TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis




Teraz jest 1 sie 2014, o 03:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 maja 2011, o 14:43 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 maja 2009, o 13:33
Posty: 55
Lokalizacja: Wroclaw
Pochwały: 1
Marka: Biala_T27
Model: Wagon Premium + box
Rocznik: 2011
Silnik: 2.0 D4D - 150 KM
triton napisał(a):
Witam !
Informuję że wersja T27 luna z silnikiem 1,8 z 2011 roku posiada już poprowadzoną pełna instalacje dla tempomatu. Sam podłączyłem tempomat pod kierownice w pełni działa jak trzeba nie koniecznie musi być to tempomat o numerach serwisowych dla avki. Ja osobiście testowałem i za montowałem tempomat pasujący do RAV4 i Yaris II. A informuję tylko że zgodnie z opisem z forum Rosyjkiej Toyoty będzie brakowało na desce rozdzielczej informacji we postaci zapalonych kontrolek on działającym tempomacie. Jak stwierdzili Rosjanie uwarunkowane jest to tym ze brakuje diód w desce odpowiedzialnych za informacje o tempomacie. Nie zmienia to faktu żei tak tempomat pięknie działa.


Dzieki za info - napewno nam sie przyda bo tego wlasnie nie do konca bylo wiadomo :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 maja 2011, o 12:13 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 21 kwi 2011, o 21:51
Posty: 3
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis t27
Rocznik: 2008
Silnik: 1.8 benzyna
Witam, czy już wiadomo czy tempomat można założyć do Toyoty Ave T27 1.8 benzyna wersja SOL Automat z Navi z 2008 pierwsza rej 2009. Proszę o info bo jestem żywo zainteresowany oraz prosił bym o info jaka jest cena założenia tempomatu.
pozdrawiam i czekam na info.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 cze 2011, o 12:12 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 4 lip 2008, o 21:32
Posty: 68
Lokalizacja: Poznań
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 CVT
Witam
Dzisiaj zamontowałem w T27 1.8 Sol. Działa, kontrolki też świecą. :auto:
Dziękuję za pomoc "rafalko" :piwo:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lip 2011, o 18:44 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 18 lip 2011, o 10:24
Posty: 1
Marka: toyo
Model: ave T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0
Witam,

rafalko, masz jeszcze "luźne" manetki? chciałbym kupić, odezwij się na zanzare@wp.pl

p.s.
niestety ze względu na krótki staż nie mogę napisać pw do rafalko także przepraszam za zaśmiecanie wątku


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 sie 2011, o 06:30 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1149
Pochwały: 2
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
Panowie w dniu wczorajszym nadażyła sie okazja spotkać z Rafalko i wstawić tempomat, sparwnie , szybko i bez komplikacji.
Tempomat działa i jest fajnie, jeszcze tylko wstawić żarówkę w licznik i pełnia szczęścia.
Więc w Ave 1.8 SOL, produkcja z 2010/6 jest ok.

A jak wstawiacie tempomat to zaopatrzcie się w dwie śróbki M5 ok. 10mm długości na wkrętak z płaskim łbem.

Niestety wszystko zrobiliśmy tak szybko że nie było czasu porozmawiać :hahaha:
PS. Czy ktoś rozbierał liczniki w T27?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 sie 2011, o 16:33 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 4 lip 2008, o 21:32
Posty: 68
Lokalizacja: Poznań
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 CVT
Toyota oszczędza też na żarówkach..... W moim świeci po montażu tempomatu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 sie 2011, o 22:36 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 16 sie 2011, o 12:17
Posty: 1
Marka: Avensis
Model: T25
Rocznik: 2005
Silnik: 2.0 D4D 116KM
Witam wszystkich.
Ja również z prośbą do rafalko czy ma jeszcze manetki na sprzedaż. Proszę o info na roland21@o2.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 wrz 2011, o 07:59 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1149
Pochwały: 2
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
No i dwa dni temu rozebrałem licznik.
Rację miałem połowicznie, faktycznie nie ma żarówek, są diody ale prawda jest taka że tam gdzie powinny być to ich nie ma :niewiem: więc trzeba lutować , kitajce oszczędzali i szczęśliwcem jest ten któremu sie świeci :jupi: .
Jak się obrobię to wstawię zdjęcia ale:

Teraz potrzebuję pomocy w dwóch rzeczach:
1. jakie to są diody, wiadomo powierzchniowo lutowane, kolorowe? , na ile Volt i gdzie je kupić, nie bawiłem się elektroniką już z 15 lat.
2. potrzebuję zdjecię licznika z zapalonymi wszystkimi kontrolkami,


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 wrz 2011, o 17:01 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1149
Pochwały: 2
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
OK. w słoneczny dzień widać gdzie jest kontrolka :
tempomatu na dole po lewo od wskazówki,
i SET pod wskazówką lub jak kto woli na prawo.

Teraz poproszę o kolory świecenie, prawdopodobnie :zielone
No i gdzie to kupić w W-wie.
Jak się zdenerwuję to wlutuję żarówkę z innego licznik ale wtedy będzie na biało świecić. ;-(


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 wrz 2011, o 13:23 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1149
Pochwały: 2
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
Student22 napisał(a):
OK. w słoneczny dzień widać gdzie jest kontrolka :
tempomatu na dole po lewo od wskazówki,
i SET pod wskazówką lub jak kto woli na prawo.

Teraz poproszę o kolory świecenie, prawdopodobnie :zielone
No i gdzie to kupić w W-wie.
Jak się zdenerwuję to wlutuję żarówkę z innego licznik ale wtedy będzie na biało świecić. ;-(


Zdjącia licznika:

http://imageshack.us/f/225/dscf5330y.jpg/
http://imageshack.us/f/339/dscf5329y.jpg/
http://imageshack.us/f/62/dscf5328u.jpg/
http://imageshack.us/f/535/dscf5326g.jpg/
http://imageshack.us/f/8/dscf5325w.jpg/
http://imageshack.us/f/651/dscf5322o.jpg/
http://imageshack.us/f/577/dscf5331p.jpg/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 gru 2011, o 03:49 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 15 gru 2011, o 03:45
Posty: 4
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.2 D-CAT A/T 150KM
Witam,
Prośba do Rafalko o kontakt w sprawie montażu tempomatu do T27 2.2 DCAT 150 KM A/T wersja SOL z 2009r. Strasznie mi tej opcji brakuje.
mail: sunshine@10g.pl

bedę wdzięczny za kontakt.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 gru 2011, o 01:31 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 15 gru 2011, o 03:45
Posty: 4
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.2 D-CAT A/T 150KM
Czy ma ktoś namiary na manetki do tempomatu ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lut 2012, o 16:02 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 lut 2012, o 15:53
Posty: 4
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1ADFTV: 2000CC DIESE
Witam Kolegów

Odświeżając wątek tempomatu. Czy moje autko w wersji LUNA rocznik 2011 D4D posiada już przystosowaną instalację do zainstalowania tempomatu ? czy konieczne są nadal przeróbki związane z ciągnięciem dodatkowej wiązki przewodów z komory silnika? Autko jest nowe na gwarancji więc nie bardzo chciałbym ingerować w fabryczną instalację.



DESTINATION: EUR: EUROPE BODY: SED: SEDAN
ENGINE: 1ADFTV: 2000CC DIESEL TURBO FUEL SYSTEM:
DCR: DIESEL COMMON RAIL INJECTION SYSTEM
TRANSMISSION: MTM: MANUAL TRANSMISSION
GEAR SHIFT TYPE: 6F: MTM, 6-SPEED FLOOR SHIFT


Kolejne pytanie gdzie można kupić manetkę do tempomatu ? Czy posiada ktoś może jakąś zbędną ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 cze 2012, o 14:13 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
Witam

będę próbował założyc tempomat i mam kilka pytań:
czy musze odłączyć akumulator?
jak dobrze odpiąć airbag, czy z dwóch stron, bo na zdjeciach słabo widać

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 cze 2012, o 20:30 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1149
Pochwały: 2
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
Aku nie trzeba odpinać.
Poduchę zdjąć z dwóch stron przez wciśniecie zableczki.
Przydadzą sie dwie śrubki chyba M5 na śrubokręt ok. 12mm długości


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 cze 2012, o 23:07 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
śrubki aby wkręcić rączkę tempomatu ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 cze 2012, o 22:24 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1149
Pochwały: 2
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
Tak.
Jest na wcisk i takie małe zawleczki ale bez dokręcenia nie będzie dobrze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 lip 2012, o 14:29 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
czy ktoś dokupował zaślepke (taka z wycięciem i gumą po środku) do tempomatu ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 lip 2012, o 19:22 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1149
Pochwały: 2
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
Ja wycinałem samodzielnie, wycięcie było o połowę mniejsze od tego co w ori.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 lip 2012, o 21:17 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
prosze doradź czym dobrze wyciąć oraz czy zakładałeś jakąś gumę i jak nasadzałes późnije na dzwignię?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lip 2012, o 08:05 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 4 lip 2008, o 21:32
Posty: 68
Lokalizacja: Poznań
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 CVT
Zaślepka kosztuje 12zł więc po co bawić się w wycinanie? Chyba że ktoś lubi :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lip 2012, o 08:45 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
ale zaślepka z wycięciem na gałkę tempomatu?
Bo jak dzwoniłem do toyoty żerań to nic takiego nie można kupić


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 lip 2012, o 17:32 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 4 lip 2008, o 21:32
Posty: 68
Lokalizacja: Poznań
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 CVT
Tak, z wycięciem. Sam taką kupowałem jak montowałem tempomat u siebie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lip 2012, o 12:12 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 kwi 2012, o 17:07
Posty: 462
Marka: sadasdas
Model: dasasdas
Rocznik: 2000
Silnik: asdasdas
Jeziorko napisał(a):
ale zaślepka z wycięciem na gałkę tempomatu?
Bo jak dzwoniłem do toyoty żerań to nic takiego nie można kupić


jak masz numer częsci to wszystko mozna kupic, oni po prostu ch** wiedzą


45186‑05020‑C0


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lip 2012, o 13:04 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
w innym aso kupiłem i już zamontowałem

w tym aso co kupiłem, mówili cos jeszcze o jakimś przycisku do tempomatu ( z lewej strony kierownicy) co ogranicza działanie tempomatu do jakiejś prędkości, czy ktoś takie coś zakładał?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lip 2012, o 15:06 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 kwi 2012, o 17:07
Posty: 462
Marka: sadasdas
Model: dasasdas
Rocznik: 2000
Silnik: asdasdas
to jest ogranicznik predkosci, jak go załączysz to manetką tempomatu ustalasz max predkosc samochodu, ktorej nie przekroczysz, chyba ze wcisniesz gaz do spodu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lip 2012, o 15:35 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
podłączałes go do swojego auta?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lip 2012, o 17:40 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 4 lip 2008, o 21:32
Posty: 68
Lokalizacja: Poznań
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 CVT
ale to chyba tylko w dieslach było?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lip 2012, o 19:21 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 maja 2010, o 18:42
Posty: 920
Lokalizacja: świętokrzyskie
Pochwały: 3
Marka: TOYOTA
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0 Valvematic
Nie, mam to też w benzynie i działa :cfaniak:

_________________
T27 by jeffik

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lip 2012, o 19:24 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
A wiesz jak ten przycisk jest podlaczony?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot]


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda


PayPal