TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 23 kwi 2017, o 12:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 kwi 2016, o 11:14 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 2 paź 2010, o 21:18
Posty: 176
Lokalizacja: Giżycko
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: D4D
Jak w temacie. Czasami jest tak jak na foto i trzeba kilka razy przekręcić kluczyk żaby kontrolka załapała i odpala od dotknięcia. Przy stanie jak na foto rozrusznik kręci i dupa blada. Ktoś jakiś pomysł oprócz wymiany stacyjki???


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 kwi 2016, o 11:44 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 sie 2010, o 22:05
Posty: 103
Lokalizacja: podkarpackie
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 benzyna
a może jednak rozrusznik sprawdź? i kable idące do niego? a stacyjka do przeczyszczenia?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 kwi 2016, o 11:50 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 2 paź 2010, o 21:18
Posty: 176
Lokalizacja: Giżycko
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: D4D
Ok rozrusznik. To dlaczego wraca do normy po ponownym dwu trzy siedmiokrotnym przekręceniu kluczyka. A jeśli czyszczenie to preparat jakowyś polecicie??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 kwi 2016, o 12:45 
Online
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2011, o 21:59
Posty: 671
Pochwały: 46
Marka: Toyota
Model: T25FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 2.2 (2AD-FTV)
a napięcie na akumulatorze ok ?
z alternatorem nic ostatnio nie było robione... ?
tak luźno myśle, że może być problem z przewodami doprowadzającymi napięcie do alternatora ..albo on sam (??)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 kwi 2016, o 12:53 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 2 paź 2010, o 21:18
Posty: 176
Lokalizacja: Giżycko
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: D4D
Tak właśnie sobie myśle o tych przewodach szczególnie do alternatora choć nic nie było robione ... tylko dlaczego wszystkie lampki sie palą prócz aku i po ponownym przekręceniu raz lub pięć wraca do normy i może sie nie pojawiać problem i tydzień.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 kwi 2016, o 13:28 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 sie 2010, o 22:05
Posty: 103
Lokalizacja: podkarpackie
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 benzyna
gdzieś może masz przebicie? masz jak jest ciepło i sucho jest czy wilgoć i mokro na dworze?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 kwi 2016, o 13:31 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 2 paź 2010, o 21:18
Posty: 176
Lokalizacja: Giżycko
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: D4D
Warunki atmosf. bez znaczenia. :sciana:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 kwi 2016, o 13:57 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 6 sty 2015, o 21:56
Posty: 441
Pochwały: 8
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2008
Silnik: 1AD-FTV
Może masz zamontowane jakieś "odcięcie" immobilizer czy coś w tym stylu i właśnie kończy swój żywot?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 kwi 2016, o 14:01 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 2 paź 2010, o 21:18
Posty: 176
Lokalizacja: Giżycko
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: D4D
:help: niestety nie mam cudactwa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 kwi 2016, o 17:07 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 sie 2010, o 22:05
Posty: 103
Lokalizacja: podkarpackie
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 benzyna
a może byś tak najpierw podłączył do lapka i sprawdził czy jakiś błędów nie wyświetla ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 kwi 2016, o 20:14 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 2 paź 2010, o 21:18
Posty: 176
Lokalizacja: Giżycko
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: D4D
Chciałbym zeby wyświetliło. Ale nie wyswietla. zero błędów


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 kwi 2016, o 10:55 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 sie 2007, o 22:43
Posty: 189
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 12
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 FL II
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2015
Silnik: 3ZRFAE CVT
Mam to samo. Co może powodować brak świecenia kontrolki? Może jakiś przekaźnik, w alarmie lub w immobilizerze? Jak ustalę, co powoduje nie świecenie, to można zacząć szukać. Z jakich miejsc komputer bierze informację aby czujnik świecił?

Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrowienia WOBO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 kwi 2016, o 14:26 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 2 paź 2010, o 21:18
Posty: 176
Lokalizacja: Giżycko
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: D4D
No własnie. Pytanie trudne bo nie pokazuje sie żaden błąd.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 kwi 2016, o 11:18 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 gru 2015, o 20:08
Posty: 294
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 7
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2005
Silnik: D-cat
wobo napisał(a):
Mam to samo. Co może powodować brak świecenia kontrolki? Może jakiś przekaźnik, w alarmie lub w immobilizerze? Jak ustalę, co powoduje nie świecenie, to można zacząć szukać. Z jakich miejsc komputer bierze informację aby czujnik świecił?

Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka


Nic z tego, immo słuzy do odciencia zapłonu ( od immo są osobne kontrolki zazywacjz w kształcie kluczyka, pali sie na zołto) a nie wygaszeniu kontrolek na licznikach.
, jak pojawiaja się kontrolki(ładowania itp) to masz pełne podświetlenie zegarów ? czy dalej nie podświetla Ci całych zegarów?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2016, o 08:14 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 sie 2007, o 22:43
Posty: 189
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 12
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 FL II
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2015
Silnik: 3ZRFAE CVT
ene napisał(a):
Nic z tego, immo służy do odcięcia zapłonu ( od immo są osobne kontrolki zazwyczaj w kształcie kluczyka, pali się na żółto) a nie wygaszeniu kontrolek na licznikach. , jak pojawiają się kontrolki(ładowania itp) to masz pełne podświetlenie zegarów ? czy dalej nie podświetla Ci całych zegarów?


Jeśli kontrolka się nie zapala po przekręceniu kluczyka za pierwszym razem, to po kilkukrotnym szybkim włączeniu i wyłączeniu kluczyka, zapala się...
Więc dlatego wydaję mi się, że to jakiś przekaźnik.

_________________
Pozdrowienia WOBO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2016, o 11:12 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 gru 2015, o 20:08
Posty: 294
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 7
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2005
Silnik: D-cat
Cięzko powiedziec, jednak wydaje mi sie zę jest 2 potencjalnych winowajców liczniki/stacyjka.
ale cięzko jest cos powiedziec bez rozebrania i posprawdzania.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2016, o 13:41 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 sie 2007, o 22:43
Posty: 189
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 12
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 FL II
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2015
Silnik: 3ZRFAE CVT
Też myślałem o stacyjce, ale bardziej wskazuję na coś z alarmem lub fabrycznym immobilizerem, bo gdyby była tylko stacyjka, to wg. mnie inne zegary i lampki świeciłyby. U mnie wszystko po przekręceniu stacyjki świeci normalnie, tylko czasem nie zapala się jedynie kontrolka silnika.

Kiedy problem już wystąpi, powoduje u mnie niemożliwość uruchomienia silnika... Dlatego to jest takie wkurzające, bo np. stoję w kolejce na prom, gaszę silnik i kiedy wszyscy ruszają muszę wielokrotnie próbować przekręcać zapłon aby wreszcie odpalić silnik. Kiedy nie mam potrzeby pilnego odpalenia, np na parkingu, problem nie występuje... Po odpaleniu silnika nie ma żadnych problemów. Kiedy kontrolka się pali silnik odpala "od 1 strzału", kiedy się nie pali, nie odpala wcale.

Taka sytuacja trwa u mnie już od 11 miesięcy i dwudziestu paru tys. km przebiegu oraz jest tak nieregularna, że trudno stwierdzić, co jest przyczyną, bo np. kiedy jadę do mechanika na przegląd nie ma objawów usterki, a dzień po odbiorze z przeglądu znowu nie odpala za którymś tam razem... Potem problem zanika np. na tydzień i następnie powraca. Całkowita nieregularność i złośliwość występowania.

_________________
Pozdrowienia WOBO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2016, o 15:59 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 gru 2015, o 20:08
Posty: 294
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 7
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2005
Silnik: D-cat
jęzeli rozłaczysz zegary, takze nie odpalisz auta. , jakbys mial auto na podmianke, problem z doborem czesci byłby błachy, a teraz strzelać na ślepo.... napisz na PW pomyslimy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2016, o 16:10 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 lut 2013, o 19:50
Posty: 211
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 19
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2006
Silnik: 1.8 VVT-i 1ZZ-FE
A z drugim kluczykiem sprawdzałeś?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2016, o 16:46 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 sie 2007, o 22:43
Posty: 189
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 12
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 FL II
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2015
Silnik: 3ZRFAE CVT
KJN napisał(a):
A z drugim kluczykiem sprawdzałeś?

Faktycznie na to nie wpadłem, jak wrócę do domu bo jestem teraz w delegacji to sprawdzę drugi kluczyk. Faktycznie tam przecież jest układ scalony od immobilizera.


Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrowienia WOBO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2016, o 19:01 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 lut 2013, o 19:50
Posty: 211
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 19
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2006
Silnik: 1.8 VVT-i 1ZZ-FE
Jeszcze jedno, na Twoim zdjęciu nie widzę dwóch kontrolek:
1. check engine,
2. ładowania.
Czy jak nie możesz odpalić, to zawsze nie świecą się obie?
U mnie, do czasu jak nie odblokuję immobilizera (dodatkowego), to właśnie obie te kontrolki są "wygaszone".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2016, o 21:18 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 paź 2012, o 19:37
Posty: 311
Lokalizacja: Chojnice
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: D4D 1CD-FTV 2.0
Ale na tym liczniku to się nawet cyfer blat cały nie świeci.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 kwi 2016, o 10:55 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 gru 2015, o 20:08
Posty: 294
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 7
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2005
Silnik: D-cat
AveJacek napisał(a):
Ale na tym liczniku to się nawet cyfer blat cały nie świeci.



tak jest, i wlasnie w tym rzecz :) staramy sie dojsc dlaczego


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 maja 2016, o 15:40 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 2 paź 2010, o 21:18
Posty: 176
Lokalizacja: Giżycko
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: D4D
:niewiem: Zmiana kluczyka nic nie daje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 maja 2016, o 21:34 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 lut 2013, o 19:50
Posty: 211
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 19
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2006
Silnik: 1.8 VVT-i 1ZZ-FE
mezzoforte napisał(a):
:niewiem: Zmiana kluczyka nic nie daje.

A co ze stanem tych dwóch kontrolek?
KJN napisał(a):
Jeszcze jedno, na Twoim zdjęciu nie widzę dwóch kontrolek:
1. check engine,
2. ładowania.
Czy jak nie możesz odpalić, to zawsze nie świecą się obie?
U mnie, do czasu jak nie odblokuję immobilizera (dodatkowego), to właśnie obie te kontrolki są "wygaszone".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 maja 2016, o 08:40 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 2 paź 2010, o 21:18
Posty: 176
Lokalizacja: Giżycko
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: D4D
Ja nie mam dodatkowego imo. Check po prostu gasnie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 maja 2016, o 21:44 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 2 paź 2010, o 21:18
Posty: 176
Lokalizacja: Giżycko
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: D4D
Za radą jednego z kolegów z innego forum wyjąłem aku i oczyścilem przyłączenie przewodu masy do budy. Rzeczywiście był usyfiony. Póki co jest ok. Zobaczymy na jak dlugo.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 gru 2016, o 21:33 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 2 paź 2010, o 21:18
Posty: 176
Lokalizacja: Giżycko
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: D4D
mezzoforte napisał(a):
Za radą jednego z kolegów z innego forum wyjąłem aku i oczyścilem przyłączenie przewodu masy do budy. Rzeczywiście był usyfiony. Póki co jest ok. Zobaczymy na jak dlugo.

Na bardzo krótko. Dawno tu nie byłem a problem pozostał.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 gru 2016, o 07:25 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 2 paź 2010, o 21:18
Posty: 176
Lokalizacja: Giżycko
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: D4D
viewtopic.php?f=23&t=11001


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 gru 2016, o 17:34 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 2 paź 2010, o 21:18
Posty: 176
Lokalizacja: Giżycko
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: D4D
Problem rozwiązany. Kostka stacyjki w środku zuzyta. Ściezki wytarte i brak kontakru powodował zamieszanie. Wymiana kostki na nową za 70 zł zakończyła problem. Pzdr.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda