TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 15 gru 2018, o 06:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 264 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 maja 2013, o 13:38 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9605
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 514
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Myślicie że w Lexusie jest podobna sytuacja z tempomatem, że wystarczy kupić manetkę?
Na zdrowy rozsądek powinno być tak samo....

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 maja 2013, o 13:45 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20568
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 293
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
poderzewam ze tak, ale lexus bez tempomatu? do czego to doszlo...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 maja 2013, o 13:47 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9605
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 514
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Też byłem w szoku. Wersja ELEGANCE nie ma... :glupek:

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 maja 2013, o 21:03 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 paź 2007, o 21:00
Posty: 316
Lokalizacja: Międzyrzec Podlaski
Pochwały: 1
Marka: TOYOTA
Model: T25 / T27 KOMBI
Rocznik: 2011
Silnik: D4D
Byłem dziś moim autem u kolegi ( ma warsztat ) na kompie. W diagnostyce pojazdu jest zakładka TEMPOMAT ( czyli wersja z tempomatem ) i jest sporo funkcji do odczytu. Jednak sporo tych funkcji jest wyłączonych . Jedną z działających funkcji jest odczyt przepustnicy sterowanej manetką , i ta funkcja działa i reaguję na manetkę czyli przyśpieszając z manetki odczyt na kompie pokazywał otwarcie przepustnicy w % . A mino to nadal nie działa .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 maja 2013, o 09:08 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 paź 2007, o 21:00
Posty: 316
Lokalizacja: Międzyrzec Podlaski
Pochwały: 1
Marka: TOYOTA
Model: T25 / T27 KOMBI
Rocznik: 2011
Silnik: D4D
Po tej diagnostyce nie zdejmowałem manetki bo mi się nie chciało. Wczoraj jadąc autem bawiłem się nią podczas jazdy i nagle ...........ZADZIAŁAŁO........... !!!!!!!!!!!!! Tempomat działa !!! Ale aby go uruchomić należy wcisnąć ON a następnie SET- . Jeżeli go wyłączę sprzęgłem lub hamulcem to załączę go przyciskiem SET+ lub SET- ale jeżeli go wyłączę przyciskiem na manetce OFF to aby go uruchomić robię ON i następnie SET- .

Teraz szukam maskownicy w kierownicę która zakryje ładnie wyjście manetki z kierownicy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 maja 2013, o 10:27 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 maja 2010, o 18:42
Posty: 1027
Lokalizacja: świętokrzyskie
Pochwały: 10
Marka: TOYOTA
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0 Valvematic
No to jest chyba logiczne, żeby włączyć ON żeby coś działało :-D. Tylko nie mów, że wcześniej Ci nie działało bo nie włączyłeś ON :swirek: Po włączeniu ON zapala Ci się lampka na desce, czy jej nie masz?

_________________
T27 by jeffik

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 maja 2013, o 10:38 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 paź 2007, o 21:00
Posty: 316
Lokalizacja: Międzyrzec Podlaski
Pochwały: 1
Marka: TOYOTA
Model: T25 / T27 KOMBI
Rocznik: 2011
Silnik: D4D
Nic się nie zapala. Przez samo naciśnięcie On nie działa. Naciśnięcie On i następnie SET+ też nie działa. Działa dopiero jak nacisnę On i SET- to dopiero trzyma prędkość . Później już wszystko działa jak trzeba.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 maja 2013, o 21:12 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20568
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 293
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
Nie chce przeszukiwać instrukcji, ale jak działa tempomat w t27 wg instrukcji w aucie fabrycznie w tempomat wyposażony? Bo najczesciej tak jest ze trzeba dac ON i potem set+ badz set-, tak znam tempomaty z niektórych innych aut. Moze ktos cos na ten temat napisac? pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 maja 2013, o 22:19 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 maja 2010, o 18:42
Posty: 1027
Lokalizacja: świętokrzyskie
Pochwały: 10
Marka: TOYOTA
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0 Valvematic
Proszsz.

Obrazek
Obrazek

_________________
T27 by jeffik

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 maja 2013, o 11:38 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20568
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 293
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
wychodzi na to ze kolega zorba nie dotarl do tej strony instrukcji ;-) , bo jest opisane dokladnie jak sie spodziewalem, pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 maja 2013, o 15:13 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 5 mar 2013, o 17:37
Posty: 12
Lokalizacja: linz
Marka: toyota
Model: t27
Rocznik: 2009
Silnik: 2zrfae
any infos about the missing led?

someone soldered one on the pcb?

regards lukas


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 cze 2013, o 16:51 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 31 maja 2013, o 21:09
Posty: 7
Lokalizacja: Bytom
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 d
Witam wszystkich - jako nowy użytkownik :) i jako nowy w temacie :D
jestem po lekturze montażu tempomatu wiec czas się zabrać za praktykę :) i wyposażyć swoją T27
krok pierwszy - zakup zrobiony :) wyglądowo powinien pasować z Verso a że na allegro stał za 9 dyszek więc w nie zwlekając było klik i teraz czekam z nadzieją że kolejny wpis jaki dodam to będzie że wszystko OK działa :D
pozdro 4all


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 cze 2013, o 16:52 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9605
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 514
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
A w Verso nie ma innych zaczepów poduszki powietrznej?
Sprawdziłeś to? Sam też bym się na to nadział... są foty stronę wcześniej...

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 cze 2013, o 11:24 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 31 maja 2013, o 21:09
Posty: 7
Lokalizacja: Bytom
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 d
Hejo
sprawdzałem i wydaje mi się że przełącznik będzie dokładnie ten sam, z innych postów wynika że okablowanie jest w mojej wersji wiec powinno pozostać tylko zamontowanie "wajszki "
przykładowo http://allegro.pl/tempomat-toyota-corol ... 20048.html
i jak porównamy z miejscami pod montaż powinno być git.
za kilka dni dojdzie wiec będę informował :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 cze 2013, o 11:31 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9605
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 514
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Ok. Będzie grało! :ok:
Musiałem nieuważnie przeczytać bo myślałem że zakupiłeś kierownicę od Verso...

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 cze 2013, o 14:45 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 31 maja 2013, o 21:09
Posty: 7
Lokalizacja: Bytom
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 d
Hejo
no i tempomacik doszedł.... oczywiście nie wytrzymałem i fru zaraz do autka go zakładać.
Po chwili poducha już była na zewnątrz, i tu moje zdziwienie - BRAK KABELKA :bojesie:
ale sprawdziłem czy wszystko inne bęzie pasować i niby tak wystarczy dwie śrubki wkręcić i powinno śmigać. Poskładałem wszystko do kupy i zaraz za telefon do toyki a tam 61 zł sobie życzą :glupek:
trochę przesada. Może ktoś pomóc w tej kwestii ??

PS
robiłem to według instrukcji jaką znalazłem tutaj w dziale i zastanawia mnie usilnie czemu tam chcą by kierownice ściągać do tego ??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 cze 2013, o 14:48 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9605
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 514
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Jeżeli mówisz o tej w pdf-ie to ona pokazuje wymianę kierownicy, więc sćiągać trzeba ;-)
Na allegro trzeba szukać...

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 cze 2013, o 12:56 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 31 maja 2013, o 21:09
Posty: 7
Lokalizacja: Bytom
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 d
No i jednak przełamałem się... kabelek w toyocie zamówiony. Przy okazji zaślepka by to jakoś wyglądało (całość wyszła 45zł netto wiec jeszcze bez tragedii chociaż i tak uważam że to zdzierstwo). Części dzisiaj odebrałem i pozostała kwestia zamontowania i sprawdzenia. Demontaż i montaż max 10 min zajmuje jeśli wszystko jest (przełącznik, śrubki, zaślepka)
Autko odpaliło, kontrolka działa tak jak powinna, ustalam prędkość i :auto: jedzie samo :dance: . Wiec kto ma możliwość to polecam, wygoda na trasie straszna, kosztowo też bez tragedii ale jak będziecie kupować przełączniki to nie zapominajcie o kabelku bo później pozostaje tylko ASO :)

A i jeszcze jedno
kierownicy nie trzeba ściągać (tak jak pokazuje instrukcja pdf zamieszczona na forum) :czytaj:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 cze 2013, o 23:08 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 26 cze 2013, o 22:32
Posty: 1
Lokalizacja: Leszno
Marka: Toyota
Model: RAV 4 II
Rocznik: 2002
Silnik: D4d 1CD
witam chciał bym wyposażyć RAV4 2002 rok 1CD w tempomat, czy ktoś z kolegów wie coś na ten temat ? przeszukałem całe allegro i znalazłem tylko 3 auta z tych lat wyposażone w tempomat co ciekawe nie był on umieszczony w kierownicy tylko pod rączką świateł


Obrazek

zdemontowałem u siebie poduszkę i taśma nie jest przystosowana do tempomatu. Znalazłem jednak pod obudową kolumny kierowniczej wolna wtyczkę 2 pinową umieszczoną mniej więcej tam gdzie powinna być ta dźwignia tempomatu. Czy któryś z kolegów naprowadzi mnie na to jak sprawdzić czy to te przewody których szukam ? ewentualnie co to może być ?

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lip 2013, o 20:48 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 lut 2012, o 15:53
Posty: 11
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1ADFTV: 2000CC DIESE
Witam kolegów.

2011 d4d 2.0 dl 20 luna
NIe wiem czy to kwestia obalenia mitów czy faktycznie akurat w mojej się nie da. Zakupiłem manetkę i faktycznie brakowało kabelka. Znajomy mechanik pociągną mi go zgodnie z opisem i nic nadal nie działa. Podobno w wersji luna jest 6 różnych wersji komputera i nie we wszystkich działa.
Szukam chętnego z warszawa okolice kto by się podjął uruchomienia tego cacuszka. Oczywiście za co łaska.


Koledzy z ASO również próbowali i nic nie wyszło. Ale to ASO nie wszystko wiedzą więc szukam chętnego teraz to kwestia honoru bo środki zostały już zaangażowane.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lip 2013, o 20:56 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 8 gru 2007, o 11:22
Posty: 53
Lokalizacja: olsztyn
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: Avensis T27 FL
Rocznik: 2012
Silnik: D4D
Witam
Jestem już po montażu tempomatu w swojej avce ,byłem dziś w ASO żeby zamówić zaślepkę ,ale oni oczywiście nie mogą jej znaleźć w swoim systemie, czy może ktoś wie jaki jest dokładny numer tej zaślepki ???
Pozdrawiam

Tempomacik działa rwewlacyjnie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lip 2013, o 22:35 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9605
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 514
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Mateusz G napisał(a):
Witam kolegów.

2011 d4d 2.0 dl 20 luna
NIe wiem czy to kwestia obalenia mitów czy faktycznie akurat w mojej się nie da. Zakupiłem manetkę i faktycznie brakowało kabelka. Znajomy mechanik pociągną mi go zgodnie z opisem i nic nadal nie działa. Podobno w wersji luna jest 6 różnych wersji komputera i nie we wszystkich działa.
Szukam chętnego z warszawa okolice kto by się podjął uruchomienia tego cacuszka. Oczywiście za co łaska.


Koledzy z ASO również próbowali i nic nie wyszło. Ale to ASO nie wszystko wiedzą więc szukam chętnego teraz to kwestia honoru bo środki zostały już zaangażowane.


Wychodzi na to ze ta część ma nr 45186
45186-05010-C0 BLACK, TRIM2*, 4* 1
45186-05020-C0 CRUISE CONTROL-WITH & AUDIO-DVD NAVI & BLUETOOTH 6SP, W/O(MAP DISC), BLACK, TRIM2*, 4*
http://www.toyodiy.com/parts/p_E_2010_T ... _4504.html

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lip 2013, o 11:14 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 31 maja 2013, o 21:09
Posty: 7
Lokalizacja: Bytom
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 d
Hejo
nr zaślepki w ASO 45186-05020-c0 (made in Czechy :P )
nr kabelka w ASO 84633-48020 (made in Japan :hahaha: )


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 lip 2013, o 15:37 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 11 lip 2013, o 15:19
Posty: 1
Lokalizacja: Ćmiłów
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 Diesel 126KM
Witam

Jestem "swiezym" posiadaczem Avensis w ktorej nie ma manetki tempomatu. Jest to 2009r wersja T27 silnik 2.0 D. CZy jest ktos z forumowicz z Lublina lub okolic kto montowal juz ta manetke i zechcialby pomoc?

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 lip 2013, o 21:03 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 31 maja 2013, o 21:09
Posty: 7
Lokalizacja: Bytom
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 d
Hejo
widzę że cisza odnośnie twojego pytanka... jak będziesz kiedyś przelotem na śląsku daj znać.
A co do twojej instalacji jaką wersję t27 posiadasz ??
jeśli czytałeś poprzednie posty jest to dość istotny szczegół :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lip 2013, o 12:30 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lip 2013, o 11:28
Posty: 16
Lokalizacja: Kraków
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 SOL
Rocznik: 2010
Silnik: 1.8 benzyna (ZRT271)
Witam

Zakupiłem sobie przełącznik od corolli verso ale wtyczka nie pasuje z drugiej strony.
Doradźcie czy kupić kabelek w ASO czy dostane gdzieś sama wtyczkę by przepiać kabelki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lip 2013, o 15:08 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 31 maja 2013, o 21:09
Posty: 7
Lokalizacja: Bytom
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 d
a możesz wrzucić jakieś foto ??
bo ja też kupowałem z verso i mi pasowało bez problemu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lip 2013, o 15:21 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lip 2013, o 11:28
Posty: 16
Lokalizacja: Kraków
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 SOL
Rocznik: 2010
Silnik: 1.8 benzyna (ZRT271)
Na razie jestem w pracy i nie mam jak, ale z tego co widziałem na szybko jest jedna kostka która łączy klawisze od radia z tempomatem jak się nie mylę ma 8 lub 10 pinów


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lip 2013, o 20:09 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lip 2013, o 11:28
Posty: 16
Lokalizacja: Kraków
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 SOL
Rocznik: 2010
Silnik: 1.8 benzyna (ZRT271)
No i nie działa :(
Zakupiłem z corolli verso wraz z kabelkiem (3 piny - 2zewnetrzne wykorzystywane) druga strona (wtyczka 12 pinowa) z tej dużej wtyczki wytargałem 2 kabelki i bez wtyczki wsadziłem do szyny w kierownicy. Kabelki maja czarny i biało czarny kolor.
W kierownicy są 4 piny, kabelki wcisnąłem w gorę (prawo,lewo) i dól (prawo,lewo) i oczywiście góra dół zamieniając polaryzacje.

Oczywiście wciskam ON a potem SET +

Proszę o pomoc :smutas:


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 lip 2013, o 23:16 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lip 2013, o 11:28
Posty: 16
Lokalizacja: Kraków
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 SOL
Rocznik: 2010
Silnik: 1.8 benzyna (ZRT271)
Chciałbym się przypomnieć w mojej sprawie nie działającego tempomatu.

Przełącznik ma numer: 18A174 połączyłem go z kierownicą kabelkami które wyciąłem z oryginalnej wtyczki 12 pionowej.

Jak sprawdzić przełącznik czy nie jest uszkodzony, i czy kabelki podłączyłem dobrze do kierownicy.

Może któryś z kolegów dysponuje zestawem przełącznika i kabelka by przetestować ??
3-4.08 Bytom (mogę podjechać w rejonie śląska) a tak to okolice Krakowa.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 264 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda