycyjnym kluczyku tak się nie dzieje, ale to byłoby dziwne...

_________________
Niech prąd bedzie z Wami !!!
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 lut 2012, o 20:35 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 31 sie 2011, o 10:29
Posty: 234
Lokalizacja: Lublin
Marka: Avensis
Model: t25
Rocznik: 2006
Silnik: 2.0 dizel
No nie jak, odpalam auto i silnik zaczyna pracować to dopiero zapalają się światła po jakiś 2-3 sekundach.
Jeżeli silnik nie zaskoczy to się nie zapalą,znajomy Austriak,ma zapalanie z przycisku w T27 i jest podobnie.
Prawdopodobnie dopiero pełna praca alternatora daje sygnał na przekaźnik który uruchamia dopiero światła,ale pewny tego nie jestem,czy jest to zakładane standardowo,czy to jakaś samoróbka.
U znajomego w Lexus IS F jest tak samo, z tym że jak ma włączony hamulec ten na przycisk,jak hamulec nie jest włączony to światła się zapalają się przy rozruchu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 lut 2012, o 22:07 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 14:54
Posty: 719
Lokalizacja: Wiedeń
Pochwały: 48
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0 D4D
W mojej T25 mam, o ile się nie mylę, światła dzienne w wersji skandynawskiej. Orientuje się może ktoś jak je można wyłączyć? W ASO stwierdzili, że się nie da, a jedyna możliwość to wymiana komputera.

_________________
jest: MSS 1.6 & Toyota Avensis 2.0 D4D
było: Mitsubishi Carisma GDI

Zapraszam na naszego bloga podróżniczego: motoyage.eu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 lut 2012, o 23:19 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 13 lis 2010, o 22:39
Posty: 453
Lokalizacja: Wałbrzych
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE
Też mam taką wersję.
I potwierdzam, zapalają się dopiero po uruchomieniu silnika, jakiaś sekunda zwłoki od zaskoczenia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 lut 2012, o 02:57 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 22:23
Posty: 1398
Lokalizacja: LDZ
Pochwały: 4
u mnie w t27 bez kluczyka tak jak opisujecie jest w momencie kiedy uruchomiony jest "automatyczny włącznik", czyli to co kolega chce wyłączyć (pozycja manetki "0") - wtedy światła zapalają się ok 1-2s. po tym jak już pracuje silnik...

w przypadku gdy manetka jest na "auto" włączenie świateł następuje w sposób który opisałem powyżej... może się nie dogadujemy i nie piszecie o trybie "auto", a o autoamtycznym włączaniu - dla mnie to dwie różne rzeczy...

_________________
Niech prąd bedzie z Wami !!!
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 lut 2012, o 07:16 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 14:54
Posty: 719
Lokalizacja: Wiedeń
Pochwały: 48
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0 D4D
Mi chodzi o automatyczny włącznik, który rozświeca światła na pozycji "0" i "AUTO". Działa to tak jakbym włączył światłą mijania, tylko deska rozdzielcza nie jest podświetlana. Czujnik na pozycji "AUTO" daje tyle, że włącza/wyłącza podświetlenie deski.

Chyba mamy to samo kolego Irokez?

_________________
jest: MSS 1.6 & Toyota Avensis 2.0 D4D
było: Mitsubishi Carisma GDI

Zapraszam na naszego bloga podróżniczego: motoyage.eu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 lut 2012, o 11:33 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 22:23
Posty: 1398
Lokalizacja: LDZ
Pochwały: 4
to może tak działało to w T25...
pytanie jeszcze, czy macie Xe czy nie, bo to też może mieć znaczenie...

jak napisałem wcześniej, u mnie przy opcji:
"Auto" - zapają się i gasną przy odpalaniu
"0" - odpalają się po uruchomieniu silnika (teraz u mnie wyprogramowane i w tej opcji odpalają się dzienne)

_________________
Niech prąd bedzie z Wami !!!
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 lut 2012, o 12:57 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 14:54
Posty: 719
Lokalizacja: Wiedeń
Pochwały: 48
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0 D4D
Nie mam Xe. O ile pamiętam, to załączają się zaraz po odpaleniu na pozycji "0" i "AUTO". Wygląda to tak jakby był zamontowany moduł DRL, ale rozprogramować go się chyba niestety nie da, bo ASO już próbowało...

_________________
jest: MSS 1.6 & Toyota Avensis 2.0 D4D
było: Mitsubishi Carisma GDI

Zapraszam na naszego bloga podróżniczego: motoyage.eu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 lut 2012, o 23:38 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 13 lis 2010, o 22:39
Posty: 453
Lokalizacja: Wałbrzych
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE
wieloryb791 napisał(a):
Mi chodzi o automatyczny włącznik, który rozświeca światła na pozycji "0" i "AUTO". Działa to tak jakbym włączył światłą mijania, tylko deska rozdzielcza nie jest podświetlana. Czujnik na pozycji "AUTO" daje tyle, że włącza/wyłącza podświetlenie deski.

Chyba mamy to samo kolego Irokez?


Ja nie mam pozycji AUTO. Nie mam czujnika światła.
Jest tylko 0 (gdzie działają automatyczne dzienne), pozycyjne i na końcu normalne załączenie świateł wraz z oświetleniem deski.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lut 2012, o 01:34 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 14:54
Posty: 719
Lokalizacja: Wiedeń
Pochwały: 48
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0 D4D
No to może być to samo, a różnica to ten czujnik.

Szperałem trochę po necie i na niemieckim forum znalazłem to.
W tłumaczeniu:
Przeróbka polega na przerwaniu sygnałów sterujących z MPX-bus w kierunku 'zintegrowanych przekaźników'. Przewody znajdują się w nogach kierowcy po lewej stronie i są koloru różowego oraz czarno-różowego.
- odpiąć wtyczkę IC1 (wtyczka z dwoma przewodami)
- połączyć z anodą diody (np. 1N4007) obie końcówki przewodów przy wtyczce (pin 1 różowo-czarny i pin 10 różowy) oraz wszystko dobrze zaizolować
- katodę diody połączyć z różowym przewodem wiązki kabli zaizolować
- różowy przewód tylko zaizolować.
Ma to sens?

_________________
jest: MSS 1.6 & Toyota Avensis 2.0 D4D
było: Mitsubishi Carisma GDI

Zapraszam na naszego bloga podróżniczego: motoyage.eu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lut 2012, o 07:01 
Offline
Guru
Guru
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2008, o 20:31
Posty: 2190
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Pochwały: 56
Marka: TOYOTA
Model: Corolla E16
Rocznik: 2015
Silnik: 1ZR-FAE 1.6 VVTi
Red_Point napisał(a):
u mnie w t27 bez kluczyka tak jak opisujecie jest w momencie kiedy uruchomiony jest "automatyczny włącznik", czyli to co kolega chce wyłączyć (pozycja manetki "0") - wtedy światła zapalają się ok 1-2s. po tym jak już pracuje silnik...

w przypadku gdy manetka jest na "auto" włączenie świateł następuje w sposób który opisałem powyżej... może się nie dogadujemy i nie piszecie o trybie "auto", a o autoamtycznym włączaniu - dla mnie to dwie różne rzeczy...

Dokładnie tak samo mam w RAV4 - też z inteligentnym kluczykiem. Nie ma tak wprawdzie xenonów ale działa to dokładnie tak, jak opisałeś. ASO bezpłatnie może wyłączyć tę opcję.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 mar 2012, o 16:42 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 22 wrz 2007, o 23:51
Posty: 22
Lokalizacja: Kraków
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 benzyna
A czy ktoś się orientuje może w jaki sposób włączyć światła dzienne w T25, rozumiem, że działają one na zasadzie obniżenia mocy świateł drogowych.
Dzwoniłem do kilku lokalnych ASO i nic im na ten temat nie wiadomo, a widze że koledzy macie u siebie takie rozwiązania.

Pozdrawiam,
Michał


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 mar 2012, o 16:54 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 7030
Lokalizacja: WWW
Pochwały: 831
Marka: Toyota
Model: T25FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D2T-ADFTV
Światła dzienne zrobione przez obniżenie mocy świateł drogowych nie są światłami dziennymi z punktu widzenia przepisów.
Aby światła drogowe mogły być dziennymi muszą być do tego homologowane.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 mar 2012, o 17:19 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 14:54
Posty: 719
Lokalizacja: Wiedeń
Pochwały: 48
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0 D4D
Mi świecą normalnie tzn. moc nie jest obniżona. Jedyna różnica to nie świecące się oświetlenie deski rozdzielczej. Poza tym w T25 było montowane coś w rodzaju modułu włączającego światła i nie da się go po prostu aktywować/deaktywować za pomocą komputera. U mnie w ASO próbowali to wyłączyć i się nie dało.

_________________
jest: MSS 1.6 & Toyota Avensis 2.0 D4D
było: Mitsubishi Carisma GDI

Zapraszam na naszego bloga podróżniczego: motoyage.eu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 mar 2012, o 18:47 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 22 wrz 2007, o 23:51
Posty: 22
Lokalizacja: Kraków
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 benzyna
wieloryb791

Ale włączają Ci się na pełną moc drogowe światła czy mijania?

piokli

Rozumiem, że muszą być homologowane. Ale jeśli samochody na rynek skandynawski w tamtych latach
były wyposażone w światła dzienne i jeżeli działały one właśnie na zasadzie obniżenia mocy świateł drogowych,
to powinny mieć homologację na tę ewentualność.
Z drugiej strony nie mam pewności, że zostały użyte tu światła drogowe.

Z tego co wiem to wszystkie samochody z grupy VW mają takie rozwiązanie i można to załączyć software'owo.
Również widuje wiele samochodów z tej grupy na naszych drogach, które w dzień właśnie używają takich świateł.
Pytanie czy jest to legalne? Światła takie oraz sterowanie jest fabryczne w tych samochodach, ale np. z tego co wiem
nie mają na kloszach homologacji RL, co jest właściwie logiczne bo x lat temu nie było takiego oznaczenia jeszcze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 mar 2012, o 19:50 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 14:54
Posty: 719
Lokalizacja: Wiedeń
Pochwały: 48
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0 D4D
Mijania, pozycyjne i oświetlenie tablicy rejestracyjnej. Nie zauważyłem żeby świeciły słabiej.

Rozprogramować czy zaprogramować w T25 się tego niestety nie da. Przynajmniej mi o tym nie wiadomo, no i w ASO też im się nie udało. Za to w T27, tak jak pisał Red-Point, jest to możliwe.

_________________
jest: MSS 1.6 & Toyota Avensis 2.0 D4D
było: Mitsubishi Carisma GDI

Zapraszam na naszego bloga podróżniczego: motoyage.eu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 mar 2012, o 20:59 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 22:23
Posty: 1398
Lokalizacja: LDZ
Pochwały: 4
t25 tylko modul - nic sie nie da zmieniac w ustwieniach kompa...
t27 tylko zmiany w kompie - nie da sie mechanicznie... /oczyiscie w cywilizowany sposob/

_________________
Niech prąd bedzie z Wami !!!
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 mar 2012, o 21:09 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 22 wrz 2007, o 23:51
Posty: 22
Lokalizacja: Kraków
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 benzyna
Dziękuje za odpowiedzi.
Napisałem jeszcze maila do TMP
Oto odpowiedź:

Kod:
Niestety tej opcji nie można aktywować. Samochód albo posiada te światła zamontowane fabrycznie (tak jak samochody przeznaczone na rynek skandynawski), albo ich nie posiada. Toyota Avensis z rocznika 2003 nie posiadała tej opcji.


Wnioskuje z tej odpowiedzi, że reflektor też był inny.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 mar 2012, o 10:57 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 mar 2012, o 08:59
Posty: 496
Lokalizacja: głogów
Marka: toyota
Model: T25
Rocznik: 2007
Silnik: 1.8 benzyna
dołącze się do tematu
u mnie w T25 deska świeci się przez cały czas jak włącze światła to lekko przygasa. światła mijania włączam bez kluczyka jak zapomne wyłączyć to przy otwarciu drzwi piszczy. automat zapala od czujnika zmierzchu.

pytanie czy można to jakoś przeprogramować żeby światła zapalały się automatycznie gdy przekręcam stacyjkę i gasły gdy wyłączam. ciągle o nich zapominam bo myli mnie ta podświetlona deska. no i to piszczenie gdy zostawie kluczyk w stacyjce i otworze drzwi, do szału mnie to doprowadza


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda