TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 28 cze 2017, o 14:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 sty 2015, o 21:40 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 30 sie 2011, o 12:30
Posty: 213
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 16
Marka: Toyota
Model: T27FL Prestige cvt
Rocznik: 2015
Silnik: 2,0 benz. valvematic
Zastanawiam się, czy czujniki ciśnienia w oponach nie będą stanowiły problemu podczas samodzielnej zmiany ogumienia w T27 FL.
Jak takie ustrojstwo wygląda i gdzie jest zamocowane (wstępnie jestem zorientowany, że gdzieś w okolicy koła)?
Na co zwrócić uwagę dodczas zdejmowania (zakładania) opon?
Czy ten czujnik może ulec uszkodzeniu podczas wymiany opony?
Czy wskazuje on niedobór ciśnienia w konkretnym kole, czy tylko sygnalizuje o takowym stanie bez wskazania na "winowajcę"?
Pytania może prozaiczne, ale oczekuję na nową Avensis i nie orientuję się w problematyce rozwiązań zastosowanych w T27FL.
Załączam pozdrowienia.

_________________
AVE!
Obyś Żył Wiecznie!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 sty 2015, o 21:55 
Online
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9331
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 489
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Zbigniewa napisał(a):
Zastanawiam się, czy czujniki ciśnienia w oponach nie będą stanowiły problemu podczas samodzielnej zmiany ogumienia w T27 FL.
Jak takie ustrojstwo wygląda i gdzie jest zamocowane (wstępnie jestem zorientowany, że gdzieś w okolicy koła)?

http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... fault-1209
Wygląda mniej więcej tak. Do tego potrzeba jest chyba jeszcza antenka w nadkolu odbierająca sygnał z czujnika w oponie.

Zbigniewa napisał(a):
Na co zwrócić uwagę dodczas zdejmowania (zakładania) opon?

Na ten czujnik ;-)

Zbigniewa napisał(a):
Czy ten czujnik może ulec uszkodzeniu podczas wymiany opony?

Może i chyba dosyć często ulega.

Zbigniewa napisał(a):
Czy wskazuje on niedobór ciśnienia w konkretnym kole, czy tylko sygnalizuje o takowym stanie bez wskazania na "winowajcę"?
Pytania może prozaiczne, ale oczekuję na nową Avensis i nie orientuję się w problematyce rozwiązań zastosowanych w T27FL.
Załączam pozdrowienia.

Na to pytanie Ci nie odpowiem jak jest w Ave ale powinien pokazywać już w konkretnym kole.
Opoby typu Run flat muszą mieć te [CENZURA] jak każde nowe auto od jakiegoś czasu.
Dodatkowa rzecz która może się sp******** :jezyk:

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 sty 2015, o 21:57 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 sty 2014, o 21:12
Posty: 1077
Lokalizacja: wielkopolska, Gniezno
Pochwały: 62
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2014
Silnik: 1,8 benzyna 147 KM
Sygnalizacja jest jedna na desce rozdzielczej i nie ma info które koło, wiem jedno to co mi powiedzieli w salonie zmienisz opony na inny sezon i czujniki trzeba dokupić bo bedzie lampka po oczach dawać ze ciśnienie nie takie. Gdzie to zamontowane to nie wiem.

_________________
REAL PLANES HAVE PROPS !!!!! C-130 Hercules


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 sty 2015, o 22:04 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 30 sie 2011, o 12:30
Posty: 213
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 16
Marka: Toyota
Model: T27FL Prestige cvt
Rocznik: 2015
Silnik: 2,0 benz. valvematic
Zbigniewa napisał(a):
Czy ten czujnik może ulec uszkodzeniu podczas wymiany opony?

Może i chyba dosyć często ulega dzięki.


No to podjąłem słuszną decyzję o zakupie kompletu kół z oponami zimowymi.
220 zł za czujnik, a przy moim szczęściu należy pomnożyć przez 4 i to przy każdej wymianie opon, czyli wyjdzie podobna cena jak za komplet felg z oponami.
Dziękuję.

_________________
AVE!
Obyś Żył Wiecznie!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 sty 2015, o 22:09 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 20 paź 2008, o 16:48
Posty: 47
Lokalizacja: szczecin
Marka: toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2013
Silnik: 1,8 benzyna
koleś kupił nowego aurisa z czujnikami ciśnienia i po wymianie opon na zimowe bez czujników nic mu nie świeci na desce i nie ma żadnej sygnalizacji ich braku


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 sty 2015, o 22:24 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 17 sty 2010, o 00:29
Posty: 29
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 1
Każda toyota z czujnikami ciśnienia, może "zapamiętać" maksymalnie 5 kół, tzn. 4 + ewentualny zapas. Jeżeli wymieniamy na zimę tylko opony (bez felg) to nie ma problemu. Natomiast, jeżeli wymieniamy całe koła, to potrzebujemy w wymienianych kołach dodatkowych czujników ciśnienia, które należy dodatkowa zaprogramować w komputerze pojazdu. Niestety nie obędzie się bez dodatkowej wizyty w autoryzowanym serwisie Toyota, ażeby "wylogować" dotychczasowe czujniki i "zalogować" nowe.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 sty 2015, o 23:09 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 30 sie 2011, o 12:30
Posty: 213
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 16
Marka: Toyota
Model: T27FL Prestige cvt
Rocznik: 2015
Silnik: 2,0 benz. valvematic
vert napisał(a):
Każda toyota z czujnikami ciśnienia, może "zapamiętać" maksymalnie 5 kół, tzn. 4 + ewentualny zapas. Jeżeli wymieniamy na zimę tylko opony (bez felg) to nie ma problemu. Natomiast, jeżeli wymieniamy całe koła, to potrzebujemy w wymienianych kołach dodatkowych czujników ciśnienia, które należy dodatkowa zaprogramować w komputerze pojazdu. Niestety nie obędzie się bez dodatkowej wizyty w autoryzowanym serwisie Toyota, ażeby "wylogować" dotychczasowe czujniki i "zalogować" nowe.



No to pięknie!
Nie dość, że trzeba dojechać do serwisu, to jeszcze opłacić dodatkową usługę (oprócz wymiany kół).
Wiem, nie jest to wina Toyoty, tyle, że ktoś myślał nie tą częścią ciała przy wprowadzaniu obowiązku montowania tych czujników.
Innymi słowy - jeśli z letnich 18" przechodzisz na zimowe 17", to każdorazowo należy zatrudnić fachowca z serwisu do ich wymiany.
A dodatkowo przy takiej wymianie kół konieczne będzie też zakupienie nowych czujników do drugiego kompletu - a może wystarczy ich przełożenie?

_________________
AVE!
Obyś Żył Wiecznie!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 sty 2015, o 09:51 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 17 sty 2010, o 00:29
Posty: 29
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 1
Niestety, przekładanie czujników między felgami to bardzo duża szansa na ich uszkodzenie, także zmiana opony na feldze często doprowadza do uszkodzenia czujnika. Przy uszkodzeniu jednej sztuki, musimy często dokonać zakupu 4, gdyż Toyota sprzedaje je tylko w kompletach. Niektóre stacje Toyoty kupują takie komplety, rozdzielają je i umożliwiają klientowi zakup pojedynczych sztuk.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 sty 2015, o 11:00 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2014, o 19:32
Posty: 587
Lokalizacja: Trójmiasto
Pochwały: 59
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: liftback
Rocznik: 2003
Silnik: 1CDFTV
Ku*wa mać*** jednak na te nowe samochody trzeba byc bogatym xD nie mg zeby taki idiotyzm wymyslec. A nie mozna tego jakos shakowac?

_________________

Pan Kaprys: Pan Kapryś


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 sty 2015, o 11:43 
Online
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9331
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 489
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Do świecącej diody można się przyzwyczaić ;-)

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 sty 2015, o 17:04 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2014, o 19:32
Posty: 587
Lokalizacja: Trójmiasto
Pochwały: 59
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: liftback
Rocznik: 2003
Silnik: 1CDFTV
pafcio napisał(a):
Do świecącej diody można się przyzwyczaić ;-)


Albo wylutować a jak to się ma na wpływ innych podzespołów ?

_________________

Pan Kaprys: Pan Kapryś


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 sty 2015, o 21:24 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20342
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 284
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
lataziom napisał(a):
Ku*wa mać*** jednak na te nowe samochody trzeba byc bogatym xD nie mg zeby taki idiotyzm wymyslec. A nie mozna tego jakos shakowac?

Pewnie da sie, ale to tez kosztuje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 sty 2015, o 22:13 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 paź 2008, o 01:18
Posty: 602
Pochwały: 75
Marka: Toyota
Model: Land Cruiser
Rocznik: 1992
Silnik: 3.5 Diesel
galawa napisał(a):
koleś kupił nowego aurisa z czujnikami ciśnienia i po wymianie opon na zimowe bez czujników nic mu nie świeci na desce i nie ma żadnej sygnalizacji ich braku


Ta opcja jest możliwa tylko w określonych warunkach twój kolega musi wozić koła letnie w bagażniku :hahaha: wtedy kontrolka się nie zapali, bo czujniki są w polu wykrywania. :szatanek:
Zacznijmy od tego, że czujniki ciśnienia są przy feldze, :fajka: gdy zmieniasz tylko opony na zimowe a felga zostaje stara to niema problemu.
Jeśli żadna z powyższych piszesz głupoty. :jacipokaze:

vert napisał(a):
Każda toyota z czujnikami ciśnienia, może "zapamiętać" maksymalnie 5 kół, tzn. 4 + ewentualny zapas. Jeżeli wymieniamy na zimę tylko opony (bez felg) to nie ma problemu. Natomiast, jeżeli wymieniamy całe koła, to potrzebujemy w wymienianych kołach dodatkowych czujników ciśnienia, które należy dodatkowa zaprogramować w komputerze pojazdu. Niestety nie obędzie się bez dodatkowej wizyty w autoryzowanym serwisie Toyota, ażeby "wylogować" dotychczasowe czujniki i "zalogować" nowe.


TAK i NIE
Od około dwóch miesięcy toyota montuje takie moduły gdzie można zapamiętać dwa komplety, kół czyli koła lato i koła zima gdzie klient może sobie sam w domowym zaciszu zmienić te koła i przełączyć wykrywanie czujników np. zimowych oczywiście wcześniej muszą być zaprogramowane w serwisie lub innym warsztacie posiadającym odpowiedni sprzęt.


Warto by pamiętać, że to nie jest pionierski system i większość waszych problemów zostało już dawno rozwiązane w USA urządzenia są drogie mało warsztatów je posiada, ale chyba warto podjechać i zrobić cos takiego jak się ma starszą wersje systemu z możliwością programowania tylko czterech kół.

Zbigniewa napisał(a):
Zastanawiam się, czy czujniki ciśnienia w oponach nie będą stanowiły problemu podczas samodzielnej zmiany ogumienia w T27 FL.
Jak takie ustrojstwo wygląda i gdzie jest zamocowane (wstępnie jestem zorientowany, że gdzieś w okolicy koła)?
Na co zwrócić uwagę dodczas zdejmowania (zakładania) opon?
Czy ten czujnik może ulec uszkodzeniu podczas wymiany opony?
Czy wskazuje on niedobór ciśnienia w konkretnym kole, czy tylko sygnalizuje o takowym stanie bez wskazania na "winowajcę"?
Pytania może prozaiczne, ale oczekuję na nową Avensis i nie orientuję się w problematyce rozwiązań zastosowanych w T27FL.
Załączam pozdrowienia.

Płacisz handlowcowi po to żeby odpowiedział na takie pytania. :diabel: Przykre ale prawdziwe
Jak się dowiem od administracji że dokonałeś wpłaty na rozwój tego forum to odpowiem na te pytania osobiście masz to a w banku. :-)

_________________
Toyota Europe


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 sty 2015, o 23:57 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 20 paź 2008, o 16:48
Posty: 47
Lokalizacja: szczecin
Marka: toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2013
Silnik: 1,8 benzyna
galawa napisał(a):
koleś kupił nowego aurisa z czujnikami ciśnienia i po wymianie kół na zimowe bez czujników nic mu nie świeci na desce i nie ma żadnej sygnalizacji ich braku


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 paź 2015, o 19:25 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 25 cze 2015, o 15:40
Posty: 7
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2015
Silnik: 1.8 valvematic
Własnie mam ten problem teraz w mojej nowej Avce. Mam koła 18 letnie i okey. Zakupiłem od razu zimowe 17 oryginalne w Toyocie. Zamieniam a tu zonk świecą się kontrolki. Dzwonie do salonu i mam podjechać oni to zrobią coś w kompie. tylko ze mam 100 km więc nie usmiecha mi się. Nikt nie mówił mi że będzie z tym problem. Myślicie ze w kompie da się wyłączyć tą funkcję mierzenia ciśnienia w oponach. Nie mam zamiaru do nowego auta za dość dużą kasę dokłać jeszcze czujniki do zimówek.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 paź 2015, o 19:36 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 paź 2008, o 01:18
Posty: 602
Pochwały: 75
Marka: Toyota
Model: Land Cruiser
Rocznik: 1992
Silnik: 3.5 Diesel
Nie da się tej funkcji wyłączyć jeśli w kołach zimowych masz czujniki to trzeba je do programować jeśli nie to kontrolka się będzie świeciła

_________________
Toyota Europe


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 paź 2015, o 19:41 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 25 cze 2015, o 15:40
Posty: 7
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2015
Silnik: 1.8 valvematic
Super tylko ze nikt mi tego nie mówił, bo przecież kupowałem zimówki u nich w salonie. Będę się kłócił o swoje bo to ewidentnie wprwadzanie klienta w błąd


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 paź 2015, o 20:12 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 paź 2008, o 01:18
Posty: 602
Pochwały: 75
Marka: Toyota
Model: Land Cruiser
Rocznik: 1992
Silnik: 3.5 Diesel
Jeśli chce jechać 100km żeby się kłócić to już twoja sprawa jesteś pewny że w zimowych kołach nie masz czujników tylko giętki gumowy wentyl.

_________________
Toyota Europe


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 paź 2015, o 22:53 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 cze 2015, o 19:45
Posty: 4
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2014
Silnik: 1.8 Benzyna
Witam,

Podsumowując:

1. Jak zmieniamy same opony, nie potrzeba nowych czujników. Czy należy wymienić coś przy samych czujnikach (uszczelki?)
2. Zmiana całych kół (felga+opona), potrzebne nowe czujniki i ich kodowanie bo inaczej kontrolka się świeci.
3. Czujniki łatwo można zniszczyć.

A gdzie wymieniacie opony z czujnikami ciśnienia? W ASO? Czy w warsztacie? Możecie polecić jakiś w Warszawie? Jaki koszt przy 17" aluminowych felgach?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 paź 2015, o 03:14 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 29 mar 2015, o 01:03
Posty: 52
Lokalizacja: WLKP / IS
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2ZR-FAE
Czy wszystkie modele T27 posiadają to ustrojstwo? Wybieram się wkrótce do warsztatu wulkanizacyjnego w celu wymiany ogumienia na zimowe (mam nowe felgi stalowe + opony) i zastanawiam się, czy zaświeci mi jakaś kontrolka więcej :fajka:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 paź 2015, o 07:44 
Offline
Spamer
Spamer

Dołączył(a): 7 gru 2012, o 19:10
Posty: 3139
Pochwały: 326
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2006
Silnik: 1.8
W PL system monitorowania ciśnienia w oponach pojawił się w specyfikacji T27FL od 02/2014r.


Autor postu otrzymał pochwałę

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 paź 2015, o 08:03 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1903
Pochwały: 10
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
Zawirusować system poprzez zamalowanie czarnym markerem DIODĘ.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 paź 2015, o 17:54 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 30 sie 2011, o 12:30
Posty: 213
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 16
Marka: Toyota
Model: T27FL Prestige cvt
Rocznik: 2015
Silnik: 2,0 benz. valvematic
Właśnie dowiadywałem się w ASO o koszt wymiany kół z czujnikami ciśnienia - jest to 108 zł.
Jeśli zostawia się koła na przechowanie sezonowe (dodatkowe 117 zł), to zalogowanie czujników do systemu jest już wliczone w cenę.
Ile kosztuje samo logowanie czujników nie pytałem.
Czas oczekiwania od momentu zgłoszenia - około tygodnia.
Ale uwaga!
Jeśli posiadasz system BSR (cokolwiek to znaczy), to koszt wymiany wynosi 240 zł.........za jedno koło!!!!!!!!

_________________
AVE!
Obyś Żył Wiecznie!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 paź 2015, o 18:03 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 cze 2015, o 19:45
Posty: 4
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2014
Silnik: 1.8 Benzyna
Zbigniewa napisał(a):
Właśnie dowiadywałem się w ASO o koszt wymiany kół z czujnikami ciśnienia - jest to 108 zł.
Jeśli zostawia się koła na przechowanie sezonowe (dodatkowe 117 zł), to zalogowanie czujników do systemu jest już wliczone w cenę.
Ile kosztuje samo logowanie czujników nie pytałem.
Czas oczekiwania od momentu zgłoszenia - około tygodnia.
Ale uwaga!
Jeśli posiadasz system BSR (cokolwiek to znaczy), to koszt wymiany wynosi 240 zł.........za jedno koło!!!!!!!!


Które to ASO? Mi w Okeciu powiedzieli 170 PLN.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 paź 2015, o 18:12 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 30 sie 2011, o 12:30
Posty: 213
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 16
Marka: Toyota
Model: T27FL Prestige cvt
Rocznik: 2015
Silnik: 2,0 benz. valvematic
kermit napisał(a):
Zbigniewa napisał(a):
Właśnie dowiadywałem się w ASO o koszt wymiany kół z czujnikami ciśnienia - jest to 108 zł.
Jeśli zostawia się koła na przechowanie sezonowe (dodatkowe 117 zł), to zalogowanie czujników do systemu jest już wliczone w cenę.
Ile kosztuje samo logowanie czujników nie pytałem.
Czas oczekiwania od momentu zgłoszenia - około tygodnia.
Ale uwaga!
Jeśli posiadasz system BSR (cokolwiek to znaczy), to koszt wymiany wynosi 240 zł.........za jedno koło!!!!!!!!


Które to ASO? Mi w Okeciu powiedzieli 170 PLN.


Carolina.
Ale być może niższa cena wynika z faktu, że przechowuję u nich koła i zamierzam powtórnie je pozostawić.

_________________
AVE!
Obyś Żył Wiecznie!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 paź 2015, o 18:31 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 sty 2015, o 22:19
Posty: 204
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 benzyna CVT
Toyota coraz bardziej mnie zaskakuje, w Lagunie(2006) też mam to ustrojstwo jednak... możliwość zaprogramowania dwóch zestawów czujników i po zmianie kół system sam rozpoznaje zmianę i wgrywa właściwe czujniki. Byle pamiętać które koło na którym miejscu. Ci Japończycy widać że muszą jeszcze dużo się uczyć, choćby od Francuzów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 paź 2015, o 20:32 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 paź 2008, o 01:18
Posty: 602
Pochwały: 75
Marka: Toyota
Model: Land Cruiser
Rocznik: 1992
Silnik: 3.5 Diesel
Zbigniewa napisał(a):
Jeśli posiadasz system BSR (cokolwiek to znaczy), to koszt wymiany wynosi 240 zł.........za jedno koło!!!!!!!!


Występowało tylko RAV4 przedostatni model łatwo poznać ten model, bo nie posiadał koła zapasowego na tylnej klapie wglądało to tak na oryginalnej feldze przystosowanej do BSR był dodatkowo pierścień gumowo stalowy, na którym można było dojechać jak powietrze zeszło z koła opona musiała być od środka wymazana specjalnym smarem obniżającym tarcie i sama opona musiała być dedykowana do tegoż systemu. Żeby zdemontować oponę z felgi trzeba było demontować obie części naraz, czyli pierścień i oponę do tego była potrzebna specjalna maszyna wycofano się z tego, ponieważ było zbyt drogie i uciążliwe dla klientów.

dinara napisał(a):
Toyota coraz bardziej mnie zaskakuje, w Lagunie(2006) też mam to ustrojstwo jednak... możliwość zaprogramowania dwóch zestawów czujników i po zmianie kół system sam rozpoznaje zmianę i wgrywa właściwe czujniki. Byle pamiętać które koło na którym miejscu. Ci Japończycy widać że muszą jeszcze dużo się uczyć, choćby od Francuzów.


W toyocie niema znaczenia, na którą oś zamontowane. Jest rozwiązanie na paląca się kontrolkę ciśnienia opon po przemontowaniu kół na zimowe letnie w bagażniku trzeba wozić.

_________________
Toyota Europe


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 paź 2015, o 20:21 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 25 cze 2015, o 15:40
Posty: 7
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2015
Silnik: 1.8 valvematic
Już załatwłem sprawę z czujnikami. Musiałem je kupić ale dostałem dobrą cenę z montażem. Oczywiście przyznali się ze nie poinformowali mnie o tym. Teraz tylko trzeba co pół roku komplet kół kodować na nowo


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 lis 2015, o 21:33 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 14 lis 2015, o 21:18
Posty: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2014
Silnik: 1.8
Witam,
Czy może ktoś rozwiać moje watpliwości co do wymiany opon na zimowe przy pozostawieniu felg z czujnikami ciśnienia. W ASO poinformowali mnie, że ze ze względu na kalibrację i możliwość uszkodzenia czujników, takie przełożenie opon musi być przeprowadzone w ASO.
Czy rzeczywiście tak musi być? Czy np CNF czy Norauto nie ma technicznych możliwości aby wymienić opony bez ryzyka uszkodzenia czujników? Mniemam także, że jeżeli przekładka opon się uda to nie wpływa to jakoś na rozkalibrowanie czujników aby i tak trzeba było jechać do ASO.
Czy ktoś może mi to wyjaśnić?
Z góry dziękuje i pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lis 2015, o 22:55 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 mar 2008, o 15:27
Posty: 195
Lokalizacja: warszawa
Pochwały: 43
Marka: toyota
Model: ave T27/corolla E15
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 1AD-FTV+bonus
vert napisał(a):
Każda toyota z czujnikami ciśnienia, może "zapamiętać" maksymalnie 5 kół, tzn. 4 + ewentualny zapas. Jeżeli wymieniamy na zimę tylko opony (bez felg) to nie ma problemu. Natomiast, jeżeli wymieniamy całe koła, to potrzebujemy w wymienianych kołach dodatkowych czujników ciśnienia, które należy dodatkowa zaprogramować w komputerze pojazdu. Niestety nie obędzie się bez dodatkowej wizyty w autoryzowanym serwisie Toyota, ażeby "wylogować" dotychczasowe czujniki i "zalogować" nowe.


Nie dokonać tak jest nowy avensis i auris umożliwia wprowadzenie dwóch kpl. Kół z czujnikami a nawet wyłączenie kontrolki z poziomu testera w ASO.
Opony możecie wymieniać gdzie popadnie, trzeba tylko uważać na czujnik, który jest za wentylem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda