TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis
Teraz jest 17 wrz 2019, o 02:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 mar 2017, o 22:50 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 686
Pochwały: 53
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Wersje czego?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 mar 2017, o 23:09 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9657
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 514
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Chyba wyposażenia

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 mar 2017, o 23:36 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 22 mar 2017, o 15:28
Posty: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 Luna
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 D4D
tak wersja samochodu
Wiele osob w temaci pisze "super udalo mi sie mam i ja " ale nie podaja wersji ani nawet silnika jaki jest w samochodzie. ja wczesniej przeanalizowalem watek i wersje Luny nawet z 2009r po podlaczeniu manetki z kablem juz mialy mozliwosc sterowania.
Na rosyjskich forach pisza jeszcze o pinie 23 w ECU ale slabe tlumaczenie i niewiele zrozumialem nawet czy chodzi o benzyne czy diesla.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2017, o 11:01 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 686
Pochwały: 53
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Ja mam SOL


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2017, o 16:35 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 22 mar 2017, o 15:28
Posty: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 Luna
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 D4D
pershing83 napisał(a):
Witam wszystkich
odgrzebie troche temat
Mianowicie mam Avensis 2.0 D4d wersja LUNA (salon Polska) dokupilem manetke z kablem i zrobilem wszystko zgodnie z opisem w temacie , czesc instalacji w samochodzie jest tzn ta od zwijacza do AD6 nie bylo tylko z AD6 do ECU wiec podlaczylem do ECU z AD6 i dalej nic, nastepnie podlaczylem bezposrednio pod manetke mase oraz pin 40 z ECU ale nadal nic. Dodam tylko ze wczesniej pod piny od tempomatu byla podlaczona masa oraz 12V . Sprawdzalem rezystancje omomierzem i gdy ruszam manetka rezystancja sie zmienia.
Moje pytanie brzmi czy jak podlacze wyjscia z manetki bezposrednio do ECU pin 40 oraz drugi pod mase to bedzie ok czy trzeba zostawic to dochodzace napiecie 12V na jednym z przewodow do MASY???? nadmienie ze nie sugerowalem sie ikonkami ktorych raczej nie ma (sprawdzalem testerem) w czasie jazdy z roznymi predkosciami i na roznych biegach probowalem roznych kombinacji klawiszy zeby zalaczyc tempomat aczkolwiek wiem jak sie go powinno włączac zgodnie z instrukcja. Prosze o pomoc kogos kto mial podobny problem w swojej AVce


Wie ktos konkretnie jak to rozwiazac?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 mar 2017, o 21:43 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 22 mar 2017, o 15:28
Posty: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 Luna
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 D4D
naprawde nikt?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 kwi 2017, o 19:53 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 22 mar 2017, o 15:28
Posty: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 Luna
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 D4D
Pytanie tylko po co jest to forum skoro nikt nie potrafi pomoc w takij blachej sprawie a kazdy pochwalic sie chce ze udalo sie komus wlaczyc funkcje


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 paź 2017, o 21:54 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2017, o 19:27
Posty: 5
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1AD-FTV
Którędy można przeciągnąć kabelek z ECU pod kierownice?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 lis 2017, o 19:26 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 11 lis 2017, o 19:15
Posty: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0 Diesel
Witam, zwracam się z prośbą do forumowiczów, mianowicie chciałbym podłączyć tempomat do avensis T27 2.0 Diesel niestety muszę przeciągnąć kabel z komory silnika do kabiny, na forum jest zamieszczony opis ale niestety nie mogę otworzyć zamieszczonych tam fotografii. Byłbym wdzięczny za przesłanie mi zdjęć zarówno komputera jak i wiązki pod kierownicą, w którą należy wpiąć kabel.
Podaję swój mail : hubertolejnik@op.pl.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 mar 2018, o 12:27 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 8 mar 2018, o 12:11
Posty: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8 benzyna
Witam,

wszystkich zainspirowany tym wątkiem postanowiłem i ja spróbować.
Mam t27 sol 2009 1.8 benzyna kupiony w polskim salonie.

Na początek próbowałem w ASO w Lublinie/Świdniku dzwoniłem dwa razy raz powiedzieli że da się zrobić potem za drugim razem po kilku miesiącach że się nie da...

potem znalazłem ten wątek i poszło:
Kupiłem na allegro cały zestaw (polecam taką opcję!) tj. dźwigienka, kabel, zaślepka i 2 śrubki (z tego co pamiętam 130 zł + transport).
Wolałem żeby zrobił to ktoś bardziej doświadczony i zrobiłem rekonesans ile to by kosztowało, Jestem z Lublina, najpierw ASO odpowiedź: nie da się, a jak zapytałem ile kosztowałoby wymienienie "zepsutej" dźwigienki to ok 400 zł. W toycar zrobili to za 50 zł działa i dioda też świeci.

Takie małe urządzenie a tyle radości :)

Szczególne podziękowania dla jjaarryy za opis i zdjęcia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 kwi 2018, o 18:37 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 21 lut 2017, o 00:45
Posty: 28
Marka: toyota
Model: avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8
witam. kupilem manetke wsyzko jest z kabelkiem, szukam kogos kto by mi to podlaczyl. jestem ze slaska 2009 rok sol automat


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 kwi 2018, o 09:28 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 21 lut 2017, o 00:45
Posty: 28
Marka: toyota
Model: avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8
nie moge edytowac poprzedniego posta wiec dodam nowy;p

wszystko pokazane jak zrobic krok po kroku
https://www.youtube.com/watch?v=vLyRH5eSpps&t=40s


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 maja 2018, o 20:50 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 maja 2018, o 15:16
Posty: 4
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2014
Silnik: 1.6
Koledzy,
Avensis 2014, 1.6 wersja N według toyodiy.
Zamówiłem manetkę z chin, według part numberu z toyodiy.
Montaż banalnie prosty, 10 minut roboty.
Kontrolki się nie zapalają ale tempomat działa;)
W razie pytań zapraszam na priv - służę radą.

Pozdrawiam,


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 maja 2018, o 22:31 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 19 maja 2018, o 22:29
Posty: 4
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE: 1800CC 16-VA
Witam,
jestem nowy potrzebuję informacji na kilka pytań:

1. Jak sprawdzić wersję wyposażenia Avensis T27 rocznik 2010 (LUNA/SOL/???)
2. Czy do wersji LUNA da się zamontować tempomat i czy jest jakaś instrukcja?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 cze 2018, o 11:37 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 maja 2018, o 16:09
Posty: 25
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 D4D
Witam,
wczoraj doposażyłem swoją T27 (wersja Active).
Niestety żadna lampka na zegarach nie informuję o włączeniutempomatu :(

i szybka odpowiedz na wcześniejsze pytanie:
1. chyba najłatwiej porównując wyposażenie samochodu z tym co jest w cenniku z danego rocznika (Strona główna forum » Toyota Avensis » INFORMACJE » [T27] Wersje wyposażenia)
2. zamontować się da, pozostaje pytanie czy zadziała od razu ?
Trzeba zamontować i sprawdzić, z tego co jest w tym wątku u część osób z Luną ruszyło od razu (w tym także u mnie - Active to taka nowsza Luna)
Instrukcja w postaci filmu jest dwa posty wyżej.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 cze 2018, o 11:40 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 19 maja 2018, o 22:29
Posty: 4
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE: 1800CC 16-VA
A czy jest potrzebny dodatkowy przewód?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 cze 2018, o 14:46 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 maja 2018, o 16:09
Posty: 25
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 D4D
U mnie wszystko było, ale kilka osób pisało, że musiało doprowadzić brakujący przewód.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 cze 2018, o 08:48 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 19 maja 2018, o 22:29
Posty: 4
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE: 1800CC 16-VA
Cześć,
jestem już po montażu. Dla przypomnienia Ave III 1.8 kombi Luna 2010 rok.
Montaż 10 minut. Demontaż zaślepek przy kierownicy, wypięcie i odłączenie airbag'u, montaż manetki tempomatu, podpięcie airbag'u, monataż zaślepek.
Tempomat działa. ?Jedyny minus to brak kontrolek na desce rozdzielczej.
Ktoś coś wie jak to dołożyć?
Na kompie przez ODBII nic nie znalazłem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 cze 2018, o 14:22 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 686
Pochwały: 53
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
W zegarach brakuje elementów elektronicznych, diody świecącej i i na pewno jednej diody półprzewodnikowej. Żadnym komputerem nic nie włączysz. Ja podchodziłem do tematu ale zatrzymałem się na zdjęciu wskazówek (nie udało się i temat odpuściłem). Jednak z perspektywy czasu powiem ci że mam w d... tą lampkę, idzie się przyzwyczaić i w ogóle mi jej nie brakuje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 cze 2018, o 14:37 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 19 maja 2018, o 22:29
Posty: 4
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE: 1800CC 16-VA
Ja po jednym dniu też już się przyzwyczaiłem :) największy problem był na początku by zatrybić jak to ma działać :) szczególnie że w poprzednim samochodzie tempomat działał od 30 km/h a w Ave od 40km/h :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 cze 2018, o 09:17 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 mar 2018, o 12:50
Posty: 44
Lokalizacja: Nowa Sól
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 Lift
Rocznik: 2006
Silnik: 1.8 VVTi
A czy ktoś przerabiał temat w 1.8 T25 po liftingu ? Przepustnica bez linki gazu. Czytałem cały temat ale nie znalazłem odpowiedzi. Generalnie wiem, że prawie pewniak to Diesel ale może akurat komuś się udało w Ave po lifcie 1.8 benzyna.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 cze 2018, o 11:09 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 1 mar 2017, o 15:59
Posty: 131
Lokalizacja: Wyszkow
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: T25>T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: Byl 1.8 jest 2.0 1AD
Ja probowalem w 1.8 2006 sol po lifcie z el przepustnica. Po przekladce kierownicy zero reakcji niestety. Nie pociagneli instalacji do tempomatu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lip 2018, o 12:42 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 10 lip 2018, o 18:12
Posty: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2007
Silnik: 2.0 D4D
Działa! niesamowite jak Toyota to głupio wymyśliła. Auto to Ave T25 2.0 Sol Sedan ADT250(EC)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2018, o 12:10 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 maja 2018, o 16:09
Posty: 25
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 D4D
Jak by ktoś chciał zainstalować "pełny pakiet" tempomatu - tj. oprócz funkcji utrzymywania prędkości także funkcję ograniczenia prędkości to wymaga to jeszcze mniej pracy niż instalacja.
Wymagania :
- zainstalowana manetka do tempomatu
- posiadanie włącznika ograniczenia prędkości (84470-05010)
dalej postępujemy zgodnie z tym co opisał Karrde79 w dziale zrób to sam:
viewtopic.php?f=5&t=23315&p=500817#p458111


Autor postu otrzymał pochwałę

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 sty 2019, o 01:06 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 gru 2018, o 20:10
Posty: 11
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8 benzyna
Witam.

Chciałem u siebie zainstalować przycisk ograniczenia prędkości (tempomat założyłem - wystarczyło podłączyć manetkę i działa), ale nie mogłem znaleźć wtyczki. Znalazłem taką:

Obrazek

ktoś wie co to może być? Mam dalej szukać tej właściwej, czy jest opcja że mogę jej nie mieć?

Znalazłem odpowiedni wątek: viewtopic.php?f=5&t=23315&p=505811#p505811


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 kwi 2019, o 22:20 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 11 lut 2019, o 16:44
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 1,6 benzyna
Witajcie,

Ja również chciałbym dołączyć do osób cieszących się tempomatem w swoim Avensis T27 (1,6 benzyna). Przeczytałem wszystkie strony wraz z rosyjską instrukcją i przystąpiłem do montażu.
1). Manetka wraz z przewodem do taśmy kierownicy zainstalowane.
2). przewody niebieski i brązowy w czarnej wtyczce pod kierownicą są obecne ( fabrycznie),
3). pin 40 na ecu silnika to przewód niebieski i rezystancje zmieniają wraz z ruchem manetki
4). podpinając się testerem diagnostycznym delphi byłem w stanie zaświecić kontrolkę od tempomatu więc jest ona obecna w zegarach. ( niestety żaden ruch manetki nie był rozpoznawany w programie)

podsumowując - tempomat nadal nie działa miał ktoś podobny przypadek ?
LemonR pisałeś, że Tobie tempomat zaczął działać dopiero po podpięciu pod kompa ? możesz to rozwinąć ? może tutaj jest problem ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 kwi 2019, o 11:26 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 686
Pochwały: 53
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Jeżeli o mnie chodzi to podłączyłem się teachstremem I wykonałem test manetki tempomatu, to tyle. Ale z perspektywy czesu wydaje mi się że po prostu nie umiałem go włączać na początku.
Napewno dobrze go włczasz? Naciskasz przycisk z boku I klikasz manetką w dół, podczas normalnej jazdy, nie w czasie hamowania silnikiem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 kwi 2019, o 15:55 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 11 lut 2019, o 16:44
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 1,6 benzyna
Dziękuję za instrukcję ale tak też już próbowałem. Zastanawia mnie fakt, że testerem byłem w stanie zaświecić kontrolkę na zegarach (jako test kontrolki), a wciskając przycisk on/off kontrolka się nie włącza. Analizując całą zasadę działania manetki w przypadku używania przycisku ON/OFF manetka zwiera pin 40 ECU do masy (tak długo, jak wciskamy przycisk). Cała reszta to już podanie odpowiednio różnych rezystancji między pin 40 ECU a masą.

Czy jest możliwe, żeby sterownik nie obsługiwał opcji tempomatu ? Jakaś aktualizacja sterownika ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 kwi 2019, o 19:24 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 686
Pochwały: 53
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Przetestuj manetkę tempomatu według tego:
Obrazek

Jeżeli będzie ok, to musisz się podłączyć do komputera samochodu i zobaczyć czy rozpoznaje on prawidłowo sygnały z manetki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 kwi 2019, o 13:39 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 11 lut 2019, o 16:44
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 1,6 benzyna
Manetka sprawdzona, rezystancje mieszczą się w tolerancji a tempomat jak nie działał tak nie działa.
Czym diagnozujecie swoje Toyoty ?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: auto.com.pl | motostat.pl | Polska Jazda