TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 25 cze 2018, o 11:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 gru 2012, o 11:52 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 20 paź 2012, o 18:54
Posty: 11
Marka: toyota
Model: avensis t25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 ben
witam. czy ktos wie co zrobic(wymontowac) zeby swiatla mozna bylo wlaczac manualnie.u mnie jest chyba cos podlaczone, jakis modul. bo gdy odpale auto to swiatla sie wlaczaja automatycznie. i nie moge ich wylaczyc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 gru 2012, o 12:32 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 kwi 2012, o 18:21
Posty: 928
Pochwały: 92
Marka: Toyavka
Model: Авенсис Т27, седан
Rocznik: 2009
Silnik: 2ЗР-ФАЭ
Ostatnio w ASO mówili mi, że dokładają moduł by w pozycji "O" światła się automatycznie włączały. Jednak tu na forum ktoś pisał, że można to na kompie ustawić.

_________________
Użytkownik dostępny po zalogowaniu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 gru 2012, o 20:34 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 14 lip 2008, o 06:21
Posty: 1416
Lokalizacja: Dobra / Szczecin
Pochwały: 23
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
Na kompie się nie da tego ustawić w wersji z 2003. Musi być jakiś moduł.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 gru 2012, o 20:39 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 cze 2010, o 23:16
Posty: 186
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Marka: toyota
Model: avensis T27 wagon
Rocznik: 2010
Silnik: 2,2 d-4d 2AD-FHV
W t27 mozna poz Auto wyłączyc programowo.W t25 nic takiego nie bylo więc jest to "moduł" z przekaznikiem,który pobiera napiecie
z wzbudzenia alternatora i po odpaleniu silnika załącza przekaznik światel mijania. trzeba to p prostu odlączyc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 gru 2012, o 22:37 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 kwi 2012, o 18:21
Posty: 928
Pochwały: 92
Marka: Toyavka
Model: Авенсис Т27, седан
Rocznik: 2009
Silnik: 2ЗР-ФАЭ
Taaaa 2003 nie doczytałem, ale przynajmniej wątek ruszył ;-)

_________________
Użytkownik dostępny po zalogowaniu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 gru 2012, o 12:13 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 20 paź 2012, o 18:54
Posty: 11
Marka: toyota
Model: avensis t25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 ben
a wiecie gdzie to sie znajduje.moze tu pod kierownica czy gdzies indziej. czy mozna sie dostac do tego przez ''klapkie' od bezpiecznikow czy trzeba cos wiecej 'rozbierac'.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 gru 2012, o 12:40 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 mar 2012, o 08:59
Posty: 496
Lokalizacja: głogów
Marka: toyota
Model: T25
Rocznik: 2007
Silnik: 1.8 benzyna
jeżeli to jest przez kogoś dokładane to ciężko powiedzieć gdzie jest, może być napięcie podane na przekaźnik gdzieś z za stacyjki , bo rozumiem że świateł nie możesz w ogóle zgasić.

jest i plus nie zapominasz ich włączać,,, :hahaha:

a zapalają się po przekręceniu stacyjki czy odpaleniu silnika?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 gru 2012, o 23:23 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 wrz 2012, o 21:08
Posty: 37
Lokalizacja: Wałbrzych
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 SOL
Rocznik: 2004
Silnik: 1ZZFE 1.8 VVT-i
Mam ten sam problem. Ave T25 z 2004r. Po włączeniu stacyjki światła się nie zapalają. Dopiero po odpaleniu auta, światła po chwili włączają się i nie da się ich wyłączyć. Na postoju z pracującym silnikiem jedyna opcja to włączyć pozycyjne.

Szukałem tego modułu gdzieś obok przekaźników w kabinie, w komorze silnika, koło samych lamp i rozebrałem nawet plastiki pod kierownicą, ale tam tylko oryginalne wiązki, Nie znalazłem żadnego podejrzanego modułu, czy dodatkowych kabli. Wszystko wygląda mi na fabryczne. Gdzie szukać to cholerstwo wyłączyć ???? Rzadko mi się zdarza nie włączyć świateł, a tutaj ktoś na siłę mnie uszczęśliwił w postaci automatu włączającego światła.

Dodatkowe info:
Silnik uruchomiony:
Manetka w poz. 0 - świecą światła mijania i pozycyjne. Nie świeci podświetlenie przycisków konsoli środkowej. Zegary świecą pełną mocą.

Manetka w poz. 1 (pozycyjne) - świecą pozycyjne. Konsola podświetlona, zegary ciemniejsze.
Manetka w poz. 2 (mijania) - świecą światła mijania, pozycyjne, konsola podświetlona i zegary ciemniejsze.

Jeśli ktoś znajdzie to ustrojstwo (moduł) to niech da znać, od razu wyrwę z tego kabelki :)

Jedyne podejrzane "pudełeczko" jakie namierzyłem - obok akumulatora (strona od silnika), poniżej, jest srebrna prostopadła belka. Poniżej tej belki, z prawej strony, jest szczelina i tam do tej belki od boku jest przymocowane COŚ (prostokątne białe pudełeczko z dwoma jakby czarnymi pasami) Wychodzą z tego 2 kabelki i idą do okrągłej czarnej wtyczki/złączki i dalej z niej do wiązki od świateł. Nie udało mi się rozłączyć tej złączki, bo ciasno tam i ciemno. Dodatkowo nie wiadomo jak ta złączka jest spięta i moja próba jej rozłączenia skończyła się tylko na bolących opuszkach palców.

Działajcie Panowie i znajdźcie drania włączającego nam światła bez pozwolenia :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 gru 2012, o 10:02 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 mar 2012, o 08:59
Posty: 496
Lokalizacja: głogów
Marka: toyota
Model: T25
Rocznik: 2007
Silnik: 1.8 benzyna
Manetka w poz. 0 - świecą światła mijania i pozycyjne. Nie świeci podświetlenie przycisków konsoli środkowej. Zegary świecą pełną mocą.

Manetka w poz. 1 (pozycyjne) - świecą pozycyjne. Konsola podświetlona, zegary ciemniejsze.
Manetka w poz. 2 (mijania) - świecą światła mijania, pozycyjne, konsola podświetlona i zegary ciemniejsze.


z tego wynika że nie ma to nic wspólnego z przełącznikiem świateł, musi być podłączone do przekaźnika


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 gru 2012, o 11:49 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 wrz 2011, o 12:32
Posty: 101
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 11
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 Wagon
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE
Jeśli auto było z polskiego salonu, albo włącznik montowany był w ASO, być może to moduł X-Safe AWS, przypomina centralkę alarmu. Montowany był po lewej stronie pod kierownicą. Jest tam taka zaślepka nad łapą do otwierania przedniej maski. U mnie i u znajomego moduł był przyklejony do wewnętrznej strony tej wnęki, tak że normalnie nie było go widać. Wystarczyło tylko wypiąć wtyczkę.

Obrazek

P.S. Widziałem kiedyś alarmy z wbudowaną funkcją automatycznego włącznika świateł.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 gru 2012, o 13:29 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2010, o 17:57
Posty: 555
Lokalizacja: Elbląg
Pochwały: 8
Marka: Toyota
Model: Ave T25 FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 1AD
Moja Toyotka ma taki alarm - Logic RDA sterowany pilotem w kluczyku.Ma moduł świateł dziennych oraz uzbrojenia systemu(zaryglowania drzwi) z domknięciem szyb.Podobno w tamtym okresie - 2007r.- ASO Toyoty zakładały te alarmy.W prosty sposób funkcje się uruchamia i dezaktywuje.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 gru 2012, o 21:46 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 wrz 2012, o 21:08
Posty: 37
Lokalizacja: Wałbrzych
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 SOL
Rocznik: 2004
Silnik: 1ZZFE 1.8 VVT-i
No ja nie mam alarmu, a auto pochodzi z niemiec. Za zaślepką (poewnie chodziło o tą, za którą są bezpieczniki i przekaźniki) nic nie znalazłem :(
Muszę szukać może gdzieś koło centralki centralnego zamka, ale teraz jak wracam z pracy o 16:00 to już prawie ciemno i zimno, a garażu nie mam :(

Szukajcie dalej Panowie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 gru 2012, o 22:15 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 wrz 2012, o 21:08
Posty: 37
Lokalizacja: Wałbrzych
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 SOL
Rocznik: 2004
Silnik: 1ZZFE 1.8 VVT-i
Witam ponownie. Byłem dzisiaj w serwisie TOYOTY i zapytałem o możliwość wyłączenia funkcji automatycznego włączania świateł.
Serwisant zabrał auto i wjechał nim na serwis do elektryka. Elektryk od razu powiedział, że wersje na NIEMCY miały fabrycznie uruchomioną tą opcję i nie ma możliwości wyłączenia tego. Ani poprzez podpięcie komputera i przeprogramowania, ani w żaden inny sposób.

Trochę dziwne mi się to wydaje, bo skoro człowiek to włączył, to człowiek może to wyłączyć. Nie mam pojęcia co dalej robić, ale wydaje mi się, że jest to jakoś podłączone, przez coś, do czegoś żeby to coś włączało światła, więc dalej będę szukał modułu który to załącza, bo chyba elektryk w serwisie nie wie jak to zrobić, albo mu się nie chce.

Pozdrawiam - Maverick


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 gru 2012, o 23:10 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 7156
Lokalizacja: WWW
Pochwały: 871
Marka: Toyota
Model: T25FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: ADFTV
Jest gdzieś jakiś moduł w samochodzie, albo po prostu kawałkiem kabelka coś zmostkowane.
Elektryk ASO nie wie co, więc woli powiedzieć że "nie da się" niż szukać cały dzień, co jest dołożone w instalacji.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 gru 2012, o 23:28 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 wrz 2012, o 21:08
Posty: 37
Lokalizacja: Wałbrzych
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 SOL
Rocznik: 2004
Silnik: 1ZZFE 1.8 VVT-i
Jestem dokładnie tego samego zdania, więc nie poddaję się i w miarę możliwości czasowych będę dalej szukał :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 maja 2014, o 19:05 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sty 2012, o 14:41
Posty: 13
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 2.0 D4D
Witam,

udało się Wam znaleźć rozwiązanie? Walczę z tym samym, tylko w drugą stronę...

viewtopic.php?f=23&t=19590

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 sie 2016, o 13:23 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 15 gru 2007, o 17:12
Posty: 154
Lokalizacja: Gdynia
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 1.8 LPG
Witam.

Wejdę w temat.

Światła w trybie auto (ja mam skandynawski tryb auto) uniemozliwiają zapalanie halogenów i długich gdy jest jasno. Wnioskuję z tego, że działają one jakby były dziennymi, tylko sa po prostu zmostkowane. Wg mnie jest jakiś sterownik, który daje sygnał na światła LED, których po prostu tylko nie ma. Daje sygnał na normalne swiatła.

Nawet widać mrugniecie w momencie wyjazdu z tunelu - na chwilę gasną światła mijania, bo przełączaja się na DRL.

Wg mnie kwestia odnalezienia centralki i podłaczenia do niej DRL. Czy dobrze kombinuję?

_________________
pozdrawiam
adamno


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 sie 2016, o 18:30 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2015, o 11:15
Posty: 238
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 7
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2008
Silnik: 1.8 benzyna
adamno napisał(a):
Witam.

Wejdę w temat.

Światła w trybie auto (ja mam skandynawski tryb auto) uniemozliwiają zapalanie halogenów i długich gdy jest jasno. Wnioskuję z tego, że działają one jakby były dziennymi, tylko sa po prostu zmostkowane. Wg mnie jest jakiś sterownik, który daje sygnał na światła LED, których po prostu tylko nie ma. Daje sygnał na normalne swiatła.

Nawet widać mrugniecie w momencie wyjazdu z tunelu - na chwilę gasną światła mijania, bo przełączaja się na DRL.

Wg mnie kwestia odnalezienia centralki i podłaczenia do niej DRL. Czy dobrze kombinuję?


Mnie się wydaje, że to wątek o t25 a ty masz t, 22 i całkiem sporo na forum pisało się o trybie skandynawskim i że nie jest to jakiś moduł sterujący tylko trochę bardziej skomplikowana sprawa.

Ja żadnych mrugnięc nie widzę. Jedyna zmiana która zauważyłem u siebie grzebiąc w techstream i zmniejszając czułość czujnika zmierzchu jest taka że w jasny dzień na auto nie włączają mi się światła przed włączeniem silnika i gasną jak go zgaszę. Po zmierzchu włączają się z przekręceniem kluczyka i gasną dopiero jak otworze drzwi kierowcy :/

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 sie 2016, o 18:37 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 15 gru 2007, o 17:12
Posty: 154
Lokalizacja: Gdynia
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 1.8 LPG
Mamo oba auta a moim najświeższym nabytkiem jest T25
Co to ten teachstream?

_________________
pozdrawiam
adamno


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 sie 2016, o 10:45 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2015, o 11:15
Posty: 238
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 7
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2008
Silnik: 1.8 benzyna
adamno napisał(a):
Mamo oba auta a moim najświeższym nabytkiem jest T25
Co to ten teachstream?

To program diagnostyczny do Toyoty, Masz cały wątek na forum o tym co w nim można zrobić ale jeżeli chodzi o jakąś konfigurację świateł to w sumie już Ci napisałem co można w nim zrobić a w T25 dużo nie mozna:)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 kwi 2017, o 11:26 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 15 gru 2007, o 17:12
Posty: 154
Lokalizacja: Gdynia
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 1.8 LPG
Czy wątek umarł?

To musi być proste!

Światła w trybie auto w dzień uniemozliwiają zapalanie halogenów i długich gdy jest jasno. Również gdy są wyłączone - nie można zapalić halogenów.
Wnioskuję z tego, że działają one jakby były dziennymi, tylko sa po prostu zmostkowane. Komputer traktuje to jakby były wyłączone, nawet podswietlenie się nie włącza.
Czyli oficjalnie światła włączone są tylko przy manetce ON lub AUTO ale tylko w nocy!

W pozostałych przypadkach światła się nie świecą (z punktu widzenia samochodu). Jedynie dochodzi napiecie do żarówek i dlatego swiecą. I w tym miejscu trzeba odnaleźć to dodatkowe napiecie i skierować je na DRL. To wszystko!

_________________
pozdrawiam
adamno


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 gru 2017, o 12:46 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 15 gru 2007, o 17:12
Posty: 154
Lokalizacja: Gdynia
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 1.8 LPG
Zauważyłęm też, że w trybie auto jak jest dzień to nie swiexci się schowek. Gdyby wziąć sygnał z podswietlania schowka i nim sterować lampy?

Sprawa byłaby dość prosta: podłączam schowek do przekaźnika - jeśli jest napięcie (noc), wtedy idzie 12 V na lampy. Nie ma napięcia, to nie idzie. i tyle. Rownloegle montuje DRL z automatem, które wlaczą się kiedy lampy nie swiecą oraz zgasną gdy lampy się zapalą sygnałem ze schowka.
Teoretycznie banalne.

Kwestia tylko odnaleźć kabel z podświetleniem schowka lub nawet konsoli albo jakikolwiek pin np. pod maską, gdzie napięcie się pojawia w zależności od jasności.

_________________
pozdrawiam
adamno


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda