TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 15 paź 2018, o 23:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 211 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lis 2007, o 13:36 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 6 lis 2007, o 14:20
Posty: 68
Lokalizacja: Poznań
Witam wszystkich forumowiczów. Mam pewien problem-po zakupie mojej AVE w styczniu tego roku, podstawowych wymianach itp. po użytkowaniu ok. 1m-ca, wsiadam do mojej niuni odpalam, wciskam pedał gazu a tu nic tylko jakaś lampka awaria silnika mi bije po oczach. Jade do pracy bo muszę jadę 20km/h-bo więcej się nie da - po ok 500m stanąłem zgasiłem silnik i uruchomiłem ponownie, dalej się pali-po kilku takich próbach co trwało ok.20min wszystko w porządku. Powtarzało się to dosyć często ale tylko jak było wilgotno na dworze i AVE stała dzień lub dwa nie palona.Całe lato nie miałem z tym problemu a jakieś 2 tyg. temu zaczęło się od nowa. Jest to kłopotliwe gdyż czasem mi się spieszy a ty trzeba czekać 15-20min. aż problem zniknie. Zaprzyjaźniony mechanik powiedział że to może być wyjście z pedału gazu lub wejście do pompy paliwowej lecz nie sprawdził tego bo nie miał programu. Bałem się że to pompa paliwowa, zajechałem do ASO tam powiedzieli że trzeba wymienić pedał gazu (z robocizną ok. 2000), zamienników nie ma-był jeden oryginał na allegro za 350 ale odbicie lustrzane-prawdopodobnie z anglika. Moje pytanie brzmi - Czy ktoś miał taki problem i czy to rzeczywiście pedał gazu, bo co śmieszniejsze w ASO nie byli do końca pewni.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2007, o 15:23 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2007, o 23:27
Posty: 1396
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 4
Mój kolega to miał w yarisie verso. Okazało się, że to była jakaś bzdurka, ale nie pamiętam. Jutro go zapytam. Prawdopodobnie coś z akumulatorem albo inna elektryką. To by się u ciebie mogło zgadzać, bo jak piszesz problem występował w wilgotne dni. Jak się dowiem, to dam znać.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2007, o 20:54 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
wiem tez, ze w carinach e wystepowal ten problem (poszukaj na jakims forum o carinie, moze tam znajdziesz) objawial sie on tym, ze podczas deszczowych dni po wjechaniu w jakas kaluze silnik nagle tracil moc, max obroty to ok 2500, jechal skokami...jest podobno od dolu zamontowany jakis czujnik (nie pamietam nazwy) ktory jak nawilgnie to wlasnie ma takie skutki...co ciekawe po podlaczeniu do kompa na nastepny dzien nie wykazalo zadnych bledow...wykaze jedynie wtedy gdy czujnik bedzie mokry i wtedy wlasnie trzeba podjechac i zrobic diagnoze...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2007, o 22:17 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 6 lis 2007, o 14:20
Posty: 68
Lokalizacja: Poznań
Ciężko tak trafić żeby podjechać i zrobić diagnozę jak występuje ten problem bo zanim dojadę to go już nie będzie, ponadto nie jest łatwo jechać po drogach 20km/h.

_________________
Najcięższe zadania przydzielaj najbardziej leniwym ponieważ znajdą najprostsze rozwiązanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2007, o 22:44 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
wiem, zdaje sobie z tego sprawe...pisze Ci tylko co przerabial moj kolega, on mial carine e i stad wiem co i jak...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2007, o 23:31 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 10 sie 2007, o 23:25
Posty: 591
Lokalizacja: Biała Podlaska
Marka: Corolla
Model: E12
Rocznik: 2006
Silnik: 1ND-TV
tomek85_85 napisał(a):
w carinach e wystepowal ten problem

I nie tylko. Ostatnio przeszukiwałem fora i spotkałem się z paroma opiniami o kontrolce "check engine" właśnie w Avensis z silnikiem 2C-TE.
Zresztą ja parę dni temu przerabiałem dokładnie taki problem :)
Pewnego razu po zgaszeniu i odpaleniu silnika zaświeciła mi się owa kontrolka. Objawów podczas jazdy nie było żadnych. Po paru dniach sama zgasła i następnie znowu się zapaliła i znowu zgasła. Zaniepokojony tym faktem postanowiłem pojechać do serwisu. Jak odpaliłem samochód, gdy miałem jechać kontrolka znowu zgasła.
Po podłączeniu komputer pokazał 3 błędy,które były ze sobą związane. Chodzi tu o elektroniczne sterowanie dawką paliwa(chyba dokładnie o wtryski). W serwisie skasowali ten błąd i powiedzieli,że jakby się sytuacja powtórzyła wtedy się za to wezmą - więc chyba nic poważnego.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 8 lis 2007, o 00:01 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 6 lis 2007, o 14:20
Posty: 68
Lokalizacja: Poznań
Kolega ma RAV 4 też mu się zapalała ta kontrolka ale nic sobie z tego nie robił i jeździł dalej aż zgasła, u mnie był ten problem że nie dało się jechać normalnie z powodu załączania się awaryjnego trybu silnika.

_________________
Najcięższe zadania przydzielaj najbardziej leniwym ponieważ znajdą najprostsze rozwiązanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 lis 2007, o 18:53 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 11 lis 2007, o 12:28
Posty: 4
Lokalizacja: Manchester
Witam. Mam Avensis T4 1.8 VVT-i 2003r. Zaswiecila mi sie kontrolka "check engine" i pojechałem do serwisu zbadac co sie stało (w Koszalinie) Gościu podłączył i powiedział mi ze to jest najprawdopodobnie od złej jakości paliwa albo cos z "sądą lambda" wykasował błąd i po 250km na trasie kontrolka znowu sie zaświeciła. Jezeli jest to związane z ową "sądą" czy ktoś może mi napisac jakie są konsekwencje gdy bedzie sie jeździło dalej i wogóle cos na ten temat. Please help me.
pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 lis 2007, o 19:16 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2007, o 23:27
Posty: 1396
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 4
Tak ajk już wcześniej pisalem, mój kolega miał podobną historię w yaris verso. Dopytałem go o co chodziło. Okazało się , że bak z paliwem miał prawie pusty. Po zatankowaniu kontrolka zgasła i już się więcej nie zaświeciła.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 lis 2007, o 19:25 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 10 sie 2007, o 23:25
Posty: 591
Lokalizacja: Biała Podlaska
Marka: Corolla
Model: E12
Rocznik: 2006
Silnik: 1ND-TV
andain napisał(a):
Jezeli jest to związane z ową "sądą" czy ktoś może mi napisac jakie są konsekwencje

Sonda Lambda odpowiedzialna jest za mieszankę paliwową czyli za odpowiednie dawkowanie paliwa. Jeżeli to jest naprawdę tylko sonda lambda to okupione to będzie zwiększonym zużyciem paliwa - nic więcej. Poza tym przy uszkodzonej sondzie spaliny mają specyficzny "zapach".


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 lis 2007, o 00:18 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 26 mar 2007, o 20:32
Posty: 448
Lokalizacja: Wrocław/trzebnica
w carinach, ave zwlaszcza przy niewlasciwym montazu gazu, wystepuje to dosc czesto, efekt em jet nie podlaczenie sondy, lub jej kres, gdy sonda padła to:
- sprawidzc podlaczenia przy sondzie
- spalanie +20-30%

P.S. czy auto przyspiesza jak wczesniej? czy autko kredci sie w calym zakresie obrotow, do odciecia? byles na kompie?

_________________
Obrazek
Hilux 140KM@370Nm
Yaris 90KM@210Nm


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 lis 2007, o 10:38 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 11 lis 2007, o 12:28
Posty: 4
Lokalizacja: Manchester
To napewno nie to ze brakło mi benzyny, bo nigdy nie dopuściłem do stanu zeby mi się rezerwa zaświeciła.

Wydajemi się właśnie ze sąda padła bo zużycie paliwa wzrosło i autko stało sie takie mułowate.
Przed zapaleniem się kontrolki spalanie przy ok 3tys obr. miałem na trasce jakies 4,8 a teraz jak wyjade na traske to nie chce spaść popnizej 5.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 lis 2007, o 12:55 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 3 wrz 2007, o 20:04
Posty: 1018
Lokalizacja: szczecin
Marka: Toyota
Model: Avensis T22,
Rocznik: 1999
Silnik: 1.6
2setki to trochę za mało zeby to okreslic

_________________
siemka

jeszcze sie taki nie urodził żeby wszystkim dogodził

http://krematorium.szczecin.pl/index.php


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 lis 2007, o 22:31 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 10 sie 2007, o 23:25
Posty: 591
Lokalizacja: Biała Podlaska
Marka: Corolla
Model: E12
Rocznik: 2006
Silnik: 1ND-TV
A mi się znowu zapaliła ta nieszczęsna kontrolka "check engine". Po podłączeniu do komputera wyświetliło następujące błędy:
P1225 Regulacja dawkowania paliwa - Odchyłka regulacji
P1420 Sterowanie przepustnicy przez wtórną puszkę przepnową - Sygnał niezrozumiały
B2799 Elektr.blokada odj. - Przerwa/zwarcie.
W związku z tym mam pytanie do kogoś, kto może tym się zajmuje lub interesuje - czy jest to coś z mechaniką czy po prostu jakiś czujnik szwankuje?
Lampka czasem się zapala a czasem sama gaśnie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 lis 2007, o 22:35 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 6 lis 2007, o 14:20
Posty: 68
Lokalizacja: Poznań
Spróbuj odkręcić przy pedale gazu potencjometr to jest taka mała puszeczka trzymająca się na 2 śrubach bodajże 10. i odłącz ją od napięcia -1kostka.

[ Dodano: 2007-11-15, 21:40 ]
Powiedzieli mi w serwisie że muszę wymienić pedał gazu - koszt ok.2000 ale nie byli pewni ,kolega mi poradził żebym kupił preparat do czyszczenia i konserwacji potencjometrów "CLEANSER PR" popsikałem do środka tego potencjometru z każdej strony i od lutego miałem spokój-widocznie robiło się tam jakieś zwarcie z wilgoci. Zaoszczędziłem sporo kasy preparat kosztuje 6PLN.

_________________
Najcięższe zadania przydzielaj najbardziej leniwym ponieważ znajdą najprostsze rozwiązanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 lis 2007, o 22:42 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 3 wrz 2007, o 20:04
Posty: 1018
Lokalizacja: szczecin
Marka: Toyota
Model: Avensis T22,
Rocznik: 1999
Silnik: 1.6
wysłałem zapytanie do kolegi co sie w takie rzeczy bawi jak bedzie miał czas odpowiedziec to ci napisze :ok:

_________________
siemka

jeszcze sie taki nie urodził żeby wszystkim dogodził

http://krematorium.szczecin.pl/index.php


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 lis 2007, o 22:43 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 6 lis 2007, o 14:20
Posty: 68
Lokalizacja: Poznań
Nalepiej pasuje zwykły, mały, płaski klucz bo dość trudno tam jest się dostać.

_________________
Najcięższe zadania przydzielaj najbardziej leniwym ponieważ znajdą najprostsze rozwiązanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 lis 2007, o 23:50 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 10 sie 2007, o 23:25
Posty: 591
Lokalizacja: Biała Podlaska
Marka: Corolla
Model: E12
Rocznik: 2006
Silnik: 1ND-TV
stiopa46 napisał(a):
wysłałem zapytanie do kolegi co sie w takie rzeczy bawi jak bedzie miał czas odpowiedziec to ci napisze

Z góry dzięki. Czekam na odpowiedź.
pela, wiesz wydaje mi się, że to jest coś innego niż u Ciebie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 lis 2007, o 13:09 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 3 wrz 2007, o 20:04
Posty: 1018
Lokalizacja: szczecin
Marka: Toyota
Model: Avensis T22,
Rocznik: 1999
Silnik: 1.6
grzechu napisał(a):
A mi się znowu zapaliła ta nieszczęsna kontrolka "check engine". Po podłączeniu do komputera wyświetliło następujące błędy:
P1225 Regulacja dawkowania paliwa - Odchyłka regulacji
P1420 Sterowanie przepustnicy przez wtórną puszkę przepnową - Sygnał niezrozumiały
B2799 Elektr.blokada odj. - Przerwa/zwarcie.
W związku z tym mam pytanie do kogoś, kto może tym się zajmuje lub interesuje - czy jest to coś z mechaniką czy po prostu jakiś czujnik szwankuje?
Lampka czasem się zapala a czasem sama gaśnie.

napisz dokładnie jaki masz silnik rok produkcji itp kolega bedzie w pracy w srode to postara sie sprawdzic napisz na pw

_________________
siemka

jeszcze sie taki nie urodził żeby wszystkim dogodził

http://krematorium.szczecin.pl/index.php


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 lis 2007, o 03:47 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 10 lis 2007, o 20:50
Posty: 2
Lokalizacja: Bydgoszcz
Witam
Miałem podobny problem z moją Toyotą Avensis 1,8 z 2003 roku. Miesiąc po zakupie też mi się zapaliła kontrolka check-engine .Kilka razy podjeżdżałem do ASO kasowali błąd a za 100 km znowu to samo. Po czterech razach doszli do wniosku, że trzeba wymienić katalizator. Teraz mam nowego kata i jest ok - zrobiłem ponad 3000 km i spokój.
Pozdrawiam Radecki1973


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 9 sty 2008, o 14:09 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 6 lis 2007, o 14:20
Posty: 68
Lokalizacja: Poznań
Przyszła zima znowu się zaczęło - nie ma na nią zasady trzeba poczekać 10-15min zgasić silnik, zapalić i można jechać, każdy mówi co innego po podłączeniu komputera.

_________________
Najcięższe zadania przydzielaj najbardziej leniwym ponieważ znajdą najprostsze rozwiązanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 9 sty 2008, o 14:37 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 10 sie 2007, o 23:25
Posty: 591
Lokalizacja: Biała Podlaska
Marka: Corolla
Model: E12
Rocznik: 2006
Silnik: 1ND-TV
Napisz kod błędu jaki Ci podaje komputer po podłączeniu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 sty 2008, o 20:17 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 6 lis 2007, o 14:20
Posty: 68
Lokalizacja: Poznań
Ciężko jest dojechać do serwisu bo tamuje tylko ruch a jak zgaszę i wyłączę silnik - to problem znika, ostatnio jak pojechałem to mi powiedzieli że komputer nic nie widzi bo po 50 przekręceniach kluczyka pamięć się kasuje.

_________________
Najcięższe zadania przydzielaj najbardziej leniwym ponieważ znajdą najprostsze rozwiązanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 sty 2008, o 22:16 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 10 sie 2007, o 23:25
Posty: 591
Lokalizacja: Biała Podlaska
Marka: Corolla
Model: E12
Rocznik: 2006
Silnik: 1ND-TV
pela napisał(a):
po 50 przekręceniach kluczyka pamięć się kasuje

Nie wiem do jakiego diagnosty jeździsz, ale takie stwierdzenie słysze pierwszy raz.
Może powinieneś zmienić mechanika. Z tego co wiem to, żeby skasować komputer trzeba wykonać różne kombinacje w różnych autach. Po pojawieniu się błędu 2-krotnie komputer wyświetla kontrolkę "check engine" i błąd zostaje zapamiętany. U mnie wariował jeden elektrozawór i po usunięciu usterki kontrolka sama zgasła - błąd został zapamiętany i na pewno po 50 włączeniach i wyłączeniach nie zostanie on z pamięci komputera samoistnie wykasowany.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 lut 2008, o 10:27 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 6 lis 2007, o 14:20
Posty: 68
Lokalizacja: Poznań
Byłem już u kilku mechaników a nawet w ASO to mi powiedzieli że to pedał gazu ale nie na 100%.
a propos pedału gazu czy ktoś się orientuje czy jest jakaś różnica do modelu d4d; 2c-te; anglik; benzyna, ponieważ pedał gazu kosztuje ok 1500 nie ma żadnych zamienników, ja znalazłem sam potencjometr za 150-200 ale nie wiem czy podejdzie do mojego 2C-TE od w/w.

_________________
Najcięższe zadania przydzielaj najbardziej leniwym ponieważ znajdą najprostsze rozwiązanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 lut 2008, o 11:40 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 7 lut 2008, o 11:21
Posty: 6
Lokalizacja: google
U mnie lampka serwisu też się świeci i nie wiadomo dlaczego.
Pojechałem na komputer. Serwisant wskazał błąd sondy lambda - info, że uszkodzona sonda albo było brudne paliwo. Skasowana lampka. Brak stałych błędów.
Po przejechaniu w ruchu miejskim około 15 minut lampka znowu się zapaliła. Tym razem do pustego baku paliwo było wlane inne, niby lepsze paliwo więc temat paliwa chyba chyba odpada.
Kolejna wizyta na komputerze. Ten sam błąd. Został skasowany. Dłuższa praca silnika w serwisie na podłączonym kompie i czekanie na wystąpienie błędu. Błędów stałych brak.
Po przejechaniu w ruchu miejskim około 15 minut lampka znowu się zapaliła. PRawie w tym samym miejscu co wcześniej.

Znowu serwis i dokładne oglądanie sond (podobno są 3). Niby wszystko okej, ale lampka znowu się świeci.

Wizyta na badaniu spalin pokazała, że wszystko jest w porządku.

Co to może być? Jakiś błąd jednokrotny... Czy może to być katalizator, albo jakieś inne urządzenie które po nagrzaniu czasami źle działa?

Nie chcę jechać do autoryzowanego serwisu, bo mnie skroją 150 zł za samo odczytanie błędu. :-(


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 lut 2008, o 14:55 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2007, o 23:27
Posty: 1396
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 4
zuraw napisał(a):
Po przejechaniu w ruchu miejskim około 15 minut lampka znowu się zapaliła. PRawie w tym samym miejscu co wcześniej.

(

Może w tym miejscu jest jakieś silne promieniowanie żył wodnych, nadajnika telefonii komórkowej albo to stare cmentarzysko :-D :-D :-D
A tak poważnie, masz zainstalowany gaz, bo często w takich autach komputer pokazyje usterkę sondy lambda.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2008, o 18:47 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 3 cze 2007, o 19:03
Posty: 4
Lokalizacja: ---___---
witam mistrzowie w moim bęzyniaczku robił mnie tak w konia czujnik położenia wałka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: wisi?
PostNapisane: 8 lut 2008, o 08:20 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 7 lut 2008, o 11:21
Posty: 6
Lokalizacja: google
To jest benzyna...
W dodatku zauważyłem dzisiaj, że wisi wskazanie średniego zużycia paliwa i średniej prędkości.
Chwilowe zużycie paliwa jest pokazywane normalnie.
Czy wskazanie średniego zużycia powinno być kasowane po każdorazowym przekręceniu kluczyka.

Aha... ten błąd u mnie to p0135

Jak sobie poradziłeś z czujnikiem położenia wałka, który robił w konia?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 8 lut 2008, o 09:20 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
wyjac i przeczyscic badz wymienic (wymiana raczej bedzie pewniejsza)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 211 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda