TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 23 paź 2017, o 08:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lip 2017, o 20:23 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 3 mar 2016, o 13:12
Posty: 18
Marka: Toyota
Model: T27
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 diesel
przemyslaw.pajak napisał(a):
Gdzie w Warszawie lub na północnym wschodzie zrobią mi dobrze chiptunnig.?

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Ewentualnie może być warsztat w Poznaniu.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 lip 2017, o 07:26 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 6977
Lokalizacja: WWW
Pochwały: 825
Marka: Toyota
Model: T25FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D2T-ADFTV
przemyslaw.pajak napisał(a):
Gdzie w Warszawie lub na północnym wschodzie zrobią mi dobrze chiptunnig.?


viewtopic.php?f=63&t=24585&start=120#p481595


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 lip 2017, o 09:52 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 2 sie 2010, o 16:05
Posty: 19
Lokalizacja: Białystok
Marka: Toyota
Model: Avensis t25
Rocznik: 2006
Silnik: 2.2 D4D 150 KM
Również poszukuję dobrego zakładu/mechanika do chipa t25 2.2d 150 KM , i wywalenia EGR. Kogo byście polecili w okolicach Białegostoku ?
Widzę że w Białymstoku działa firma Electric-services (http://electric-service.pl/nasza-oferta ... gKPV_D_BwE ) ktoś może coś dobrego/złego powiedzieć o tej firmie, bo zepsuć to nie problem :D , problem jak zwykle jest dobrze zrobić ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 lip 2017, o 17:44 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 3 mar 2016, o 13:12
Posty: 18
Marka: Toyota
Model: T27
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 diesel
szymon16 napisał(a):
Ja ze swojej strony mogę polecić v-tech w Ząbkach. Po chipie jak na razie u mnie wszystko ok. Mają tam nową hamownie, a sam program robi oddział v-techa z Krakowa.
Zadzwoń i porozmawiaj, gość całkiem dobrze ogarnia temat. Mnie kosztowała ta zabawa 1200zł, ale naprawdę warto.
Robiłeś Ząbkach czy w centrali

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 lip 2017, o 21:10 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 30 mar 2016, o 22:09
Posty: 36
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0 D4D 126km
W Ząbkach. Do centrali wysyłają oni pobraną mapę i ją tam obrabiają, a w Ząbkach jest ona spowrotem wgrywana i sprawdzana na hamowni.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 lip 2017, o 23:16 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2010, o 17:57
Posty: 536
Lokalizacja: Elbląg
Pochwały: 7
Marka: Toyota
Model: Ave T25 FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 1AD
Czy ktoś robił "zabieg" chipowania w trójmieście ?
Komu można by bez strachu zaufać i wykonać chiptuning ?
Do V-techu w Gdyni nie mam zaufania po sposobie instalacji i regulacji boxa.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 lip 2017, o 07:40 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 gru 2009, o 18:58
Posty: 264
Lokalizacja: Gdynia
Pochwały: 16
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0 D4D - DPF
Soft Car w Gdańsku ( albo inaczej Pomorskie Centrum DPF ) robiłem u nich usunięcie programowe DPFu i teraz szykuje się na program u nich zrobili sporo T25 FL a chłopaki ogarnięte :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 lip 2017, o 10:17 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 3 gru 2008, o 11:22
Posty: 703
Lokalizacja: GT4 Warszawa
Pochwały: 30
Marka: TOYOTA
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2011
Silnik: D4D 126KM
szymon16 napisał(a):
W Ząbkach. Do centrali wysyłają oni pobraną mapę i ją tam obrabiają, a w Ząbkach jest ona spowrotem wgrywana i sprawdzana na hamowni.


z tą hamownią to nie ma co przesadzać. Zmiana jest tak odczuwalna, że jak ktoś lubi cyferki to może się nimi pozachwycać. Czasami tylko przydaje się gdyż niektóre modele programowo nie trzymają parametrów fabrycznych (np. Peugeot 508 2.0 HDI 140KM) albo mają jakąś usterkę i wtedy widać na hamowni w wyjściowym badaniu.

_________________
www.GT4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 lip 2017, o 22:39 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 3 mar 2016, o 13:12
Posty: 18
Marka: Toyota
Model: T27
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 diesel
carsik napisał(a):
szymon16 napisał(a):
W Ząbkach. Do centrali wysyłają oni pobraną mapę i ją tam obrabiają, a w Ząbkach jest ona spowrotem wgrywana i sprawdzana na hamowni.


z tą hamownią to nie ma co przesadzać. Zmiana jest tak odczuwalna, że jak ktoś lubi cyferki to może się nimi pozachwycać. Czasami tylko przydaje się gdyż niektóre modele programowo nie trzymają parametrów fabrycznych (np. Peugeot 508 2.0 HDI 140KM) albo mają jakąś usterkę i wtedy widać na hamowni w wyjściowym badaniu.
Robić chiptunnig bez sprawdzania na hamowanii to tak jak by zrobić komuś operację bez badań.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 lip 2017, o 22:55 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 20 cze 2016, o 20:59
Posty: 354
Pochwały: 37
Marka: Lexus
Model: IS220D
Rocznik: 2006
Silnik: 2ad
A zlogowanie auta przed i po coś koledze mówi ? :) Także z tymi badaniami to nie trafiłeś ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 lip 2017, o 00:11 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 3 gru 2008, o 11:22
Posty: 703
Lokalizacja: GT4 Warszawa
Pochwały: 30
Marka: TOYOTA
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2011
Silnik: D4D 126KM
przemyslaw.pajak napisał(a):
carsik napisał(a):
szymon16 napisał(a):
W Ząbkach. Do centrali wysyłają oni pobraną mapę i ją tam obrabiają, a w Ząbkach jest ona spowrotem wgrywana i sprawdzana na hamowni.


z tą hamownią to nie ma co przesadzać. Zmiana jest tak odczuwalna, że jak ktoś lubi cyferki to może się nimi pozachwycać. Czasami tylko przydaje się gdyż niektóre modele programowo nie trzymają parametrów fabrycznych (np. Peugeot 508 2.0 HDI 140KM) albo mają jakąś usterkę i wtedy widać na hamowni w wyjściowym badaniu.
Robić chiptunnig bez sprawdzania na hamowanii to tak jak by zrobić komuś operację bez badań.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka


powtórzę, te badanie nadaje się do klepania zdrowasiek przez podnieconego cyferkami właściciela. Najważniejsze jest zawsze ile jest KM bo tym można się pochwalić :-D :-D :-D .
Wsiadam w samochód i wiem po 100m czy jest ok czy coś go boli a w odkryciu co to już hamownia nie pokaże. Każdy programista ma swoje myki a różnice są w zakresie kilku KM. Nie ma się czym podniecać czy 1AD ma 155 czy 160KM. Różnice w okolicach 1500rpm są tak odczuwalne jakby to był zupełnie inny samochód.

_________________
www.GT4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 sie 2017, o 11:08 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 28 sty 2017, o 19:54
Posty: 111
Pochwały: 4
Marka: Toyota
Model: AvensidT25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D 1AD
Witam potrzebuję zrobić chip tuning w silniku 1ad 126 km obecnie przebywam w podkarpackim możecie kogoś konkretnego sprawdzonego polecić z góry dziękuję


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 sie 2017, o 17:30 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 28 sty 2017, o 19:54
Posty: 111
Pochwały: 4
Marka: Toyota
Model: AvensidT25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D 1AD
Ewentualnie Śląsk Gliwice Okolicę


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 sie 2017, o 21:15 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2010, o 17:57
Posty: 536
Lokalizacja: Elbląg
Pochwały: 7
Marka: Toyota
Model: Ave T25 FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 1AD
W piątek zrobiłem Chip tuning w swojej Ave.Zrobiłem po tym ok 400 km i jestem bardzo zadowolony. O wiele lepiej się zbiera właściwie od 1600 obr czuć jak przyspiesza.6 bieg w pełni można wykorzystać.
Robiący miał troszkę problemów bo u mnie nie ma fabrycznie DPF i modził z mapami .EGR wycięty programowo i zaślepiony blaszką.
Link do wykresu : https://drive.google.com/open?id=0B6OM9 ... npwRE83Ukk

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 sie 2017, o 21:24 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 6977
Lokalizacja: WWW
Pochwały: 825
Marka: Toyota
Model: T25FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D2T-ADFTV
Wydrukowało Ci chyba moc na kołach.
Najważniejsze są odczucia, 1ADFTV zbiera się jak 2ADFTV, a z 6 biegu można w końcu korzystać.
U mnie dodatkowo zniknął lag przy dodaniu gazu z niskich obrotów.
Niech moc będzie z Tobą !


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 sie 2017, o 21:34 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2010, o 17:57
Posty: 536
Lokalizacja: Elbląg
Pochwały: 7
Marka: Toyota
Model: Ave T25 FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 1AD
Nie mam pojęcia czy to na kołach czy silniku itp.Nie bardzo mnie to interesuje.
Mam odczucia bardzo pozytywne.Wreszcie Ave ma wszystkie biegi do jazdy a nie 5 i+ podtrzymanie życia na autostradzie.I ciągnie równo do 4 tys obr bez zadyszki.
Nie miałem okazji testować na dłuższych trasach więc to przede mną.O spalaniu to powiem po kilku tankowaniach.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 sie 2017, o 21:50 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 6977
Lokalizacja: WWW
Pochwały: 825
Marka: Toyota
Model: T25FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D2T-ADFTV
U mnie spalanie spadło około 10%


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 sie 2017, o 22:17 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9429
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 497
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Ciesz sie "nowym" autem

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 sie 2017, o 18:04 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 mar 2013, o 16:03
Posty: 1022
Lokalizacja: NGI
Pochwały: 63
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 1AD+V-tech
Jak dobrze pamiętam wcześniej miałeś doświadczenia z boxem, czekam na jakieś porównanie :-)

_________________
Moja Tojka:
viewtopic.php?f=63&t=17907


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 sie 2017, o 19:28 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2010, o 17:57
Posty: 536
Lokalizacja: Elbląg
Pochwały: 7
Marka: Toyota
Model: Ave T25 FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 1AD
Na ile pamiętam - a na boxie nie jeździłem od 2 lat - to na chipie zbiera się lepiej i równomiernie.dodatkowo ciągnie równo do 4500 bez zadyszki .Przy boxie miał dość przy ok 4000 .Dodatkowo przy chipie mam wycięty programowo i zaślepiony EGR.
Wykresów nie mam już od boxa więc nie porównam.Ale z tego co pamiętam je to chyba wartości maksymalne były przy boxie wyższe o kilka KM i paręnaście Nm.Z tym ,ze bardziej "brutalnie" były osiągane w okolicy 1800 obr i trzymały do 3700.Wykres był bardziej poszarpany z wyraźnymi dołkami.Przy chipie jest równiutko.
Dodatkowo wiadomo jak działa box a jak chip i to mnie głównie skłoniło do zamiany.Obawa o trwałość układu wtryskowego i jego wpływ na resztę silnika.

Poza tym robiłem boxa w V-techu w Gdyni.Coś modzili z oprogramowaniem boxa bo w standartowej wersji nawet na 2 programie wyzwalał check przy przekroczeniu 3500 obr.Wsadzili jakiś niestandartowy soft i chyba z 5 razy hamowali auto.Więc też ten box to nie był taki "plug-play".
Zreszta ich podejscie sposób pracy i komunikacja z klientem mocno mnie rozczarowala i zawiodła.


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 sie 2017, o 20:46 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 20 cze 2016, o 20:59
Posty: 354
Pochwały: 37
Marka: Lexus
Model: IS220D
Rocznik: 2006
Silnik: 2ad
Niedawno przed prenrzykiem jeszcze inny kolega robił swojego is220d przed 132 km 337Nm , po 186km 404Nm . Dziwne te motory są. Niebawem chyba jeszcze jeden kolega swojego is220d tam ugryzie, to też dam znać. O vtechu nie ma co pisać nawet w tym temacie, oni mają problem nawet z wystrojeniem boxa, a obd2 szukają w bagażniku ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sie 2017, o 16:42 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 3 mar 2016, o 13:12
Posty: 18
Marka: Toyota
Model: T27
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 diesel
Mam i ja z tym że w serii słabo było bo 115.9 a wyszło 140. Miał ktoś tak słabą serię? [img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170829/d2fc5f339b483367909b4c46d47bdf10.jpg[/img]

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sie 2017, o 21:49 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 mar 2008, o 15:27
Posty: 205
Lokalizacja: warszawa
Pochwały: 49
Marka: toyota
Model: ave T27/corolla E15
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 1AD-FTV+bonus
Znajomy miał podobny wynik, wykres wrzucałem na drugiej str. tego tematu.
Jaki przebieg auta?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sie 2017, o 22:08 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 3 mar 2016, o 13:12
Posty: 18
Marka: Toyota
Model: T27
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 diesel
jozekpunktak napisał(a):
Znajomy miał podobny wynik, wykres wrzucałem na drugiej str. tego tematu.
Jaki przebieg auta?
112tys

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda