TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 20 lip 2018, o 14:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1085 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 13 cze 2010, o 11:02 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 7 maja 2008, o 18:46
Posty: 1124
Lokalizacja: Polska DLU
Pochwały: 8
Marka: Toyota
Model: Avensis T22 Wagon
Rocznik: 2000
Silnik: 4A-FE + LPG 4gen.
Na allegro pojawiło się coś w bardziej ludzkiej cenie: http://allegro.pl/item1069878261_tester ... ystko.html

MIał okazję ktoś to testować? Niby obsługuje także modele bez CANa


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2010, o 12:58 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 sty 2010, o 12:43
Posty: 69
Lokalizacja: DLU xxxx
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2000
Silnik: 7A-FE
z ave t22 to nie gada.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2010, o 19:33 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 21 cze 2007, o 12:27
Posty: 963
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 4
ostatnio wyszukałem że w t22 (nawet w D4D) można odczytywać kody przez włożenie zwory w odpowiednie piny obd tak więc po co jakiś interface. Instrukcja jak to zrobić jest w serwisówkach (diagnostics). Serwisówki do ściągnięcia w dziale zrób to sam...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2010, o 16:31 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 17 sie 2010, o 10:57
Posty: 1
Lokalizacja: UK
Marka: Toyota
Model: Avensis t25
Rocznik: 2007
Silnik: 2.2 diesel
bobikos napisał(a):
ostatnio wyszukałem że w t22 (nawet w D4D) można odczytywać kody przez włożenie zwory w odpowiednie piny obd tak więc po co jakiś interface. Instrukcja jak to zrobić jest w serwisówkach (diagnostics). Serwisówki do ściągnięcia w dziale zrób to sam...




W dziale zrób to sam nie ma nic takiego , albo jestem slepy jak ty widzisz to wklej link

_________________
Maciek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2010, o 21:11 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 21 cze 2007, o 12:27
Posty: 963
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 4
absolutnie kolego świeży jesteś ślepy. Masz tam post o nazwie manuale i tam są linki do materiałów. Z czystego lenistwa nie podam Ci linka do nich, ale powiem Ci że jest na pierwszej pozycji. Poszukaj.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2010, o 21:15 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 21 cze 2007, o 12:27
Posty: 963
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 4
nie zapomnij się też przywitać w odpowiednim dziale.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2010, o 21:34 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 maja 2010, o 22:29
Posty: 172
Lokalizacja: Skierniewice
Pochwały: 1
Marka: Ford
Model: była T22
Rocznik: 2001
Silnik: D4D
bobikos napisał(a):
ostatnio wyszukałem że w t22 (nawet w D4D) można odczytywać kody przez włożenie zwory w odpowiednie piny obd tak więc po co jakiś interface. Instrukcja jak to zrobić jest w serwisówkach (diagnostics). Serwisówki do ściągnięcia w dziale zrób to sam...

mówisz o tym
http://avensis.info/viewtopic.php?t=117 ... le&start=0

_________________
Obrazek

Pozdrawiam serdecznie
http://avensis.info/viewtopic.php?p=138724#138724


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 sie 2010, o 10:00 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 maja 2010, o 22:29
Posty: 172
Lokalizacja: Skierniewice
Pochwały: 1
Marka: Ford
Model: była T22
Rocznik: 2001
Silnik: D4D
Może ktoś napisze jak wywołać te kody w ave 2001 D4D które piny może jakaś fotka?

_________________
Obrazek

Pozdrawiam serdecznie
http://avensis.info/viewtopic.php?p=138724#138724


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 sie 2010, o 20:38 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 15 cze 2009, o 19:05
Posty: 106
Lokalizacja: Gdynia
Posiadam ave T22 rocznik 1999 silnik 2,0d4d , czy ktoś może mi napisać w którym miejscu jest kostka komputera w którą moża podpiąć laptopa i sprawdzić wszystkie parametry? Pozdrawiam

_________________
Avensis 2,0 D4D 99 rok


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 sie 2010, o 20:43 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 1 lip 2008, o 10:21
Posty: 2984
Lokalizacja: Gdynia
Pochwały: 9
Marka: toyota
Model: t25 przed i po fl
Rocznik: 2007
Silnik: 1cd i 1ad
szukales kolo bezpiecznikow wewnetrznych???


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 sie 2010, o 20:45 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 kwi 2008, o 02:18
Posty: 1793
Lokalizacja: Tarnów
Pochwały: 3
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: 1CDFTV 2,0 D4D
Albo za szufladką z lewej strony tam gdzie bezpieczniki albo za schowkiem pasażera.

_________________
Pozdr
Krzysiek :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 17 paź 2010, o 21:16 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2010, o 10:37
Posty: 483
Lokalizacja: Szkocja
Pochwały: 89
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8 VVTI benzyna
Witam!
Posiadam program PCMSCAN v2.4.12 (Build 1194) do INTERFEJSU ELM 327. Mam zamiar kupić zwykły kabel OBD2-USB. Czy w ten sposób sprawdzę kod błędu , bo tylko o to mi chodzi. Zapaliła mi się kontrolka awarii silnika i chciałbym sprawdzić co jest przyczyną, prawdopodobnie sonda lambda , jeśli nawet to nie wiem która.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2010, o 01:45 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 17 lut 2009, o 23:41
Posty: 215
Lokalizacja: Qtno
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Celica
Rocznik: 2000
Silnik: 1.8 VVTI
W mojej Avce brakuje mi komputera pokładowego. Chciałbym się dowiedzieć czy na podstawie elm 327 i carPC można zrobić coś takiego? Może ktoś już próbował?

http://www.youtube.com/watch?v=eOH7XB_sYr8&feature=related

_________________
TOYOTA Avensis T22 SW 2.0 D-4D 81kW Silver Linea Luna >> TOYOTA Celica T23 1.8VVTI 143KM Silver


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 sty 2011, o 20:51 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 18 sty 2011, o 20:45
Posty: 4
Marka: Avensis
Model: T22
Rocznik: 2001
Silnik: 1.6 16V VVTi
Witam jaki sprzęt obsłuży Avensisa jak w temacie. Czytałem trochę na ten temat, ale ciężko jest cokolwiek znaleźć. ELM 327 może poradzi sobie z silnikiem, ale mi głównie chodzi o ABS, AIR-BAG, ale przede wszystkim ABS. Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 sty 2011, o 22:57 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 21 cze 2007, o 12:27
Posty: 963
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 4
Teoretycznie można zrobić diagnozę zworką i odczytując kody błyskowe kontrolki silnika. Poniżej opis z serwisówki:
Jak ktoś jest chętny to może spróbować, ja osobiście nie testowałem tego sposobu.

Sprawa jest prosta, wystarczy że połączy się zworą pin 4 i 13 a potem przekręci na zapłon

gdzieś indziej czytałem że połączenie 12 i 4 kasuje błędy silnika, ale tak jak mówiłem nie testowałem tego sposobu
Opisów kodów błędów nie zamieszczam ale podejrzewam że będą to standardowe dla Toyoty i nie tylko z resztą.

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 sty 2011, o 23:44 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 18 sty 2011, o 20:45
Posty: 4
Marka: Avensis
Model: T22
Rocznik: 2001
Silnik: 1.6 16V VVTi
Tzn. miałem na myśli odczytanie błędów z innych sterowników. Kontrolka MIL jeśli w 2001r. coś wymiga, to tylko błędy silnika. Chodzi mi przede wszystkim o ABS, nie zaszkodziłoby, żeby AIR-BAG'a również robił.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 sty 2011, o 23:25 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 18 sty 2011, o 20:45
Posty: 4
Marka: Avensis
Model: T22
Rocznik: 2001
Silnik: 1.6 16V VVTi
AIR BAG już wiem jak sczytać i kasować --> co ważniejsze. Dla potomnych: http://www.sendspace.pl/file/c20f43731f6d7fc76ca09a8
Kasowanie działa 50 w kieszeni zostaje, po wywołaniu nieumyślnie błędu poduszki. Jeśli ktoś jest dobry z angielskiego czekam na wersję polską :ok:
Jestem pewny, że istnieje taki system dla ABS'u, ale takiego nie mogłem narazie znaleźć. Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lut 2011, o 12:25 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 29 cze 2009, o 21:57
Posty: 8
Lokalizacja: WLKP
Witam
Mam Avensis 2.0 TD, 1998 r. Po raz trzeci w ostatnich 6 miesiącach zapaliła mi się dioda silniczka. Poprzednie 2 razy błąd usunęli mi 'fachowcy', teraz mam zamiar zrobić to sam i dowiedzieć się przy tym co to za błąd... ponoć coś się zapowietrza... Jestem informatykiem ale jesli chodzi o motoryzacje to jestem laikiem, więc proszę o rade czy ten http://allegro.pl/interfejs-elm-327-obd ... 53325.html sprzęt mi w tym pomorze? czytałem trochę na tym forum i już sama już nie wiem z jakimi toyotami to działa a z jakimi nie... A w ogóle w którym miejscu w moim aucie się to podłącza?:) z góry dzięki za info i pozdro


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lut 2011, o 13:26 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 sty 2010, o 12:43
Posty: 69
Lokalizacja: DLU xxxx
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2000
Silnik: 7A-FE
zapomnij o elm323... ABS sensownie Toyota tester lub Carmanem, ew. Toyota Commander'em.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lut 2011, o 13:54 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 29 cze 2009, o 21:57
Posty: 8
Lokalizacja: WLKP
electrolubin napisał(a):
zapomnij o elm323... ABS sensownie Toyota tester lub Carmanem, ew. Toyota Commander'em.

Ale dlaczego? nie działa z moim autem czy co? To co Ty polecasz kosztuje ponad 500 zł, a ja nie mam zamiaru się tym profesjonalnie zajmować, tylko dla własnego użytku... Pytanie czy przy pomocy ELM 327 i programów z tej aukcji skasuje tą diodę?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lut 2011, o 23:36 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20524
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 292
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
co znaczy skasuje diode? chesz naprawic auto czy wykasowac blad? w t22 to nie bedzie dzialac :cfaniak:
cristians napisał(a):
Witam
więc proszę o rade czy ten http://allegro.pl/interfejs-elm-327-obd ... 53325.html sprzęt mi w tym pomorze? \
nawet na Pomorzu nie pomoże :cfaniak:

pozdr :-D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 lut 2011, o 11:18 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 sty 2010, o 12:43
Posty: 69
Lokalizacja: DLU xxxx
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2000
Silnik: 7A-FE
cristians napisał(a):
(...), a ja nie mam zamiaru się tym profesjonalnie zajmować, tylko dla własnego użytku...


Sam sobie odpowiedziałeś. Powiedz mi gdzie tu logika ? Chcesz kupić fejs za powiedzmy 100-200 zl. ktory o kant wiadomo czego mozna rozbić. Wydajesz 200 zl. i dalej jestes w lesie. Poczytaj troche forum, bo lenistwem zalatuje. Temat był wałkowany.

Daj zarobić komuś kto ma tester, zapłacisz w nieautoryzowanym warsztacie gorą 80 zl.

...jak było stać na krowe, trzeba mieć i na łancuch


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lut 2011, o 10:13 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 29 cze 2009, o 21:57
Posty: 8
Lokalizacja: WLKP
electrolubin napisał(a):
cristians napisał(a):
(...), a ja nie mam zamiaru się tym profesjonalnie zajmować, tylko dla własnego użytku...


Sam sobie odpowiedziałeś. Powiedz mi gdzie tu logika ? Chcesz kupić fejs za powiedzmy 100-200 zl. ktory o kant wiadomo czego mozna rozbić. Wydajesz 200 zl. i dalej jestes w lesie. Poczytaj troche forum, bo lenistwem zalatuje. Temat był wałkowany.

Daj zarobić komuś kto ma tester, zapłacisz w nieautoryzowanym warsztacie gorą 80 zl.

...jak było stać na krowe, trzeba mieć i na łancuch

A skąd ja miałem wiedzieć, że ELM 327 nie współpracuje z moim modelem auta skoro zupełnie co innego jest napisane w treści aukcji a na forum każdy twierdzi co innego. Czy Wy od razu biegniecie kupić mega drogi sprzęt po jednym poście na forum bez żadnych szczegółów? Po prostu pytam... Wydawałem już 2 razy po 50 zł(gdybyś nie czytał wybiórczo wiedziałbyś o tym) w takich nieautoryzowanych warsztatach i nie bardzo chce mi się robić to po raz trzeci. Mimo wszystko 50 zł za zgaszenie diody(bo naprawieniem auta bym tego nie nazwał) to nie mało... Mam wrażenie, że to jest podobny motyw do tego kiedy ktoś za 50 zł usuwa z windowsa samo powiadomienie o wirusie podczas gdy ten zostaje nietknięty.
dzięki i pzdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lut 2011, o 13:43 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20524
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 292
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
jak przeczytasz caly watek to bedziesz juz wiedzial wszystko na ten temat :czytaj:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lut 2011, o 14:43 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 29 cze 2009, o 21:57
Posty: 8
Lokalizacja: WLKP
wrc napisał(a):
jak przeczytasz caly watek to bedziesz juz wiedzial wszystko na ten temat :czytaj:

Czytałem ten wątek, ale nie jest to jedyny wątek na tym forum z opiniami o ELM 327. bez odbioru, pzdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lut 2011, o 09:39 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 5 lip 2008, o 19:24
Posty: 114
Lokalizacja: Kielce
Marka: Toyota
Model: Avensis T22 (D4D)
Rocznik: 2002
Silnik: 1CD
Czyli takie cos powinno pomoc?

http://allegro.pl/toyota-k-can-commande ... 38138.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lut 2011, o 10:06 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2010, o 14:39
Posty: 605
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
Marka: Avensis_T27
Model: Sedan, po FL
Rocznik: 2016
Silnik: 2RT, 1,8 PB
Chłopaki mam pytanie, bo nie za bardzo na forum znalazłem informację.

Jaki typ interfejsu komputerowego posiada Avensis T22 przed FL ???
Czy to jest OBD-I czy OBD-II ??? Z pobiegania po forum wydaje mi się, że OBD-II, ale pewny nie jestem.

Dlaczego pytam, bo znalazłem na allegro wg mnie dość tani zestaw do podłączenia do komputera i teraz zastanawiam się, czy to jest warte czegoś.
Mam na myśli to czy będzie pasowało i zadziała z moją Avensis, a druga sprawa czy do podstawowych rzeczy, jakieś kasowania błędów i odczyty rożnych parametrów będzie wystarczył ???

Akcja Allegro z interfejsem do Toyoty

_________________
Pozdrawiam Tomek

Obrazek
Moja poprzednia Avensis T22, sedan przed FL, Linea LUNA, 4A-FE 1,6 16V 110KM PB+LPG II GEN.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lut 2011, o 10:13 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20524
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 292
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
do t22 sie to nie nadaje, mialem to w rekach ;-) , same info jaki standard ma ave jest gdzies na forum, ale pisze z pracy i nie moge teraz poszukac, ale to jakis inny standard, nie OBD, tylko wtyczka jest jak w OBD :cfaniak:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lut 2011, o 11:09 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2010, o 14:39
Posty: 605
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
Marka: Avensis_T27
Model: Sedan, po FL
Rocznik: 2016
Silnik: 2RT, 1,8 PB
wrc napisał(a):
do t22 sie to nie nadaje, mialem to w rekach ;-) , same info jaki standard ma ave jest gdzies na forum, ale pisze z pracy i nie moge teraz poszukac, ale to jakis inny standard, nie OBD, tylko wtyczka jest jak w OBD :cfaniak:

Ok dzięki wrc, to ja w takim razie usuwam z obserwowanych tą aukcję,
Tak jak wnioskowałem po szukanych postach, że to nie do końca standard OBD, nie byłem pewien czy zakup będzie trafny.

_________________
Pozdrawiam Tomek

Obrazek
Moja poprzednia Avensis T22, sedan przed FL, Linea LUNA, 4A-FE 1,6 16V 110KM PB+LPG II GEN.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 lut 2011, o 00:02 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 17 lut 2011, o 23:28
Posty: 48
Lokalizacja: Wrocław
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2000
Silnik: 2.0 D4D
Witam wszystkich :papa:
Dopiero co wystartowałem z Ave T22 :-) 2.0 D4D z końca 2000 (już po FL).
Na początku postanowiłem sprawdzić, czy autko posiada jakieś błędy.
Check engine się nie świeci, więc zakładałem że nic nie będzie.
Z tego co wyczytałem, w tym temacie i kilku innych, Toyota ukrywa protokół transmisyjny więc dla zwykłego szaraczka z podłączeniem do kompa jest problem.
Dlatego zrobiłem zworkę (pin 4 i 13) i liczyłem migania ABS.
Wyszło, że jest jakiś kod 13.
Czy ktoś orientuje się, co oznacza ten kod?
Czy jeżeli Check engine jest wyłączony, oznacz to, że błąd kiedyś wystąpił, a teraz komputer zgłasza tylko jego historię?

Dziękuję bardzo za pomoc


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1085 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 37  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda