TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 22 paź 2017, o 06:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 paź 2012, o 21:22 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 kwi 2009, o 23:43
Posty: 5753
Lokalizacja: Zambrów/Kopenhaga
Pochwały: 394
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 benzyna
ta moja chabeta mogłaby mieć kocioł ze 100l....wtedy bym nie stał jak ch** pod lasem na A2 w godzinnej kolejce po paliwo :wleb:

_________________
Obrazek
„Oszustwo będzie tak olbrzymie, tak obszerne, że ujdzie ludzkiej uwadze.
Ci, którzy je dostrzegą będą uważani za szaleńców.”


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 paź 2012, o 21:25 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20390
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 289
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
starczy zaraz za granica nalac na shell po prawej...
wracajac do tematu: brak zastrzezen, i lejcie do pelna do woli

pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 paź 2012, o 17:03 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2010, o 23:28
Posty: 215
Lokalizacja: Sławno, Ulm
Pochwały: 14
Marka: Avensis
Model: T27 Executive
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2013
Silnik: 2.2 D-CAT
wrc napisał(a):
a6 i paski faktycznie mozna dobrze zatankowac, kolega do NL smiga, to zawsze tak robi, bo zasieg wiekszy, o ceny juz nie chodzi, pozdr


W Passata B4, który ma zbiornik 70l można wlać 105l, sam to sprawdzałem. Przy wlewie ma zawór odpowietrzający, wystarczy otworzyć go pistoletem do nalewania i lać pod sam korek, tyle tylko że przez pierwszych kilkadziesiąt kilometrów zakręty powodują wylewanie się paliwa przez korek. :-)
Mój znajomy mechanik twierdzi że silniki common rail nie lubią "zbyt pełnych" zbiorników. Ma to jakiś związek z podciśnieniem jakie wytwarza się w zbiorniku, poduszka powietrzna ma to w pewnym stopniu likwidować. Jego rada lać do "odbicia" i to wszystko.

_________________
"DOBRY dzień jest wtedy, gdy kładąc się spać, wiem że nikt nie płakał z mego powodu"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 paź 2012, o 07:13 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lip 2010, o 00:44
Posty: 243
Lokalizacja: Glasgow
Marka: toyota
Model: t25
Rocznik: 2007
Silnik: 2.0diesel d4d/1ADFTV
ja tam za kazdym razem leje do pelna az sie ulewa :hahaha:

_________________
6,6l.-100km.
passat 1999r. 1.8 T sedan
vectra2004r. 1.9 CDTI kombi
accord2004r 2.0 B kombi
passat2006r. 2.0 D sedan
mondeo1997r. 1.8 B hatchback
vectra 2002r. 2.0 D sedan
passat 1998r. 1.8 B sedan
avensis 2007r. 2.0 D-4-D kombi


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 paź 2012, o 08:52 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 kwi 2011, o 12:08
Posty: 288
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2008
Silnik: 2.4 (2AZ-FSE)
tankuje pod korek, nie lubię jeździć co chwilę na stację
zasady są proste:
- tankujesz do odpowietrzenia, które jest pod korkiem. W każdej instrukcji samochodu miałem adnotację o tym, żeby nie przesadzać. Wtedy nie ma prawa być problemów
- tankuje do pełna, żeby zapobiegać wykropleniu pary wodnej. Dzięki temu nigdy w dieslach bez względu na porę roku i temperaturę nie miałem problemów. Tyle, że ja dieslami Toyoty nie jeździłem, a te mają niestety zawsze problemy w zimie (kilka mają koledzy i co roku problemy...)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 paź 2012, o 01:39 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lip 2011, o 11:46
Posty: 564
Lokalizacja: Żyrardów
Pochwały: 18
Marka: Toyota
Model: Avensis T 22
Rocznik: 2000
Silnik: 4A-FE 1.6
Ja tankuję zawsze max 10 litrów i jeżdżę na rezerwie ;)
Jak otworzę korek to słychać pssssssssssstttttt.
Czy to dobrze ? ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 paź 2012, o 01:51 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 1 lip 2008, o 10:21
Posty: 2984
Lokalizacja: Gdynia
Pochwały: 9
Marka: toyota
Model: t25 przed i po fl
Rocznik: 2007
Silnik: 1cd i 1ad
ja w gazowcu leje raz na miesiac za 20-30pln benzyny i tez slysze psyta....czyli jest dobrze


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 paź 2012, o 11:24 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 wrz 2012, o 22:32
Posty: 37
Lokalizacja: Szczecinek ZSZ
Marka: toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: d4d 2,0
czasami wypada zalać zbiornik do pełna a choćby dlatego żeby wygonić wodę z baku która powstaje przy różnicach temperatur


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 paź 2012, o 13:53 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 6 lut 2011, o 12:41
Posty: 746
Lokalizacja: krakow !!!!!!
Pochwały: 48
Marka: opel
Model: signum
Rocznik: 2007
Silnik: 1.8
tankuje do pelna:D kazdy litr to punkt na stacji:d moze uzbieram kiedys na jakis plecak czy cus...

_________________
color]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 paź 2012, o 15:38 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2010, o 22:02
Posty: 364
Lokalizacja: Kostrzyn nad Odrą
Marka: Volkswagen
Model: Passat B6 Variant
Rocznik: 2006
Silnik: 2TDI 103KW
Zawsze tankuję :auto: do pełna.Chociaż nie liczę na "bonusy za wierność" (wybieram stacje z korzystniejszymi cenami),niemniej co pewien czas udaje mi się za uzbierane punkty uzyskać coś praktycznego dla auta.Ostatnio był to markowy płyn do chłodnicy i dodatek uszlachetniający do paliwa(5szt.x200ml).

_________________
"Od dawna to przecież wiadomo
jaki sapiens - taki homo
. "- Andrzej Suryn


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 paź 2012, o 17:29 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 6976
Lokalizacja: WWW
Pochwały: 825
Marka: Toyota
Model: T25FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D2T-ADFTV
kihel napisał(a):
Ja tankuję zawsze max 10 litrów i jeżdżę na rezerwie ;)
Jak otworzę korek to słychać pssssssssssstttttt.
Czy to dobrze ? ;)

Źle, bo masz wodę w benzynie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 paź 2012, o 18:10 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 6 maja 2012, o 19:38
Posty: 2820
Lokalizacja: Trójmiasto
Pochwały: 65
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 FL Wagon
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 benzyna
Skąd w ogóle wziął się ten temat? We wszystkich swoich autach lałem zawsze pod korek i nigdy nic się nie działo.

_________________
Barbapapa (Zukashizukanokanoka)
Fiat 126p FL 0,65 (24 KM), Polonez 1,6 GLE (87 KM), Fiat Marea Weekend 1,6 SX (103 KM), Opel Astra I 1,4 (60 KM), Ford Mondeo Mk II 2,0 (132 KM), Volvo V70 2,5T 4x4 (250 KM), Ford Mondeo Mk III 2,0 (145 KM), Ford Mondeo Mk III (FL) 3,0 ST (226 KM), Nissan Almera 1,5 (97 KM), Suzuki Vitara 4x4 1,6 (97 KM), Ford Mondeo Mk IV 2,5 (220 KM), Kia Soul 1,6 (124 KM)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 paź 2012, o 12:17 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2007, o 23:27
Posty: 1396
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 4
Barbapapa napisał(a):
Skąd w ogóle wziął się ten temat?

Jak ktoś nie ma prawdziwych problemów, to sobie wymyśla inne.

_________________
Piszę poprawnie po polsku, a przynajmniej się staram.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 paź 2012, o 13:43 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 6 maja 2012, o 19:38
Posty: 2820
Lokalizacja: Trójmiasto
Pochwały: 65
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 FL Wagon
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 benzyna
wojtekd3 napisał(a):
Barbapapa napisał(a):
Skąd w ogóle wziął się ten temat?

Jak ktoś nie ma prawdziwych problemów, to sobie wymyśla inne.

No chyba tak...

_________________
Barbapapa (Zukashizukanokanoka)
Fiat 126p FL 0,65 (24 KM), Polonez 1,6 GLE (87 KM), Fiat Marea Weekend 1,6 SX (103 KM), Opel Astra I 1,4 (60 KM), Ford Mondeo Mk II 2,0 (132 KM), Volvo V70 2,5T 4x4 (250 KM), Ford Mondeo Mk III 2,0 (145 KM), Ford Mondeo Mk III (FL) 3,0 ST (226 KM), Nissan Almera 1,5 (97 KM), Suzuki Vitara 4x4 1,6 (97 KM), Ford Mondeo Mk IV 2,5 (220 KM), Kia Soul 1,6 (124 KM)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 paź 2012, o 09:24 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 6976
Lokalizacja: WWW
Pochwały: 825
Marka: Toyota
Model: T25FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D2T-ADFTV
Rezerwa zapaliła mi się przy zasięgu wskazywanym przez komputer ok. 100km
Testowo jeździłem (z duszą na ramieniu), aż komputer zejdzie z zasięgiem do 0km.
Zatankowałem do pierwszego odbicia 57 litrów.
Pierwszy i ostatni raz zrobiłem taki eksperyment, zawsze tankuję jeszcze przed zapaleniem rezerwy, najpóźniej zaraz po zapaleniu rezerwy.

Widać, że zbiornik zmieści 60 litrów paliwa (aby zatankować 60L musiałbym wyjeździć paliwo aż do zgaśnięcia silnika, a potem pewnie do kilku odbić tankować).

Widać, że w naszych samochodach komputer zasięg pokazuje bardzo różnie, u każdego inaczej i jeszcze zmienia się to w zależności od stylu/prędkości jazdy.
W jednej Avce przy wskazywanym zasięgu 0km zostaje w zbiorniku jeszcze ponad 10 litrów, a w innej 3 litry.
Też rezerwa zapala się przy różnych wskazaniach zasięgu.
Nie można ufać wskazaniom komputera co do zasięgu.
Jak zapala się rezerwa, trzeba tankować i nie czekać dłużej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 lut 2013, o 17:17 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 5 lut 2013, o 17:04
Posty: 2
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2002
Silnik: 1CD-FTV
Witam
Mam pytanie z dziedziny "tych dziwnych" (lub jak kto woli głupich). Mianowicie mam moje auto od 5 tankowań, za każdym razem lałem paliwo od rezerwy do odbicia i zasięg tego przewrotnego komputera wahał się od około 850km - 900km z groszami. Tym razem zatankowałem i wyświetlacz Range pokazuje mi trzy kreski "---"
Czy mam rozumieć że komputer nie jest w stanie pokazać 1000km (czterech cyfr) czy chodzi o coś innego? Reszta funkcji typu średnia prędkość czy spalanie działa, da się zresetować i wyglada O.K. a Range mimo resetu "---" Dodam że od zalania zrobiłem 70 km.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 lut 2013, o 19:36 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 maja 2008, o 19:47
Posty: 1148
Lokalizacja: ESI
Pochwały: 75
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2002
Silnik: Kierownica z lewej
Wlałeś za dużo i stracił orientację.W moim aucie jest tak samo jak napompuję pod korek.TTM

_________________
Forever Young


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 lut 2013, o 20:25 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 6976
Lokalizacja: WWW
Pochwały: 825
Marka: Toyota
Model: T25FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D2T-ADFTV
Ciekawostka, ja zawsze tankuję pod korek, czasami do kilku odbić, ale u siebie nigdy nie widziałem Range "---".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 lut 2013, o 20:28 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20390
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 289
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
mi sie tez nie zdarzylo, ale moze i tak bywa, choc w trasy zawsze upychałem na maksa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lut 2013, o 19:35 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 25 lip 2011, o 22:11
Posty: 37
Lokalizacja: BARTOSZYCE
Marka: TOYOTA
Model: AVENSIS T25
Rocznik: 2005
Silnik: D4D
panowie jeżdżę swoja toyką za wschodnią granicę i tam leje aż sie wylewa i nigdy nic się nie działo z samochodem i komputerem


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lut 2013, o 21:28 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 5 lut 2013, o 17:04
Posty: 2
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2002
Silnik: 1CD-FTV
Co do mojego problemu to stan na dzień dzisiejszy jest taki:
od tankowania zrobiłem ~ 100 km jeżdżąc bardzo dynamicznie żeby szybciej zrzucić paliwo celem przekonania się czy chociaż wskazówka zacznie opadać i efekt był taki że po skończonej jeździe wskazówka zaczęła wchodzić na górną kreskę a komputer sam bez resetu pokazał w końcu 780 km :) zrobiłem reset i znowu "---"
zachęciło mnie to jednak do dalszego spalania paliwa i przejechałem kolejne 30 km i na zakończenie jazdy komputer znowu się odnalazł i wskazał 760
Odstawiłem auto na dziś i jestem spokojniejszy. Tak sobie myślę, że po prostu zgłupiał bo tyle paliwa w sobie nie miał nigdy. Tyle.
Jeśli się w ciągu dwóch dni nie odezwę traktujcie mój wątek za zamknięty.
Dzięki za odpowiedzi zainteresowanym i pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 kwi 2013, o 07:32 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 27 kwi 2013, o 21:01
Posty: 35
Marka: Toyota
Model: T25 85kW
Rocznik: 2005
Silnik: 1cd-FTV
Ja już dwa razy tankowałem 60 l ropy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 kwi 2013, o 14:15 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 kwi 2009, o 23:43
Posty: 5753
Lokalizacja: Zambrów/Kopenhaga
Pochwały: 394
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 benzyna
To chyba pchałeś auto na stację paliw? ???

_________________
Obrazek
„Oszustwo będzie tak olbrzymie, tak obszerne, że ujdzie ludzkiej uwadze.
Ci, którzy je dostrzegą będą uważani za szaleńców.”


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 kwi 2013, o 15:11 
Kiedys na rezerwie tydzien jezdzilem. Jakos nie po drodze mi bylo do peceenu :-) . Az zdechl :bojesie: :-D A rekord w tankowaniu to chyba 63 l jak dobrze pamietam. Trza byc twardym a nie "mietkim" :-D


Góra
  
 
PostNapisane: 28 kwi 2013, o 15:19 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 kwi 2009, o 23:43
Posty: 5753
Lokalizacja: Zambrów/Kopenhaga
Pochwały: 394
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 benzyna
Miętko to by było jakbyś pompę paliwa załatwił :jezyk:

_________________
Obrazek
„Oszustwo będzie tak olbrzymie, tak obszerne, że ujdzie ludzkiej uwadze.
Ci, którzy je dostrzegą będą uważani za szaleńców.”


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 kwi 2013, o 16:35 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20390
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 289
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
zobaczysz opiłki we filtrze paliwa i zmiękniesz :papa:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 kwi 2013, o 16:56 
Ojej. raz mi sie zdarzylo.


Góra
  
 
PostNapisane: 28 kwi 2013, o 17:01 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 kwi 2009, o 23:43
Posty: 5753
Lokalizacja: Zambrów/Kopenhaga
Pochwały: 394
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 benzyna
I już jesteś za to u pani...jakby powiedział kocur :-D

_________________
Obrazek
„Oszustwo będzie tak olbrzymie, tak obszerne, że ujdzie ludzkiej uwadze.
Ci, którzy je dostrzegą będą uważani za szaleńców.”


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 maja 2013, o 13:29 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9429
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 497
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Ja tankuję średnio 55 litrów. Jak zgaśnie ostatnia kreska. Co się odwlecze to nie uciecze :jezyk:
Najwięcej udało mi się wlać 56.75l.
Raz miałem przygodę przy wyjeździe z garażu i już unikam tego typu sytuacji. Szkoda pompy na jazdę o kropelce.

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 sie 2013, o 16:27 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9429
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 497
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Tajemnica stacji benzynowej. Jak nalać 50 litrów paliwa do baku o pojemności 45 litrów

Cały tekst: http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/ ... a.html#Cuk#ixzz2ap1fXEN2

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda