TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 28 cze 2017, o 00:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lip 2013, o 21:56 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 8 kwi 2013, o 21:17
Posty: 532
Lokalizacja: Sztokholm
Pochwały: 40
Marka: Toyota
Model: Land Cruiser
Nadwozie: inne
Rocznik: 2014
Silnik: 3.0
zbys2011 napisał(a):
To jaka najlepsza firma ? Clarion ?


Cokolwiek nie zamontujesz markowego innego niz ori radio poprawi brzmienie w aucie. Zainwestuj tez w aktywnego suba np dla jeszcze lepszego podbicia basow. Sa takie do montazu pod fotel pasazera, lub takie jak ja zamontowalem Alpine:a w bagazniku. Gra az milo

_________________
Pozdr

Dominik

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lip 2013, o 21:59 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 8 sie 2010, o 12:55
Posty: 107
Lokalizacja: Staszów
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 benzyna
Wystarczy zmiana radia ...wszystko inne niż org. Strasznie dużo tego na rynku i ciężko się zdecydować :-(

_________________
zbys2011


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lip 2013, o 10:56 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 19 kwi 2013, o 23:27
Posty: 46
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
Zdjęcie instalacji (wybaczcie niską jakość).

Koszty dostosowania:

-Ramka koszt ok. 100zł
-Interfejs sterowania kierownicy ok. 200zł
(uwaga w przypadku zakupy interfejsu nie ma konieczności zakupu przejściówki radio na ISO)
-Adapter anteny ok. 20zł


Interfejs pozwala na obsługę volume , track, mode. Przyciski po prawej stronie kierownicy są martwe (nie działa także przełączanie komputera pokładowego (trzeba naciskać przycisk na desce rozdzielczej) - chyba że ktoś potrafi to obejść?


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lip 2013, o 12:44 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 8 kwi 2013, o 21:17
Posty: 532
Lokalizacja: Sztokholm
Pochwały: 40
Marka: Toyota
Model: Land Cruiser
Nadwozie: inne
Rocznik: 2014
Silnik: 3.0
konrador napisał(a):
Przyciski po prawej stronie kierownicy są martwe (nie działa także przełączanie komputera pokładowego (trzeba naciskać przycisk na desce rozdzielczej) - chyba że ktoś potrafi to obejść?


Cos jest w takim razie nie halo z ta wiazka twoja. U mnie przycisk od komputera pokladowego dziala az milo po zmianie.

_________________
Pozdr

Dominik

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lip 2013, o 13:25 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9329
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 489
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
konrador napisał(a):
Zdjęcie instalacji (wybaczcie niską jakość).

Koszty dostosowania:

-Ramka koszt ok. 100zł
-Interfejs sterowania kierownicy ok. 200zł
(uwaga w przypadku zakupy interfejsu nie ma konieczności zakupu przejściówki radio na ISO)
-Adapter anteny ok. 20zł


Interfejs pozwala na obsługę volume , track, mode. Przyciski po prawej stronie kierownicy są martwe (nie działa także przełączanie komputera pokładowego (trzeba naciskać przycisk na desce rozdzielczej) - chyba że ktoś potrafi to obejść?


Zapomniałeś chyba o koszcie samego radia?? :cfaniak: ;-)

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lip 2013, o 13:53 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 19 kwi 2013, o 23:27
Posty: 46
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
Koszty dostosowania :)

Czy ktoś kto wymieniał fabryczne radio może napisać czy działa mu przycisk komputera pokładowego?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lip 2013, o 13:59 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 18 wrz 2010, o 20:16
Posty: 81
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T272
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2015
Silnik: 2.0 benzyna
Czy ktoś kto wymieniał fabryczne radio może napisać czy działa mu przycisk komputera pokładowego?[/quote]


Ja mam Kenwooda 5280BT, i na prawej manetce działa mi komputer oraz ściszenie, sterowanie telefonem nie działa...
--
Pozdrawiam Karol


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lip 2013, o 13:30 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 19 kwi 2013, o 23:27
Posty: 46
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
U mnie też już śmiga.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lip 2013, o 13:33 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9329
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 489
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
konrador napisał(a):
U mnie też już śmiga.

Pochwal się jak to zrobiłeś?

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lip 2013, o 13:49 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 8 kwi 2013, o 21:17
Posty: 532
Lokalizacja: Sztokholm
Pochwały: 40
Marka: Toyota
Model: Land Cruiser
Nadwozie: inne
Rocznik: 2014
Silnik: 3.0
konrador napisał(a):
U mnie też już śmiga.

Ktoras z rzeczy ktore ci sugerowalem na Priv pomogla?

_________________
Pozdr

Dominik

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lip 2013, o 14:50 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 19 kwi 2013, o 23:27
Posty: 46
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
Głupio się przyznać ale ....

na samej kostce ISO przycisk nie działa, po podłączeniu interfejsu sterowania przycisk komputera pokładowego działa, ale z racji że wymieniałem to o północy nie zauważyłem że działa (czekałem trochę na tą część) :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lip 2013, o 15:07 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 8 kwi 2013, o 21:17
Posty: 532
Lokalizacja: Sztokholm
Pochwały: 40
Marka: Toyota
Model: Land Cruiser
Nadwozie: inne
Rocznik: 2014
Silnik: 3.0
konrador napisał(a):
Głupio się przyznać ale ....

na samej kostce ISO przycisk nie działa, po podłączeniu interfejsu sterowania przycisk komputera pokładowego działa, ale z racji że wymieniałem to o północy nie zauważyłem że działa (czekałem trochę na tą część) :)


No to akurat jest oczywista oczywistoscia poniewaz przez ISO idzie tylko sygnal na glosniki no i zasilanie i masa :-D

_________________
Pozdr

Dominik

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 lip 2013, o 14:31 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 8 sie 2010, o 12:55
Posty: 107
Lokalizacja: Staszów
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 benzyna
Jak wygląda sprawa gwarancji auta (rocznik 2011) przy wymianie radia oryginalnego na jakieś inne 2 Din ? Czy ktoś ma taką wiedzę ? - rozmawiał o tym w ASO ? Czy wymiana radia ma wpływ na gwarancję całego auta czy tylko radia ? (wymianę przeprowadziłaby firma tym się zajmująca)

_________________
zbys2011


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lip 2013, o 09:06 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 lut 2007, o 23:47
Posty: 2686
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 54
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2014
Silnik: 1.8
Jak by nie patrzeć to ingerencja w instalację elektryczną samochodu...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lip 2013, o 20:59 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 cze 2009, o 14:07
Posty: 970
Lokalizacja: Slaskie
Pochwały: 3
Marka: Toyota
Model: T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.2 + BOX
zbys2011 napisał(a):
Jak wygląda sprawa gwarancji auta (rocznik 2011) przy wymianie radia oryginalnego na jakieś inne 2 Din ? Czy ktoś ma taką wiedzę ? - rozmawiał o tym w ASO ? Czy wymiana radia ma wpływ na gwarancję całego auta czy tylko radia ? (wymianę przeprowadziłaby firma tym się zajmująca)

Jak zrobisz w ASO to będzie OK. Pytałem o to.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 wrz 2013, o 16:12 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2013, o 19:46
Posty: 10
Lokalizacja: Łódź
Marka: Toyota
Model: Avevsis, D4D
Rocznik: 2001
Silnik: Diesel, 2.0
A ja chciałbym zapytać o wymianę radia ale w avensisie z 2001 roku. Czy jest to opłacalne pod kontem jakości dźwięku czy raczej nie ruszać seryjnego? Wielu znajomych mówiło mi żeby nie ruszać.
Mam radio Pioneera (DEH - 1420UB). Wiadome jest, że sama wymiana radia na takowe nie zrobi niesamowitej rewolucji bez wymiany głośników, ale czy w ogóle może może to w jakimś stopniu
poprawić jakość dźwięku w aucie?


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 wrz 2013, o 18:34 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 14 lip 2008, o 06:21
Posty: 1388
Lokalizacja: Dobra / Szczecin
Pochwały: 23
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
Admin - Do przeniesienia do innego działu.
Poprawi się jakość.
Ale i tak podstawa to wygłuszenie drzwi, nawet z orginalnymi głośnikami.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 paź 2013, o 08:13 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 1 sie 2013, o 11:56
Posty: 28
Lokalizacja: Rzeszów
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8
ja wczoraj wstawiłem sobie głośniczki overmaxa i hulają ładnie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 paź 2013, o 08:52 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 gru 2008, o 14:29
Posty: 883
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 47
Marka: Ford
Model: Focus III FL
Nadwozie: hatchback
Rocznik: 2015
Silnik: 1.5 EB (150 KM)
toy62353 napisał(a):
ja wczoraj wstawiłem sobie głośniczki overmaxa i hulają ładnie

a co to za "wynalazki"? Bo nawet w google nie moglem tego znaleźć.....

_________________
Szafirowy mały ale wariat :-P


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 paź 2013, o 19:51 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 14 lip 2008, o 06:21
Posty: 1388
Lokalizacja: Dobra / Szczecin
Pochwały: 23
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
Bartek może to http://overmania.pl/pl/p/Bezprzewodowy- ... ndBow-/183
:hahaha:

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 paź 2013, o 21:33 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 gru 2008, o 14:29
Posty: 883
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 47
Marka: Ford
Model: Focus III FL
Nadwozie: hatchback
Rocznik: 2015
Silnik: 1.5 EB (150 KM)
Backonik napisał(a):

Matko i corko nawet nie zartuj tak..... Myslalem ze juz wszystko widzialem w CA a tu prosze ale nie, nie wierze..... Musza byc jakies samochodowe bo jesli te..... To ja nie mam pytan......

_________________
Szafirowy mały ale wariat :-P


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lis 2013, o 16:50 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 4 lis 2013, o 19:15
Posty: 132
Lokalizacja: Lublin
Pochwały: 5
Marka: Toyota
Model: Avensis T27FL
Rocznik: 2013
Silnik: 1.6 benzyna
A co w przypadku, gdy org radio zostaje, a wymieniane są tylko głośniki, na lepsze? Na ile taki wariant poprawia jakość dźwięku?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lis 2013, o 20:49 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 14 lip 2008, o 06:21
Posty: 1388
Lokalizacja: Dobra / Szczecin
Pochwały: 23
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
Najpierw przygotuj odpowiednie miejsce aby te głośniki mogły pokazać na co je stać. Czyli po raz kolejny powtarzane "wygłusz drzw

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 sty 2015, o 14:45 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 27 sty 2014, o 10:59
Posty: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
Panowie
Wymieniłem sobie fabryczne radyjko na chińczyka z andkiem. Co ciekawe jakość dźwięku jest lepsza od fabrycznego. Mam jednak temat, który mnie nurtuje.
Radyjko posiada 3 kabelki (dwa brązowe i jeden czarny), które służą podobno do wpięcia się w sterowanie z kierownicy. Wygląda to dokładnie w ten sposób:
https://www.youtube.com/watch?v=M4_z-3UZphA
Czy da się w prosty sposób podpiąć sterowanie z kierownicy pod te 3 kabelki z radia? Wyjmując fabryczne radio pozostała niewykorzystana kostka, którą nie podpiąłem pod nowe radio, kostka jest oznaczona na poniższym obrazku:
http://www.toyotaownersclub.com/forums/ ... 874419.jpg
Czy jest szansa, że wystarczy wpiąć te 3 kabelki z radia do którychś pinów we wspomnianej kostce i będę mógł sobie sparować przyciski z kierownicy z funkcjami radia? Pewnie trzeba mimo wszystko dodatkowo interfejs dokupić o którym była wcześniej mowa?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 mar 2015, o 19:16 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 27 sty 2014, o 10:59
Posty: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
Zdecydowałem się kupić interfejs sterowania i dziś podpiąłem w aucie. Niestety nie działa. Zupełnie brak jakiejkolwiek reakcji -ani w radiu ani w komputerze pokładowym. W radiu wszedłem w ustawienia konfiguracji przycisków i żadnej reakcji na przyciski nie widać. W czym może być problem? Moje auto to T27 z 2009r. Szukając na googlach zauważyłem dwa rodzaje adapterów CTSTY001.2:
a) z 14 pinami, prostokątny: http://www.nexxia.co.uk/product.asp?s=S ... CTSTY001.2
b) z 12 pinami, zaokrąglony lekko: http://www.connects2.co.uk/ProductInfor ... x?id=10806
Zamówiłem ze sklepu internetowego z informacją jaki dokładnie mam model auta. Na obrazku mieli adapter a). Przysłali mi z kolei b) z informacją, że ten właśnie będzie pasował, bo jest przeznaczony m.in. do Avensisów z lat 2001-2011. W specyfikacji na stronie, którą podałem jest z kolei informacja, że dotyczy jedynie aut produkowanych do 2008r.
Czy na pewno otrzymałem właściwy adapter?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 mar 2015, o 18:42 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 27 sty 2014, o 10:59
Posty: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
Adapter okazał się właściwy. Niedociśnięta wtyczka była przyczyną problemów :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 kwi 2015, o 02:28 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 4 paź 2014, o 21:59
Posty: 11
Marka: toyota
Model: avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8 benzyna
witam koledzy.
zamontowalem w mojej ave t27 radio pioneer avh-x8600bt. mam podlaczonego by-passa zeby nie podlaczac radia do recznego aby odbierac wideo. problem moj polega na tym ze strasznie slabo lapie fale radiowe. w przejsciowce do radia jest wtyczka z kabelkiem ktory wyczytalem ze trzeba podlaczyc do dodatkowego zasilania z radia ale do tego kabelka jest podlaczony by-pass w ktorego instrukcji bylo napisane ze nie nalezy nic wiecej podlaczac do niego.
czy ktorys z kolegow moze sie orientuje czy jak sie podepne do kabelka to bedzie jakis problem


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 cze 2015, o 22:50 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 sty 2011, o 15:46
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 4
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
Ja parę dni temu wymieniłem seryjne radio na stację multimedialną 2DIN NavRoad i różnica w dźwięku na seryjnych głośnikach jest kolosalna. Generalnie mam w planach rozbudowę audio licząc, że będzie naprawdę klasa ale jeśli ktoś się zastanawia nad wymianą radia pod seryjne głośniki to POLECAM! :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 cze 2015, o 10:33 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2014, o 09:32
Posty: 24
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyotoa
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 3AZ-FAE
m@c napisał(a):
Ja parę dni temu wymieniłem seryjne radio na stację multimedialną 2DIN NavRoad........


A jaki model konkretnie?
I jak sprawa z instalacją, sterowaniem z kierownicy itp.... jakis opis ?

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 cze 2015, o 14:45 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 sty 2011, o 15:46
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 4
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
pepeto napisał(a):
m@c napisał(a):
Ja parę dni temu wymieniłem seryjne radio na stację multimedialną 2DIN NavRoad........


A jaki model konkretnie?
I jak sprawa z instalacją, sterowaniem z kierownicy itp.... jakis opis ?

Pozdrawiam


Jeżeli chodzi o model to NavRoad NR269D (OPIS). Póki co jestem bardzo zadowolony tym bardziej biorąc pod uwagę, że załatwiłem nówkę sztukę za 20% ceny z tym, że bez gwarancji i FV.

Jeżeli chodzi o instalację to pierwsze czego się obawiałem to czy radio bezproblemowo wejdzie na głębokość, czy nie będzie trzeba go wciskać na siłę żeby jakoś okablowanie weszło ale nic bardziej mylnego - montaż 2DINa w Avce T27 to naprawdę przyjemność, wszystko elegancko pasuje. Jeżeli chodzi o sterowanie w kierownicy to do T27 nie trzeba dokupywać żadnych interfejsów ani dodatkowych giftów. Jedyne co nie działa to przycisk "Mode" ale mój spec od Car Audio już ma na to pomysł więc jak będziemy podłączać resztę audio i telewizję to poprawimy ten brak.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda