TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 12 gru 2017, o 06:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lis 2010, o 21:46 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 26 mar 2010, o 22:36
Posty: 4
Lokalizacja: 3miasto
Posiadam Avke 2006 po FL.
Ma skladane lusterka, jednak tylko z wnetrza kabiny naciskajac na przycisk.
Ostatnio u elektryka podlaczylem MPW4 do domykania szyb w trakcie wlaczania alarmu i wszystko ladnie dziala.
Niestety mam problem z podlaczeniem tego pod lusterka(tak aby skladaly sie w trakcie zalaczania alarmu).
Czy ktos z Was zna rozwiazanie? Jakies podpowiedzi, fotki?

Z gory dziekuje za odpowiedz.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2010, o 21:53 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 14 lip 2008, o 06:21
Posty: 1416
Lokalizacja: Dobra / Szczecin
Pochwały: 23
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
Podpowiem Ci tak
1. dołącz sobie dodatkowy przycisk aby wyłączyć tą funkcję (ja z racji tego że mam zwierzaka nie chcę go zostawiać np w lato przy zamkniętych oknach)
2. Lusterka działają w ten sposób + - otwierają się - + zamykają się, musisz dorzucić dodatkowy przekaźnik w obwód sterowania uruchamiany poprzez MPW4.
3. Tutaj następna sugestia aby dołączyć dodatkowy przycisk aby wyłączyć tą funkcję (np w zimę kiedy jest przymrozek, aby silniczki się nie popaliły).

PS. gdzieś na forum jest jeszcze coś na ten temat.
Pozdrawiam.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2010, o 22:13 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 26 mar 2010, o 22:36
Posty: 4
Lokalizacja: 3miasto
Caly problem polega na tym, ze ten modul do lusterek posiada opcje/przyciski:
- chowanie lusterek -> przycisniety chowa lustera
- sterowanie ulozeniem lusterek L i P
Gdy probowalismy podac + na kabelki wychodzace z tego modulu, to w sumie procz wysadzenia* bezpicznika nic sie ciekawego nie dzialo.
Mierzac probowka wychodzi na to, ze tylko na dwoch kabelkach(z przelacznika wychodzi ~20 innych) dzieje sie cos po wcisnieciu przycisku skladania lusterek.
Niestety elektryk poddal sie, poniewaz nie chcial uszkodzic calego przycisku/modulu ;(

Na logike* wciskajac przycisk zamyka sie jakis obwod, badz spada napiecie i lusterka chowaja sie. Nie mam zielonego pojecia i niestety elektryk wysiadl ;(( chociaz MPW4 podlaczyl bez zadnego problemu...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2010, o 22:37 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 14 lip 2008, o 06:21
Posty: 1416
Lokalizacja: Dobra / Szczecin
Pochwały: 23
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
No to tak tu schemat
Obrazek

poczytaj
http://avensis.info/viewtopic.php?t=217 ... ka&start=0
http://avensis.info/viewtopic.php?t=252 ... ka&start=0
http://avensis.info/viewtopic.php?t=478 ... t=lusterka
http://avensis.info/viewtopic.php?t=218 ... a&start=25

Jak ogarnięty elektryk to powinien ze schematu wyczytać że podanie plusa nic nie da. :)
W ogóle to powinien odraz przed podaniem plusa zbadać jakie tam są sygnały.
No ale to nic.
Poczytaj jak coś to pytaj, postaram się odpowiedzieć.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 mar 2013, o 22:36 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 kwi 2009, o 20:06
Posty: 23
Lokalizacja: POLSKA
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8 VVT-i
Ma ktoś pomyśł na składanie się lusterek T25 (automatycznie)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 mar 2013, o 06:53 
Offline
Guru
Guru
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2008, o 20:31
Posty: 2190
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Pochwały: 56
Marka: TOYOTA
Model: Corolla E16
Rocznik: 2015
Silnik: 1ZR-FAE 1.6 VVTi
Robili to już u nas na forum. Jakieś moduły dodawali i po sprawie. Ale po co? Są czasem sytuacje gdy nie warto mieć takiej opcji bo można spieprzyć mechanizm. Np jak Ci zamarznie śnieg na lusterkach albo woda między plastikami. Przerabiałem to rok temu i o mało nie zdupiłem mechanizmu składania lusterek, a ten w ASO to spory wydatek.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 mar 2013, o 07:56 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 6 lut 2011, o 12:41
Posty: 746
Lokalizacja: krakow !!!!!!
Pochwały: 48
Marka: opel
Model: signum
Rocznik: 2007
Silnik: 1.8
RG napisał(a):
Robili to już u nas na forum. Jakieś moduły dodawali i po sprawie. Ale po co? Są czasem sytuacje gdy nie warto mieć takiej opcji bo można spieprzyć mechanizm. Np jak Ci zamarznie śnieg na lusterkach albo woda między plastikami. Przerabiałem to rok temu i o mało nie zdupiłem mechanizmu składania lusterek, a ten w ASO to spory wydatek.


w poprzednim aucie tak mialem i byla tak jak RG opisuje - zimą to był sporty problem. teraz sie ciesze ze tego nie mam.

_________________
color]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 mar 2013, o 09:25 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 paź 2012, o 19:37
Posty: 317
Lokalizacja: Chojnice
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: D4D 1CD-FTV 2.0
Ja tego nie mam, ale też tak prawie się załatwiłem bo było ciasno i stwierdziłem, że złożę. No i wieczorem chciałem rozłożyć. Raptem się okazało, że coś w jednym chrupnęło i się samo nie rozłożyło. Musiałem w lewo, w prawo poruszać i jakoś się udało. Ale już więcej w takiej pogodzie nie składam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 mar 2013, o 18:25 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 6 mar 2013, o 22:40
Posty: 81
Lokalizacja: tymczasowa
Marka: ToYoD
Model: Avalon
Rocznik: 1999
Silnik: 3.5 24v VVT-i
tu jest schemat i 4 linki
viewtopic.php?p=145197#p145197

tutaj koszta:
viewtopic.php?p=83004#p83004


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 mar 2013, o 21:16 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 14 lip 2008, o 06:21
Posty: 1416
Lokalizacja: Dobra / Szczecin
Pochwały: 23
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
Przecież to nie jest problem.
Ja mam zamontowany przycisk który wyłącza opcję chowania lusterek i drugi przycisk który wyłącza składanie szyb.
Więc nie widzę problemu z tym. Koszt 2x1,50zł.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 kwi 2013, o 06:49 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 kwi 2012, o 18:21
Posty: 928
Pochwały: 92
Marka: Toyavka
Model: Авенсис Т27, седан
Rocznik: 2009
Silnik: 2ЗР-ФАЭ
viewtopic.php?p=240946#p240946

_________________
Użytkownik dostępny po zalogowaniu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 maja 2017, o 22:16 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 3 maja 2017, o 18:51
Posty: 7
Marka: toyota
Model: avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 diesel
Czy jest jakis sterownik odpowiedzialny za prace lusterek?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda