TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 17 lip 2018, o 13:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 3 lut 2009, o 11:52 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 28 sty 2009, o 23:52
Posty: 6
Lokalizacja: Warszawa
Backonik,

nie jest tak jak mówisz, nie da sie zmienic.
Ja mam wersje bez pokrętla. Duża nawigacja a do jej sterowania jest pilot: http://photos03.allegro.pl/photos/orygi ... 34480954_5

Jeszcze raz prosze o pomoc :)

Pozdrawiam,
Rafał


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 lut 2009, o 13:54 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 24 gru 2008, o 13:28
Posty: 44
Lokalizacja: Lublin
A co z tematem przekłamywania mi pokazuje średnie spalanie po 600 km 6,3l a jak zaleję na CPN to wychodzi średnia z 7,3 l , wam też tak przekłamuje??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 lut 2009, o 17:02 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2009, o 14:06
Posty: 54
Lokalizacja: Police
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 Wagon
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 2.0 D4D
Peter von M. dzieki za info mam nadzieje że bedzie tak jak piszesz.
Zbliżam się do tankowania i z tego co wyczytalem to wskazania komputera powinny się wyzerować?!?!?!
madziar napisał(a):
co z tematem przekłamywania mi pokazuje średnie spalanie po 600 km 6,3l a jak zaleję na CPN to wychodzi średnia z 7,3 l , wam też tak przekłamuje??
wskazania komputera zawsze sa rózne od faktycznego spalania. Mi pokazuje 6.5l/100 a w rzeczywistosci to bedzie coś około 7.5l/100 ( 80% miasto)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 lut 2009, o 22:28 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 6 sie 2008, o 13:09
Posty: 8
Lokalizacja: Jelenia
d15 napisał(a):
Cytuj:
A zresetuje sie po zatankowaniu (jeśli masz T25).

W T22 jest tak samo :tak:
Naciśnięcie TRIP na 2sek, w każdej pozycji (średnie spalanie, dystans, średnia szybkość) spowoduje skasowanie bieżących danych i ponowne naliczanie wartości od "0"

Pozdrawiam
Darek


TRIP to dzienny przebieg na liczniku kilometrów? czy coś innego?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 lut 2009, o 22:47 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 14 lip 2008, o 06:21
Posty: 1416
Lokalizacja: Dobra / Szczecin
Pochwały: 23
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
TRIP to jest licznik kilometrów, można go kasować np, aby zmierzyć sobie odległość jaką pokonujesz dokładnie z pracy do domu.
Kasuje się go poprzez dłuższe przytrzymanie przycisku zmiany wyswietlania kilometrów, Kolejne fukcje to TRIP A-> TRIP B-> ODO -> regulacja podśweitlenia deski rozdzielczej.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2009, o 08:01 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 6 sie 2008, o 13:09
Posty: 8
Lokalizacja: Jelenia
ok. wszystko się zgadza, ale jak tym wykasować dane z komputera?
przytrzymałem ten przycisk i skasował się tylko licznik a nie komputer.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2009, o 08:36 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 14 lip 2008, o 06:21
Posty: 1416
Lokalizacja: Dobra / Szczecin
Pochwały: 23
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
A jaki komputer chcesz wykasować?? Czy po prostu chcesz wykasować średnie spalanie z wyświetlacza wielofunkcyjnego??

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2009, o 10:07 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 6 sie 2008, o 13:09
Posty: 8
Lokalizacja: Jelenia
tak, np średnie spalanie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2009, o 10:37 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 14 lip 2008, o 06:21
Posty: 1416
Lokalizacja: Dobra / Szczecin
Pochwały: 23
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
Średnie spalanie resetujesz tylko jak otworzysz wlew paliwa, inaczej się nie da (no chyba że zdejmiesz klemę z akumulatora).

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2009, o 11:12 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 6 sie 2008, o 13:09
Posty: 8
Lokalizacja: Jelenia
jeżeli tak to dziękuję za info, bo zrozumiałem ze kasują jakoś bez otwierania wlewu

[ Dodano: 2009-02-25, 10:15 ]
a tak na marginesie, czy klemy można zdjąć bez żadnego wpływy na elektronikę.
chce podładować akumulator i trochę się cykam zeby nie narobić jakiegoś bigosu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2009, o 19:34 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 7 mar 2008, o 20:52
Posty: 287
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
Przytrzymujesz klawisz pod wyświetlaczem chyba Fuel avg. przez jakieś 3 sekundy, piknie i zniknie :)

Jak odłączysz akumulator to ci się co najwyżej wykasują ustawione stacje na radiu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2009, o 19:35 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 14 lip 2008, o 06:21
Posty: 1416
Lokalizacja: Dobra / Szczecin
Pochwały: 23
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
No to u mnie ze spalaniem tak nie działa.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2009, o 19:39 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 7 mar 2008, o 20:52
Posty: 287
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
Dziwne bo model i rocznik mamy ten sam i nawet w instrukcji jest tak opisane. Oczywiście dolanie paliwa też resetuje, ale manualnie tak jak opisałem też działa bez problemu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2009, o 19:44 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 14 lip 2008, o 06:21
Posty: 1416
Lokalizacja: Dobra / Szczecin
Pochwały: 23
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
U mnie kasowanie działa tylko na ilości przejechanych km, średniej prędkości od czasu ostatniego włączenia silnika.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2009, o 21:30 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 6 sie 2008, o 13:09
Posty: 8
Lokalizacja: Jelenia
sprawdziłem, w ten sposób można wyzerować:
-ostatnio przejechany dystans
-średnia prędkość na tym odcinku

przytrzymać przycisk od tej funkcji


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 21 kwi 2009, o 23:54 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 8 lip 2008, o 22:50
Posty: 5
Lokalizacja: wieluń
witam moj problem jest nastepujacy - kiedy jade stala predkoscia np 120km/h spalanie aktualne pokazuje mi np. 5.2 jade szybciej lub wolniej te wskazania tez sie zmieniaja tak jak powinny - jest ok, ale jak zdejme noge z gazu np jadac z gorki lub chamujac silnikiem wskazanie pokazuje minimum 3.3 i za nic nie chce zejsc nizej ( u kumpla taki sama fura pokazuje 0.0 - te same ustawienia w obydwoch samochodach

jak natomiast przelacze na luz - bez biegu, wskazania komputera nagle zaczynaja rosnac i zaczymuja sie na 35.0 l a u kolegi na 0.0 - czy moze jakis przewody w kostce odwrotnie podpiete prosze o porade i pozdrawiam kolegow po aucie artii


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 kwi 2009, o 08:19 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 14 lip 2008, o 06:21
Posty: 1416
Lokalizacja: Dobra / Szczecin
Pochwały: 23
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
Podaj dokładnie z którego rocznika masz auto, jak i auto kolegi, może tu jest różnica, ale u mnie jest tak samo jak wrzucę luz to mam 35,0l a jak jadę na biegu z górki to jest 3,3l. Sprawdzę to jeszcze dzisiaj i odpiszę.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 kwi 2009, o 09:43 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 20 wrz 2007, o 19:46
Posty: 202
Lokalizacja: Tarnów
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: T22 FL kombi
Rocznik: 2000
Silnik: 2,0 D4D
19artur69 napisał(a):
za nic nie chce zejsc nizej


U mnie (T22 po liftingu, D4D) jest podobnie, widać TTTM.
Jedynie gdy np. hamuję silnikiem przy jeździe z górki, ale lekko trącę pedał gazu (czy tam przytrzymam kilka sekund minimalnie wciśnięty), pokaże mi jakąś niewielką wartość, np. 0,5. Wywnioskowałem, że przy hamowaniu silnikiem wyświetla po prostu ostatnio sczytaną wartość gdy jeszcze pedał gazu był wciśnięty.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 kwi 2009, o 18:17 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 15 kwi 2009, o 19:43
Posty: 1
Lokalizacja: KIELCE
Backonik napisał(a):
Rafu napisał(a):
Informacja o średnim spalaniu wyświetla się w jednostkach km/l.
Czy można to przełączyć na l/100km?

Da się zmienić, nacisnij srodkowy przycisk od konsoli i przekrec w jedną lub w druga strone, masz mozliwosc zmiany na galony itd.. i oczywiscie na l/km


DZIĘKI AVE MAM OD TYGODNIA I JA ROZGRYZAM


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 kwi 2009, o 22:47 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 8 lip 2008, o 22:50
Posty: 5
Lokalizacja: wieluń
mam avke z 2003 roku T25 w kombi nowy model 2.0 d4d 116 ps - kolega ma 2004 rok ten sam silnik -- opisze to co zauwazylem dzisiaj a wiec jak auto chodzi na biegu jalowym (luzie) MOMENTERY pokazuje mi 35.0 l/100km a powinno byc 0.0 jak wlacze bieg i rozpedzam auto ta wartosc (35.0) zaczyna malec i przy stalej predkosci pokazuje np; 5,6 l/100km natomiast jak sie zatrzymuje np na swiatlach odrazu wskakuje do 35.0 - ale jak zdejme noge z gazu np jadac z gorki lub hamujac silnikiem wskazanie pokazuje minimum 3.3 i za nic nie chce zejsc nizej cos jest nie tak !!! tylko cooooo ???

natomiast drugi problem odnosi sie do do obliczania przez komputer auta pozostaly dystans na paliwie do nastepnego tankowania RANGE - najpierw po zatankowaniu pod korek ropy zawsze pokazywal komputer zasieg ok 950-960 km, jak kiedys odpiolem aku bo wymienialem z przodu zarowke lepszy dostep to od tego czasu pokazywal mi zasieg 760 - odpiolem ponownie aku na 2h i myslalem ze sie zresetuje i wroci do normy a tu psikus zasieg po zatankowaniu pod korek pokazuje tylko 640 km - co z tym zrobic ? moze wypiac kable od monitorka lcd jak to zrobic - pozdrawiam artii


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 kwi 2009, o 22:49 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20524
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 292
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
19artur69 napisał(a):
co z tym zrobic ?
dac sobie spokoj, i nie walczyc z wiatrakiami, avka tak ma i tyle, TTTM ;-)

pozdr :-D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 kwi 2009, o 07:45 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 14 lip 2008, o 06:21
Posty: 1416
Lokalizacja: Dobra / Szczecin
Pochwały: 23
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
19artur69 napisał(a):
jak sie zatrzymuje np na swiatlach odrazu wskakuje do 35.0 - ale jak zdejme noge z gazu np jadac z gorki lub hamujac silnikiem wskazanie pokazuje minimum 3.3


Tak samo mam, dzisiaj sprawdziłem. Trzeba się przyzwyczaić.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 kwi 2009, o 22:52 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lis 2008, o 22:44
Posty: 153
Lokalizacja: Bielsk Podlaski
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 D4-D
ja tez tak mam i juz do tego sie przyzwyczaiłem
u mnie komputeer przewaznie pokazuje dystans 740km a robie ponad 800
nie zwracaj na to uwagi

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: re
PostNapisane: 24 kwi 2009, o 09:11 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 12 sie 2008, o 09:41
Posty: 18
Lokalizacja: Rzeszów
Jak jadę po mieście to avka pokazuje spalanie średnie na poziomie np. 7.8 stanę na światłach = zaczyna pokazywać średnie spalanie 7.9 zaraz 8.0 itd. czyżby toyotka spalała więcej gdy stoi na luzie niż gdy jedzie????? Czy to tylko wina kompa????

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 kwi 2009, o 09:20 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 sie 2007, o 18:15
Posty: 847
Lokalizacja: Opole
Pochwały: 17
Marka: Toyota
Model: Auris FL Premium +
Rocznik: 2011
Silnik: 1,33 VVT-i
Wina kompa - podaje spalanie z ok. 2 sekundowym opóźnieniem.
Na moim czasem widzę przed zatrzymaniem 86,0l :bojesie:

_________________
Pozdrawiam
Darek :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: re
PostNapisane: 24 kwi 2009, o 09:23 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 12 sie 2008, o 09:41
Posty: 18
Lokalizacja: Rzeszów
to już się nie dziwię że czasem gdy w korkach więcej stoję niż jadę wskazania średnie wędrują w stronę 11l

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 kwi 2009, o 09:27 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 sie 2007, o 18:15
Posty: 847
Lokalizacja: Opole
Pochwały: 17
Marka: Toyota
Model: Auris FL Premium +
Rocznik: 2011
Silnik: 1,33 VVT-i
TTTM, poza tym nie ma co się sugerować - to tylko informacyjne wskazania, a spalanie sobie zawsze wyliczam po tankowaniu.

_________________
Pozdrawiam
Darek :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 kwi 2009, o 20:03 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20524
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 292
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
d15 napisał(a):
TTTM, poza tym nie ma co się sugerować - to tylko informacyjne wskazania
tylko w toyocie, takie to juz auta :-( , w innych sie zawsze zgadzalo

pozdr :-D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 lis 2009, o 03:39 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 24 lis 2009, o 02:40
Posty: 14
Lokalizacja: Łódź
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2002
Silnik: 2.0 D4D
Witam.
chciałem zapytać jak dokładnie działa wskaźnik średniego spalania i prędkości. Chodzi mi o to co wyświetla komputer. na moim wskaźniku jest 6,1 l/100km ale z jakiego to jest okresu? od początku użytkowania? czy może pomiędzy ostatnim odpaleniem i zgaszeniem auta? można to jakś wykasować, żeby sprawdzić ile auto spaliło średnio na jakiejś konkretnej trasie?
To samo dotyczy średniej prędkości. Jak wsiadam do samochopdu to już mam 47km/h. I analogicznie: z jakiego to okresu? od początku? czy podczas ostatniej jazdy?
Jakoś tego nie ogarniam :/ Możecie mi to łopatologicznie wyjaśnić.

scalilem, uzywaj prosze opcji szukaj zanim zalozysz nowy temat: http://avensis.info/search.php
wrc


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2009, o 06:30 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 29 gru 2008, o 16:03
Posty: 1455
Lokalizacja: PL
Pochwały: 13
Marka: Hyundai
Model: i45
Rocznik: 2013
Silnik: 2.4 GDI
wszystko od ostaniego kasowania :-D


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda