TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 15 gru 2017, o 06:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 724 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lut 2017, o 13:48 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 1 lut 2017, o 13:25
Posty: 2
Marka: avensis
Model: t25
Rocznik: 2004
Silnik: 1.6 benzyna
Cześć,

Szukając odpowiedzi natchnalem sie na to forum. Mam pytanie. Czy do mojej Avensis t25 1.6 benzyna jest możliwość założenia tempomatu? Jeżeli tak to czy ktos to robi odpłatnie w okolicach łodzi ?

Pozdrawiam,


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 lut 2017, o 15:18 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2015, o 11:15
Posty: 238
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 7
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2008
Silnik: 1.8 benzyna
kontars24h napisał(a):
Cześć,

Szukając odpowiedzi natchnalem sie na to forum. Mam pytanie. Czy do mojej Avensis t25 1.6 benzyna jest możliwość założenia tempomatu? Jeżeli tak to czy ktos to robi odpłatnie w okolicach łodzi ?

Pozdrawiam,

Przeleć ten wątek parę stron do tyłu a będziesz wiedział czy możesz założyć czy nie.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 lut 2017, o 21:59 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 1 lut 2017, o 13:25
Posty: 2
Marka: avensis
Model: t25
Rocznik: 2004
Silnik: 1.6 benzyna
Chyba nic z tego mój silnik to 3zzfe :smutas: :smutas:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lut 2017, o 22:40 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 1 wrz 2009, o 00:50
Posty: 11
Lokalizacja: tychy
witam to chyba nie tak do końca ,z mocnym strumieniem światła weź latarkę i przysiwieć trochę {przynajmniej u mnie tak jest }d4d w lewy górny róg licznika powinien być napis cruis jeśli jest to być może da się co nieco zrobić już sporo czasu minęło jak sam zakładałem w swojej i nie pamiętam które kabelki trzeba zewrzeć żeby takowy napis się zaświecił ale myślę że na forum znajdziesz pozdrawiam
mariusfm

_________________
mariusfm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lut 2017, o 22:50 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 cze 2016, o 22:29
Posty: 118
Pochwały: 29
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 2.0 D-4D
Czytałem ten temat ze 3 razy i nie pamiętam by ktoś doradzał, że da się założyć tempomat jak się ma kontrolkę cruise w zegarach... Jeżeli zakładałeś w D4D to trochę inaczej to wygląda jak w benie.

_________________
Avensis T25


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lut 2017, o 18:11 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 24 lut 2017, o 17:34
Posty: 2
Marka: Toyota
Model: T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: Disel
Panowie przełożyłem kierownicę już mam tempomat wszystko przełożyłem jak należy sugerowane waszymi postami lecz nie działa Pedal gazu kostka z sześcioma przewodami czujnik na pedale hamulca jest ile przewodów nie wiem czy jest potrzeba odblokowania czegoś w kompie czy trzeba szukać białego kabelka od tempomatu do kompa jak któryś z kolegów pisał już nawet patrzyłem na te kostki pod kierownica i chyba potrzebuje bardziej szczegółowej pomocy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lut 2017, o 20:08 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 lut 2016, o 15:05
Posty: 1297
Lokalizacja: Eire
Pochwały: 94
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE 114kW auto
Na stronie 21 tego wątku kolega mufmiem zamieścił taką instrukcję, że już jaśniej chyba się nie da. Patrz tam. Powodzenia i daj znać czy ogarnąłeś temat.

_________________
Autostradą do zwycięstwa. Tak blisko a jednak wciąż daleko.
IS200 ==>> 6 ==>> Legacy ==>> Avensis


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 lut 2017, o 17:49 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 24 lut 2017, o 17:34
Posty: 2
Marka: Toyota
Model: T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: Disel
Dzięki tj812 za na prowadzenie na stronę 21 moja wina nie doczytałem forum a tam kolega mufmiem super opisał sprawę więc temat ogarnięty jeszcze raz super dzięki chłopaki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 mar 2017, o 18:06 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 29 mar 2017, o 17:59
Posty: 4
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2004
Silnik: 2.0 benzyna
Witam wszystkich. Dzisiaj skończyłem zabawę z montażem manetki tempomatu do T25 2.0, gdyby ktoś chciał zabrać się za podobną przyjemność to chętnie służę radą :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 maja 2017, o 18:05 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 14 wrz 2016, o 00:22
Posty: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: 2.0 benzyna
Witam wszystkich.
Mam pytanie odnośnie wymiany kierownicy - czy wszystkie kierownice do t25 można używać zamiennie? Na allegro znalazłem 3 rodzaje które wydają się różnić tylko wyglądem przycisków do sterowania radia. Ma to jakiekolwiek znaczenie?? Oczywiście chodzi o upgrade samochodu o tempomat :brewki:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 maja 2017, o 16:48 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 wrz 2015, o 20:18
Posty: 105
Pochwały: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2,0 VVTI Bezyna
Z tego co wiem do T25 są dwa rodzaje kiery przedliftowa i poliftowa, obydwie pasują zamiennie - poliftową jest łatwiej dostać z tempomatem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 sie 2017, o 09:10 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 15 maja 2017, o 07:52
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2,0 D4D
Witam,
Czy posiada ktoś może na sprzedaż kierownice przedliftową z tempomatem?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 paź 2017, o 10:53 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 mar 2015, o 22:58
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 2.0 D4D
Witam Panowie. Otóż mam taki problem, autko to Toyota Avensis T25 FL 2007 2.0 D4D 126KM, wersja hmmm jakaś pośrednia. Nie jest to Terra, czyli bieda edyszyn, ale coś po środku, bo ma climatronic, 4xszyby, itp, ale pożałowali jej już tempomatu. Poczytałem trochę tutaj postów odnośnie tego, że można sobie w miarę tanim kosztem dołożyć taki wynalazek, a więc zakupiłem ładną kierownicę z tempomatem, przełożyłem wszystko. Po podłączeniu wszystkiego, wsiadam do auta, żeby sprawdzić tempomat i manetka tempomat reaguje na przyciski on/off, zaświeca się kontrolka CRUISE lecz mruga z małą częstotliwością. Na drodze jadąc powyżej 40km/h tempomat nie utrzymuje prędkości. Miał ktoś taki przypadek? Da się to jakoś zrobić, żeby tempomat działał?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 paź 2017, o 11:25 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 6 sty 2015, o 21:56
Posty: 540
Pochwały: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2008
Silnik: 1AD-FTV
Po włączeniu tempomatu, lampka powinna świecić na stałe, skoro mruga, to coś jest nie tak, może coś nie kontaktuje przy manetce, złączach, sprawdź też czujniki przy pedałach, a najlepiej to zrób diagnostykę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 paź 2017, o 15:50 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lut 2016, o 18:08
Posty: 333
Lokalizacja: najczęściej 100-lica, rzadziej Suwałki albo Przemyśl
Pochwały: 35
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 2.2 D4-D + V-Tech :)
Nie miałem, więc nabiję sobie post. A tak serio - piszę, żeby wykazać zainteresowanie, ale pomóc niestety serio nie potrafię

Wysłane z komórki (za stodołą) przy użyciu LTE (sąsiada)

_________________
"Filateliści zbierają znaczki, a fetyszyści paznokcie i włosy zmarłych. Nie da się tego wytłumaczyć. Nigdy nie rozumiałem, jak można zbierać znaczki." F. Mulder

Nasza Silver Lady - viewtopic.php?f=63&t=23076


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 paź 2017, o 16:15 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 6 sty 2015, o 21:56
Posty: 540
Pochwały: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2008
Silnik: 1AD-FTV
............... czyżby :cfaniak: viewtopic.php?f=63&t=23076&start=90


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 paź 2017, o 17:00 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 mar 2015, o 22:58
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 2.0 D4D
To, że kontrolka CRUISE powinna świecić ciągiem, a nie mrugać to wiem. Pytanie tylko dlaczego mruga? Myślałem, że ktoś miał taki przypadek i wie o co może chodzić. No nic, będę próbował coś działać z tym.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 lis 2017, o 11:11 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 maja 2012, o 17:27
Posty: 55
Marka: Toyota
Model: T25 CDT250L-AEMGYW
Rocznik: 2005
Silnik: D4D 1CD-FTV 116PS
Witam, mam pytanko, jak to jest z tymi instalacjami pod tempomat. Mam T25 przed liftem, T25 wersja terra, salon polska. Zgodnie z toyotadiy nie mam opcji tempomatu a według japan-part.eu mam.

http://www.toyodiy.com/parts/p_E_200509 ... _4504.html

http://www.japan-parts.eu/toyota/eu/200 ... heel#45100

Jak można stwierdzić, poza sprawdzeniem kabli przy pedałach czy instalacja jest w aucie? Jak ściągnę kierownicę z poduszką to coś zobaczę? Interesuje mnie tylko i wyłącznie opcja plug&play, czyli zmieniam kiere na kiere z manetką, bez przeróbek itd. nie chcę grzebać w aucie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 lis 2017, o 11:25 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 lut 2016, o 15:05
Posty: 1297
Lokalizacja: Eire
Pochwały: 94
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE 114kW auto
Dopóki nie podłączysz kiery z tempomatem to się nie dowiesz.

_________________
Autostradą do zwycięstwa. Tak blisko a jednak wciąż daleko.
IS200 ==>> 6 ==>> Legacy ==>> Avensis


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 lis 2017, o 22:12 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 16 wrz 2010, o 20:41
Posty: 28
Lokalizacja: Szczecin
Marka: Toyota
Model: T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 1CD-FTV
Witam, jak ściągaliście kierownicę, bo próbuję ją zdjąć zgodnie z opisem z wątku, ale nie chce nawet drgnąć? Szarpałem i uderzałem od spodu i nic.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 lis 2017, o 23:30 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 lut 2016, o 15:05
Posty: 1297
Lokalizacja: Eire
Pochwały: 94
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE 114kW auto
A śrubę zabezpieczającą odkręciłeś czy tak szarpiesz bezpośrednio po zdjęciu poduszki?

_________________
Autostradą do zwycięstwa. Tak blisko a jednak wciąż daleko.
IS200 ==>> 6 ==>> Legacy ==>> Avensis


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2017, o 08:58 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 16 wrz 2010, o 20:41
Posty: 28
Lokalizacja: Szczecin
Marka: Toyota
Model: T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 1CD-FTV
Oczywiście, że odkręciłem. Wszystkie czynności przeprowadziłem zgodnie ze wskazówkami. Śrubę odkręciłem całkowicie żeby sprawdzić czy kierownica coś chociażby się ruszyła i nic. Ani na milimetr. Dlatego pytam czy macie jakiś patent na jej zdjęcie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2017, o 09:18 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 lut 2016, o 15:05
Posty: 1297
Lokalizacja: Eire
Pochwały: 94
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE 114kW auto
To trochę się zasiedziała skoro ani nie drgnie. Patentu nie mam żadnego. Po prosto szarpałem aż poszło. Przepraszam, że nie pomogłem. Powodzenia

_________________
Autostradą do zwycięstwa. Tak blisko a jednak wciąż daleko.
IS200 ==>> 6 ==>> Legacy ==>> Avensis


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2017, o 10:59 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lut 2016, o 18:08
Posty: 333
Lokalizacja: najczęściej 100-lica, rzadziej Suwałki albo Przemyśl
Pochwały: 35
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 2.2 D4-D + V-Tech :)
Dokładnie, też tak miałem, że trzeba ją było chwilę namawiać do współpracy. Poruszać, na boki, przód-tył, może nawet wyjęcie kluczyka ze stacyjki i zablokowanie w ten sposób kiery pomoże; ew. trochę więcej siły - musi zejść

Wysłane z komórki (za stodołą) przy użyciu LTE (sąsiada)

_________________
"Filateliści zbierają znaczki, a fetyszyści paznokcie i włosy zmarłych. Nie da się tego wytłumaczyć. Nigdy nie rozumiałem, jak można zbierać znaczki." F. Mulder

Nasza Silver Lady - viewtopic.php?f=63&t=23076


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2017, o 21:07 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 16 wrz 2010, o 20:41
Posty: 28
Lokalizacja: Szczecin
Marka: Toyota
Model: T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 1CD-FTV
Spróbuję jeszcze WD40 psiknąć, może pomoże :) Dzięki za odpowiedź


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2017, o 22:45 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 13 lis 2010, o 22:39
Posty: 453
Lokalizacja: Wałbrzych
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE
Trochę też się szarpałem zanim puściło. Nic nie lałem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 lis 2017, o 18:21 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 mar 2015, o 22:58
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 2.0 D4D
Panowie... Nie mogę sobie dać spokoju z tym tempomatem. Jak wcześniej pisałem Avensis T25 FL 2007r 2.0 D4D 126KM 1ADFTV po przełożeniu kompletnej kierownicy z tempomatem kontrolka CRUISE zapala się, lecz mruga. Tempomat w czasie jazdy powyżej 40km/h nie reaguje na resztę przycisków w manetce, tylko na on/off. Na ToyoDIY.com pokazuje, że teoretycznie jest wpis CRUISE Control, kable przy pedałach też niby są. Po diagnostyce komputerem niby pokazuje opcję tempomatu. Jest ktoś z okolic Siedlec czy W-wy, żeby mi z tym pomóc, ewentualnie podpowiedzieć co jeszcze sprawdzić? Z tego co wyczytałem, a przeczytałem chyba cały ten wątek o tempomacie, to jak toś przekładał kierownice z tempomatem bądź samą manetkę, to albo zapalał się CRUISE i tempomat hulał albo nic się nie zapalało. Dlatego mam cały czas zagwozdkę...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lis 2017, o 22:36 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 16 wrz 2010, o 20:41
Posty: 28
Lokalizacja: Szczecin
Marka: Toyota
Model: T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 1CD-FTV
Mnie się w końcu udało. Dzisiaj odpaliłem auto po założeniu nowej kierownicy, kontrolka Cruise zapaliła się jak powinna i tempomat zadziałał od 40 km/h.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lis 2017, o 23:21 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 lut 2016, o 15:05
Posty: 1297
Lokalizacja: Eire
Pochwały: 94
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE 114kW auto
Szczęściarz :piwo:

_________________
Autostradą do zwycięstwa. Tak blisko a jednak wciąż daleko.
IS200 ==>> 6 ==>> Legacy ==>> Avensis


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 lis 2017, o 17:35 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 1 mar 2017, o 15:59
Posty: 43
Lokalizacja: Wyszkow
Pochwały: 5
Marka: Toyota
Model: Avensis t25
Rocznik: 2006
Silnik: 1.8 benzyna
Panowie i ja zakupilem kierownice z tempomatem. Bylo juz pare zapytan czy zadziala w 1.8 po lifcie. Otoz nie zadzialala. Niby kable przy pedalach sa. Przepustnica elektroniczna. Zaryzykowalem po szwagier ma verso z identycznym silnikem i ma tempomat. Jakby ktos byl chetny odkupic to polecam bo jest w bardzo dobrym stanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 724 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda