TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 28 kwi 2017, o 08:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 699 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lis 2016, o 13:52 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 wrz 2015, o 20:18
Posty: 99
Pochwały: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2,0 VVTI Bezyna
suchy_lub napisał(a):
Jestem posiadaczem T25 FL jednak nie ma u mnie tempomatu.
Czy jeżeli kupie kierownice do modelu poliftowego z tempomatem wystarczy tylko przepiąć wtyczki?
Czy coś trzeba będzie ciąć żeby tempomat działał?



Kolego z twoim silnikiem -1ZZFE nie ma możliwości łatwego montażu tempomatu niestety


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 lis 2016, o 15:02 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 lut 2016, o 15:05
Posty: 987
Lokalizacja: Eire
Pochwały: 68
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE 114kW auto
suchy_lub napisał(a):
Jestem posiadaczem T25 FL jednak nie ma u mnie tempomatu.
Czy jeżeli kupie kierownice do modelu poliftowego z tempomatem wystarczy tylko przepiąć wtyczki?
Czy coś trzeba będzie ciąć żeby tempomat działał?

Odkręcasz kierownice, zakładasz nową z tempomatem, wpinasz wtyczkę i ... powinno działać. Nic nie trzeba ciąć. Wszystko jest Plug&Play.

_________________
Autostradą do zwycięstwa. Tak blisko a jednak wciąż daleko.
IS200 ==>> 6 ==>> Legacy ==>> Avensis


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 lis 2016, o 15:24 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 wrz 2015, o 20:18
Posty: 99
Pochwały: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2,0 VVTI Bezyna
Z tego co czytałem w tym wątku to jak kolega ma silnik 1ZZ-FE to nie zadziała u niego tempomat


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 lis 2016, o 15:49 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 22:56
Posty: 59
Lokalizacja: Lublin
Pochwały: 3
Marka: Toyota
Model: T25 FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: 1ZZFE
Dzięki za podpowiedź.
Jeszcze raz prześledzę cały wątek.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 lis 2016, o 18:32 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 13 lis 2010, o 22:39
Posty: 435
Lokalizacja: Wałbrzych
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE
krzysztofk145 napisał(a):
Od wczoraj i ja jestem szczęśliwym posiadaczem tempomatu :) koszt całej operacji 220zł i 30 minut w garażu :)

W związku z tym że zakupiłem kierownicę poliftingową - bo była tańsza :D to pozostał mi problem niedziałające przycisku DISP. Czy może ktoś podpowiedzieć który dokładnie kabelek trzeba podłączyć do masy? Wiem że wcześniej w tym wątku były już zdjęcia ale niestety jakoś jest kiepska i nadal nie wiem który podłączyć do masy :/.

Z góry dziękuje za pomoc :)



Oprócz DISP pewnie nie działa Ci podświetlenie LED tych przycisków
Nie wiem jak z kabelkiem, ja lutownicą i kropelką cyny zwarłem 2 obok siebie piny na płytce.
A rozbierałem przyciski, aby dostosować rezystory do sterowania radiem Pioneera 2-din.

Nie mam fotki tej płytki, zakreślił bym kółkiem które to.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lis 2016, o 01:14 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 wrz 2015, o 20:18
Posty: 99
Pochwały: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2,0 VVTI Bezyna
Tak dokladnie podswietlenie tez nie dzialalo, ale juz dziala:-) Wystarczy czarny kabelek idacy od przycisku DISP podlaczyc do masy i wszystko pieknie dziala i swieci a wiec jestem szczesliwym posiadaczem tempomatu i poliftowej kierownicy :D Oczywiscie wszystko dzieki temu watkowi :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 gru 2016, o 11:50 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sty 2016, o 10:18
Posty: 123
Lokalizacja: Mazowieckie
Pochwały: 17
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 (SOL)
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE (Pb/2.0/147)
Drodzy,
Mam SOLa z 2005; 1AZ-FSE (Pb/2.0/147).
Przeczytałem temat i chciałbym zamontować tempomat, ale powiem szczerze: potrzebuje pomocy kogoś doświadczonego przy montażu gadżetu - okolice Warszawy i sama Warszawa - przyzwoicie się odwdzięczę :fajka:
Czekam na odzew :nuda:

_________________
Uwielbiam swoją Czarną :szatanek: Moja czarna nadzieja
Aris, czyli druga Toyota w rodzinie --> zobacz TU


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 gru 2016, o 12:22 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 lut 2016, o 15:05
Posty: 987
Lokalizacja: Eire
Pochwały: 68
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE 114kW auto
Niestety jestem za daleko i nie mogę pomóc. Po zakończonej akcji daj znać czy wszystko działa. Powodzenia

_________________
Autostradą do zwycięstwa. Tak blisko a jednak wciąż daleko.
IS200 ==>> 6 ==>> Legacy ==>> Avensis


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 gru 2016, o 12:31 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 wrz 2015, o 20:18
Posty: 99
Pochwały: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2,0 VVTI Bezyna
bivi napisał(a):
Drodzy,
Mam SOLa z 2005; 1AZ-FSE (Pb/2.0/147).
Przeczytałem temat i chciałbym zamontować tempomat, ale powiem szczerze: potrzebuje pomocy kogoś doświadczonego przy montażu gadżetu - okolice Warszawy i sama Warszawa - przyzwoicie się odwdzięczę :fajka:
Czekam na odzew :nuda:


Ja jestem na świeżo po montażu, mogę pomóc :)


Autor postu otrzymał pochwałę

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 gru 2016, o 16:01 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sty 2016, o 10:18
Posty: 123
Lokalizacja: Mazowieckie
Pochwały: 17
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 (SOL)
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE (Pb/2.0/147)
krzysztofk145,
Rewelacja :chytry:
Dziękuję.
Już się biorę za pisanie na priv do Ciebie :czat:

_________________
Uwielbiam swoją Czarną :szatanek: Moja czarna nadzieja
Aris, czyli druga Toyota w rodzinie --> zobacz TU


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 gru 2016, o 16:13 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 mar 2016, o 01:27
Posty: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: 2.0 D4D,1cd-ftv
Witam wszystkich ja także przymierzam się do podłączenia tempomat do avensis 2.0 d4d 1cd-ftv 2005, mam czujniki na wszystkich podałach tzn gazu 6 przewodów ,hamulca 4 przewody,i sprzęgła 2 przewody, informacja na forum jest bardzo pomocna tylko ze mi nie otwiera przeglądarka zdjęć nie wiem z jakiego powodu .Chciał bym się dowiedzieć jak wygląda ten czujnik na sprzegle czy jest on z metaliczną obudową czy tak jak u mnie czarny plastik i część pracująca biała, kierownica już w drodze lecz nie jestem na 100% pewny czy mam wszystko skompletowane na Toydiy nie mam Cruise control



Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 gru 2016, o 21:29 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sty 2016, o 10:18
Posty: 123
Lokalizacja: Mazowieckie
Pochwały: 17
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 (SOL)
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE (Pb/2.0/147)
TJ812 napisał(a):
Niestety jestem za daleko i nie mogę pomóc. Po zakończonej akcji daj znać czy wszystko działa. Powodzenia


TJ812,
Spoko. Zrozumiałe.
Kierownicę już mam. Do końca tygodnia powinienem założyć.
Dam znać.
Będzie mi pomagał kolega krzysztofk145.

_________________
Uwielbiam swoją Czarną :szatanek: Moja czarna nadzieja
Aris, czyli druga Toyota w rodzinie --> zobacz TU


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 gru 2016, o 22:40 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 lut 2016, o 15:05
Posty: 987
Lokalizacja: Eire
Pochwały: 68
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE 114kW auto
bivi napisał(a):
TJ812 napisał(a):
Niestety jestem za daleko i nie mogę pomóc. Po zakończonej akcji daj znać czy wszystko działa. Powodzenia


TJ812,
Spoko. Zrozumiałe.
Kierownicę już mam. Do końca tygodnia powinienem założyć.
Dam znać.
Będzie mi pomagał kolega krzysztofk145.

No to powodzenia w akcji :-D

_________________
Autostradą do zwycięstwa. Tak blisko a jednak wciąż daleko.
IS200 ==>> 6 ==>> Legacy ==>> Avensis


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 gru 2016, o 22:57 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 wrz 2015, o 20:18
Posty: 99
Pochwały: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2,0 VVTI Bezyna
TJ812 napisał(a):
bivi napisał(a):
TJ812 napisał(a):
Niestety jestem za daleko i nie mogę pomóc. Po zakończonej akcji daj znać czy wszystko działa. Powodzenia


TJ812,
Spoko. Zrozumiałe.
Kierownicę już mam. Do końca tygodnia powinienem założyć.
Dam znać.
Będzie mi pomagał kolega krzysztofk145.

No to powodzenia w akcji :-D


U mnie wszystko poszło bez problemu to u kolegi też nie będzie problemów :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 gru 2016, o 15:56 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 mar 2016, o 01:27
Posty: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: 2.0 D4D,1cd-ftv
Założyłem przed chwilą kierownicę 20minut roboty, podpiełem klemy żeby sprawdzić czy świeci zielona kontrolka Cruise niestety niezaswieciła podczas jazdy autem też nie świeci i nic nie działa,myślałem że nie będzie problemu a szkoda, nie długo mam długa trasę do pokonania 1600km w jedną stronę tempomat by się przydał, ma może ktoś jakieś pomysły jak podłączyć. Wszystkie czujniki mam kierownica Toyoty przed lift auto też przed lift avensis 2.0d4d 1cd-ftv 2005 z góry dziękuję za dobre podpowiedzi

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 gru 2016, o 10:46 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sty 2016, o 10:18
Posty: 123
Lokalizacja: Mazowieckie
Pochwały: 17
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 (SOL)
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE (Pb/2.0/147)
PomocnikMechanika napisał(a):
Założyłem przed chwilą kierownicę 20minut roboty, podpiełem klemy żeby sprawdzić czy świeci zielona kontrolka Cruise niestety niezaswieciła podczas jazdy autem też nie świeci i nic nie działa,myślałem że nie będzie problemu a szkoda, nie długo mam długa trasę do pokonania 1600km w jedną stronę tempomat by się przydał, ma może ktoś jakieś pomysły jak podłączyć. Wszystkie czujniki mam kierownica Toyoty przed lift auto też przed lift avensis 2.0d4d 1cd-ftv 2005 z góry dziękuję za dobre podpowiedzi

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka


Z tego co pamiętam jest napisane o tempomacie z/przy Twoim silniku. Napewno jest na stronie 21. Zdjęcia czasami nie działają jak coś na imageshack-u pozmieniali.
Rozumiem, że przeczytałeś cały temat "[t25] Tempomat"... :diabel:

_________________
Uwielbiam swoją Czarną :szatanek: Moja czarna nadzieja
Aris, czyli druga Toyota w rodzinie --> zobacz TU


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 gru 2016, o 11:12 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sty 2016, o 10:18
Posty: 123
Lokalizacja: Mazowieckie
Pochwały: 17
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 (SOL)
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE (Pb/2.0/147)
TJ812 napisał(a):
bivi napisał(a):
TJ812 napisał(a):
Niestety jestem za daleko i nie mogę pomóc. Po zakończonej akcji daj znać czy wszystko działa. Powodzenia


TJ812,
Spoko. Zrozumiałe.
Kierownicę już mam. Do końca tygodnia powinienem założyć.
Dam znać.
Będzie mi pomagał kolega krzysztofk145.

No to powodzenia w akcji :-D


TJ812,
Już po operacji. Wszystko poszło gładko i pięknie. DZIAŁA, DZIAŁA, DZIAŁA :auto:
Jestem mega szczęśliwy :dance:

Wymieniłem kierownicę na po-liftową. Wystarczyło podmienić kierę + odciąć kabelek z kostki i podłączyć do masy żeby działał przycisk DISP. Ten manewr z kabelkiem dlatego, że nastąpiła podmiana kiery z przed-liftu na po-liftową.

A wszystko dzięki koledze krzysztofk145, jestem jego dłużnikiem :piwo:


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Uwielbiam swoją Czarną :szatanek: Moja czarna nadzieja
Aris, czyli druga Toyota w rodzinie --> zobacz TU


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 gru 2016, o 13:07 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 lut 2016, o 15:05
Posty: 987
Lokalizacja: Eire
Pochwały: 68
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE 114kW auto
No to super. :jupi: Gratki z moda :piwo:
A u mnie dalej lipa. Czekam na obiecane zdjęcia kostek z kablami od kolegów z forum i się chyba nie doczekam :smutas:

_________________
Autostradą do zwycięstwa. Tak blisko a jednak wciąż daleko.
IS200 ==>> 6 ==>> Legacy ==>> Avensis


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 gru 2016, o 16:33 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 wrz 2015, o 20:18
Posty: 99
Pochwały: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2,0 VVTI Bezyna
Kurde zupelnie zapomnialem postaram sie ogarnac w weekemd te fotki :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 gru 2016, o 17:45 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 mar 2016, o 01:27
Posty: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: 2.0 D4D,1cd-ftv
bivi napisał(a):
PomocnikMechanika napisał(a):
Założyłem przed chwilą kierownicę 20minut roboty, podpiełem klemy żeby sprawdzić czy świeci zielona kontrolka Cruise niestety niezaswieciła podczas jazdy autem też nie świeci i nic nie działa,myślałem że nie będzie problemu a szkoda, nie długo mam długa trasę do pokonania 1600km w jedną stronę tempomat by się przydał, ma może ktoś jakieś pomysły jak podłączyć. Wszystkie czujniki mam kierownica Toyoty przed lift auto też przed lift avensis 2.0d4d 1cd-ftv 2005 z góry dziękuję za dobre podpowiedzi

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka


Z tego co pamiętam jest napisane o tempomacie z/przy Twoim silniku. Napewno jest na stronie 21. Zdjęcia czasami nie działają jak coś na imageshack-u pozmieniali.
Rozumiem, że przeczytałeś cały temat "[t25] Tempomat"... :diabel:

Cześć kolego, dzisiaj próbowałem podpiąć kabel do ECU 24 pin, z wtyczki spod zwijacza pin koło zielonego kabla to bodajże 2 tak jest na schemacie i kurde nic nie świeci. Nawet próbowałem na krótko sam tempomat do kompa ECU 24 pin drugi kabel do masy i też nie pomogło, tak sądzę że u mnie coś w tych czujnikch złego się dzieje lub może komp ECU nie ma wpisanego Cruise control trudno następna toyota jaka kupie to t27 i będzie z tempomatem :-)

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 gru 2016, o 20:56 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sty 2016, o 10:18
Posty: 123
Lokalizacja: Mazowieckie
Pochwały: 17
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 (SOL)
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE (Pb/2.0/147)
PomocnikMechanika,
rozumiem, ale ja już więcej nie pomogę z tym, nie znam się na tych pinach i tak dalej.

_________________
Uwielbiam swoją Czarną :szatanek: Moja czarna nadzieja
Aris, czyli druga Toyota w rodzinie --> zobacz TU


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 gru 2016, o 21:21 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sty 2016, o 10:18
Posty: 123
Lokalizacja: Mazowieckie
Pochwały: 17
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 (SOL)
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE (Pb/2.0/147)
krzysztofk145 napisał(a):
Kurde zupelnie zapomnialem postaram sie ogarnac w weekemd te fotki :-)


Krzysztofk145,
temat przed chwilą trochę ogarnąłem z TJ812.
i tak:
- kostka przy kolumnie załatwiona/ogarnięta
- ECU przy filtrze nie za bardzo ogarnięte, bo się okazało że ja te kostki mam obudowane i nie widać ich (mam jak wiesz auto z 2005), Ty masz trochę starszą, to być może będzie u Ciebie inaczej

na zdjęciu zaznaczyłem o które chodzi, moje zabudowane czarnym materiałem


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Uwielbiam swoją Czarną :szatanek: Moja czarna nadzieja
Aris, czyli druga Toyota w rodzinie --> zobacz TU


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 gru 2016, o 22:49 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 lut 2016, o 15:05
Posty: 987
Lokalizacja: Eire
Pochwały: 68
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE 114kW auto
PomocnikMechanika napisał(a):
bivi napisał(a):
PomocnikMechanika napisał(a):
Założyłem przed chwilą kierownicę 20minut roboty, podpiełem klemy żeby sprawdzić czy świeci zielona kontrolka Cruise niestety niezaswieciła podczas jazdy autem też nie świeci i nic nie działa,myślałem że nie będzie problemu a szkoda, nie długo mam długa trasę do pokonania 1600km w jedną stronę tempomat by się przydał, ma może ktoś jakieś pomysły jak podłączyć. Wszystkie czujniki mam kierownica Toyoty przed lift auto też przed lift avensis 2.0d4d 1cd-ftv 2005 z góry dziękuję za dobre podpowiedzi

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka


Z tego co pamiętam jest napisane o tempomacie z/przy Twoim silniku. Napewno jest na stronie 21. Zdjęcia czasami nie działają jak coś na imageshack-u pozmieniali.
Rozumiem, że przeczytałeś cały temat "[t25] Tempomat"... :diabel:

Cześć kolego, dzisiaj próbowałem podpiąć kabel do ECU 24 pin, z wtyczki spod zwijacza pin koło zielonego kabla to bodajże 2 tak jest na schemacie i kurde nic nie świeci. Nawet próbowałem na krótko sam tempomat do kompa ECU 24 pin drugi kabel do masy i też nie pomogło, tak sądzę że u mnie coś w tych czujnikch złego się dzieje lub może komp ECU nie ma wpisanego Cruise control trudno następna toyota jaka kupie to t27 i będzie z tempomatem :-)

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka
Ja też już raz próbowałem podłączać na krótko i również efekt niezadowalający ale się nie poddałem. Skoro można podłączyć całkiem aftermarketowy tempomat to z Ori tym bardziej musi się udać. Po operacji dam na pewno znać co i jak. Nadzieja matką głupich...mówili.

_________________
Autostradą do zwycięstwa. Tak blisko a jednak wciąż daleko.
IS200 ==>> 6 ==>> Legacy ==>> Avensis


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2016, o 18:06 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sty 2016, o 10:18
Posty: 123
Lokalizacja: Mazowieckie
Pochwały: 17
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 (SOL)
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE (Pb/2.0/147)
bivi napisał(a):

TJ812,
Już po operacji. Wszystko poszło gładko i pięknie. DZIAŁA, DZIAŁA, DZIAŁA :auto:
Jestem mega szczęśliwy :dance:

Wymieniłem kierownicę na po-liftową. Wystarczyło podmienić kierę + odciąć kabelek z kostki i podłączyć do masy żeby działał przycisk DISP. Ten manewr z kabelkiem dlatego, że nastąpiła podmiana kiery z przed-liftu na po-liftową.

A wszystko dzięki koledze krzysztofk145, jestem jego dłużnikiem :piwo:

Dodam jeszcze, że ASO chciało ode mnie 800 zł za to. Co mnie bardzo zasmuciło :-( i byłem bliski odpuszczenia tematu. Ale udało się to ogarnąć za 250 zł :wysmiewacz:

_________________
Uwielbiam swoją Czarną :szatanek: Moja czarna nadzieja
Aris, czyli druga Toyota w rodzinie --> zobacz TU


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2016, o 18:26 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 13 lis 2010, o 22:39
Posty: 435
Lokalizacja: Wałbrzych
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE
TJ812 napisał(a):
Ja też już raz próbowałem podłączać na krótko i również efekt niezadowalający ale się nie poddałem. Skoro można podłączyć całkiem aftermarketowy tempomat to z Ori tym bardziej musi się udać. Po operacji dam na pewno znać co i jak. Nadzieja matką głupich...mówili.



No niezupełnie. Aftermarketowy właśnie częściowo u siebie zdemontowałem (WAECO MS-400) i on po prostu ma swoją pompkę (zasilaną podciśnieniem), która ciągnie pedał gazu. Takie trochę głupie uczucie jak Ci pedał sam ucieka. Sterownik bierze impulsy z obrotomierza i na tej podstawie dodaje lub popuszcza gazu. Poza tym podłącza się jeszcze jeden kabelek pod czujnik pedału hamulca (zapalający lampę STOP) oraz dokłada czujnik z zestawu na sprzęgło. I to wszystko.
Takie coś to można i do malucha zamontować (no chyba, ten nie ma zdaje się pompki podciśnienia ;-) ).

Zdrówko.

Po chorobę Niemiec tak kombinował zamiast podmienić tylko kierownicę to nie mam pojęcia... ???


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2016, o 19:51 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 lut 2016, o 15:05
Posty: 987
Lokalizacja: Eire
Pochwały: 68
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE 114kW auto
Irokez napisał(a):
TJ812 napisał(a):
Ja też już raz próbowałem podłączać na krótko i również efekt niezadowalający ale się nie poddałem. Skoro można podłączyć całkiem aftermarketowy tempomat to z Ori tym bardziej musi się udać. Po operacji dam na pewno znać co i jak. Nadzieja matką głupich...mówili.



No niezupełnie. Aftermarketowy właśnie częściowo u siebie zdemontowałem (WAECO MS-400) i on po prostu ma swoją pompkę (zasilaną podciśnieniem), która ciągnie pedał gazu. Takie trochę głupie uczucie jak Ci pedał sam ucieka. Sterownik bierze impulsy z obrotomierza i na tej podstawie dodaje lub popuszcza gazu. Poza tym podłącza się jeszcze jeden kabelek pod czujnik pedału hamulca (zapalający lampę STOP) oraz dokłada czujnik z zestawu na sprzęgło. I to wszystko.
Takie coś to można i do malucha zamontować (no chyba, ten nie ma zdaje się pompki podciśnienia ;-) ).

Zdrówko.

Po chorobę Niemiec tak kombinował zamiast podmienić tylko kierownicę to nie mam pojęcia... ???
no ale można?? Można :-)
A Niemiec tak kombinował, bo może on z tych co lubią wyzwania :hahaha:

_________________
Autostradą do zwycięstwa. Tak blisko a jednak wciąż daleko.
IS200 ==>> 6 ==>> Legacy ==>> Avensis


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2016, o 20:02 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 13 lis 2010, o 22:39
Posty: 435
Lokalizacja: Wałbrzych
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE
Albo serwis mają taki sam jak w Polsce. Zero wiedzy, tylko czytają co mają w ich papierach.
Pojechałem na akcję serwisową i gość się pyta czy ja zakładałem ten tempomat (WAECO). Odpowiedziałem, że nie, zrobił to właściciel w Niemczech i niepotrzebnie, bo wystarczyło kierownice wymienić. A serwisant do mnie, że wcale nie, bo tak się nie da. Dalej rozmowy nie było co kontynuować.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2016, o 23:22 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 wrz 2015, o 20:18
Posty: 99
Pochwały: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2,0 VVTI Bezyna
Cześć, wrzucam fotki kostek za schowkiem ale u mnie też są zabudowane plastikiem... :/ a szczerze mówiąc to nie wiem jak go zdjąc


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 sty 2017, o 15:43 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 sty 2017, o 15:43
Posty: 2
Marka: toyota
Model: avensis t25
Rocznik: 2007
Silnik: d4d 2.0
Witam wszystkich.Mam t25 2007 2.0 d4d po FL i może dzięki Wam będę mógł cieszyć się swoim ave tak jak Wy.Czy jest ktoś kto mógłby mi pomóc i zadzwonić do mnie na nr 608302892 lub wysłać strzała to ja oddzwonię-chodzi oczywiście o tempomat.Będę bardzo wdzięczny.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 sty 2017, o 21:25 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 sty 2017, o 15:43
Posty: 2
Marka: toyota
Model: avensis t25
Rocznik: 2007
Silnik: d4d 2.0
Witam wszystkich.Moja avka to t25 2007 po fl.2.0 d4d sol.kupiłem kierę za 250zł z tempomatem zamieniłem ją za moją i wszystko gra, zaświecił się cruize,tempo chodzi jak złoto no i oczywiście micha się cieszy.15 min roboty.nic nie przerabiałem-wszystko pasowało od razu.DZIĘKI WSZYSTKIM ZA PODRZUCENIE TEMATU.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 699 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda