TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 20 paź 2018, o 05:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 264 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 mar 2013, o 09:27 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 kwi 2012, o 17:07
Posty: 464
Marka: sadasdas
Model: dasasdas
Rocznik: 2000
Silnik: asdasdas
to jest kierownica prawdopodobnie z rozbitka z niemiec - i to nie jest przycisk tempomatu tylko ogranicznika prędkosci - takze kupujac taka kierownice bedziesz mial 2 w 1 - tempomat i ogranicznik predkosci (speed limit)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 mar 2013, o 10:50 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 28 sty 2013, o 12:58
Posty: 8
Lokalizacja: Kraków
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
pafcio napisał(a):

Pierwszy raz widzę przycisk tempomatu w kierownicy (pod przyciskiem DISP)
"Napisane nowy model T27" (czyżby ten przycisk pojawił się w wercji po FL)
1. http://allegro.pl/toyota-avensis-t27-ki ... 51362.html

Ta z pierwszej aukcji to nie jest kierownica z avensis tylko z verso 2009-2012.
Identyczną tylko nie tak zniszczoną kupiłem na aukcji (za 100zł) i przełożyłem tempomat do ave.
Jest kilka różnic, które widać porównując zdjęcia z obu aukcji np:inny rozmiar zaślepki w którą wchodzi manetka, inaczej wyglądające mocowanie poduszki pow.(porównaj otwory gdzie wchodzą bolce poduchy), ogranicznik prędkości, inny kształt obudowy z tyłu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 mar 2013, o 11:06 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9580
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 513
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Dzięki za odzew...
Ale rozumiem że pomimo że Verso będzie pasowała...
Czy poduszka wejdzie w te otwory?
Faktycznie wszystkie Verso mają ogranicznik jakoś tak wychodzi..

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 mar 2013, o 11:43 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 28 sty 2013, o 12:58
Posty: 8
Lokalizacja: Kraków
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
Moim zdaniem poduszka z ave nie wejdzie w te otwory, są one zupełnie inne, co widać dokładnie na zdjęciach poniżej.
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 mar 2013, o 18:35 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 mar 2013, o 19:08
Posty: 2
Lokalizacja: dolnośląskie
Marka: Toyota
Model: Corolla
Rocznik: 2005
Silnik: 1,4 benzyna
Instalacja tempomatu (Cruise Control) w Toyota ciekawe strony:
http://www.thecruisecontrolstore.com/ez ... 80183/0003
http://www.toyotaownersclub.com/forums/ ... tructions/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 mar 2013, o 21:30 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 paź 2007, o 21:00
Posty: 316
Lokalizacja: Międzyrzec Podlaski
Pochwały: 1
Marka: TOYOTA
Model: T25 / T27 KOMBI
Rocznik: 2011
Silnik: D4D
Moje auto to Luna D4D z 2011r. Kupiłem dziś manetkę i co ???????? I NIC !!!!
Przewód łączący manetkę ma tylko 2 przewody . Na fotce czarne to wykorzystane zielone to brak pinu i przewodu w kablu ( w kostce manetki i na taśmie wszystkie piny są)..
Na desce mam dwie kontrolki od tempomatu , jedna jest w zegarze po prawej str a druga nad nim (takie zegary ze strzałką ). .
Proszę o sugestie. :help:


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 mar 2013, o 10:57 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 kwi 2012, o 18:21
Posty: 931
Pochwały: 92
Marka: Toyavka
Model: Авенсис Т27, седан
Rocznik: 2009
Silnik: 2ЗР-ФАЭ
Jedyne co mogę potwierdzić - tak przewód łączący manetkę ma tylko 2 przewody. Tyle powinno być.

Skoro nie działa to może nie być instalacji to tempomatu w samochodzie (pedał gazu, hamulca, podłączenie do ECU), albo jakiś problem ze sprawnością manetki.

_________________
Użytkownik dostępny po zalogowaniu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 mar 2013, o 12:46 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 28 sty 2013, o 12:58
Posty: 8
Lokalizacja: Kraków
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
rafalko napisał(a):
Jako zalozyciel watku i badacz tematu oficjalnie informuje ze w obu przypadkach - i dla luny i dla sola z 2.0 D4D (1AD-FTV silnik) instalacja jest mozliwa.
W SOLu wystarczy tylko podpiac manetke i dziala - 10 minut roboty, w lunie musialem podpiac sie dodatkowo pod ECU - czyli pod niebieski kabel z komputera silnika i przeciagnac go z komory silnika pod kierownice :)
W lunie brak jest jednej wiązki kabli idacych spod kierownicy za licznik - zgodnie z tym co opisali na forum rosjanie.
Instalacja kabelka zajmuje troche czasu ale da sie ...


Masz wersję Luna, więc podłączenie tempomatu jest bardziej skomplikowane. Zobacz na cytowanego posta rafalko, musisz się dodatkowo podpiąć do ECU.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 mar 2013, o 20:48 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 paź 2007, o 21:00
Posty: 316
Lokalizacja: Międzyrzec Podlaski
Pochwały: 1
Marka: TOYOTA
Model: T25 / T27 KOMBI
Rocznik: 2011
Silnik: D4D
Cyt. "niebieski kabel z komputera silnika i przeciagnac go z komory silnika pod kierownice" :brewki: :help: z tego to nikt bata nie ukręci .Gdyby był konkretny opis i fotki to sam bym to zrobił .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 mar 2013, o 21:31 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20557
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 293
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
podany masz tylko numer kabla, gdzie dokladnie go podlaczyc chyba nie ma podane, mozna probowac dojsc po toyodiy, pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 mar 2013, o 14:09 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 kwi 2012, o 18:21
Posty: 931
Pochwały: 92
Marka: Toyavka
Model: Авенсис Т27, седан
Rocznik: 2009
Silnik: 2ЗР-ФАЭ
ZORBA poczytałem na http://www.avensis-club.ru bardzo długi temat i widzę, że czeka Ciebie trochę roboty.

Był tam link do zdjęć z http://ag1977.livejournal.com/pics/catalog/430/9370 ,

ale tu jest wszystko razem:
http://ag1977.livejournal.com/1082.html
tak lepiej ?

_________________
Użytkownik dostępny po zalogowaniu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 mar 2013, o 14:42 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 01:48
Posty: 69
Lokalizacja: pl
Pochwały: 1
Marka: ToJestTen
Model: Kuter chyba
Rocznik: 2008
Silnik: E95
Fajne krzaczki :jezyk: Rozumiem tylko, że trzeba do tego poszukać jakiegoś rozgarniętego elektryka.

_________________
pozdrawiam,
Isia


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 mar 2013, o 18:37 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 paź 2007, o 21:00
Posty: 316
Lokalizacja: Międzyrzec Podlaski
Pochwały: 1
Marka: TOYOTA
Model: T25 / T27 KOMBI
Rocznik: 2011
Silnik: D4D
I jeszcze przetłumaczyć i opisać. Co i gdzie , kto dla kogo z kim i kiedy ??? :niewiem: :help:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 mar 2013, o 19:09 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 kwi 2012, o 18:21
Posty: 931
Pochwały: 92
Marka: Toyavka
Model: Авенсис Т27, седан
Rocznik: 2009
Silnik: 2ЗР-ФАЭ
Tam po "rosjańsku" jest opisane. Wujek google przetlumaczy, to nie są trudne zdania. Jeśli nadal to będzie nie jasne, to w przerwie między febrą a śpiączką postaram się wykorzystać świadomość na polską wersję.

_________________
Użytkownik dostępny po zalogowaniu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 mar 2013, o 22:01 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 paź 2007, o 21:00
Posty: 316
Lokalizacja: Międzyrzec Podlaski
Pochwały: 1
Marka: TOYOTA
Model: T25 / T27 KOMBI
Rocznik: 2011
Silnik: D4D
:ok: :fajka: :dance:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 mar 2013, o 22:33 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20557
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 293
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
czytajtje gospodin zorba i piszte szto sdjełaliscie, bo ten kabel jeszcze mamy na forum zbyt slabo opisany, pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 mar 2013, o 08:49 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 kwi 2012, o 18:21
Posty: 931
Pochwały: 92
Marka: Toyavka
Model: Авенсис Т27, седан
Rocznik: 2009
Silnik: 2ЗР-ФАЭ
Tak na szybko i trochę śmiesznie, ale w tym linku można złapać sens, czyli gdzie i jaki kabelek przeciągnąć.

_________________
Użytkownik dostępny po zalogowaniu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 mar 2013, o 21:56 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 paź 2007, o 21:00
Posty: 316
Lokalizacja: Międzyrzec Podlaski
Pochwały: 1
Marka: TOYOTA
Model: T25 / T27 KOMBI
Rocznik: 2011
Silnik: D4D
Kolego hexaden nie podejmę się tej roboty na podstawie tego tłumaczenia. Za mało .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 mar 2013, o 19:27 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20557
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 293
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
a masz juz kabel, chcesz go sam zrobic czy kupic?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 mar 2013, o 20:07 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 paź 2007, o 21:00
Posty: 316
Lokalizacja: Międzyrzec Podlaski
Pochwały: 1
Marka: TOYOTA
Model: T25 / T27 KOMBI
Rocznik: 2011
Silnik: D4D
WRC mówisz o tym kablu ??? Czyli o łączącym manetkę z taśmą ??? Ten mam , podłączyłem wszystko i nic. :nie:

Kolega z byłego CCCP pod kierownicą rozpina wtyczkę i pokazuje brak przewodów. Pod jeden podpina masę ( tylko pod który ??? ) a do drugiego ciągnie przewód .Tylko czy ten przewód ciągnie z komory silnika czy spod zegarów czy z wtyczki pod konsolą pasażera ???? Bo tak ja to odczytuję z jego fotek.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 kwi 2013, o 00:51 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20557
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 293
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
ok, ja tego juz dzis analizowac nie bede, moza zapytaj po angielsku jak to jest ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 kwi 2013, o 13:12 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 kwi 2012, o 18:21
Posty: 931
Pochwały: 92
Marka: Toyavka
Model: Авенсис Т27, седан
Rocznik: 2009
Silnik: 2ЗР-ФАЭ
OK, przeanalizowałem tomoim rozumkiem.
Tłumaczenie nie jest takie konieczne jakby się wydawac mogło.

Przewód niebieski idzie jak na schemacie
http://ic.pics.livejournal.com/ag1977/2 ... iginal.jpg

od złącza ECU pin 40
do złącza AD6 pin 7
i dalej do złącza D5(A) pin 1
dalej jest połączony do pinu 3 złącza manetki

Cały ten opis to tylko informacja jak się dostac do poszczególnych złącz. Przy odrobienie szczęścia, tak jak w opisie moze tez będziesz miał gotowy fragment połączenia i się tylko dolutujesz do istniejącego przewodu.


Przepraszam za brak niektórych polskich liter, ale mam jakieś dziwne stanowisko, na którym pewne znaki są nieosiągalne.
OT: choroba odpuściła i mogłem trochę pomyśle ;-)

_________________
Użytkownik dostępny po zalogowaniu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 kwi 2013, o 22:13 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9580
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 513
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
ZORBA jakieś postępy?

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 kwi 2013, o 21:03 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 paź 2007, o 21:00
Posty: 316
Lokalizacja: Międzyrzec Podlaski
Pochwały: 1
Marka: TOYOTA
Model: T25 / T27 KOMBI
Rocznik: 2011
Silnik: D4D
:nuda: Poczekam na więcej , manetka z kablem czekają w schowku. :fajka:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 kwi 2013, o 12:22 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9580
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 513
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Zmiana kierownicy w T27 jest bardzo skomplikowana? Jak odpiąć poduszkę powietrzną?
http://www.toyodiy.com/parts/p_E_2009_T ... _4504.html
to za bardzo mi nie pomaga..

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 kwi 2013, o 14:12 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 maja 2010, o 18:42
Posty: 1027
Lokalizacja: świętokrzyskie
Pochwały: 10
Marka: TOYOTA
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0 Valvematic
W takim razie ten link powinien coś pomóc [url]http://www.toyota-tech.eu/aimuploads/{30DA127C-CF6B-460D-DED7-A5A2AF36CF6B}/Avensis_PZ49B-T0175-00_AIM_001_389_0_Leather_steering_Wheel.pdf[/url]

_________________
T27 by jeffik

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 maja 2013, o 14:26 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9580
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 513
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Mam i ja! ;-) Do pełni szczęścia brakuje mi tylko świecącej się lampki tempomatu.
Toyota przyoszczędziła na jednej diodzie? :jezyk: :niewiem:
ZORBA jak u Ciebie?

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 maja 2013, o 20:12 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 paź 2007, o 21:00
Posty: 316
Lokalizacja: Międzyrzec Podlaski
Pochwały: 1
Marka: TOYOTA
Model: T25 / T27 KOMBI
Rocznik: 2011
Silnik: D4D
U mnie bez zmian. Manetka w schowku . Tak się zastanawiam czy nie trzeba po założeniu manetki odłączyć klem na 5 minut ??? W poprzednich postach pisali że Luna z 2011r ma okablowanie pod tempomat.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 maja 2013, o 20:28 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 paź 2007, o 21:00
Posty: 316
Lokalizacja: Międzyrzec Podlaski
Pochwały: 1
Marka: TOYOTA
Model: T25 / T27 KOMBI
Rocznik: 2011
Silnik: D4D
Dziś ponownie rozebrałem obudowę kierownicy . I co ??? No i widać co , z tego co inni piszą ( opisują ) to mam podciągnięte przewody do tempomatu. Podłączyłem jeszcze raz manetkę ( na zdjętych klemach ) i nic , nie odpala się tempomat. Próby uruchomienia robiłem powyżej 50km/h. Omomierzem trochę pomierzyłem i masa ( brązowy ) jest , między masą a niebieskim jest 750 ohm. Następnie podłączyłem omomierz pod manetkę i uruchomienie każdej z funkcji w manetce powodowało zamknięcie obwodu ale o różnej rezystancji.Nie wciskanie manetki to obwód otwarty (wg. omomierza ) . Sprawdziłem też okablowanie przy pedałach, na gazie 6 przewodów, hamulec 4 przewody , sprzęgło 4 przewody plus na dole pedału czujnik wciśnięcia do odpalania. W książce obsługi nie znalazłem bezpiecznika od tempomatu .

Co Wy na to ??? Czekam na podpowiedzi. :jacipokaze:


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 maja 2013, o 22:21 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 kwi 2012, o 18:21
Posty: 931
Pochwały: 92
Marka: Toyavka
Model: Авенсис Т27, седан
Rocznik: 2009
Silnik: 2ЗР-ФАЭ
ZORBA możliwe, że nie masz tylko jednego przewodu
od złącza ECU pin 40
do złącza AD6 pin 7

Sprawdź czy masz przewód przy ECU na pinie 40.

Nic nie trzeba rozkręcać. Wtyczka ECU jak na wcześniejszych zdjęciach z podanego linku.

_________________
Użytkownik dostępny po zalogowaniu.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 264 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda