TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 11 gru 2018, o 10:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 lip 2017, o 23:22 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 27 gru 2016, o 08:34
Posty: 13
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8
Witam. Moja avensis dość dziwnie się dziś zachowała mianowicie byłem na wakacjach 7cdni i auto stalo przez ten czas na parkingu. Po przylocie normalnie odpalił dojechałem z Katowic do Rzeszowa bez problemu. Na drugi dzień normalnie odpalił ale juz z lekkim problemem jak by był akumulator lekko rozladowany.pod wieczór akumulator padl pojezdzildm jesCze kilka kilometrów odpalalem auto ze 5 razy. Czy ten postuj spowodował problem z alternatorem ? Zachował się tak jak by nie lądował akumulatora. Obecnie ładuje akumulator prostownikein ....zobaczymy jutro ile pojezdzi po naładowania


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lip 2017, o 23:55 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 paź 2012, o 19:37
Posty: 326
Lokalizacja: Chojnice
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: D4D 1CD-FTV 2.0
Kontrolka braku ładowania się świeciła?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lip 2017, o 09:39 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 27 gru 2016, o 08:34
Posty: 13
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8
Właśnie się nie świeci


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lip 2017, o 09:47 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 paź 2012, o 19:37
Posty: 326
Lokalizacja: Chojnice
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: D4D 1CD-FTV 2.0
Sprawdź miernikiem napięcie ładowania, albo już akumulator pada. Może być jeszcze jedna rzecz. Jakiś odbiornik pobiera za dużo prądu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lip 2017, o 11:22 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 27 gru 2016, o 08:34
Posty: 13
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8
Akumulator prawie nowy ma 2 lata :-) jeśli by alternator nie lądował to pewnie łapka by się świeciła? Lampka działa napeweeno ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lip 2017, o 11:34 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 paź 2012, o 19:37
Posty: 326
Lokalizacja: Chojnice
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: D4D 1CD-FTV 2.0
Może być za słabe napięcie. Dwa lata akumulator dzisiaj to już stary. Pamiętaj, że ten świat dzisiaj składa się z ilości, a nie jakości.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lip 2017, o 12:41 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 27 gru 2016, o 08:34
Posty: 13
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8
Zobaczymy co się wydarzy po naladowaniu akumulatora. Jeszcze przed tygodniowym postojem był okej cala zimę bez mrugnięcia okiem palił.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lip 2017, o 18:27 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2011, o 21:59
Posty: 725
Pochwały: 48
Marka: Toyota
Model: T25FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 2.2 (2AD-FTV)
jak kontrolka ładowania sie nie swieci to alternator chodzi i ładuje - mozna sprawdzic na wlączonym silniku napiecie na aku czy jest w okolicach 14,4V to alternator sprawny...

jakie jest napięcie na aku prz ywyłączonym silniku ?
jesli w okolicach 10,5-11V to poszła cela w aku ...--> szukać nowego

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2017, o 20:38 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 27 gru 2016, o 08:34
Posty: 13
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8
Rozrusznik padl.... ladowalem akumulator i nic nie dało na kablach też nic. Na pych odpalił od ręki nie kreci rozrusznik . Dzięki za pomoc zamykamy temat


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 paź 2017, o 11:55 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 2 paź 2016, o 23:56
Posty: 76
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2011
Silnik: 2.0
Ok, a u mnie ost na aku jest 12,4V, i wczesniej bylo ok. Obecnie jak dłużej postoi to nie zakręci (w ksiażce pokazuja 12,6V min). Dostanie prąd i kręci bez problemu. Jak chodzi to napiecie ponad 14v.
Aku fabryczny ok 6 lat ma.

Rozumiec, ze szukac nowego, jakies typy wasze to t27 diesel 2.0 (2011r)? 77ah czy wiecej?

Będę się starał wymienić wisząć na kablach z drugim aku, żeby mi navi i radio nie padło.

Dzieki i pozdr.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 paź 2017, o 11:41 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 4 sie 2013, o 23:06
Posty: 619
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 46
Marka: Toyota
Model: T27FL2
Rocznik: 2015
Silnik: 3ZR
stefanek napisał(a):
Będę się starał wymienić wisząć na kablach z drugim aku, żeby mi navi i radio nie padło.


Ale że co ma tam Ci niby paść?
Z aku innych firm, np. Bosh czy Warta będziesz przybliżone parametry mieć w innej wysokości aku i kłopot z zapięciem pod maską. Ot, taki suprise od Toyoty żeby kupować dedykowane.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 paź 2017, o 12:49 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 3 paź 2017, o 17:08
Posty: 3
Marka: toyota
Model: A T25
Rocznik: 2008
Silnik: 1,6 gaz
AveJacek napisał(a):
Może być za słabe napięcie. Dwa lata akumulator dzisiaj to już stary. Pamiętaj, że ten świat dzisiaj składa się z ilości, a nie jakości.


To już lekka przesada. Aku na 2 lata ? To albo zła instalacja (eksploatacja) albo totalnie kiepski sprzęt.
U mnie oryginalny jest od nowości tj. 9 lat ... i sobie radzi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 paź 2017, o 21:58 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 sty 2017, o 21:17
Posty: 301
Lokalizacja: Podkarpacie/ DE
Pochwały: 11
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 1.8 2ZR-FAE
martinez07 napisał(a):
stefanek napisał(a):
Będę się starał wymienić wisząć na kablach z drugim aku, żeby mi navi i radio nie padło.


Ale że co ma tam Ci niby paść?
Z aku innych firm, np. Bosh czy Warta będziesz przybliżone parametry mieć w innej wysokości aku i kłopot z zapięciem pod maską. Ot, taki suprise od Toyoty żeby kupować dedykowane.

Tego to nawet nie wiedziałem, że może być problem z zapięciem akumulatorów innych marek :wow: dzięki za info.
póki co mam akumulator od nowości, już 5 rok i nie mam z nim (odpukać) póki co żadnych problemów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 paź 2017, o 17:40 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 2 paź 2016, o 23:56
Posty: 76
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2011
Silnik: 2.0
Podpiąłem centrę 77ah i od poniedziałku pali bez problemu:)
Oryginalny był sporo większy (82ah).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 paź 2017, o 23:05 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 7203
Lokalizacja: WWW
Pochwały: 880
Marka: Toyota
Model: T25FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: ADFTV
Oryginalny miał 82Ah, ale prąd rozruchu taki sam lub mniejszy


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda