TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 22 sie 2017, o 03:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 paź 2010, o 15:31 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 22:10
Posty: 197
Lokalizacja: POZNAŃ
Pochwały: 13
Marka: TOYOTA
Model: Avensis T22
Rocznik: 2002
Silnik: 1ZZ-FE
WITAM
czy ktoś z użytkowników T22 po FL przerabiał temat sterowania niefabrycznym radiem z kierownicy?
http://allegro.pl/sterowanie-radia-z-ki ... 25770.html


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 paź 2010, o 22:11 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 14 lip 2008, o 06:21
Posty: 1388
Lokalizacja: Dobra / Szczecin
Pochwały: 23
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
Ale musisz mieć już kierownicę z przyciskami. Jest to prosty układ oparty na drabinkach rezystorowych. Też zastosowane mam coś podobnego z tym że do T25 i też radio JVC. Nie tylko na allegro znajdziesz takie moduły. Kiedyś na form podawałem też stronkę skąd można zamówić moduł i to troszkę taniej.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 paź 2010, o 23:03 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 22:10
Posty: 197
Lokalizacja: POZNAŃ
Pochwały: 13
Marka: TOYOTA
Model: Avensis T22
Rocznik: 2002
Silnik: 1ZZ-FE
kierownice z przyciskami mam :),radio jvc też.
czy wszystkie funkcje sterowania przy kierownicy działają?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 paź 2010, o 06:40 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 14 lip 2008, o 06:21
Posty: 1388
Lokalizacja: Dobra / Szczecin
Pochwały: 23
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
A radio JVC masz takie które obsługuje sterowanie z kierownicy??
Tak działa większość funkcji.
VOL -/+, NEXT, PREV, Source.

Ja zamawiałem z firmy Izotech, na stronie nie ma nic na ten temat ale wystarczy kontakt do nich i powiedzą wszystko co trzeba.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 paź 2010, o 22:45 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 22:10
Posty: 197
Lokalizacja: POZNAŃ
Pochwały: 13
Marka: TOYOTA
Model: Avensis T22
Rocznik: 2002
Silnik: 1ZZ-FE
radio obsługuje sterowanie.
Backonik:masz może jakiś schemat tego całego modułu?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 paź 2010, o 11:23 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 14 lip 2008, o 06:21
Posty: 1388
Lokalizacja: Dobra / Szczecin
Pochwały: 23
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
Niestety nie mam, a naprawdę nie chce mi się wykręcać kokpitu i wyciągać tego ustrojstwa żeby narysować schemat.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 cze 2013, o 14:20 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 15 gru 2007, o 17:12
Posty: 148
Lokalizacja: Gdynia
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 1.8 LPG
Witam. Widzę, że temat zakurzony.
Jestem bliski zakupu AVE T22 FL.
Jednak martwi mnie jeden szkopuł: CD zamiast mp3.
Z racji, że posiadam swoje radio Pioneera, chciałbym je przenieść.
Z tym raczej problemu nie ma, jak wyczytałem tu na forum.
Ale bywają wersje z kierownicą "wielofukkcyjną", przy kierownicy widziałem taki pieprznik do sterowania radiem.
Czy - jeśli dokupię odpowiedni adapter (http://www.pioneer.eu/files/eur/car_acc_db/hw_remote/CA-R-PI201_R30728-08.pdf),
to zadziała?

Przerabiał ktoś takie rozwiązanie?

pozdrawiam
adamno

_________________
pozdrawiam
adamno


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 kwi 2015, o 16:15 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 paź 2014, o 19:22
Posty: 1
Marka: toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2002
Silnik: 2.0 D4D
Cześć ;)
Ostatnio zakupiłem interfejs, który umożliwia sterowanie radiem z kierownicy, ale jestem zielony i nie mam pojęcia jak podłączyć aby działało ;/ Dostałem schemat od producenta, lecz to też nic mi nie dało. Z tego co się zorientowałem od klawiszy idą mi 2 kabelki w kostce (zielony i czerwony), a od interfejsu idą mi 3 luzem (niebieski, różowy i fioletowy). Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak to mam połączyć aby działało? Podaje linki do zdjęć jak to mniej więcej wygląda oraz schemat.

https://www.dropbox.com/s/tmnbro2o2nyul4d/pod%C5%82%C4%85czenie%20RC.jpg?dl=0 -schemat

https://www.dropbox.com/s/oj9ro6rwtqp7hfb/20150409_195041.jpg?dl=0 - kostka od klawiszy
https://www.dropbox.com/s/isd2f3tk7wpz28b/20150409_195109.jpg?dl=0 - kostka z interfejsem
https://www.dropbox.com/s/04eiu5ro0x7ylud/20150409_195116.jpg?dl=0 - interfejs
https://www.dropbox.com/s/71z1z3ejb4c2a8h/20141221_131638.jpg?dl=0 - kabelki od interfejsu

Z góry dziękuje za pomoc ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 mar 2017, o 11:35 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2013, o 08:17
Posty: 17
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2000
Silnik: 1.6
Witam, mam pytanie skierowane do ogarniaczy avensis T22 przed liftem, mianowicie kupiłem sobie ostatnio kierownicę do mojej avensis przed FL, ma ona panel do sterowania radiem chciałbym go podłączyć do mojego radia Alpine 131R. (wcześniej miałem kierownice bez pilota) Wiem, że na pewno będę musiał kupić taśmę, do której podpinam kostkę z pilota w kierownicy, bo moja ma tylko dwa piny a potrzeba chyba 6. Wiem też, że muszę kupić specjalny moduł który będzie przekazywał informacje z pilota do radia, Ale czy między taśmą a tym modułem musze jeszcze coś podłączyć ? I gdzie znajdę taki moduł? Macie jakiś sprawdzony sklep? I czy to w ogóle wypali taka instalacja ? :)

edit://
https://www.car-tronic.pl/adapter-do-st ... 0012-p9125 znalazłem coś takiego :) będzie ok ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 kwi 2017, o 08:52 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 7 kwi 2017, o 19:49
Posty: 8
Lokalizacja: Wrocław
Marka: Scion
Model: TC
Rocznik: 2006
Silnik: 2,4
witam
Czy ktoś potrafi zaprogramować klawisze przy kierownicy ?
Po wymianie radia i zakupie odpowiedniego modułu do sterowania klawisze działają ale mają trochę inne funkcję tzn klawiszami "głośniej ciszej" steruje bez problemu natomiast klawisze wyboru stacji radiowych mogę tylko wyszukiwać nowe stacje nie mam możliwości wybrania następnej zaprogramowanej stacji.

Dada jeszcze że samochód to Scion TC ale kierownica i cała elektronika jest z Avensis

Z góry dziękuję za pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 sie 2017, o 23:55 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 27 paź 2016, o 16:31
Posty: 8
Marka: Toyota
Model: Avensis verso
Nadwozie: inne
Rocznik: 2004
Silnik: 2.0 d4d
Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu , ale mam problem z podłączeniem chińskiego radia 2 din tak aby można było używać przycisków przy kierownicy.
Czy ktoś może mi napisać które piny w radiu odpowiadają za sterowanie przyciskami?
Na zdjęciu tył mojego oryginalnego radia i kostka dołączona do chińczyka.

Obrazek



Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda