TOYOTA AVENSIS FORUM
http://avensis.info/

T22 nowy glosnik zamilkl
http://avensis.info/viewtopic.php?f=4&t=24601
Strona 1 z 1

Autor:  szczupaly [ 7 gru 2016, o 16:04 ]
Tytuł:  T22 nowy glosnik zamilkl

Witam ostatnio zamontowalem sobie glosniki z przodu. Wszystko chodzilo do momentu jak pojechalem na myjnie. Wszedlem do auta i hlosniki calkowicie nie reagowaly. Radio chodzilo w porzadku. Odpialem boczek drzwi i moim oczom ukazal sie zerwanego z mocowan glosnik ktory zwieral do drzwi. Przymocowalem go na miejsce wszystko chodzilo ok.. przez chwile. Glosnik czasami harczal albo przerywal jak dotknalem jego jednym biegunem karoaeri drzwi to dzialal normalnie gdy byl podlaczony tylko kablami to zupelna cisza. Teraz jest zupelnie cichy. Slychac jak selilatnie prad do niego dochodzi przy wyzszym Volume ale nie slychac muzyki. Jak go dotkne do drzwi jednym z biegunow to slychac jak delikatnie gra ale bardzo cicho... boje sie ze spalilem koncowke ale czy koncowki sa na kazdy glosnik osobno ? Nie gralby tylko jeden glosnik ? Probowalem podlaczyc stary glosnik i tez cisza. Reszta glosnikow gra w porzadku. Co mi pozostaje ? Jak sprawdzic przewody idace od radia do glosnika ? Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.

Autor:  Backonik [ 7 gru 2016, o 19:00 ]
Tytuł:  Re: T22 nowy glosnik zamilkl

Radio posiada cztery końcówki mocy i dotykając jeden z biegunów do karoserii uwaliłeś jedną z nich.
Przewody nie mają nic do rzeczy, jeśli słyszysz "delikatne granie"
Radio do elektronika lub kup jakąś używkę.

Autor:  szczupaly [ 7 gru 2016, o 21:25 ]
Tytuł:  Re: T22 nowy glosnik zamilkl

Czy moge jakos od tylu sprawdzic miernikiem ta koncowke ?

Autor:  Backonik [ 7 gru 2016, o 21:47 ]
Tytuł:  Re: T22 nowy glosnik zamilkl

Wyciagnij radio, podłącz na krótko, podlacz na krotko jakiś glosnik pod ten kanal i zobaczysz. Wyeliminujesz przewody. :)

Autor:  szczupaly [ 8 gru 2016, o 00:42 ]
Tytuł:  Re: T22 nowy glosnik zamilkl

Probowalem zmierzyc napiecie na kanalach i wszedzie tak.samo. czy gdyby spalila sie koncowka nie polazalo by napiecia ? Nie mam jak na krotko sprawdzic glosnika. Glosniki sprawdzilem i maja 4ohmy wiec ich nie zjaralem :) sprobuje jakos na krotko polaczyc ale musze rozwalic przewody. Bo do kostki nie wepchne przewodu. Jezeli to nie koncowka to musi byc gdzies zwarcie tylko chce byc pewny tej koncowki mocy czy mam naprawiac radio czy przewody. Jak moge sprawdzic czy przewody maja zwarcie do karoseri ?

Autor:  piokli [ 8 gru 2016, o 01:13 ]
Tytuł:  Re: T22 nowy glosnik zamilkl

szczupaly napisał(a):
Probowalem zmierzyc napiecie na kanalach i wszedzie tak.samo. czy gdyby spalila sie koncowka nie polazalo by napiecia ?

Polazalo by napięcie, albo i nie. Zależy jak spaliła się końcówka mocy i czy podłączyłeś voltomierz na napięcie stałe czy zmienne.

szczupaly napisał(a):
sprobuje jakos na krotko polaczyc ale musze rozwalic przewody. Bo do kostki nie wepchne przewodu.

Nie musisz rozwalać, wepnij szpilki czy spinacze od tyłu w kostki i do szpilek kable. Uważaj aby nie zrobić znowu zwarcia.

szczupaly napisał(a):
chce byc pewny tej koncowki mocy czy mam naprawiac radio czy przewody.

Jak chcesz być pewny podłącz głośnik na krótko do radia do kolejnych wyjść, jak napisał Ci Backonik.

szczupaly napisał(a):
Jak moge sprawdzic czy przewody maja zwarcie do karoseri ?

Omomierzem.

I nie podłączaj już więcej głośników do masy nadwozia bo spalisz kolejne radio.
W radio samochodowym przy 4 kanałach minus głośnika nie ma nic wspólnego z masą instalacji samochodowej.

Autor:  szczupaly [ 8 gru 2016, o 03:42 ]
Tytuł:  Re: T22 nowy glosnik zamilkl

Wszedzie pokazywalo mniej wiecej 0.00 0.01 podlaczylem na napiecie stale. Pomysl ze szpilkami swietny dzieki. Ja nie podlaczalem glosnika do karoserii ale gdy to robilem po tym jak glosnik sie urwal z nitow po myjni(prawdopodobnie trzasniecie drzwiami po umyciu) dlugo myslalem ze to przez myjnie i zwiera kable po tym jak zwieralem glosnik do drzwi glosnik chodzil normalnie. Tak jakby mial minusa na karoserii... ale musialybyc tez kable podpiete do glosnika. Jak tylko kable byly podpiete bez zwierania do drzwi slycha bylo trzeszczacy prad dochodzacy do glosnika(bardzo cicho).

Autor:  szczupaly [ 8 gru 2016, o 18:27 ]
Tytuł:  Re: T22 nowy glosnik zamilkl

Witam jakie jest oznaczenie koncowki mocy w radiu CD toyota avensis t22 2002rok po lifcie ? I czy wystarczy j przelutowac ? Czy dla kazdego glosnika jest osobny tranzystor ? Czy moze jeden scalak ?

Autor:  piokli [ 8 gru 2016, o 20:58 ]
Tytuł:  Re: T22 nowy glosnik zamilkl

Raczek jest tam scalony wzmacniacz jako końcówka mocy.

Obrazek

Autor:  szczupaly [ 8 gru 2016, o 21:47 ]
Tytuł:  Re: T22 nowy glosnik zamilkl

Tranzystor bym jeszcze wlutowal ale scalak moze byc dla mnie za wysokim lotem... czy warto sie podjac wymiany czy zostaje elektronik ? Dzieki za pomoc

Autor:  szczupaly [ 9 gru 2016, o 02:51 ]
Tytuł:  Re: T22 nowy glosnik zamilkl

Witam czy koncowka mocy to ten 25 nozkowy tranzystor ? Czy jest opcja go jakos zmierzyc miernikiem. Wyglada na caly. Nie widze nic upalonego.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/4cf29baf47b156c1

Autor:  piokli [ 9 gru 2016, o 08:33 ]
Tytuł:  Re: T22 nowy glosnik zamilkl

IC 231 na Twojej fotce to zapewne koncowka mocy.

Na rysunku ktory Ci wrzucilem, masz nry pinow gniazda radia, ktore ida do glosnikow.
Podepnij sie tam bezposrednio z glosnikiem, sprawdzisz radio.
Majac nry pinow sprawdzisz omomierzem kable do glosnikow i glosniki.

Autor:  szczupaly [ 9 gru 2016, o 11:59 ]
Tytuł:  Re: T22 nowy glosnik zamilkl

Glosniki i przewod sprawdzilem lekko ponad 4 ohmy na polaczeniu wiec jest ok. Glosnik podlaczylem pod inny kanal i dziala. Koncowka mocy z tego co.znalazlem w.necie to AN7550NZA mam schemat gdzie idzie kazda nozka nie wiem za bardzo gdzie.dotykac miernikiem. Czy wystarczy przelutowac koncowke? Tam widze ze na nim jest jakas.plytka izolujaca do obudowy i slyszalem ze.daje sie jeszcze troche pasty termoprzewodzacej pomiedzy obudowa radia(radiatorem)a koncowka, czy to prawda ?

Autor:  piokli [ 9 gru 2016, o 12:31 ]
Tytuł:  Re: T22 nowy glosnik zamilkl

Najprawdziwsza prawda
i obowiazek, jezeli nie chcesz usmażyć końcówki

Autor:  szczupaly [ 16 gru 2016, o 15:04 ]
Tytuł:  Re: T22 nowy glosnik zamilkl

Witam ponownie radio zawiezione do serwisu prawdopodobnie padla koncowka. Gosc znalazl kilka zimnych lutow ale to nic nie dalo. Czekam na informacje po wymianie koncowki. A mam jeszcze jedno pytanie.

Czy jezeli mam z przodu glosniki 2-drozne a podepne pod nie tweetery w miejsce lusterek (poniewaz przy wymianie glosnikow zauwazylem ze od glosnikow ida przewody do kostki do podlaczenia tweeterow.) To dzialac beda oba tweetery ? Czy grozi to czyms a moze spadnie tylko moc bo rozlozy sie na 2 twity ? Dzieki za pomoc. Pozdrawiam.

Autor:  piokli [ 17 gru 2016, o 07:04 ]
Tytuł:  Re: T22 nowy glosnik zamilkl

Będą działać oba tweetery.
Dla końcówki zwiększy się zapewne trochę obciążenie dla wysokich częstotliwości.
Czasami 2 różne tweetery działające równolegle brzmią dziwnie, albo mogą się też różnić znacznie efektywnością i jeden z nich będzie przez to sporo ciszej grał.

Fabrycznie miałeś w słupkach tweetery, miejsce dla tweeterów idealne, tylko fabryczne tweetery do dupy bo powyżej 10kHz nie grają.

Kup nienajtańsze tweetery w słupki, dołącz równolegle (ale przez kondensatorek bezbiegunowy 2,2uF) do dolnych głośników niskotonowych.
Kup tweetery o większej efektywności, żeby nadrabiały braki dynamiki fabrycznego radia.
A tweetery zamocowane na niskotonowych głośnikach odłącz.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/