TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 27 maja 2018, o 06:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 gru 2014, o 10:47 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 maja 2008, o 12:45
Posty: 126
Lokalizacja: police
Marka: toyota
Model: avensisT25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 diesel
Witam.Jesli taki temat jest juz to proszę o przeniesienie(ja niestety nie znalazłem).Jestem w tej chwili w pracy(od 6.00).Dojeżdżając do pracy zauważyłem świecące kontrolki niskiego poziomu oleju,wody w filtrze paliwa oraz akumulatora.Bardzo prosze o radę czy zestaw tych kontrolek oznacza jakiś konkretny problem,czy do sprawdzenia każda z tych rzeczy z osobna?
Pozdrawiam Robert.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2014, o 11:33 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 7133
Lokalizacja: WWW
Pochwały: 858
Marka: Toyota
Model: T25FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: ADFTV
Każda z osobna, ale wygląda to jakby alternator przestał ładować AKU.
Napierw sprawdź czy masz ładowanie, zmierz napięcie na odpalonym silniku na akumulatorze.
Powinno być 13,5 do 14,5V. Jeżeli będzie około 12V to masz problem z alternatorem (mostek lub regulator), a to może (nie musi) wywołać świecenie innych kontrolek.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2014, o 13:13 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 maja 2008, o 12:45
Posty: 126
Lokalizacja: police
Marka: toyota
Model: avensisT25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 diesel
A,że tak z głupia zapytam-jest możliwość,że o 14.00 nie odpalę?
Do i z pracy mam jakieś 8km.Chodzi o to,że nie wiem kiedy sie zapaliły,czy ładowania nie było od momentu jak odpaliłem ok 5.30.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2014, o 13:22 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 7133
Lokalizacja: WWW
Pochwały: 858
Marka: Toyota
Model: T25FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: ADFTV
Jezeli nie ma ładowania, to raczej odpalisz i raczej dojedziesz, ale nie za daleko.
Jezeli nie ma ładowania, to postaraj się nie włączać świateł mijania, a tylko pozycyjne, nadmuch na minimum, zawsze to mniejszy pobór prądu.
Ale zanim pojedziesz do domu weź jakiś voltomierz i zmierz napięcie na odpalonym silniku, czy jest ładowanie.

Oczywiście sprawdz też profilaktycznie przed jazdą na bagnecie czy poziom oleju jest OK, czy może rzeczywiscie za niski.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2014, o 14:16 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 kwi 2014, o 15:06
Posty: 130
Lokalizacja: Marki/WY
Pochwały: 13
Marka: Toyota
Model: T25 FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: 1AD-FTV
Jakiś miesiąc temu zaświeciły mi się te same kontrolki, 3 na raz - okazało się, że brak ładowania = regeneracja alternatora.
Zrobiłem bez ładowania ok 50 km i zrujnowałem również aku :papa:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2014, o 16:21 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 maja 2008, o 12:45
Posty: 126
Lokalizacja: police
Marka: toyota
Model: avensisT25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 diesel
Już po wizycie u mechaniora.Brak ładowania,poziom oleju ok.,filtr paliwa ok.
Dzięki wszystkim.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2014, o 17:57 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 6 maja 2012, o 19:38
Posty: 2819
Lokalizacja: Trójmiasto
Pochwały: 67
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 FL Wagon
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 benzyna
Ładowanie wróciło? Samo?

_________________
Barbapapa (Zukashizukanokanoka)
Fiat 126p FL 0,65 (24 KM), Polonez 1,6 GLE (87 KM), Fiat Marea Weekend 1,6 SX (103 KM), Opel Astra I 1,4 (60 KM), Ford Mondeo Mk II 2,0 (132 KM), Volvo V70 2,5T 4x4 (250 KM), Ford Mondeo Mk III 2,0 (145 KM), Ford Mondeo Mk III (FL) 3,0 ST (226 KM), Nissan Almera 1,5 (97 KM), Suzuki Vitara 4x4 1,6 (97 KM), Ford Mondeo Mk IV 2,5 (220 KM), Kia Soul 1,6 (124 KM)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2014, o 19:45 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 kwi 2009, o 23:43
Posty: 5752
Lokalizacja: Zambrów/Kopenhaga
Pochwały: 395
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 benzyna
Jak samo?....pewnie altek do roboty.

_________________
Obrazek
„Oszustwo będzie tak olbrzymie, tak obszerne, że ujdzie ludzkiej uwadze.
Ci, którzy je dostrzegą będą uważani za szaleńców.”


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2014, o 19:58 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20513
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 292
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
Barbapapa napisał(a):
Ładowanie wróciło? Samo?
Samo wyszło ale samo juz nie wroci :jezyk: Alternator do regeneracji badz wymiany. pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2014, o 19:58 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 6 maja 2012, o 19:38
Posty: 2819
Lokalizacja: Trójmiasto
Pochwały: 67
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 FL Wagon
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 benzyna
wrc napisał(a):
Barbapapa napisał(a):
Ładowanie wróciło? Samo?
Samo wyszło ale samo juz nie wroci :jezyk: Alternator do regeneracji badz wymiany. pozdr

A co? Cuda się nie mogą zdarzyć? :brewki:

_________________
Barbapapa (Zukashizukanokanoka)
Fiat 126p FL 0,65 (24 KM), Polonez 1,6 GLE (87 KM), Fiat Marea Weekend 1,6 SX (103 KM), Opel Astra I 1,4 (60 KM), Ford Mondeo Mk II 2,0 (132 KM), Volvo V70 2,5T 4x4 (250 KM), Ford Mondeo Mk III 2,0 (145 KM), Ford Mondeo Mk III (FL) 3,0 ST (226 KM), Nissan Almera 1,5 (97 KM), Suzuki Vitara 4x4 1,6 (97 KM), Ford Mondeo Mk IV 2,5 (220 KM), Kia Soul 1,6 (124 KM)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 gru 2014, o 07:30 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 14 lip 2008, o 06:21
Posty: 1416
Lokalizacja: Dobra / Szczecin
Pochwały: 23
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
U mnie kiedyś był podobny przypadek, winowajca był pasek który pękł podczas jazdy..

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 gru 2014, o 12:48 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 maja 2008, o 12:45
Posty: 126
Lokalizacja: police
Marka: toyota
Model: avensisT25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 diesel
Sorry,ze nie napisalem do końca co i jak,oczywiscie alternator do regeneracji.
Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam Robert.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 sty 2016, o 05:46 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 14:54
Posty: 719
Lokalizacja: Wiedeń
Pochwały: 48
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0 D4D
Mam podobne objawy: kontrolki filtra paliwa i akumulatora zapalają się i gasną. Co to może być? Alternator? Ładowania jeszcze nie sprawdziłem.

_________________
jest: MSS 1.6 & Toyota Avensis 2.0 D4D
było: Mitsubishi Carisma GDI

Zapraszam na naszego bloga podróżniczego: motoyage.eu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 sty 2016, o 10:44 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 mar 2013, o 16:03
Posty: 1176
Lokalizacja: NGI
Pochwały: 79
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 1AD+V-tech
To sprawdz, u mnie w takiej sytuacji padł alternator.

_________________
Moja Tojka:
viewtopic.php?f=63&t=17907


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 sty 2016, o 22:49 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 14:54
Posty: 719
Lokalizacja: Wiedeń
Pochwały: 48
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0 D4D
Dzięki za odpowiedź. Byłem u mechanika i alternator działa poprawnie. Kontrolki też już się nie zapalają.

Mogło zapalanie się tych kontrolek być spowodowane wilgocią (w ten dzień mocno padało)?

_________________
jest: MSS 1.6 & Toyota Avensis 2.0 D4D
było: Mitsubishi Carisma GDI

Zapraszam na naszego bloga podróżniczego: motoyage.eu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 sty 2016, o 23:20 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 mar 2013, o 16:03
Posty: 1176
Lokalizacja: NGI
Pochwały: 79
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 1AD+V-tech
Sprawdz jeszcze polaczenia masy z nadwoziem.

_________________
Moja Tojka:
viewtopic.php?f=63&t=17907


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 sty 2016, o 10:46 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 14:54
Posty: 719
Lokalizacja: Wiedeń
Pochwały: 48
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0 D4D
Mechanik chyba masę sprawdzał przykładając miernik do bloku silnika.

_________________
jest: MSS 1.6 & Toyota Avensis 2.0 D4D
było: Mitsubishi Carisma GDI

Zapraszam na naszego bloga podróżniczego: motoyage.eu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sty 2016, o 13:35 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2015, o 14:20
Posty: 10
Lokalizacja: mazowieckie
Marka: toyota
Model: avensis t25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2004
Silnik: 2.0 d4d
Zupens napisał(a):
Sprawdz jeszcze polaczenia masy z nadwoziem.


W moim przypadku to było właśnie winowajcą.

_________________
Do kina Cię nie zaproszę,bo w fiata pakuję ostatnie grosze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 gru 2016, o 22:56 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 28 gru 2016, o 22:36
Posty: 6
Marka: toyota
Model: avensis
Rocznik: 2004
Silnik: 2,0 d4d, 1cdu (116hp
witam , mi tez padl prawdopodobnie alternator i szukam uzywanego tylko mam problem z numerem czesci, z tych danych po lewej str i po numerze silnika moge ustalic jaki alternator bedzie pasowal prosze o pomoc bo z wymontowaniem bez mojego mechanika bedzie ciezko


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 gru 2016, o 00:13 
Online
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 paź 2012, o 15:36
Posty: 455
Lokalizacja: Lublin
Pochwały: 25
Marka: TOYOTA
Model: INNY
Rocznik: 2004
Silnik: 2.0 D4D 1cd 116 +2T
Ja kupowałem coś takiego https://b.allegroimg.com/original/01094 ... 324f512b8b


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 gru 2016, o 18:57 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 28 gru 2016, o 22:36
Posty: 6
Marka: toyota
Model: avensis
Rocznik: 2004
Silnik: 2,0 d4d, 1cdu (116hp
dzieki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 gru 2016, o 19:31 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 28 gru 2016, o 22:36
Posty: 6
Marka: toyota
Model: avensis
Rocznik: 2004
Silnik: 2,0 d4d, 1cdu (116hp
a ile A 90 czy 70? bo sa rozne


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 gru 2016, o 22:19 
Online
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 paź 2012, o 15:36
Posty: 455
Lokalizacja: Lublin
Pochwały: 25
Marka: TOYOTA
Model: INNY
Rocznik: 2004
Silnik: 2.0 D4D 1cd 116 +2T
Mało istotne ale popraw model silnika 1cd u ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 kwi 2018, o 13:21 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 25 gru 2016, o 00:33
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: liftback
Rocznik: 2000
Silnik: 2.0 d4d
Witam
Odświeżę temat. Kontrolki te mi się świeciły, jedynie jak wyłączyłem wentylator, było słychać jak wyłącza się przekaźnik dmuchawy i od razu kontrolki delikatnie świeciły, w miarę dodawania gazu, kontrolki świeciły mocniej. Diagnoza alternator do roboty. Spalone uzwojenie, diody. Koszt alternatora 360 zł, robocizny nie liczę bo sam go wyciągałem i wkładałem :P Ładowanie jest teraz na odpowiednim poziomie, lecz kontrolki dalej świecą jak wyłączę dmuchawę w aucie... Jakieś pomysły koledzy mają? :P Avka 2000 D4D
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda