TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 19 sie 2017, o 07:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 cze 2009, o 22:50 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 4 lip 2008, o 22:43
Posty: 11
Lokalizacja: dublin
WITAM mam wielki problem z kontrolką oleju, a mianowicie po wymianie rozrządu kątrolka cisnienia oleju rano nie gaśnie okolo 10s. Filtry juz zmienialem rozne miedzy innymi man i as. Mam nadzieje ze ktos mi doradzi co jest nie tak. Z gory wielkie dzieki.

_________________
Maniak Rav4


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 cze 2009, o 23:15 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20369
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 287
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
a jakie autko? co mowi bagnet?

pozdr :-D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 cze 2009, o 23:24 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 29 gru 2008, o 16:03
Posty: 1455
Lokalizacja: PL
Pochwały: 13
Marka: Hyundai
Model: i45
Rocznik: 2013
Silnik: 2.4 GDI
w rav4 padały pompy (przy przebiegach 200tys), może zbieg okoliczności (objawiło się po wymianie rozrządu)
zmierz jaka jest wartość ciśnienia oleju na zimno i na gorąco, może zawór nadmiarowy podwieszony jest.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 cze 2009, o 08:31 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lip 2008, o 12:23
Posty: 297
Lokalizacja: Pruszków
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 D4D
Może czujnik trzeba wymienić. Miałem podobnie tylko, że z żółtą kontrolką. Jak odpalałem silnik było wszystko w porządku, a po rozgrzaniu zapałała się kontrolka od oleju.

_________________
Mój Aven http://avensis.info/viewtopic.php?t=5256


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 cze 2009, o 22:55 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 4 lip 2008, o 22:43
Posty: 11
Lokalizacja: dublin
Przebieg 70.tys mil, oleju nie bierze. Ciśnienie oleju jest zerowe przez pierwsze kilka sekund a w momecie kiedy kątrolka gasnie jest 4,5 bara, czujnik odpada bo slysze ze silnik sie wycisza gdy katrolka gasnie. Dodam jeszcze ze pierwszy raz to sie stalo doslownie od razu po wymianie rozrzadu,(pierwsze odpalenie) na nowym pasku.

_________________
Maniak Rav4


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 cze 2009, o 05:58 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 29 gru 2008, o 16:03
Posty: 1455
Lokalizacja: PL
Pochwały: 13
Marka: Hyundai
Model: i45
Rocznik: 2013
Silnik: 2.4 GDI
cos ci spieprzyli przy pompie. może coś ci źle poskałdali. mi to wyglada na pompę lub zawór przelewowy. cisnienia prawidłowe to:
- dla wolnych obrotów 0.029Mpa
- dla 4500obr 0.245-0.588MPa

nie ma prawa na rozruchu po odpaleniu mieć 0.45MPa!

mierzone na goracym silniku.


Autor postu otrzymał pochwałę

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2010, o 18:36 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lip 2008, o 12:23
Posty: 297
Lokalizacja: Pruszków
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 D4D
Przeczytałem wszystkie posty na temat kontrolki oleju i nic nie znalazłem co by mnie interesowało. Otóż posiadam jeszcze takie auto jak Carina II 1,6 benzyna z 91 roku i od jakiegoś czasu na wolnych obrotach zaczyna żarzyć się kontrolka ciśnienia oleju ale jak dodam gazu to gaśnie. Czy może ktoś wie co może być tego przyczyną? Dodam tylko, że auto już jest pełnoletnie i wg licznika ma ponad 300 tysięcy, a ile ma w rzeczywistości tego nikt nie wie. Dzięki za wszelkie sugestie.

_________________
Mój Aven http://avensis.info/viewtopic.php?t=5256


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2010, o 18:43 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 1 lip 2008, o 10:21
Posty: 2984
Lokalizacja: Gdynia
Pochwały: 9
Marka: toyota
Model: t25 przed i po fl
Rocznik: 2007
Silnik: 1cd i 1ad
na zimnym i cieplym tak samo?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2010, o 23:51 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 26 sty 2008, o 20:28
Posty: 74
Lokalizacja: Piaseczno
Jak wyżej?
Jak na rozgrzanym -> to za duza jest przerwa między panewka a walem( ogólnie pada-ka na dole silnika)
Można z tym jeździć a naprawiać sie zdecydowanie nie opłaca. Zalej minerał.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lut 2010, o 12:00 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lip 2008, o 12:23
Posty: 297
Lokalizacja: Pruszków
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 D4D
Dzięki za podpowiedzi. Myślałem, ze może to być pompa oleju. To bardzo zła wiadomość.

_________________
Mój Aven http://avensis.info/viewtopic.php?t=5256


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lut 2010, o 15:39 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 1 lip 2008, o 10:21
Posty: 2984
Lokalizacja: Gdynia
Pochwały: 9
Marka: toyota
Model: t25 przed i po fl
Rocznik: 2007
Silnik: 1cd i 1ad
franklin1978 napisał(a):
Myślałem, ze może to być pompa oleju

moze byc
podjedz na warsztat normalny jakis trzeba na poczatek sprawdzic cisnienie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 lut 2010, o 08:05 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lut 2009, o 16:19
Posty: 40
Lokalizacja: Lyski k.Rybnika
Marka: Toyota
Model: Avensis T22FL Wagon
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D-4D
Cytuj:
franklin1978 wrote:

Może czujnik trzeba wymienić. Miałem podobnie tylko, że z żółtą kontrolką. Jak odpalałem silnik było wszystko w porządku, a po rozgrzaniu zapałała się kontrolka od oleju.


A gdzie się znajduje ten czujnik? Ostatnio niestety zaliczyłem zaspę, niezbyt poważnie, bo tylko pękł przedni zderzak z uszkodzeń mechanicznych, i właśnie zauważyłem taką przypadłość, że jak silnik się rozgrzeje do temperatury optymalnej to od razu zapala się "niski poziom oleju", a na bagnecie mam połowę zakresu, więc oleju jest dość.

Pozdrawiam.
Scotty_

_________________
"Dzieci należy trzymać z dala od Internetu. Od dzieci Internet głupieje..."

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 lut 2010, o 10:25 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lip 2008, o 12:23
Posty: 297
Lokalizacja: Pruszków
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 D4D
Ten temat dotyczy czerwonej kontrolki oleju. Zobacz tu http://avensis.info/viewtopic.php?t=2107 , opiszę mój przypadek.

_________________
Mój Aven http://avensis.info/viewtopic.php?t=5256


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re:
PostNapisane: 8 paź 2015, o 07:11 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 26 lis 2012, o 00:47
Posty: 199
Pochwały: 4
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2002
Silnik: 2.0 D-4D
wtom napisał(a):
cos ci spieprzyli przy pompie. może coś ci źle poskałdali. mi to wyglada na pompę lub zawór przelewowy. cisnienia prawidłowe to:
- dla wolnych obrotów 0.029Mpa
- dla 4500obr 0.245-0.588MPa

nie ma prawa na rozruchu po odpaleniu mieć 0.45MPa!

mierzone na goracym silniku.

Czy powyższe wartości są również prawidłowe dla T22 FL D-4D?
Jeśli ciśnienie byłoby zbyt niskie z powodu niedomagającej pompy to komputer powinien wywalić błąd?

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 paź 2015, o 19:56 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20369
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 287
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
Nie, brak takowego bledu, masz tylko kontrolke, pozdr


Autor postu otrzymał pochwałę

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sie 2016, o 15:11 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 5 kwi 2016, o 10:49
Posty: 61
Lokalizacja: Czyże
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 D4D 116
Cześć wszystkim. Od wczoraj problem z mrugającą kontrolką od oleju na czerwono. Myślałem że oleju mało, ale bez przesady, w miarę często zaglądam i pilnuje tego. Ale dolałem, odpaliłem i po przejechaniu paru km znów mrugała i momentami nie przerywanie po prostu się paliła. Kolega mnie holował do mechanika. Mam nadzieję że czujnik ciśnienia oleju. Czekam na info od mechanika.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sie 2016, o 21:02 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20369
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 287
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
Daj znac co pomierzyl mechanik, pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 sie 2016, o 22:52 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 5 kwi 2016, o 10:49
Posty: 61
Lokalizacja: Czyże
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 D4D 116
Wszystko już zrobione, sitko smoka było zawalone. Ktoś kiedyś zalał szajs a nie olej. Teraz to i auto lepiej chodzi i bardziej elastyczne się zrobiło. Zalany Motul 8100 5w30, już trzeci raz prze zemnie. Polecam co jakiś czas czyszczenie smoka, robiłem to też w poprzednim aucie + czyszczenie całej pompy oleju.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda