TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 15 gru 2017, o 08:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lut 2017, o 15:02 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2014, o 09:32
Posty: 24
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyotoa
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 3AZ-FAE
Witam,
zainstalowałem sobie taką stacje multimedialną.
http://www.witson.com/en/displayproduct.html?proID=101725820
Wszystko jest prawie OK bo mam problem z sygnałem radiowym.
Jak radio gra, a silnik nie jest uruchomiony odbiór jest perfekcyjny. Wystarczy jednak, że uruchomię silnik to radio zaczyna gubić sygnał, a jak znajdzie stację to słychać lekki szum.
W czym może być problem ???
Dodam, że wiązka była na zasadzie plug and play, jedynie co mnie teraz naszło to, że był jeden kabel wolny z oznaczeniem "Antenna". Czy gdzieś powinienem go podpiąć jednak ??

Pozdrawiam
Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lut 2017, o 17:48 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 462
Pochwały: 36
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Sprawdź czy na tym przewodzie pojawia się napięcie po włączeniu radia. Antena w ave chyba wymaga zasilania bo ma wzmacniacz ale nie jestem pewien.
Tu chyba widać, że do złącza anteny (pierwsze z lewej) idą trzy przewody.
Obrazek

Przejżyj jeszcze ten wątek:
viewtopic.php?t=7985
Wynika z niego, że jednak jest wymagane zasilenie anteny.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lut 2017, o 14:45 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2014, o 09:32
Posty: 24
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyotoa
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 3AZ-FAE
No i sprawdziłem wszystko.......
zasilanie jest podpięte prawidłowo, wychodzi że albo Ave tak ma z radiem albo może jeszcze ew. wzmacniacz jest walnięty.
Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lut 2017, o 16:19 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 462
Pochwały: 36
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Ja w tej sytuacji obstawiam słąbą jakość tunera radiowego. Bo gdyby był to problem anteny to kiepski odbiór byłby też przy wyłączonym silniku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lut 2017, o 21:53 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2014, o 09:32
Posty: 24
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyotoa
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 3AZ-FAE
Albo coś w instalacji przeszkadza/zakłóca tuner radiowy. Jeszcze myślę o jakimś filtrze.....
Zobaczymy.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lut 2017, o 22:30 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 mar 2008, o 15:27
Posty: 206
Lokalizacja: warszawa
Pochwały: 49
Marka: toyota
Model: ave T27/corolla E15
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 1AD-FTV+bonus
pepeto napisał(a):
Albo coś w instalacji przeszkadza/zakłóca tuner radiowy. Jeszcze myślę o jakimś filtrze.....
Zobaczymy.

Pozdrawiam


Mam ta sama stacje i u mnie jest OK, może trafiłeś na lipny egzemplarz.
Masz może w aucie zamontowane xenon HID? I sieją w instalacje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lut 2017, o 22:46 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2014, o 09:32
Posty: 24
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyotoa
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 3AZ-FAE
Mam fabryczne skrętne. Dokładałem jedynie światła do jazdy dziennej w miejsce halogenów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lut 2017, o 09:39 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 sie 2016, o 21:59
Posty: 236
Pochwały: 12
Marka: Toyota
Model: Avensis T25/T27
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8 benzyna
pepeto napisał(a):
Mam fabryczne skrętne. Dokładałem jedynie światła do jazdy dziennej w miejsce halogenów.


To możesz z ciekawości na chwilę wyjąć bezpiecznik od dziennych i zobaczyć czy jest różnica.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lut 2017, o 15:19 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2014, o 09:32
Posty: 24
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyotoa
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 3AZ-FAE
Wojteksw napisał(a):
wyjąć bezpiecznik od dziennych i zobaczyć czy jest różnica.


niestety nic nie dało.... chyba po prostu ten typ tak ma :(


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lut 2017, o 17:03 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 sie 2016, o 21:59
Posty: 236
Pochwały: 12
Marka: Toyota
Model: Avensis T25/T27
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8 benzyna
Przyczyna może być tak jak wyżej kolega pisał, kiepski tuner, nie trzyma RDS. Jeszcze jedna myśl, sprawdził bym ile Volt jest na antenie przy zgaszonym silniku oraz przy zapalonym, może napięcie siada i wzmacniacz anteny przestaje działać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 lut 2017, o 23:35 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2014, o 09:32
Posty: 24
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyotoa
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 3AZ-FAE
No i chyba znalazłem przyczynę problemu, jutro przetestuje w dzień.
Wyszło dziś wieczorkiem, że nie odłączyłem podczas testów kamerki która jest zasilana z instalacji przez taka ptrzetwornicę
Teraz muszę tylko sprawdzić co generuje problemy:
1. kamera;
2. przetwornica;
3. podłączenie przetwornicy.

Dzięki za wszelkie sugestie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lut 2017, o 15:22 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 sie 2016, o 21:59
Posty: 236
Pochwały: 12
Marka: Toyota
Model: Avensis T25/T27
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8 benzyna
Ktoś już opisywał, że zmieniał zasilacz od kamerki bo dawała zakłócenia, bardzo możliwe, że ta przetwornica dająca pewnie zasilanie impulsowo generuje zakłócenia. Życzę powodzenia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 kwi 2017, o 17:11 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2014, o 09:32
Posty: 24
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyotoa
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 3AZ-FAE
Odświeżę temat..... może się komuś przyda.... :)
po wymianie przetwornicy problem znikł :)
Zastąpiłem ją zwykłą przejściówka do gniazda zapalniczki którą po prostu rozebrałem i polutowałem kabelki.
Na chwilą obecną radio odzyskało zasięg i straciło zakłócenia, a kamerka nadal działa prawidłowo.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 kwi 2017, o 20:02 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 sie 2016, o 21:59
Posty: 236
Pochwały: 12
Marka: Toyota
Model: Avensis T25/T27
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8 benzyna
Bardzo dobrze, że temat ogarnięty, życzę przyjemnego słuchania.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 maja 2017, o 13:48 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 15 sty 2017, o 00:33
Posty: 7
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: t25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 1,8 vvti
Przyłącze się do tematu. Możecie napisać o jaką przetwornicę chodzi? Też mam problem z zakłóceniami radia. Kamera cofania podłączona do radia tzw czinczem RCA zółty i wyzwalanie obrazu podłączone do lampy wstecznego. Nie widziałem tam nigdzie żadnej przetwornicy.

http://allegro.pl/radio-nawigacja-gps-2 ... ule_id=201

link do mojego sprzętu na końcu strony widać jak wygląda kamera cofani, która była w zestawie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 maja 2017, o 12:49 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2014, o 09:32
Posty: 24
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyotoa
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 3AZ-FAE
Chodziło o przetwornice do USB zasilającą kamerkę rejestrującą jazdę (nie cofania).


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yahoo [Bot]


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda