TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 15 lis 2018, o 04:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 maja 2015, o 22:50 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 wrz 2013, o 23:31
Posty: 133
Pochwały: 5
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 VVT-i
Cześć,

Chciałbym dorzucić w swoim radiu wejście AUX. Wiem, że istnieją emulatory zmieniarek, ale nie potrzebuję obsługi MP3, BT itd.

Z tego co widzę, istnieje możliwość zrobienia tego przez gniazdo zmieniarki:

Obrazek

Znalazłem jak to zrobić dla Mazdy:

http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopi ... 8&t=128097

Ale opisy pinów wyglądają podobnie ;) Więc zakładam, że u nas to też będzie kwestia:

Uziemienie - łączymy (GND) + (Audio -): 3, 5, 7, 1
Prawy kanał: 2
Lewy kanał: 4

Wykrycie podłączonego urządzenia:: Rezystor 22ohm - łączymy 11 + 8

Czy ktoś mógłby to zweryfikować? Kompletnie nie ogarniam tematu i wolałbym nie spalić radia :)

Ktoś ma pomysł z czego zrobić sam wtyk?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 maja 2015, o 23:33 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 wrz 2011, o 12:32
Posty: 101
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 11
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 Wagon
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE
(Nie)stety zweryfikowałem temat. Nie, nie wystarczy Twój sposób. Jeśli nie chcesz kupować zmieniarki, musisz wykonać sobie coś takiego: http://www.softservice.com.pl/corolla/avc/simpleaux.php

Jedyna różnica, to do Atmegi wgrywasz nieco inny wsad (umieszczony gdzieś na powyższej stronie). Największy problem miałem z dorwaniem PCA82C250 lub kompatybilnego zamiennika.

Tu jest wątek dla naszego radia: http://www.softservice.com.pl/corolla/a ... c.php?t=83


Autor postu otrzymał pochwałę

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 maja 2015, o 00:22 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 wrz 2013, o 23:31
Posty: 133
Pochwały: 5
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 VVT-i
deveb napisał(a):
(Nie)stety zweryfikowałem temat. Nie, nie wystarczy Twój sposób. Jeśli nie chcesz kupować zmieniarki, musisz wykonać sobie coś takiego: http://www.softservice.com.pl/corolla/avc/simpleaux.php

Jedyna różnica, to do Atmegi wgrywasz nieco inny wsad (umieszczony gdzieś na powyższej stronie). Największy problem miałem z dorwaniem PCA82C250 lub kompatybilnego zamiennika.

Tu jest wątek dla naszego radia: http://www.softservice.com.pl/corolla/a ... c.php?t=83


Podpięcie pod audio input nie działa w ogóle?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 maja 2015, o 00:29 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lip 2011, o 10:21
Posty: 1211
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 137
Marka: Volkswagen
Model: Tiguan II
Nadwozie: inne
Rocznik: 2018
Silnik: 2.0 TDI
może coś pomogę - przynajmniej tak to rozwiązali Koledzy z Rosji :-)

http://my-21.ru/audio-vxod-aux-v-shtatn ... mi-rukami/


Pochwały przyznane za post: 2

_________________
Było
T25 Wagon 1CD-FTV <3
T27 Wagon 1AD-FTV
T27FL limousine 2ZR-FAE

Jest
VW Tiguan 2.0 TDI :diabel:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 maja 2015, o 08:52 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2014, o 19:32
Posty: 596
Lokalizacja: Trójmiasto
Pochwały: 59
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: liftback
Rocznik: 2003
Silnik: 1CDFTV
kabum napisał(a):
może coś pomogę - przynajmniej tak to rozwiązali Koledzy z Rosji :-)

http://my-21.ru/audio-vxod-aux-v-shtatn ... mi-rukami/

Czyli pod plyte CD wrzucamy aux ??
I co jesli mi nie dziala czytnik CD?

_________________

Pan Kaprys: Pan Kapryś


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 maja 2015, o 10:44 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 wrz 2013, o 23:31
Posty: 133
Pochwały: 5
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 VVT-i
lataziom napisał(a):
kabum napisał(a):
może coś pomogę - przynajmniej tak to rozwiązali Koledzy z Rosji :-)

http://my-21.ru/audio-vxod-aux-v-shtatn ... mi-rukami/

Czyli pod plyte CD wrzucamy aux ??
I co jesli mi nie dziala czytnik CD?


Właśnie zrobiłem instalacje z tego ruskiego linka ... i wszystko działa idealnie. CD musi działać, musi się przełączać w tryb CD. Płyta jest automatycznie wyciszana, gdy podpinamy urządzenie i jest dalej odtwarzana w tle.

Kabum zapraszam po browara jak będziesz w trójmieście :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 maja 2015, o 10:59 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2014, o 19:32
Posty: 596
Lokalizacja: Trójmiasto
Pochwały: 59
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: liftback
Rocznik: 2003
Silnik: 1CDFTV
Kolego a ty z 3 miasta?? Moge wiecej info gdzie bo organizuje zloty/spoty daj na priva jakies info

_________________

Pan Kaprys: Pan Kapryś


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 maja 2015, o 11:00 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2014, o 19:32
Posty: 596
Lokalizacja: Trójmiasto
Pochwały: 59
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: liftback
Rocznik: 2003
Silnik: 1CDFTV
Kolego a ty z 3 miasta?? Moge wiecej info gdzie bo organizuje zloty/spoty daj na priva jakies info

_________________

Pan Kaprys: Pan Kapryś


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 maja 2015, o 11:58 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lip 2011, o 10:21
Posty: 1211
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 137
Marka: Volkswagen
Model: Tiguan II
Nadwozie: inne
Rocznik: 2018
Silnik: 2.0 TDI
freak napisał(a):
lataziom napisał(a):
kabum napisał(a):
może coś pomogę - przynajmniej tak to rozwiązali Koledzy z Rosji :-)

http://my-21.ru/audio-vxod-aux-v-shtatn ... mi-rukami/

Czyli pod plyte CD wrzucamy aux ??
I co jesli mi nie dziala czytnik CD?


Właśnie zrobiłem instalacje z tego ruskiego linka ... i wszystko działa idealnie. CD musi działać, musi się przełączać w tryb CD. Płyta jest automatycznie wyciszana, gdy podpinamy urządzenie i jest dalej odtwarzana w tle.

Kabum zapraszam po browara jak będziesz w trójmieście :)



Ciesze się że pomogłem, jak bede w 3M to sie przypomne :-) :piwo:


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
Było
T25 Wagon 1CD-FTV <3
T27 Wagon 1AD-FTV
T27FL limousine 2ZR-FAE

Jest
VW Tiguan 2.0 TDI :diabel:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 maja 2015, o 12:04 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 wrz 2011, o 12:32
Posty: 101
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 11
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 Wagon
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE
Hehehe, a ja świrowałem z emulowaniem AVC-LAN :) Dobrze wiedzieć, że jest dużo łatwiejszy sposób :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 maja 2015, o 12:59 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 wrz 2013, o 23:31
Posty: 133
Pochwały: 5
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 VVT-i
To może jeszcze ktoś podrzuci jak zlikwidować zakłócenia z ładowarki przy słuchaniu audio z telefonu? Próbowałem kilku i na każdej jest to samo :/ Planuje telefon zostawić na stałe podłączony do ładowania w schowku obok ręcznego, więc raczej nie może tak zostać


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 maja 2015, o 13:32 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2014, o 19:32
Posty: 596
Lokalizacja: Trójmiasto
Pochwały: 59
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: liftback
Rocznik: 2003
Silnik: 1CDFTV
ale są to dźwięki jak podłączasz ładowarkę do zapalniczki i na fm tez (bez kabelka jack) czy tylko jak masz zasilanie i ten kabelek ?

_________________

Pan Kaprys: Pan Kapryś


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 maja 2015, o 13:37 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 wrz 2013, o 23:31
Posty: 133
Pochwały: 5
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 VVT-i
lataziom napisał(a):
ale są to dźwięki jak podłączasz ładowarkę do zapalniczki i na fm tez (bez kabelka jack) czy tylko jak masz zasilanie i ten kabelek ?



zasilanie i muza z telefonu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 maja 2015, o 18:17 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 wrz 2010, o 22:24
Posty: 384
Lokalizacja: Łomianki
Pochwały: 11
Marka: Toyota
Model: T25 i E11
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 D4D 116KM i 90KM
proponuję zacząć od wymiany ładowarki ;-)

_________________
ObrazekObrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 maja 2015, o 18:18 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2014, o 19:32
Posty: 596
Lokalizacja: Trójmiasto
Pochwały: 59
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: liftback
Rocznik: 2003
Silnik: 1CDFTV
talrep napisał(a):
proponuję zacząć od wymiany ładowarki ;-)

Albo składowa stała i wtedy szeregowo do kabla (jacka) na kanał kondesator i (rezystor)

_________________

Pan Kaprys: Pan Kapryś


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 maja 2015, o 18:41 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 wrz 2013, o 23:31
Posty: 133
Pochwały: 5
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 VVT-i
Wypróbowałem 4 różne ładowarki, w tym firmowe Samsunga i na wszystkich mniej lub bardziej buczy. Mam jeszcze problem z telefonami. Podlaczany telefon Samsung galaxy s2 działa idealnie, ale moja Lumia 1320 i nexus 5 juz nie wykrywają podłączenia słuchawek:/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 maja 2015, o 18:47 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2014, o 19:32
Posty: 596
Lokalizacja: Trójmiasto
Pochwały: 59
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: liftback
Rocznik: 2003
Silnik: 1CDFTV
Możliwe ze jest inny opór na "słuchawkach"

_________________

Pan Kaprys: Pan Kapryś


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 maja 2015, o 20:03 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 wrz 2013, o 23:31
Posty: 133
Pochwały: 5
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 VVT-i
Już znalazłem dwa rozwiązania ...

1. rozdzielacz Jack, i najtańsze słuchawki wpięte w drugi kanał.
2. kabel z regulacją głośności


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 maja 2015, o 22:56 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 wrz 2011, o 12:32
Posty: 101
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 11
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 Wagon
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE
A może jakimś cudem radio z gniazdem zapalniczki mają różne masy? Sprawdzałeś?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 maja 2015, o 08:41 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 wrz 2013, o 23:31
Posty: 133
Pochwały: 5
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 VVT-i
Nie sprawdzałem... http://allegro.pl/izolator-separator-pe ... 93620.html warto spróbować?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 maja 2015, o 12:56 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 11 maja 2015, o 12:53
Posty: 1
Marka: Toyota
Model: Yaris
Rocznik: 1999
Silnik: 1.4
Nie jest jakoś specjalnie drogi - więc czemu nie? :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 maja 2015, o 13:30 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2014, o 19:32
Posty: 596
Lokalizacja: Trójmiasto
Pochwały: 59
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: liftback
Rocznik: 2003
Silnik: 1CDFTV
nie lepiej napoczątku spróbowac z kondesatorem i rezystorem ?

_________________

Pan Kaprys: Pan Kapryś


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 maja 2015, o 15:37 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 wrz 2013, o 23:31
Posty: 133
Pochwały: 5
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 VVT-i
Znalazłem jeszcze jeden filtr: http://akcesoria-24.pl/Samochodowy-filt ... -F3A,p,965

Tylko to miałbym podłączyć do ładowarki, czy jacka?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 maja 2015, o 16:06 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 lut 2013, o 19:50
Posty: 231
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 20
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2006
Silnik: 1.8 VVT-i 1ZZ-FE
Jeżeli dobrze czytam, to zakłócenia są nawet wtedy, gdy nie masz podłączonej ładowarki i telefon jest zasilany z jego wewnętrznej baterii?
Czy tak?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 maja 2015, o 19:56 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 wrz 2011, o 12:32
Posty: 101
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 11
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 Wagon
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE
Dziś rozbierałem swoje radio do czyszczenia przekładni lasera i z ciekawości sprawdziłem pole ACOM z masą. Okazuje się, że masa dźwięku nie jest jednoznaczna z masą obudowy radia (różnica chyba 21ohm). Być może ma to znaczenie. Jak możesz, przelutuj masę do ACOM i daj znać czy dalej problem występuje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 maja 2015, o 11:47 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 wrz 2013, o 23:31
Posty: 133
Pochwały: 5
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 VVT-i
Dolutowanie filtra do ładowarki nie pomogło, dalej coś piszczy. Ta masa pomoże tylko na wykrywanie słuchawek, czy jest szansa, że te piski znikną?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 cze 2015, o 09:45 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 wrz 2013, o 23:31
Posty: 133
Pochwały: 5
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 VVT-i
Więc ... przelutowanie masy nie pomogło w zasadzie w niczym. Dalej nie wykrywało podłączonego jacka w nowszych telefonach i dalej były zakłócenia. Wpinanie filtra w każdej konfiguracji też nie dało nic.

Jedyne rozwiązanie które udało mi się znaleźć to znalezienie ładowarki, która generuje najmniejsze zakłócenia i podłączenie jej pod zasilanie, które wychodzi z CN702 z rysunku w pierwszym poście. Dalej są minimalne zakłócenia, ale praktycznie niesłyszalne. Użyć do tego można np. kabla od USB/Firewire płyty głównej :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 cze 2015, o 17:03 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 wrz 2013, o 23:31
Posty: 133
Pochwały: 5
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 VVT-i
Jednak to zasilanie też nic nie dało, dalej czasami słychać piski. Nie mam pomysłów, co mogę jeszcze zrobić, jakieś sugestie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 cze 2015, o 06:32 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 wrz 2011, o 12:32
Posty: 101
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 11
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 Wagon
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE
Właśnie robiłem podobny AUX-IN (Ave 1AZ 2003) u znajomego i wnioski:
* nie ma żadnych pisków, trzasków itp podczas ładowania, ładowarka jakaś noname 2A z allegro
* na wykrywanie podłączenia audio w telefonie pomogła doraźnie ta aplikacja https://play.google.com/store/apps/deta ... ingfix.pro Jak będę miał trochę czasu to pokminię nad rozwiązaniem sprzętowym


Autor postu otrzymał pochwałę

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 lip 2015, o 12:40 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lut 2012, o 12:38
Posty: 548
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 20
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: 2.0VVTiD4 1azfse
Wczoraj i ja dorobiłem wejscie AUX według rosyjskiej instrukcji. Działa :ok:
Są prawie niesłyszalne szumy tylko w czasie jazdy (chyba z alternatora) po podłączeniu ładowarki do telefonu (Nexus 5)
Wypróbuje jeszcze kabel usb z filtrem.
Oczywście telefon nie widzi podłączonego jack'a, ale dzięki deveb za aplikacje :piwo:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda