TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 19 wrz 2018, o 22:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 mar 2012, o 13:44 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 26 cze 2011, o 13:11
Posty: 15
Lokalizacja: Ostrołęka
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2000
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
Witam, mam dość nietypowy problem z kluczykiem. Trochę już przeżył i należy coś z tym zrobić, nie wiem jak się za to zabrać stąd prośba o poradę. Po pewnym czasie użytkowania wypadł gumowy guzik, następnie cały 'mechanizm' od zamykania. Z kluczyka działa tylko otwieranie, zamykać muszę przez zamek. Dodaje załącznik - zdjęcie mojego kluczyka. Czy można go odratować? Czy niezbędne jest dorabianie [i drogie programowanie kluczyka :-( ]


Obrazek

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 mar 2012, o 14:31 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 7177
Lokalizacja: WWW
Pochwały: 879
Marka: Toyota
Model: T25FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: ADFTV
Możesz kupić używany kluczyk i samo go sobie gratis zsynchronizować (opis na forum) z samochodem.
Jeżeli masz doświadczenie z lutownicą w elektronice, to wlutuj sobie nowego mikroswitcha, a gumki szukaj na allegro.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 mar 2012, o 15:06 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 18 sty 2012, o 14:34
Posty: 169
Lokalizacja: Raszówka
Pochwały: 1
Marka: TOYOTA_LEXUS
Model: AVENSIS T22|IS 200
Rocznik: 1999
Silnik: 4A-FE|1G-FE
Obudowy tych kluczyków i przyciski powinieneś dostać u każdego gościa który dorabia klucze. A otwieranie nie działa bo rozprogramował się pilot. Jak nie znajdziesz na forum. Pisz jak nie znajdziesz. mam gdzieś to zapisane ;)

_________________
Pomogłem?
Piwko ;D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 mar 2012, o 15:28 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 18 mar 2010, o 09:55
Posty: 2809
Lokalizacja: wawa
Pochwały: 181
Marka: Avensis
Model: T22
Rocznik: 1998
Silnik: 7AFE 1.8 benzyna/lpg
tomoberek w moim poście z 17listopada masz linki do potrzebnych Ci stron.
viewtopic.php?f=23&t=11990&p=195793&hilit=programowanie#p195793


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 mar 2012, o 18:22 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20551
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 293
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
tomoberek napisał(a):
Witam, mam dość nietypowy problem z kluczykiem.
to niestety typowy problem tych kluczyków...
obudowę dostaniesz bez problemu, za to przyciski już nie bo sa częścią płytki elektrycznej i tego nie kupisz tak latwo
ja mam przyciski z innego kluczyka na taśmę wklejone


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 mar 2012, o 20:48 
Temat nie dotyczy Toyoty, ale Hondy, ale myślę, że schematy są te same.

Kupiłem Hondę, gdzie są dwa kluczyki - oryginalny golas (bez żadnego pilota, nawet nie wiem czy wychodzily z pilotem) i dorabiany. Poprzedni wlascicel jezdzil na dorabianym i wszystko ok, wkladam oryginalny, trochę ciężko chodzi (cholera wie czy sie starł, czy stacyjka wyrobila i dopasowala do dorabianego...), przekreca, zapala się zapłon, chce odpalić i kreci jakby nie mial swiec i nie odpali... Jaki może być powód? Immobilizer? Co dalej robić? Zamawiać oryginalny klucz w ASO i go zaprogramowac czy co? Podobno jeszcze miesiac temu dzialal ten oryginal i na nim jezdził. Mógł się ot tak rozkodować? Dorabiany to jakąs lipa Selenia Italy czy jakoś tak.


Góra
  
 
PostNapisane: 25 mar 2012, o 20:51 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 gru 2008, o 21:47
Posty: 1810
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 75
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2001
Silnik: d-4D
Spróbuj przy odpalaniu przyłożyć ten dorabiany jak najbliżej by złapał immobiliser, jesli odpali to sprawa jasna.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 mar 2012, o 20:56 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 18 mar 2010, o 09:55
Posty: 2809
Lokalizacja: wawa
Pochwały: 181
Marka: Avensis
Model: T22
Rocznik: 1998
Silnik: 7AFE 1.8 benzyna/lpg
Czyli, że pali tylko na jednym kluczyku? Tak?
:nie:
PrYmEK napisał(a):
Spróbuj przy odpalaniu przyłożyć ten dorabiany jak najbliżej by złapał immobiliser, jesli odpali to sprawa jasna.

Jest to możliwe? :wow:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 mar 2012, o 20:59 
Odpala tylko na dorabianym. Oryginal kreci, ale nie odpala. Z początku tak ciężko chodził, że zwątpiłem, czy to od tego, ale może kwestia wyrobienia się stacyjki/kluczyka.


Góra
  
 
PostNapisane: 25 mar 2012, o 21:09 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 18 mar 2010, o 09:55
Posty: 2809
Lokalizacja: wawa
Pochwały: 181
Marka: Avensis
Model: T22
Rocznik: 1998
Silnik: 7AFE 1.8 benzyna/lpg
Raczej się rozprogramował. Jeśli kręci to znaczy, że kluczyk pasuje. :tak:
Podjedź do speca od programowania kluczyków i zapytaj czy na podstawie tego pierwszego będzie w stanie zaprogramować oryginał.
Z drugiej strony nie zastanawia Cię to dlaczego koleś nie używał oryginału tylko dorobił kluczyk?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 mar 2012, o 21:10 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 gru 2008, o 21:47
Posty: 1810
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 75
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2001
Silnik: d-4D
Cytuj:
Jest to możliwe? :wow:

W ave owszem, sam testowałem, w innych również powinno działać. Immobiliser jest zabezpieczeniem bezprzewodowym, tylko o krótkim zasięgu. Być moze są wyjątki gdzie transmisja jest po grocie kluczyka.... ???


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 mar 2012, o 21:25 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 18:36
Posty: 1102
Lokalizacja: Ostrołęka
Pochwały: 34
Marka: Hyundai
Model: i30
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 1.6 crdi 115
PrYmEK napisał(a):
Cytuj:
Jest to możliwe? :wow:

W ave owszem, sam testowałem, w innych również powinno działać. Immobiliser jest zabezpieczeniem bezprzewodowym, tylko o krótkim zasięgu. Być moze są wyjątki gdzie transmisja jest po grocie kluczyka.... ???

Chciałem to przetestować. Wsadziłem w stacyjkę kluczyk dorabiany bez immo i przytknąłem do niego oryginał. Auto odpaliło i chodziło. Gdy puściłem oryginalny kluczyk i zsunął się on po kółeczku, to po chwili autko zgasło.

_________________
Jak tak dalej będzie, to politycy, niczym szkoccy górale, założą spódniczki, aby owieczek nie płoszyć za granicę dźwiękiem rozpinanego rozporka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 mar 2012, o 21:28 
Dorobił wcześniej, na poczatku jak kupił, bo też dostał kluczyk, pisał do poprzedniego właściciela z Niemiec żeby mu przysłał dokumenty od gazu i kluczyk ale bez odzewu, więc dorobił sobie. I po pewnym czasie przestał chodzić podobno oryginał i jeździł na dorabianym, może się sam z siebie rozkodować immo?


Góra
  
 
PostNapisane: 25 mar 2012, o 21:30 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 18 mar 2010, o 09:55
Posty: 2809
Lokalizacja: wawa
Pochwały: 181
Marka: Avensis
Model: T22
Rocznik: 1998
Silnik: 7AFE 1.8 benzyna/lpg
Można zmienić kod i nie będzie działał.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 mar 2012, o 21:34 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 gru 2008, o 21:47
Posty: 1810
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 75
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2001
Silnik: d-4D
Jak poszedłem w galerii do punktu żeby mi baterie wymienili w kluczyku to facet odmówił bo twierdzi ze po kilka aut musiała laweta przyjechać, wiec widocznie przy zaniku napiecia w niektórych może się rozkodować.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 mar 2012, o 21:37 
PrYmEK napisał(a):
Jak poszedłem w galerii do punktu żeby mi baterie wymienili w kluczyku to facet odmówił bo twierdzi ze po kilka aut musiała laweta przyjechać, wiec widocznie przy zaniku napiecia w niektórych może się rozkodować.


Tylko, że w Hondzie ten kluczyk oryginalny jest goły, bez pilota, wiec baterii nie ma jak i po co wymienic, nie jest rozbieralny w ogole, wiec jak mogło zaniknac napiecie?


Góra
  
 
PostNapisane: 25 mar 2012, o 21:55 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20551
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 293
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
Piotrekk_85 napisał(a):
PrYmEK napisał(a):
Cytuj:
Jest to możliwe? :wow:

W ave owszem, sam testowałem, w innych również powinno działać. Immobiliser jest zabezpieczeniem bezprzewodowym, tylko o krótkim zasięgu. Być moze są wyjątki gdzie transmisja jest po grocie kluczyka.... ???

Chciałem to przetestować. Wsadziłem w stacyjkę kluczyk dorabiany bez immo i przytknąłem do niego oryginał. Auto odpaliło i chodziło. Gdy puściłem oryginalny kluczyk i zsunął się on po kółeczku, to po chwili autko zgasło.

dokładnie tak, immobiliser musi być w odpowiedniej odległości od stacyjki, jaki kluczyk jest w nią włożono nie gra roli


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 mar 2012, o 22:06 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 18 sty 2012, o 14:34
Posty: 169
Lokalizacja: Raszówka
Pochwały: 1
Marka: TOYOTA_LEXUS
Model: AVENSIS T22|IS 200
Rocznik: 1999
Silnik: 4A-FE|1G-FE
Zdejmij plastik przy stacyjce i odłącz immo :cfaniak:
Miałem to samo w Preludzie :jezyk:
Może również być to kluczyk serwisowy: bez immo.

_________________
Pomogłem?
Piwko ;D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 mar 2012, o 22:44 
Czyli nie mam głównego kluczyka? :hahaha:

Spoko, będę miał, jutro wybiorę się do ASO.


Góra
  
 
PostNapisane: 25 mar 2012, o 23:00 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 18 mar 2010, o 09:55
Posty: 2809
Lokalizacja: wawa
Pochwały: 181
Marka: Avensis
Model: T22
Rocznik: 1998
Silnik: 7AFE 1.8 benzyna/lpg
Przygotuj się na szok cenowy :brewki:
Podjedź też do Centrum handlowego tam gdzie dorabiają klucze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 mar 2012, o 19:11 
pawkaj napisał(a):
Przygotuj się na szok cenowy :brewki:


Cena w ASO za kupno nowego kluczyka, dorobienie mechaniczne i zakodowanie immo - 350 zł. :ok:

Liczyłem na więcej.


Góra
  
 
PostNapisane: 27 mar 2012, o 19:44 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 gru 2008, o 21:47
Posty: 1810
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 75
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2001
Silnik: d-4D
blue_point napisał(a):
pawkaj napisał(a):
Przygotuj się na szok cenowy :brewki:


Cena w ASO za kupno nowego kluczyka, dorobienie mechaniczne i zakodowanie immo - 350 zł. :ok:

Liczyłem na więcej.

To idź z tym samym do toyoty :brewki:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 mar 2012, o 21:04 
To patrząc na to, że w T27 nie mam kluczyka to koszty będą sporo większe.

Aha, btw. w Hondzie kluczyki serwisowe są koloru czerwonego, to tak odnośnie postu slalech.


Góra
  
 
PostNapisane: 28 mar 2012, o 16:58 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 18 sty 2012, o 14:34
Posty: 169
Lokalizacja: Raszówka
Pochwały: 1
Marka: TOYOTA_LEXUS
Model: AVENSIS T22|IS 200
Rocznik: 1999
Silnik: 4A-FE|1G-FE
blue_point napisał(a):
Aha, btw. w Hondzie kluczyki serwisowe są koloru czerwonego, to tak odnośnie postu slalech.

Niekoniecznie, sam miałem klucz który wyglądał jak od stodoły i był na bank oryginalny. Można to sprawdzić próbując otworzyć zamknięty schowek na klucz, lub otwierając bagażnik. Serwisowy polegnie ;)

_________________
Pomogłem?
Piwko ;D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 kwi 2012, o 14:20 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 15 kwi 2012, o 14:05
Posty: 2
Marka: avensis
Model: Avensis
Rocznik: 2001
Silnik: TDI
Witam. Kilka dni temu ktoś próbował ukraść mój samochód, zniszczył całą stacyjkę i trzeba ją było wymienić na nową, do tego nowa pary kluczy. Wszystko jest wymienione i zamontowane spowrotem, środek ze starego kluczyka przełożony do nowego jak poradzili w warsztacie. Problem w tym że auto pali ale niestety gaśnie od razu, nie wiem w czym może być problem. Może trzeba jakoś zsynchronizować (zaprogramować) to wszystko ???Pomocyyyyyy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 kwi 2012, o 16:01 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 cze 2009, o 22:08
Posty: 476
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T22 kombi
Rocznik: 1998
Silnik: 7A-FE 1.8 + LPG
Poszukaj na forum wątku o synchronizacji IM,O było wałkowane już kilka razy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 maja 2012, o 17:11 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lip 2008, o 23:52
Posty: 220
Lokalizacja: Ozo
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 2.0 D4 VVT-i
witam

mam, a właściwie mój Tata ma problem z kluczykami w swojej corolce verso, mianowicie oba kluczyki nadłamały Mu się jak na prezentowanym zdjęciu. nie wiadomo jak długo jeszcze wytrzymają nim złamią się całkowicie więc woli już teraz coś z nimi zrobić. i mam pytanko czy wystarczy kupić na allegro surowy klucz i przełożyć cały środek z dotychczasowego klucza? czy potrzebne będzie jeszcze jakieś programowanie?


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 maja 2012, o 17:31 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 24 wrz 2009, o 08:38
Posty: 1822
Lokalizacja: Olsztyn/Rochdale
Pochwały: 147
Marka: Lexus
Model: IS 250 F Sport
Rocznik: 2012
Silnik: 4GRFSE
Kup kluczyk na allegro, daj grot do docięcia i przełóż elektryke - to wystarczy :ok:

_________________
Części Avensis T22, Avensis T25 - priv


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 maja 2012, o 17:54 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20551
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 293
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
jw. robisz grot, przekładasz bebechy i śmigasz dalej :auto:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Immobilizer
PostNapisane: 17 paź 2012, o 22:01 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 15 maja 2012, o 23:16
Posty: 31
Lokalizacja: Silesia
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2002
Silnik: D4D
Witam

Jak to jest z immo? Ostatnio odgrzebałem zapasowy kluczyk i wymieniłem w nim baterię. Centralny działa, kluczyk w stacyjce bez problemu się przekręca, rozrusznik robi swoje, tylko auto nie zapala. Pozostałe dwa (jeden czarny i jeden szary) działają prawidłowo - auto odpala, więc immo jest ok. Problem musi być w kluczyku. Tylko jaki?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda