TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 24 paź 2018, o 07:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 264 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 sie 2011, o 16:33 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 4 lip 2008, o 21:32
Posty: 93
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 4
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 CVT
Toyota oszczędza też na żarówkach..... W moim świeci po montażu tempomatu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 sie 2011, o 22:36 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 16 sie 2011, o 12:17
Posty: 1
Marka: Avensis
Model: T25
Rocznik: 2005
Silnik: 2.0 D4D 116KM
Witam wszystkich.
Ja również z prośbą do rafalko czy ma jeszcze manetki na sprzedaż. Proszę o info na roland21@o2.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 wrz 2011, o 07:59 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1954
Pochwały: 12
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
No i dwa dni temu rozebrałem licznik.
Rację miałem połowicznie, faktycznie nie ma żarówek, są diody ale prawda jest taka że tam gdzie powinny być to ich nie ma :niewiem: więc trzeba lutować , kitajce oszczędzali i szczęśliwcem jest ten któremu sie świeci :jupi: .
Jak się obrobię to wstawię zdjęcia ale:

Teraz potrzebuję pomocy w dwóch rzeczach:
1. jakie to są diody, wiadomo powierzchniowo lutowane, kolorowe? , na ile Volt i gdzie je kupić, nie bawiłem się elektroniką już z 15 lat.
2. potrzebuję zdjecię licznika z zapalonymi wszystkimi kontrolkami,


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 wrz 2011, o 17:01 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1954
Pochwały: 12
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
OK. w słoneczny dzień widać gdzie jest kontrolka :
tempomatu na dole po lewo od wskazówki,
i SET pod wskazówką lub jak kto woli na prawo.

Teraz poproszę o kolory świecenie, prawdopodobnie :zielone
No i gdzie to kupić w W-wie.
Jak się zdenerwuję to wlutuję żarówkę z innego licznik ale wtedy będzie na biało świecić. ;-(


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 wrz 2011, o 13:23 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1954
Pochwały: 12
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
Student22 napisał(a):
OK. w słoneczny dzień widać gdzie jest kontrolka :
tempomatu na dole po lewo od wskazówki,
i SET pod wskazówką lub jak kto woli na prawo.

Teraz poproszę o kolory świecenie, prawdopodobnie :zielone
No i gdzie to kupić w W-wie.
Jak się zdenerwuję to wlutuję żarówkę z innego licznik ale wtedy będzie na biało świecić. ;-(


Zdjącia licznika:

http://imageshack.us/f/225/dscf5330y.jpg/
http://imageshack.us/f/339/dscf5329y.jpg/
http://imageshack.us/f/62/dscf5328u.jpg/
http://imageshack.us/f/535/dscf5326g.jpg/
http://imageshack.us/f/8/dscf5325w.jpg/
http://imageshack.us/f/651/dscf5322o.jpg/
http://imageshack.us/f/577/dscf5331p.jpg/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 gru 2011, o 03:49 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 15 gru 2011, o 03:45
Posty: 4
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.2 D-CAT A/T 150KM
Witam,
Prośba do Rafalko o kontakt w sprawie montażu tempomatu do T27 2.2 DCAT 150 KM A/T wersja SOL z 2009r. Strasznie mi tej opcji brakuje.
mail: sunshine@10g.pl

bedę wdzięczny za kontakt.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 gru 2011, o 01:31 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 15 gru 2011, o 03:45
Posty: 4
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.2 D-CAT A/T 150KM
Czy ma ktoś namiary na manetki do tempomatu ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lut 2012, o 16:02 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 lut 2012, o 15:53
Posty: 11
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1ADFTV: 2000CC DIESE
Witam Kolegów

Odświeżając wątek tempomatu. Czy moje autko w wersji LUNA rocznik 2011 D4D posiada już przystosowaną instalację do zainstalowania tempomatu ? czy konieczne są nadal przeróbki związane z ciągnięciem dodatkowej wiązki przewodów z komory silnika? Autko jest nowe na gwarancji więc nie bardzo chciałbym ingerować w fabryczną instalację.



DESTINATION: EUR: EUROPE BODY: SED: SEDAN
ENGINE: 1ADFTV: 2000CC DIESEL TURBO FUEL SYSTEM:
DCR: DIESEL COMMON RAIL INJECTION SYSTEM
TRANSMISSION: MTM: MANUAL TRANSMISSION
GEAR SHIFT TYPE: 6F: MTM, 6-SPEED FLOOR SHIFT


Kolejne pytanie gdzie można kupić manetkę do tempomatu ? Czy posiada ktoś może jakąś zbędną ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 cze 2012, o 14:13 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 377
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
Witam

będę próbował założyc tempomat i mam kilka pytań:
czy musze odłączyć akumulator?
jak dobrze odpiąć airbag, czy z dwóch stron, bo na zdjeciach słabo widać

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 cze 2012, o 20:30 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1954
Pochwały: 12
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
Aku nie trzeba odpinać.
Poduchę zdjąć z dwóch stron przez wciśniecie zableczki.
Przydadzą sie dwie śrubki chyba M5 na śrubokręt ok. 12mm długości


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 cze 2012, o 23:07 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 377
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
śrubki aby wkręcić rączkę tempomatu ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 cze 2012, o 22:24 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1954
Pochwały: 12
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
Tak.
Jest na wcisk i takie małe zawleczki ale bez dokręcenia nie będzie dobrze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 lip 2012, o 14:29 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 377
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
czy ktoś dokupował zaślepke (taka z wycięciem i gumą po środku) do tempomatu ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 lip 2012, o 19:22 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1954
Pochwały: 12
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
Ja wycinałem samodzielnie, wycięcie było o połowę mniejsze od tego co w ori.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 lip 2012, o 21:17 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 377
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
prosze doradź czym dobrze wyciąć oraz czy zakładałeś jakąś gumę i jak nasadzałes późnije na dzwignię?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lip 2012, o 08:05 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 4 lip 2008, o 21:32
Posty: 93
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 4
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 CVT
Zaślepka kosztuje 12zł więc po co bawić się w wycinanie? Chyba że ktoś lubi :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lip 2012, o 08:45 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 377
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
ale zaślepka z wycięciem na gałkę tempomatu?
Bo jak dzwoniłem do toyoty żerań to nic takiego nie można kupić


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 lip 2012, o 17:32 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 4 lip 2008, o 21:32
Posty: 93
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 4
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 CVT
Tak, z wycięciem. Sam taką kupowałem jak montowałem tempomat u siebie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lip 2012, o 12:12 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 kwi 2012, o 17:07
Posty: 464
Marka: sadasdas
Model: dasasdas
Rocznik: 2000
Silnik: asdasdas
Jeziorko napisał(a):
ale zaślepka z wycięciem na gałkę tempomatu?
Bo jak dzwoniłem do toyoty żerań to nic takiego nie można kupić


jak masz numer częsci to wszystko mozna kupic, oni po prostu ch** wiedzą


45186‑05020‑C0


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lip 2012, o 13:04 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 377
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
w innym aso kupiłem i już zamontowałem

w tym aso co kupiłem, mówili cos jeszcze o jakimś przycisku do tempomatu ( z lewej strony kierownicy) co ogranicza działanie tempomatu do jakiejś prędkości, czy ktoś takie coś zakładał?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lip 2012, o 15:06 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 kwi 2012, o 17:07
Posty: 464
Marka: sadasdas
Model: dasasdas
Rocznik: 2000
Silnik: asdasdas
to jest ogranicznik predkosci, jak go załączysz to manetką tempomatu ustalasz max predkosc samochodu, ktorej nie przekroczysz, chyba ze wcisniesz gaz do spodu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lip 2012, o 15:35 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 377
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
podłączałes go do swojego auta?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lip 2012, o 17:40 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 4 lip 2008, o 21:32
Posty: 93
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 4
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 CVT
ale to chyba tylko w dieslach było?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lip 2012, o 19:21 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 maja 2010, o 18:42
Posty: 1027
Lokalizacja: świętokrzyskie
Pochwały: 10
Marka: TOYOTA
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0 Valvematic
Nie, mam to też w benzynie i działa :cfaniak:

_________________
T27 by jeffik

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lip 2012, o 19:24 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 377
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
A wiesz jak ten przycisk jest podlaczony?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lip 2012, o 19:33 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 maja 2010, o 18:42
Posty: 1027
Lokalizacja: świętokrzyskie
Pochwały: 10
Marka: TOYOTA
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0 Valvematic
Tego niestety nie wiem, mam wersję SOL+ więc już to miałem w standardzie.

_________________
T27 by jeffik

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lip 2012, o 19:42 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 5 lip 2012, o 23:25
Posty: 6
Lokalizacja: DC
Marka: Toyota
Model: Corolla Verso
Rocznik: 2008
Silnik: 1ZZ-FE
Witam,

pisałem w sprawie tempomatu na forum T25, ale u Was jest widzę temat tempomatu jest bardziej "rozkminiony".

Mam Corollę Verso 1.8 (1ZZ-FE) wer. Premium.

W skrócie, dołożyłem manetkę i wymieniłem wiązkę w kierownicy na taką z możliwością podłączenia tempomatu.

Kontrolka CRUISE się zapala, ale funkcje tempomatu nie działają.

Dzisiaj byłem w serwisie.

Podłączyliśmy pod komputer weszliśmy w opcje Cruise Control i tak:

- komputer wykrywa wszystkie ruchy manetki
- komputer wykrywa naciśnięcie hamulca
- nie zarejestrowane są żadne błędy związane z tempomatem, system sprawny wg. komputera (zapalanie się kontrolki CRUISE też wskazuje że nie ma błędów)
- komputer nie wykrywa naciśnięcia sprzęgła (wygląda jakby nie było czujnika, albo coś nie tak z podłączeniem)
- podczas jazdy nie pokazuje prędkości, prędkość widziana przez tempomat to cały czas 0 km/h..

I teraz pytanie do Was drążyć temat? Jest szansa powodzenia czy raczej odpuścić ?

Jak odpuszczę to mam 2 manetki do sprzedania (obie sprawne - sprawdzone na komputerze) :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 lip 2012, o 22:24 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 16 lip 2012, o 22:06
Posty: 4
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: A1D D4D 2.0
Witam wszystkich.
U mnie (ewrsja Luna D4d) nie ma instalacji przeciągnołem kabelki do masy oraz do pinu 23 komputera ale niestety cisza manetka nie reaguje. Sprawdzałem licznik i co ciekawe u mnie sa obie diody tempomatu. może z tym podłączeniem do pinu 23 jest coś innego w mojej wersji ??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 lip 2012, o 10:27 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 5 lip 2012, o 23:25
Posty: 6
Lokalizacja: DC
Marka: Toyota
Model: Corolla Verso
Rocznik: 2008
Silnik: 1ZZ-FE
Zdemontowałem ten tempomat i odpuszczam temat.

Mam dwie manetki na zbyciu, także jak ktoś z Was szuka do diesla to odsprzedam tanio.

proszę pisać na kylo.wawa [at] gmail.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 lip 2012, o 17:26 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 kwi 2012, o 17:07
Posty: 464
Marka: sadasdas
Model: dasasdas
Rocznik: 2000
Silnik: asdasdas
kylo moze wystarczy gdzies dopiąć kabel od czujnika prędkosci?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 264 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda