TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 21 wrz 2018, o 12:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 264 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sty 2015, o 10:19 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 4 lis 2013, o 19:15
Posty: 156
Lokalizacja: Lublin
Pochwały: 9
Marka: Toyota
Model: Avensis T27FL
Rocznik: 2013
Silnik: 1.6 benzyna
Zainstalowałem manetkę tempomatu i wszystko ładnie śmiga (oczywiście bez kontrolki). Wystarczyło przykręcić, podpiąć kabelek.

_________________
moje ex: Colt'09, Megane'96


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 sty 2015, o 08:50 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9575
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 512
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
czyli standardzik

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 sty 2015, o 16:07 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 27 sty 2014, o 10:59
Posty: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
Wygląda, że za około 50zł można przełącznik+kabel ściągnąć z Chin. Całkiem sporo sprzedawców oferuje to na aliexpresie :)
http://www.aliexpress.com/item/Free-Shi ... 97632.html

Tak przy okazji, czy ktoś z Warszawy podpinał tempomat w T27 2.0 D4D Luna (2009r) i mógłby ewentualnie wspomóc? Chodzi głównie o ten dodatkowy kabelek z komory silnika.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 kwi 2015, o 16:23 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 kwi 2015, o 14:47
Posty: 6
Lokalizacja: Wwa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 1.8 CVT
Odswieżając wątek, czy udała się komuś operacją z uruchomieniem kontrolki (funkcje tempomatu oczywiście działają po montażu)?
Ja kontaktowałem się z ASO, ale niestety zaproponowali podmianę licznika.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 kwi 2015, o 14:02 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 27 sty 2014, o 10:59
Posty: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
Odpuściłem sobie temat dołożenia tempomatu po informacji od jednego z mechaników. Co prawda nie natknąłem się na wspomniane w wiadomości poniżej biuletyny (dotyczące T27) ale warto zapoznać się z informacją przed samodzielną instalacją tempomatu:

Zanim zdecyduje się Pan na instalacje tempomatu w samochodzie proponuję by
odszukał Pan (Toyota unika ogólnie dostępnych
publikacji) biuletyny Toyoty dotyczące tempomatów.
Tam znajdzie Pan informacje dotyczące usterek komputerów, które nie
pozwalają na wyłączenie tempomatów.
Komputery z serii objętych biuletynem były montowane także w pojazdach bez
tempomatów.
W przypadku gdy instalacja i komputer pozwalają na "dołożenie" tempomatu
istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo
trafienia na komputer z ww serii.
Tempomat będzie działał, jednak może nie dać się wyłączyć w najmniej
oczekiwanym momencie.
Efekt - o ile kierowca ma refleks (rozłączy napęd sprzęgłem i naciśnie
hamulec)- "przekręcenie" silnika.
Jeżeli zabraknie refleksu konsekwencje mogą być tragiczne (szczególnie w
automacie).

Jedynym bezpiecznym rozwiązaniem jest zakup nowego komputera przystosowanego
do tempomatu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 kwi 2015, o 14:06 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9575
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 512
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Oj chyba ktoś chce zarobić na komputerze i jego wymianie... ;-)

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 kwi 2015, o 22:11 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20551
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 293
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
Pafcio a ty nie masz sprzegla :jezyk: Wtedy chyba kierowca musi miec refleks i do zatrzymania wykorzystac row. Sam tekst pozostawiam bez komentarza, bo cala ta teoria brzmi jakos dziwnie. pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 maja 2015, o 09:45 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 20 sty 2015, o 09:42
Posty: 12
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 1.8
czy ktoś ma dostep do fotek z pierwszego posta? na imageschack juz sa niedostepne :(

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 lip 2015, o 10:28 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 31 maja 2015, o 23:05
Posty: 161
Pochwały: 18
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 diesel
rafalko czy nadal posiadasz przełącznik do tempomatu i służysz pomocą przy założeniu ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 lip 2015, o 20:25 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 31 maja 2015, o 23:05
Posty: 161
Pochwały: 18
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 diesel
w dniu dzisiejszym założyłem i ja ;) SUKCES !!!!, obyło się bez odpinania przewodów od poduszki, w wersji 2009 sol działają również wskaźniki na desce


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lip 2015, o 08:40 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 lut 2014, o 14:35
Posty: 121
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 9
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 SOL
Rocznik: 2011
Silnik: 2.0 D-4D 126KM DPF
jjaarryy napisał(a):
w dniu dzisiejszym założyłem i ja ;) SUKCES !!!!, obyło się bez odpinania przewodów od poduszki, w wersji 2009 sol działają również wskaźniki na desce

Auto krajowe czy import? pytam pod kontem świecących kontrolek na desce.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lip 2015, o 10:08 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 31 maja 2015, o 23:05
Posty: 161
Pochwały: 18
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 diesel
auto krajowe


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 lip 2015, o 11:39 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 31 maja 2015, o 23:05
Posty: 161
Pochwały: 18
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 diesel
Poniżej zdjęcia z montażu

Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 lis 2015, o 00:22 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 26 lis 2014, o 21:43
Posty: 35
Pochwały: 7
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8 benzyna
Witam
Dzisiaj ja też założyłem Tempomat w t27. Toyota z 2009 r, wersja sol, nr założonej manetki : 84632-34011, zakupiona na allegro za 140 zł, nr zaślepki: 45186 05020 C0, zakupiona w ASO za 16 zł. Wszystko działa elegancko wraz z dwoma kontrolkami na liczniku (symbol licznika + napis set).
W celu odpięcia poduszki, należy odczepić dwie zaślepki po lewej i prawej stronie kierownicy. Jak ktoś pisał powyżej do ściągnięcia super nadają się pałeczki do ryżu, grubszą częścią popychamy pręt za zaślepką i delikatnie ciągniemy poduszkę najpierw z jednej strony, jak odskoczy to manewr powtarzamy z drugiej strony.
Akumulatora nie odpinałem.
Próbowałem wykorzystać zaślepkę poprzez wycięcie otworu. Rozgrzana do czerwoności moneta nad gazem przepaliła bardzo ładnie zaślepkę, wyszło naprawdę dobrze, niestety użyłem za małej monety :-( i w efekcie manetka nie miała pełnego zakresu ruchu, skończyło się zakupem w ASO nowej zaślepki.

Obrazek

Czy ktoś zakładał włącznik ograniczenia prędkości, zastanawiam się czy będzie działał, za schowkiem po lewej stronie kierownicy, mam dwie niewykorzystane wtyczki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 lis 2015, o 19:56 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 lis 2015, o 19:35
Posty: 16
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 1AD-FTV
Witam. Prześledziłem cały temat i też postanowiłem założyć tempomat do swojej Avensis. Posiadam auto z października 2010r z silnikiem 1AD 2.0 d4d. Po sprawdzeniu na toyodiy.com wychodzi mi wersja Entry, podejrzewam że to wersja Luna po sprawdzeniu wersji wyposażenia wg charakterystyk z salonów. Wiem że w wersji luna brakuje przewodów, ale czytałem tez posty w których użytkownicy tej wersji mieli wszystko i tempomat zadziałał im bez problemu. Stąd moje pytanie czy da się to jakoś sprawdzić? Kable przy pedałach sprawdziłem i są w takiej ilości jak powinny być do tempomatu. Poniżej przedstawiam kostkę do której jak mniemam mam podłączyć tempomat.
http://zapodaj.net/9c72f5ea13c25.jpg.html

Kostkę tą pomierzyłem miernikiem i tak. Na pinie 1 mam 12V, Na Pinie 2 nie ma nic, na pinie 3 i 4 wychodzi mi że jest masa. Czy znawcy tematu wyjaśnią mi czy można w ten sposób jakoś sprawdzić czy jest instalacja? Lub podadzą inny sposób? Pozdrawiam i czekam na jakieś podpowiedzi


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lis 2015, o 21:55 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 lis 2015, o 19:35
Posty: 16
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 1AD-FTV
Tempomat założony i wszystko działa poza kontrolkami :ok: . Wychodzi na to że wersje luna też mają już instalacje przygotowaną. Teraz montuje oryginalne czujniki parkowania, ale to opisuje w innym temacie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 lis 2015, o 21:00 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 paź 2015, o 22:04
Posty: 10
Marka: toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 Diesel
Mi również udało się zainstalować tempomat. Kupiłem całą kierownicę z tempomatem i łopatkami 200 zł allegro, która wyglądała jak nowa, niestety obudowa kierownicy obcierała o obudowę kolumny kierowniczej, zastosowałem podkładkę(trochę rzeźba) i jest ok. Jeśli chodzi o tempomat wszystko działa bez przeróbek, kontrolki się też świecą. Avensis Sol krajowa rocznik 2009.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 gru 2015, o 23:51 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 kwi 2015, o 14:47
Posty: 6
Lokalizacja: Wwa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 1.8 CVT
Witam,
po zainstalowaniu tempomatu i nie działających kontrolkach, poszedłem krok dalej - rozebrałem licznik i wlutowałem diody - z licznika od Anglika :-).
Radość z operacji trwała niestety krótko, test po podłączeniu do samochodu niestety okazał się klapą - kontrolki nie zaświeciły. Wyobraźcie sobie smutek ;-)
Pytanie do obeznanych w temacie - czy myslicie, że kolejnym etapem powinno byc podłączenie do komputera i aktywowanie w jakiś sposób tych kontrolek?

Dodam, że w liczniku z wersji EN - kostka układu logicznego posiadała inne oznaczenia niż na układzie z mojego Avensisa - obawiam się, że to może być przyczyna,

Chętnie posłucham porad.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 gru 2015, o 14:43 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 10 lis 2015, o 00:57
Posty: 202
Pochwały: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 1,8 benzyna
jjaarryy napisał(a):
w dniu dzisiejszym założyłem i ja ;) SUKCES !!!!, obyło się bez odpinania przewodów od poduszki, w wersji 2009 sol działają również wskaźniki na desce



Hejka mógłbyś zarzucić fotkę jak takowy indicator załączenia tempomatu na desce wygladą? W którym miejscu go szukać.

mam Avkę T27 benzyna 1.8 SOL w Automacie Multidrive ATM, kierownica owszem bez tempomatu i mam dylemat jak sprawdzić czy w mojej wersji gdybym wymienił kierownicę na wersje z tempomatem czy na moje desce będę widział czy się załącza.

Jak to sprawdzić? silnik to 2ZRFAE CVFC





RE: LAST EDIT:

Czy ten indicator cruise handle wygląda tak? https://www.youtube.com/watch?v=u9w6U3dmZfA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 gru 2015, o 17:27 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9575
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 512
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Będzie działało. U mnie nie ma tylko kontrolek.

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 gru 2015, o 09:02 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 10 lis 2015, o 00:57
Posty: 202
Pochwały: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 1,8 benzyna
Czyli co nie zapali się ta ikona na dolnej czesci zegara prędkości dot. Cruise control?

Od czego zależy by ta ikona się zapalała, od całego modułu zegarów czy innej czesci?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 sty 2016, o 16:29 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 10 lis 2015, o 00:57
Posty: 202
Pochwały: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 1,8 benzyna
Mam mega prośbę.

Moja Avka to

Obrazek

Jest to Automat, zastanawiam się czy mogę w niej zamontować do kierownicy automat.

wchodząc na stronę toyodiy znalazłem ten wynik

Obrazek

i mam pytanie czy nie mogę tego tempmatu zainstalować? czy jednak będzie działać ale nie było fabrycznie zaplanowane w tym modelu by go montować ?

Proszę o pomoc mądre głowy xD
Link do DIY mojeg modelu to http://www.toyodiy.com/parts/g_E_200905 ... WXEPW.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 sty 2016, o 17:19 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9575
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 512
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Mam taki sam egzemplarz jak Ty i u mnie działa tylko brakuje święcącej kontroli ale to w niczym nie przeszkadza ;)
Czuć przecież kiedy jest włączony ;-)


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 sty 2016, o 21:50 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 10 lis 2015, o 00:57
Posty: 202
Pochwały: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 1,8 benzyna
pafcio napisał(a):
Mam taki sam egzemplarz jak Ty i u mnie działa tylko brakuje święcącej kontroli ale to w niczym nie przeszkadza ;)
Czuć przecież kiedy jest włączony ;-)



A możesz mi napisać w czym tkwi problem braku świecącej kontrolki na desce? Jest to brak jakieś instalacji do zegarów?

W moim modelu avensis z skrzynią ATM kierownica nie posiada manetki zmiany biegów

Obrazek

http://img29.staticclassifieds.com/images_tablicapl/268768699_1_1000x700_kierownica-toyota-avensis-t27-elk.jpg

tak jak na zdjęciu powyżej. Gdyby takowe założyć i ustawić w czasie jazdy bieg "M" to czy te manetki są wstanie współpracować z naszą skrzynia w sensie zmiany przełożeń biegów +/- ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 sty 2016, o 22:36 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9575
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 512
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Prawdopodobnie na braku diody w zegarach. U mnie tez nie było. Założyłem kierownice z tempomatem i łopatkami i wszystko działa jak należy.


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 mar 2016, o 12:50 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 7 mar 2016, o 20:55
Posty: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0 D-4D
Cześć ja również zalożyłem tempomat, dzięi za opis.

wersja 2.0 d-4d, rok 2010 wersja ENTRY (luna) brakowało kabelka - kupiłem w ASO za 50 zł, a zaślepkę za 17zł. Manetka z Alledrogo od Landcruisera.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 kwi 2016, o 18:53 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 27 sty 2014, o 10:59
Posty: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
Dziś finał miało moje drugie podejście do instalacji tempomatu (po roku przerwy). I okazało się, że wystarczyło tylko podpiąć manetkę (bez ciągnięcia kabelków). Co najciekawsze, świecą mi się kontrolki od tempomatu, a moja wersja to Luna Kombi 2.0 D4D z 2009 roku. Ma ktoś pomysł jakim cudem w mojej Lunie działają kontrolki?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 kwi 2016, o 22:16 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 lis 2015, o 19:35
Posty: 16
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 1AD-FTV
Jeśli świecą Ci kontrolki znaczy że masz założony odpowiedni licznik. A czemu? Jeśli masz auto z drugiej ręki to może był wymieniony, czasem to tańsze od kręcenia


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 kwi 2016, o 07:30 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 27 sty 2014, o 10:59
Posty: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
Auto kupiłem jako poleasingowe z udokumentowanym przebiegiem w trakcie przeglądów w ASO więc opcja wymiany licznika raczej nie pasuje do tego przypadku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 kwi 2016, o 08:27 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 571
Pochwały: 47
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Po analizie tego wątku w dniu wczorajszym zamówiłem manetkę z aliexpresu (chińczyk płakał jak sprzedawał). Zobaczymy jaka jakość, mają tego bardzo dużo i nie koniecznie musi to być tandeta, na zdjęciach niczym nie odstaje, zobaczymy w realu. Cena 39zł z przesyłką, żal nie wziąć. :jupi:
A może ma ktoś chińską i się pochwali co do jakości.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 264 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda