TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 18 gru 2017, o 03:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 cze 2017, o 19:29 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 15 kwi 2016, o 19:41
Posty: 8
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8VVTi
Posiadam Avensis z 2003 roku, chcę wymienić środkową konsolę z komputerem na nawigację, a wskazania komputera chciałbym mieć w liczniku. Chciałbym, aby po wymianie licznika wskazania przejechanych km były takie jak dotychczas. Jest jakaś możliwość przedstawienia licznika km w warunkach domowych ? Bo rozumiem, że km zapisane są w liczniku. Jaki kabel ? Jakie oprogramowanie ? Robił to już ktoś z was ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 sie 2017, o 08:48 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 15 kwi 2016, o 19:41
Posty: 8
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8VVTi
Witam

Podbijam temat, wie ktoś jak skorygować wskazanie przebiegu km w nowym, kupionym liczniku, tak aby przebieg był taki sam jak w starym liczniku ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 sie 2017, o 09:21 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9488
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 506
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Każdy "Mirek" ogarnie to w 5 minut ;)


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 sie 2017, o 09:24 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 15 kwi 2016, o 19:41
Posty: 8
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8VVTi
pafcio napisał(a):
Każdy "Mirek" ogarnie to w 5 minut ;)


Spoko, tylko że nie chce oddawać jakiemuś "Mirkowi" mój licznik, tylko chciałbym to zrobić sam. Szukam tylko poradę jak się do tego zabrać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 sie 2017, o 10:13 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1952
Pochwały: 12
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
Sememu nie zrobisz i zajmij się tym co potrafisz najlepiej, daj do Mirka za 100zł zrobi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 sie 2017, o 10:17 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 15 kwi 2016, o 19:41
Posty: 8
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8VVTi
Dzięki za taką pomoc :( Nie wierzę, że wszyscy robią to w ten sposób co Ty polecasz, no ale cóż ...

Jestem elektronikiem i zajmę się tym właśnie sam, tylko niestety pewnie za pomocą angielskojęzycznych stron i forum, bo na naszym polskojęzycznym widzę tylko takie podpowiedzi ..... ehhhh


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 sie 2017, o 17:46 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20467
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 292
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
Ci co to robia nie chca mowic co o jak. 100 zl i ustawia co chcesz. Sorry za brak pomocy ale na forum nikt nie koryguje przebiegow. Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 sie 2017, o 17:57 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 15 kwi 2016, o 19:41
Posty: 8
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8VVTi
Ok, tylko moja sprawa jest inna, nikogo nie chce oszukiwać, nie sprzedaje swojego samochodu, mam możliwość kupić licznik z przebiegiem 68tys. a w mojej mam 179tys. Prowadzę swoją książkę, chcę mieć wszystko uczciwie. Dlatego szukam sposobu na przeregulowanie ustawień przebiegu.
Rozumiem, że jeśli dojdę do tego jak to zrobić, nie wystawiać na forum tutoriala z moimi poczynaniami ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 sie 2017, o 18:25 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 20 cze 2016, o 20:59
Posty: 405
Pochwały: 41
Marka: Lexus
Model: IS220D
Rocznik: 2006
Silnik: 2ad
To może ja dorzucę swoje 3gr w temacie... Zaczynając od tego że nigdy osobiście tego nie robiłem i nie będę robił!
Jeśli chodzi o możliwości to jest masa opcji, wszystko zależy od opłacalności tego "moda". Możesz np użyć programu MTool Mileage Correction przy użyciu interfejsu ELM 327 (Tak tak ten tani elm), aczkolwiek lepiej jest robiąc to na ELS 27. Cenowo program nie mam pojęcia ile kosztuje. Druga ze znanych mi opcji to wpisanie przebiegu poprzez użycie programu i interfejsu Launch x431 pro na głowicy od Easydiag. Uważać jednak trzeba na to jak się robi z racji takiej że można uwalić zegary a wtedy zostaje zabawa na stole programatorem np xprog-m.
Więcej grzechów nie pamiętam ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 sie 2017, o 20:53 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20467
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 292
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
pik333 napisał(a):
Ok, tylko moja sprawa jest inna, nikogo nie chce oszukiwać, nie sprzedaje swojego samochodu, mam możliwość kupić licznik z przebiegiem 68tys. a w mojej mam 179tys. Prowadzę swoją książkę, chcę mieć wszystko uczciwie. Dlatego szukam sposobu na przeregulowanie ustawień przebiegu.
Rozumiem, że jeśli dojdę do tego jak to zrobić, nie wystawiać na forum tutoriala z moimi poczynaniami ?
Nie ma problemu mozesz wstawiac. Na bank sa inni co maja podobny problem a zawodowcy i tak to wiedza. Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 wrz 2017, o 21:58 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 15 kwi 2016, o 19:41
Posty: 8
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8VVTi
Student22 napisał(a):
Sememu nie zrobisz i zajmij się tym co potrafisz najlepiej, daj do Mirka za 100zł zrobi.


A więc zająłem się tym co potrafię najlepiej. Poniżej link do youtuba, gdzie "gość" przestawił swój licznik w toyocie camry. W naszych Avensis (T25) działa to identycznie. Zainteresowanym polecam obejrzeć film, jeśli ktoś nie mógłby poradzić mogę pomóc :)

https://youtu.be/uq6SlyVE4zQ


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda