TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 21 lip 2017, o 00:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 701 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [t25] Tempomat
PostNapisane: 23 mar 2008, o 19:40 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 27 lut 2008, o 17:00
Posty: 54
Lokalizacja: Glasgow SCO
Mam pytanko. Niestety moja avka niema tempomatu ;-( i chcialbym sie dowiedziec jak wyglada sprawa dorobienia sobie tej opcji samemu? Z tego co sie orientuje wielu producentow umozliwia takowe przerbki poprzez montowanie wiazek elektrycznych do pelnych opcji. Czyli pozostaja po prostu nie wykozystane kostki elektryczne skrzetnie pochowane. Jezeli jest taka mozliwosc to prosilbym o wyslanie zdjecia kostki elektrycznej z tempomatu, wtedy bede mogl sobie porownac i bede mogl dalej sobie dazyc ten temat. Dzieki wszystkim.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 mar 2008, o 20:02 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
no Kolego z tym tempomatem to nie bedzie latwa sprawa, bedziesz musial wiele zainwestowac aby zalozyc cos takiego, wiaze sie to z czesciowa wymiana elektryki a i kompa tez trzeba bedzie ruszyc, pomysl czy warto sie w to bawic


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 mar 2008, o 20:11 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 27 lut 2008, o 17:00
Posty: 54
Lokalizacja: Glasgow SCO
Hmmmm. No wlasnie dlatego pytam poniewaz moze nie bedzie to konieczne, o ile producent pozostawil jakas mozliwosc. W niektorych autach wystarczy np. wpiac odpowiedni przekaznik i bezpiecznik, zamontowac dana czesc i bedzie po sprawie. Jak bede w Polsce to pierwsze co zrobie to odwiedze salon Toyoty i postram sie odpowiednio ten tmam przesledzic. Co do czesci, to mam niedaleko dosc dobrze zaopatrzony szrot z japonczykami, wiec mysle ze to tylko kwestiodpowiedniej ceny. Jesli ktos juz nad tym myslal t czekam na kazda podpowiedz. Pozdrowionka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2008, o 08:01 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 11 sie 2007, o 14:36
Posty: 361
Lokalizacja: Lubin
Odgrzebię nieco tego kotleta.
Przez przypadek znalazłem akurat fotki, o które prosił kolega:

Obrazek

Obrazek

Też byłem tym zainteresowany, ale skoro to tyle zachodu .........
A może ruszyło się coś w temacie i ktoś próbował ??

_________________
Obrazek
Pozdrawiam
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2008, o 11:28 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 22 lut 2008, o 01:02
Posty: 309
Lokalizacja: Warszawa
Nie daj sie wprowadzać w błąd. W zaleznosci od wersji Tempomat możesz sobie zamontowac w kazdej chwili. Jedyne co potrzeba to kierownica z gałką tempomatu, bo nie kupisz samego drążka bo występuje tylko razem z kierownicą. Teraz tylko robisz przekładkę kierownicy i cieszysz się z tempomatu. Sterownik tempomatu jest w komputerze samochodu już zintegrowany. Korzysta z czujników prędkości otwarcia przepustnicy i przy pedale hamulca.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2008, o 15:27 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 mar 2008, o 18:36
Posty: 465
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
Marka: Honda
Model: Accord
Rocznik: 2004
Silnik: K20A6
A czy w T22 jest tak samo ? tzn też tempomat jest na pokładzie tylko trzeba "doinstalowac "sterowanie ?

_________________
Obrazek

Toyota Avensis T22 kombi ->Honda Civic 5 Gen -> Subaru Justy 1.2 4WD -> Toyota Avensis T22 Sedan -> Honda Accord CL7


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2008, o 19:01 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 22 lut 2008, o 01:02
Posty: 309
Lokalizacja: Warszawa
W T22 nie zgłębiałem tematu.

adamsi napisał(a):
A czy w T22 jest tak samo ? tzn też tempomat jest na pokładzie tylko trzeba "doinstalowac "sterowanie ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2008, o 19:40 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 29 paź 2007, o 10:58
Posty: 320
Lokalizacja: Wa-wa
Pochwały: 1
Marka: TOYOTA
Model: AVENSIS T25 PRESTIGE
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0D4D
jesteś pewien że wystarczy w solu zmienić tylko kierownice na wersje z tempomatem???
jakoś niechce mi sie wieżyć, swojego czasu bawiłem się trochę w doposażanie coprawda corolli w różne bajery i z doświadczenia wiem że wielokrotnie niejest tak że wystarczy tylko wpiąć kostke i działa. Rozumiem że jak tak mówisz to temat masz sprawdzony organoleptycznie a nie ze słyszenia??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2008, o 19:57 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 22 lut 2008, o 01:02
Posty: 309
Lokalizacja: Warszawa
kamil263 napisał(a):
jesteś pewien że wystarczy w solu zmienić tylko kierownice na wersje z tempomatem???


Jestem.

kamil263 napisał(a):
Rozumiem że jak tak mówisz to temat masz sprawdzony organoleptycznie a nie ze słyszenia??


Jesli myślisz, że jestem jakims p....m pozerem i piszę w tym temacie tylko po to by sobie popitolić i nabić posta, to się mylisz. Trochę wiary w ludzi. BTW - zwróć uwagę na słowo wiara .... w swojej wypowiedzi.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2008, o 20:08 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 29 paź 2007, o 10:58
Posty: 320
Lokalizacja: Wa-wa
Pochwały: 1
Marka: TOYOTA
Model: AVENSIS T25 PRESTIGE
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0D4D
co się unosisz spytałem tylko czy jesteś pewien bo mam sol+ ale tu już przyżydzili na tempomacie a to w trasie wygodna żecz.
A chyba się takowym zainteresuje i sam rozumiesz niechciałbym kupić kierownic z tempomatem i położyć w garażu bo się okaże że trzeba sterownik dokupić i puł samochodu rozebrać.
Relax :glaszcze:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Tempomat
PostNapisane: 6 maja 2008, o 13:52 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 6 maja 2008, o 13:48
Posty: 3
Lokalizacja: Z kraju
Jak włączyć tempomat??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2008, o 13:54 
Robisz to tak:
1. Gdy jedziesz wciskasz przycisk na końcu tempomatu i puszczasz gaz
2. Manewrujesz w górę lub w dół przełącznikiem w zależności z jaką prędkością chcesz jechać do góry szybciej w dół wolniej.
3. Wyłącza sie gdy wciśniesz pedał hamulca


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2008, o 13:56 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 6 maja 2008, o 13:48
Posty: 3
Lokalizacja: Z kraju
Dzięki wielkie działa


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2008, o 14:56 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 22 lut 2008, o 01:02
Posty: 309
Lokalizacja: Warszawa
Wyłacza tez jak zredukujesz bieg (no chyba ze masz automat). qfas zapomnial napisac, ze jak chcesz wrocic do ostatniej zaprogramowanej predkosci wciskasz raz w dół (albo do siebie nie pamietam teraz).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2008, o 09:46 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 7 lut 2008, o 15:33
Posty: 10
Lokalizacja: lubuskie
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 Wagon
Rocznik: 2009
Silnik: 1ADFTV
sambi ma rację. ostatnio będąc na diagnostyce komputerowej gostek podczas testów zapytał gdzie mam regulację od tempomatu na co ja zdębiałem. okazało się że na pokładzie jest umieszczane wszystko co potrzebne do t-matu, problem tkwi tylko w sterowaniu. podejrzewam że w zależności od modelu zmieniano tylko kierownicę i wypuszczano na salony ;-) ja posiadam T25 w wersji terra na polskie salony więc też będę musiał poszukać sobie takiej fajnej kierownicy. głupio jest coś mieć a z tego nie korzystać. :ok:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2008, o 10:24 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 paź 2007, o 04:56
Posty: 849
Lokalizacja: Wrocław
Marka: toyota
Model: avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 1CDFTV
sambi napisał(a):
kamil263 napisał(a):
jesteś pewien że wystarczy w solu zmienić tylko kierownice na wersje z tempomatem???


Jestem.

kamil263 napisał(a):
Rozumiem że jak tak mówisz to temat masz sprawdzony organoleptycznie a nie ze słyszenia??


Jesli myślisz, że jestem jakims p....m pozerem i piszę w tym temacie tylko po to by sobie popitolić i nabić posta, to się mylisz. Trochę wiary w ludzi. BTW - zwróć uwagę na słowo wiara .... w swojej wypowiedzi.


sambi - tylko zastanawiam się kto to ma zrobić , tzn wymienić tę kierownicę na taką z tempomatem , bo ostatnio dzwoniłem do ASO Toyoty w Lubinie i powiedzieli mi że nie ma takiej możliwości żeby było sterowanie już pod tempomat - a zrobienie tego kosztowałoby hohohoho -, no ale to ASO........ więc zadzwoniłem serwisu aut japońskich we Wrocku gdziebyłem na przeglądzie i oni też zdziwko - chociaż gość z tego serwisu ma avkę i sam dużo przy niej kombinował .... więc już nie wiem , bo gdybym się decydował to przecież sam tego nie zrobię !

_________________
gregor
LiftbackT25


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2008, o 10:48 
Offline
Guru
Guru
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lut 2007, o 22:22
Posty: 2543
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
Marka: Skoda
Model: Superb Combi
Rocznik: 2010
Silnik: 1.8TSI
gregor napisał(a):
sambi - tylko zastanawiam się kto to ma zrobić , tzn wymienić tę kierownicę na taką z tempomatem

[...]

więc już nie wiem , bo gdybym się decydował to przecież sam tego nie zrobię !

Czemu nie? Odłączasz akumulator i jazda. W T22 to nie jest żadna filozofia, nie sądzę żeby w T25 było inaczej. Myślę, że większy problem miałbyś z samym zdobyciem takiej kierownicy - w ASO jest pewnie kosmicznie droga, ale nawet na Allegro takie rzeczy bywają wcale nie tanie :nie:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2008, o 10:59 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 paź 2007, o 04:56
Posty: 849
Lokalizacja: Wrocław
Marka: toyota
Model: avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 1CDFTV
Portal napisał(a):
w ASO jest pewnie kosmicznie droga, ale nawet na Allegro takie rzeczy bywają wcale nie tanie :nie:


ja nie wiem czy wogóle w ASO takie rzeczy sprzedają , bo według nich sama wymiana kierownicy nie wchodzi w rachubę , żeby tempomat działał

_________________
gregor
LiftbackT25


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2008, o 12:03 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 21 cze 2007, o 12:27
Posty: 963
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 4
Kolego sambi czy mógłbyś zgłębić temat tempomatu w odniesieniu do modelu T22 po FL? Widzę że masz możliwości i źródła by taką wiedzę zdobyć.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2008, o 12:24 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 11 sie 2007, o 14:36
Posty: 361
Lokalizacja: Lubin
bobikos napisał(a):
Kolego sambi czy mógłbyś zgłębić temat tempomatu w odniesieniu do modelu T22 po FL? Widzę że masz możliwości i źródła by taką wiedzę zdobyć.


I T22 przed FL - przy okazji ;-) - może akurat jest tak samo.

_________________
Obrazek
Pozdrawiam
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 cze 2008, o 17:24 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 29 paź 2007, o 10:58
Posty: 320
Lokalizacja: Wa-wa
Pochwały: 1
Marka: TOYOTA
Model: AVENSIS T25 PRESTIGE
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0D4D
No Panowie zakupiłem kierownicę z tempomatem a więc sprawdzimy prawdomówność kolegi :-D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 cze 2008, o 17:32 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 paź 2007, o 04:56
Posty: 849
Lokalizacja: Wrocław
Marka: toyota
Model: avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 1CDFTV
kamil263 napisał(a):
No Panowie zakupiłem kierownicę z tempomatem

ile i gdzie - jeśli można...

_________________
gregor
LiftbackT25


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 cze 2008, o 18:58 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 29 paź 2007, o 10:58
Posty: 320
Lokalizacja: Wa-wa
Pochwały: 1
Marka: TOYOTA
Model: AVENSIS T25 PRESTIGE
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0D4D
Allegro- tanio :-D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 cze 2008, o 21:24 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 11 sie 2007, o 14:36
Posty: 361
Lokalizacja: Lubin
Działa czy nie działa ?

_________________
Obrazek
Pozdrawiam
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 cze 2008, o 13:43 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 29 paź 2007, o 10:58
Posty: 320
Lokalizacja: Wa-wa
Pochwały: 1
Marka: TOYOTA
Model: AVENSIS T25 PRESTIGE
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0D4D
Dla zainteresowanych tematem link do allegro do kupienia kierownica z tempomatem
http://moto.allegro.pl/item382784340_ki ... cyjna.html
Zakładasz i działa :hihihi: wielki szacun :ok: dla znajomości tematu dla sambi-ego.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 cze 2008, o 23:16 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 7 mar 2008, o 20:52
Posty: 277
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
Potwierdzam, nawet przeszczep kierownicy z D4D do 2.0 VVTi też możliwy (dzisiaj przetestowałem) wystarczy zdjąć kierownice, założyć nową i cieszyć się nowym gadżetem :cfaniak:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 lip 2008, o 15:51 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 28 lip 2008, o 14:22
Posty: 27
Lokalizacja: Szczecin
Witam Kolegów

Mimo iż sprawa tempomatu została chyba zakończona proszę o informacje czy w moim modelu można go zainstalować wymieniając tylko kierownice.
A więc, posiadam Toyotę Avensis 2.0 benzyna z 2003 roku w wersji SOL. Na osłonie silnika napisane jest D-4 VVT-i a na samym bloku silnika 1AZ-FSE.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 lip 2008, o 18:11 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 7 mar 2008, o 20:52
Posty: 277
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
A post wyżej czytałeś? :cfaniak:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 lip 2008, o 19:04 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 28 lip 2008, o 14:22
Posty: 27
Lokalizacja: Szczecin
odyseuszek napisał(a):
A post wyżej czytałeś? :cfaniak:


Tak czytałem post.
Jednak intryguje mnie inna sprawa może nie podałem w swoim poście, że auto pochodzi z Polskiego salonu Toyoty a znając cwaniactwo dealerów może opcja cruise control została zablokowana w komputerze dla samochodów sprowadzanych przez Toyotę Poland. Stąd moje pytanie czy ktoś to stosował dla modelu nabytego w Polskim salonie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 lip 2008, o 22:24 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 7 mar 2008, o 20:52
Posty: 277
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
A czy ja napisałem, że moje nie ? :-)
Żeby zablokować musieliby chyba "poucinać" kable. Oczywiście nic na tym świecie nie jest niemożliwe - póki nie podłączysz na 100%nikt ci nie zagwarantuje, ale jak sam się zastanawiałem nad montażem to 3 ASO nie chciały się w ogóle podjąć montażu, gdyż nie przewiduje tego żadna instrukcja serwisowa, więc raczej mało prawdopodobne aby grzebali przed sprzedażą.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 701 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda