TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 13 lis 2018, o 09:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 748 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 lis 2017, o 17:47 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 lut 2016, o 15:05
Posty: 1560
Lokalizacja: Eire
Pochwały: 119
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE 114kW auto
Łączę się z Tobą w bólu :glaszcze: . U mnie co prawda silnik 2.0 benzyna ale też nie zadziałało. Kiere sobie zostawiłem, bo fajna skórzana :-D

_________________
Autostradą do zwycięstwa. Tak blisko a jednak wciąż daleko.
IS200 ==>> 6 ==>> Legacy ==>> Avensis


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 lis 2017, o 17:51 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 10 lis 2016, o 13:41
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: Avensis t25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0 d4d
Witam mam Avensis t25 2.0 d4d tempomat niby działa ale jak chce przyspiszyć manetką to nie działa ale jak chce zwolnić to już tak miał ktoś tak może? Mam program obd check torque i nie pokazuje żadnego błędu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 lis 2017, o 19:19 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 13 lis 2010, o 22:39
Posty: 477
Lokalizacja: Wałbrzych
Pochwały: 3
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE
ponieważ nie ma tam żadnej filozofii i wszystko idzie po jednym drucie, to jak jeden przycisk nie działa znaczy się przycisk się zepsuł.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 gru 2017, o 22:51 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 6 sty 2015, o 21:56
Posty: 592
Pochwały: 17
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2008
Silnik: 1AD-FTV
Przycisk zawsze można sprawdzić
Załącznik:
tempomat.png


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 gru 2017, o 02:00 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 lut 2016, o 15:05
Posty: 1560
Lokalizacja: Eire
Pochwały: 119
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE 114kW auto
Mały Up w mojej sprawie. Tempomat działa :dance: :cfaniak: :fajka: :auto:
Dla przypomnienia: 2.0 benzyna, automat, japoński import.
Brakowało dwóch kabelków. Poniżej fotki co, jak i gdzie.
Załącznik:
Tempomat.jpg

Na zdjęciu powyżej ECU. Druga kostka od góry.

Na kolejnym zdjęciu kostka pod kolumną kierownicy
Załącznik:
Tempomat III.jpg


Plus czarny kabelek który wychodzi z kostki pod kierownicą musi być przykręcony do masy. W tym przypadku gdzieś pod schowkiem w okolicy ECU.
Załącznik:
Tempomat II.jpg


Autor postu otrzymał pochwałę

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Autostradą do zwycięstwa. Tak blisko a jednak wciąż daleko.
IS200 ==>> 6 ==>> Legacy ==>> Avensis


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 gru 2017, o 11:25 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 1 mar 2017, o 15:59
Posty: 101
Lokalizacja: Wyszkow
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: T25>T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: Byl 1.8 jest 2.0 1AD
Skad wiedziales w ktore piny sie wpiac. Mozna to jakos sprawdzic? Wiesz moze czy w 1.8 mozna tak samo sie podlaczyc?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 gru 2017, o 11:52 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 lut 2016, o 15:05
Posty: 1560
Lokalizacja: Eire
Pochwały: 119
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE 114kW auto
Elektryk "Magik" miał kontakt z "bazą" i załatwił sobie schematy do ECU. Ot cała tajemnica. Sam tego nie ogarnąłem.

_________________
Autostradą do zwycięstwa. Tak blisko a jednak wciąż daleko.
IS200 ==>> 6 ==>> Legacy ==>> Avensis


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 gru 2017, o 22:41 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 30 gru 2017, o 20:47
Posty: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: hatchback
Rocznik: 2008
Silnik: 1.8 benzyna 1ZZU
Witam wszystkich.
Od dwóch dni siedzę i czytam post po poście na tym forum i próbuję sobie odpowiedzieć na pytanie czy da się podłączyć tempomat do mojej Avy czy nie. Moja wersja to 1.8 VVT-I z 2008 roku. Wymieniłem kierownicę na taką z manetką tempomatu ale niestety tempomat nie działa. Dodam, że nie grzebałem nic przy kablach po prostu od jednej kierownicy kostkę odpiąłem a od drugiej podpiąłem i tyle. Mam prośbę aby na mój post odpowiedzieli tylko Ci którzy już to fizycznie przerobili dla tej wersji silnika. Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 sty 2018, o 08:19 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 10 mar 2013, o 10:09
Posty: 28
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 1CDFTV
A teraz dobry case dla tych, którym tempomat powinien działać a jednak jest inaczej. W moim przypadku po podpięciu pod komputer serwisowy tempomat teoretycznie działał. Wizyta lub konsultacja z kilkoma elektrykami nie dała nic... tymczasem potrzebowałem zmienić jeden z bezpieczników, gdzie po przyjrzeniu się temu co mieści się obok skrzynki bezpieczników od środka w okolicy sprężyny od sprzęgła (która co ważne była wymieniana kilka miesięcy temu) wisiała pewna nie wpięta wtyczka... tadam!

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lut 2018, o 13:11 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 30 gru 2017, o 10:24
Posty: 11
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: 2.0 Benzyna 1AZ-FSE
Odgrzewam temat bo dziś dokonałem przemianki.
Robota na max 30 minut :). Wszystko działa sprawnie. Wrzuciłem sobie tylko nowszą kierownicę po lifcie. Po zmasowaniu jednego czarnego kabelka działają wszystkie funkcje z kierownicy.
Pacjent to benzynowe kombi z silnikiem 2.0 , 147KM w automacie - symbol 1az-fse, wersja prestige
Jak ktoś z Łodzi szuka podpowiedzi- mogę pomóc :)


Autor postu otrzymał pochwałę

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lut 2018, o 14:21 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 lut 2016, o 15:05
Posty: 1560
Lokalizacja: Eire
Pochwały: 119
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE 114kW auto
Pochwal się w dziale "nasze samochody" swoim nabytkiem. Mało nas dwu-litrowych benzyniaków w automacie. Tym bardziej miło powitać.

_________________
Autostradą do zwycięstwa. Tak blisko a jednak wciąż daleko.
IS200 ==>> 6 ==>> Legacy ==>> Avensis


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lut 2018, o 18:08 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 30 gru 2017, o 10:24
Posty: 11
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: 2.0 Benzyna 1AZ-FSE
No to muszę foty zrobić :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 mar 2018, o 18:11 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 19 kwi 2017, o 10:43
Posty: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 D4D
Hej hej,

Jest ktoś z Wrocławia lub okoloc chętny pomóc zamienić kierownicę?
Jestem zielony jeśli chodzi o elektrykę i wolę nie ryzykować samemu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 mar 2018, o 23:18 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 30 gru 2017, o 10:24
Posty: 11
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: 2.0 Benzyna 1AZ-FSE
Tam nie ma za bardzo co pomylić, myślę że spokojnie sobie dasz radę :) - wpinasz i wypinasz gotowe wtyczki. I to w sumie trzy- dwa złącza od poduchy i jedno od sterowania. Cała filozofia zmiany.
Jakbyś leciał przez Łódź - zapraszam :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 mar 2018, o 19:52 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 8 mar 2018, o 21:59
Posty: 1
Marka: toyota
Model: T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: 1.8
Nie mam uprawnień dio wyświetlania zdjęć, czy może mi ktoś wytłumaczyć gdzie powinny być te dodatkowe kabelki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 mar 2018, o 22:27 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 sty 2017, o 21:17
Posty: 290
Lokalizacja: Podkarpacie/ DE
Pochwały: 11
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 1.8 2ZR-FAE
qba8383 napisał(a):
Nie mam uprawnień dio wyświetlania zdjęć, czy może mi ktoś wytłumaczyć gdzie powinny być te dodatkowe kabelki

Przywitaj się z resztą osób w poniższym temacie:
viewtopic.php?f=12&t=17387&start=1770
po czym powinieneś uzyskać dostęp do wyświetlania zdjęć :ok:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 mar 2018, o 23:26 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 18 maja 2015, o 08:11
Posty: 12
Pochwały: 2
Marka: toyota
Model: Avensis T 25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2004
Silnik: 2.0 D4D
Witam też jestem już po zabiegu wymiany kierownicy. Udało mi się zakupić w dobrych pieniądzach kierownice przed liftem z tempomatem. Zabierając się do roboty miałem pewną dozę niepewności co z tego wyjdzie :niewiem: i ku memu zdziwieniu :wow: po 30 minutach wszystko hula aż miło polecam wszystkim przekładka jest banalnie prosta a komfort z podróżowania ogromny :-D


Autor postu otrzymał pochwałę

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 kwi 2018, o 22:02 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 kwi 2018, o 21:13
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: Corolla verso
Nadwozie: hatchback
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8 benzyna
Witam czyli nadal nikomu się nie udało ja mam corolla Verso 2009 1.8 benz 1zz jakby komuś się udało to proszę o info


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 kwi 2018, o 22:07 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 kwi 2018, o 21:13
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: Corolla verso
Nadwozie: hatchback
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8 benzyna
Sorry że tu napisałem ale na forum corolli Verso nic nie ma zakupiłem manetke z wiązka od corolli Verso z tempomatem po lifcie za dobre pieniądze może elektryk jakiś mi pomoże pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2018, o 20:20 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 25 kwi 2018, o 18:09
Posty: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: liftback
Rocznik: 2004
Silnik: 1,8 benzyna
Witam szanowne grono. Pacjentem jest 1ZZFE. Przewodu na pedałach gazu i hamulca znalazłem. Na sprzęgle niestety nie widzę. Teraz pytanie czy warto mi się zabierać za wymianę? Dodam jeszcze że na toydiy nie ma tempomatu a na tej drugiej stronce jest. Zapomniałem jej nazwy.Czy miał ktoś podobnie. Pozdrawiam i fajnej majoweczki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 maja 2018, o 10:35 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 24 wrz 2016, o 06:07
Posty: 7
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: d4d 2.0 126k
Podłączyłem tempomat według instrukcji mufmiem i działa. D4D 2.0 126 2007 r. ENTRY TYPE - oczywiscie brakowało tych dwóch kabelków.
http://www.toyodiy.com/parts/g_E_200704 ... WFNYW.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 maja 2018, o 14:08 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 18 lut 2012, o 18:33
Posty: 4
Lokalizacja: Wrocław
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2007
Silnik: 1AD-FTV
witam forumowiczów,
dzięki poradom z tego forum udało mi się w aucie zrobić tempomat :-)

Avensis T25 po lifcie, rocznik 2007, silnik D4D, 1ad-ftv, wyposażenie seryjne Sol
po wymianie kierownicy Tempomat działa
koszt kierownicy z przesyłką 170zł
czas 1 godzinka
polecam filmiki na YT, wszystko jest tam pokazane jak to zrobić, niestety na polskim YT nie ma, ale pod hasłem toyota steering wheel removal jest co pooglądać


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lip 2018, o 13:55 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lip 2018, o 11:10
Posty: 14
Marka: Toyota
Model: Avensis t25
Rocznik: 2004
Silnik: 1,6 vvti
Odświeżę kotleta.

Czy zna ktoś warsztat który zrobi instalacje tempo do silnika 3ZZFE bo z tego co czytałem ten silnik nie ma nic pode tempo.

Na dolnymśląsku


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lip 2018, o 14:34 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 17 lip 2018, o 11:44
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: Avensis Verso M20
Nadwozie: inne
Rocznik: 2004
Silnik: 1AZ-FE
witam,
czy ktoś mi podpowie gdzie podłączyć przewód BR E (w kółku)

edit: już wiem, to jest masa, najlepiej podłączyć przy ECU


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 paź 2018, o 17:47 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 mar 2016, o 01:27
Posty: 8
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: 2.0 D4D,1cd-ftv
Witam wszystkich.Zrobiłem praktycznie wszystko jak w schemacie z instalacją do auta z tempomatem tzn podprowadziłem nowy przewód z zwijacza pod kierownicą pin 2 do kostki w ECU pod schowkiem pin 24, uziemiłem jeden przewód od tempomatu na kierownicy czerwony.
Zielona ikonka CRUISE zaświeciła się się więc pomyślałem z uśmiechem że już wszystko zrobione lecz po skręceniu wszystkiego z powrotem ,w czasie jazdy mogę tylko włączyć i wyłączyć tempomat ale nie ma żadnej funkcji ani nie zwalnia i nie przyspiesza.
Mam wszystkie czujniki pod sprzęgłem 2 piny,hamulec 4 piny, gaz 6 .Nie wiem ale może manetka którą kupiłem używana wraz z kierownicą jest niedziałająca.Zakupilem nowa manetkę jak ona nie będzie działać to już sam nie wiem o co chidzi,temolpomat by się przydał no ale jak się nie da to trzeba będzie się pogodzić ze nie ma.Moze ktoś ma jakies pomysły to proszę pisać będę wdzieczny Dzięki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 paź 2018, o 17:49 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 mar 2016, o 01:27
Posty: 8
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: 2.0 D4D,1cd-ftv
PomocnikMechanika napisał(a):
Witam wszystkich.Zrobiłem praktycznie wszystko jak w schemacie z instalacją do auta z tempomatem tzn podprowadziłem nowy przewód z zwijacza pod kierownicą pin 2 do kostki w ECU pod schowkiem pin 24, uziemiłem jeden przewód od tempomatu na kierownicy czerwony.
Zielona ikonka CRUISE zaświeciła się się więc pomyślałem z uśmiechem że już wszystko zrobione lecz po skręceniu wszystkiego z powrotem ,w czasie jazdy mogę tylko włączyć i wyłączyć tempomat ale nie ma żadnej funkcji ani nie zwalnia i nie przyspiesza.
Mam wszystkie czujniki pod sprzęgłem 2 piny,hamulec 4 piny, gaz 6 .Nie wiem ale może manetka którą kupiłem używana wraz z kierownicą jest niedziałająca.Zakupilem nowa manetkę jak ona nie będzie działać to już sam nie wiem o co chidzi,temolpomat by się przydał no ale jak się nie da to trzeba będzie się pogodzić ze nie ma.Moze ktoś ma jakies pomysły to proszę pisać będę wdzieczny Dzięki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 paź 2018, o 14:21 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 gru 2009, o 18:58
Posty: 366
Lokalizacja: Gdynia
Pochwały: 24
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0 D4D - DPF
Szybkie pytanko czy jest problem przełożyć manetkę tempomatu z kiery wyposażonej w tempomat do kiery bez tempomatu? moja jest w beznadziejnym stanie a na forum jest ładna do kupienia tylko martwi mnie ten tempomat :P


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 paź 2018, o 15:02 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 lut 2016, o 15:05
Posty: 1560
Lokalizacja: Eire
Pochwały: 119
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE 114kW auto
Trzeba trochę porzeźbić w obudowie od kierownicy bez tempomatu. Tzn wyciąć otwór w odpowiednim miejscu na manetkę w/w tempomatu. A czy to problem, to już zależy od twoich zdolności. Cała reszta powinna pasować plug&play. Powodzenia

_________________
Autostradą do zwycięstwa. Tak blisko a jednak wciąż daleko.
IS200 ==>> 6 ==>> Legacy ==>> Avensis


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 748 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda