TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis
Teraz jest 17 wrz 2019, o 02:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 kwi 2016, o 16:29 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 27 sty 2014, o 10:59
Posty: 17
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
No właśnie ja mam manetkę z aliexpress. Po jednym dniu testowania nie mam zastrzeżeń do jakości ;) Kupiłem z http://www.aliexpress.com/item/Free-Shi ... 97632.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 kwi 2016, o 20:27 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 686
Pochwały: 53
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
No to miło usłyszeć bo tą samą wybrałem. :dance:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 maja 2016, o 21:33 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 686
Pochwały: 53
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Tempomat założony i działa chociaż nie obyło się bez problemów.
Diodki oczywiście nie ma, czy ktoś ogarnął kontrolkę tempomatu?
Ja byłem blisko, jak spojrzycie na schemat to widać że w szeregu z diodą jest rezystor i jego również należy wlutować.
Jaka wartość niestety schemat nie podaje ale zakładając napięcie 14,4V i diodę 3V to jego wartość powinna mieć około 1kOhm
Niestety aby dobrać się do płytki i wlutować diodę trzeba zdjąć wskazówki i tu wymiękłem. Użyłem sporo siły i ani drgnęła.
Jak zdjąć wskazówki z zegarów? :help:
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 maja 2016, o 15:49 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 16 sie 2015, o 13:12
Posty: 141
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2011
Silnik: 1ADFTV
Witam. Po przeczytaniu całego tematu chciałbym podjąć próbę instalacji tempomatu. Moja wersja to LUNA 2011 r. 2.0 D4D. Jednak przed zakupem manetki chciałbym potwierdzić co mi potrzebne. Jeśli dobrze zrozumiałem to różnie bywa z okablowaniem w tych wersjach. Moje pytania:
1) Czy można sprawdzić po demontażu zaślepek boków sprawdzić czy brakuje kabelka od kierownicy do manetki?
2) Czy trzeba demontować poduszkę do instalacji manetki? - obawiam się troche tego. Nigdy tego nie robiłem. Żeby nie wywaliło :(
3) Jest jakaś instrukcja ze zdjęciami odnośnie demontażu zaślepki poduszki i samej poduszki.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 maja 2016, o 23:09 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 686
Pochwały: 53
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Przez zaślepki raczej za dużo nie zobaczysz, trzeba wyjąć poduszkę.
Jeżeli odłączysz akumulator żadna poduszka nie wystrzeli.
Poduszka wychodzi cała razem z plastikiem z logo.
Jak wyjąć poduchę:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 maja 2016, o 20:19 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 16 sie 2015, o 13:12
Posty: 141
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2011
Silnik: 1ADFTV
Serdeczne dzięki za filmik. Pytanie tylko, czy po zdjęciu tych zaślepek (na fotce) będę mógł nacisnąć te sprężynki żeby zwolnić poduszkę? Po drugiej stronie kierownicy jest taka sama zaślepka. Obrazek


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 maja 2016, o 21:15 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 16 sie 2015, o 13:12
Posty: 141
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2011
Silnik: 1ADFTV
sorry. Cofam to co napisałem. Na filmie jest mowa o dziurce w którą należy włożyć np. śrubokręt ale nie mogłem jej zlokalizować. Jutro jeszcze raz poszukam.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 maja 2016, o 22:11 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 686
Pochwały: 53
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Sprężynki masz pod zaślepkami, niektóre wersje miały dziurki ale w T27 musisz zdjąć zaślepki. Filmik jest nie do końca do naszej wersji, ale pokazuje mechanizm mocowania poduszki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 maja 2016, o 23:14 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 16 sie 2015, o 13:12
Posty: 141
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2011
Silnik: 1ADFTV
piszemy o tych samych zaślepkach co pokazałem na focie w kształcie prostokątnym? mocniej podważam i wychodzą tak?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 maja 2016, o 06:44 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 686
Pochwały: 53
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
No tak, innych nie ma, szeroki ale cienki śrubokręt i podważasz z boku od strony kierownicy.

Tak przy okazji gdyby ktoś potrzebował przetestować manetkę w szczególności po zakupie używki lub chińskiego zamiennika.


Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 maja 2016, o 20:36 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 16 sie 2015, o 13:12
Posty: 141
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2011
Silnik: 1ADFTV
Tematu cd.
widok z lewej stronyObrazek
widok z prawej
Obrazek
Możesz zaznaczyć, którą część należy wcisnąć? Domyślam się ale za poważne to sprawy dla mnie.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 maja 2016, o 17:33 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 686
Pochwały: 53
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 maja 2016, o 18:25 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 16 sie 2015, o 13:12
Posty: 141
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2011
Silnik: 1ADFTV
Dzięki. Tak myślałem. Teraz najważniejsze :). Pcham od siebie do środka? Tą samą czynność wykonuje z drugiej strony?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 maja 2016, o 19:15 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 686
Pochwały: 53
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
:baseball: Tak


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 maja 2016, o 20:27 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 16 sie 2015, o 13:12
Posty: 141
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2011
Silnik: 1ADFTV
No to ostatnie pytania przed próbą.
1. Istnieje ryzyko wystrzelenia poduchy?
2. To znaczy, ze wystarczy tylko 2 zaczepy zwolnić i poduszka wychodzi?
3. Kiedy będę wiedział żeby przestać wciskać ten zaczep?


Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 maja 2016, o 20:50 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 686
Pochwały: 53
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
:twarz:
1. Odpowiedź już padła.
2. Tak
3. Da się wyciągnąć poduszkę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 maja 2016, o 21:08 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 16 sie 2015, o 13:12
Posty: 141
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2011
Silnik: 1ADFTV
czyli w moim przypadku, dla bezpieczeństwa odłączyć akumulator. Wkładając na swoje miejsce, wciskać żeby zaskoczyło, czy rownież trzeba naciskać? Dzięki za cierpliwość


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 maja 2016, o 21:16 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 686
Pochwały: 53
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Z powrotem wystarczy wcisnąć poduszkę, wskoczy w swoje miejsce (może zatrąbić klakson).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 maja 2016, o 23:07 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 16 sie 2015, o 13:12
Posty: 141
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2011
Silnik: 1ADFTV
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Odezwę się jak sprawdzę.


Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 maja 2016, o 18:51 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 kwi 2015, o 14:47
Posty: 6
Lokalizacja: Wwa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 1.8 CVT
Po diodach, przylutowałem te rezystory z wersji od anglika - i.... dalej nie świeci :sciana:

Informacyjnie, rezystory według mojego miernika mają wartość ~820 Ohm.

Wskazówki należy wyjmować podważając palcami z dwóch stron równocześnie - przy długiej jego części oraz naprzeciwko. Ostrożność wskazana - ja "poćwiczyłem" na elementach z drugiego licznika - i finalnie nie mam już zapasu...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 maja 2016, o 19:16 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 686
Pochwały: 53
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Na schemacie są jeszcze diody te z oznaczeniem (*9), oznacza to że występuje w niektórych wersjach. Coś mi się wydaje, że ich też nie będzie. Ja chwilowo nie mam w ogóle czasu aby znów rozbierać licznik ale zamierzam do tematu wrócić.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lip 2016, o 21:15 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 lut 2016, o 20:00
Posty: 17
Marka: skoda
Model: fabia
Rocznik: 2020
Silnik: 1.4 mpi
Witam. Pytam tu nie moge znalezc dobrego watku.
Tempomat w Verso 2011 Sol
Ktos z Was probowal? Ta sama zasad co w Avensis?
Czy ktos ma kogos kogo moze polecic do montazu tego cuda w Lublinie lub okolicach?

Z gory wielkie dzieki

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 sie 2016, o 17:13 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 12 wrz 2013, o 11:20
Posty: 16
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
Koledzy

Również zanoszę się z zamiarem montażu tempomatu w swojej Avce bo zacząłem jeździć w dłuższe trasy i odczuwam mocno jego brak.
Chciałem się dowiedzieć o tą dźwignię z Chin. Ktoś pisał że jakość przeciętna. Domyslam się że nie jest to jakość oryginału ale czy jest naprawdę tak strasznie? Jeżeli tak to poszukam czegoś z rynku wtórnego. Bardzo prosze o odpowiedź szczęśliwych posiadaczy..

edit:
A jednak ślepota to uciążliwa dolegliwość - kolega napisał że nie ma zastrzeżeń do jakości. Czy po jakimś czasie używania owa opinia pozostaje aktualna?


Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 sie 2016, o 10:10 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 19 lip 2013, o 10:21
Posty: 65
Lokalizacja: Okuniew
Marka: Toyota
Model: Verso
Nadwozie: inne
Rocznik: 2009
Silnik: 2zr-fae
pp100 napisał(a):
Witam. Pytam tu nie moge znalezc dobrego watku.
Tempomat w Verso 2011 Sol
Ktos z Was probowal? Ta sama zasad co w Avensis?
Czy ktos ma kogos kogo moze polecic do montazu tego cuda w Lublinie lub okolicach?

Z gory wielkie dzieki

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka


W moim Verso 2009 Sol przełożyłem tylko kierownice na taką z manetką i tempomat działa.

Fajny wątek o tempomacie w Verso jest na forum.toyotaklub.org


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 sie 2016, o 10:14 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 lut 2016, o 20:00
Posty: 17
Marka: skoda
Model: fabia
Rocznik: 2020
Silnik: 1.4 mpi
Szukam i szukam i nic nienoge znalezc :/

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 sie 2016, o 10:15 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 lut 2016, o 20:00
Posty: 17
Marka: skoda
Model: fabia
Rocznik: 2020
Silnik: 1.4 mpi
_MARECKI_ a lampka dziala??

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lis 2016, o 21:07 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2011, o 19:01
Posty: 14
Lokalizacja: czaniec
Marka: Toyota
Model: Avensis Verso
Rocznik: 2005
Silnik: 2.0 D4D
Witam, czy w Avensis Verso 2005 2.0 Sol silnik 1CDFTV jest możliwe zamontowanie tempomatu?. Opisy w tym temacie dotyczą nowszych maszyn. Pozdrawiam Mirek.

_________________
viewtopic.php?f=70&t=12016 - ZAPRASZAM


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 mar 2017, o 15:54 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 22 mar 2017, o 15:28
Posty: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 Luna
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 D4D
Witam wszystkich
odgrzebie troche temat
Mianowicie mam Avensis 2.0 D4d wersja LUNA (salon Polska) dokupilem manetke z kablem i zrobilem wszystko zgodnie z opisem w temacie , czesc instalacji w samochodzie jest tzn ta od zwijacza do AD6 nie bylo tylko z AD6 do ECU wiec podlaczylem do ECU z AD6 i dalej nic, nastepnie podlaczylem bezposrednio pod manetke mase oraz pin 40 z ECU ale nadal nic. Dodam tylko ze wczesniej pod piny od tempomatu byla podlaczona masa oraz 12V . Sprawdzalem rezystancje omomierzem i gdy ruszam manetka rezystancja sie zmienia.
Moje pytanie brzmi czy jak podlacze wyjscia z manetki bezposrednio do ECU pin 40 oraz drugi pod mase to bedzie ok czy trzeba zostawic to dochodzace napiecie 12V na jednym z przewodow do MASY???? nadmienie ze nie sugerowalem sie ikonkami ktorych raczej nie ma (sprawdzalem testerem) w czasie jazdy z roznymi predkosciami i na roznych biegach probowalem roznych kombinacji klawiszy zeby zalaczyc tempomat aczkolwiek wiem jak sie go powinno włączac zgodnie z instrukcja. Prosze o pomoc kogos kto mial podobny problem w swojej AVce


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 mar 2017, o 19:33 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 686
Pochwały: 53
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Mi nie chciał ruszyć tempomat po montażu, dopiero po podłączeniu się teachstremem i po wejściu w test tempomatu zaczął działać ale nie wykluczam, że był to zwykły zbieg okoliczności. :niewiem:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 mar 2017, o 21:17 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 22 mar 2017, o 15:28
Posty: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 Luna
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 D4D
Ja robilem testy testerem i nie widac ruchu zadnego przycisku.
Robilem test na podlaczonym napieciu 12V oraz wogole bez napiecia czyli sama oporność.
Dziwi mnie to ze jak sprawdzalem opornosc to na pozycji ON/OFF mam inne parametry niz w instrukcji w pozycji neutral rowniez. pozostale jak w instrukcji.

Potrzebuje informacji czy moze byc manetka podlaczona bezposrednio do masy i PINu 40 w ECU czy cos trzeba po drodze podlaczyc lub podac to napiecie 12V (tak jak to bylo oryginalnie) albo zeby ktos mi wytlumaczyl skad bierze sie to napiecie bo z instrukcji jaka jest w temacie to jednoznacznie nie wynika.

Wszystko podlaczylem z instrukcja Rosjanina jaka byla podana wraz ze zdjeciami

LemonR a ty jaka masz wersje?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: auto.com.pl | motostat.pl | Polska Jazda