TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 8 gru 2016, o 13:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 973 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 20:11 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20122
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 270
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
a jakie protokoly czyta?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 20:36 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 13 lis 2010, o 22:39
Posty: 416
Lokalizacja: Wałbrzych
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE
K-Line ISO 9141/KWP 2000 ISO 14230-4/SAE J1850 PWM/SAE J1850 VPW/CAN 2.0B ISO 11898 /CAN ISO 15765-4 no i J2534

Przynajmniej tak pisze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 20:50 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20122
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 270
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
do ave potrzebujesz ISO 14230-4 wiec niby się połączysz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 21:24 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 lis 2011, o 22:41
Posty: 289
Lokalizacja: Kielce
Pochwały: 4
Marka: Toyota
Model: Aensis II
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8 B+G
Irokez, jakby interfejs kosztował tylko te 133zł to bym kupił, daj znać czy działa z jakąś T22


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 22:01 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 13 lis 2010, o 22:39
Posty: 416
Lokalizacja: Wałbrzych
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE
No tak wychodzi
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4 ... =MINI+VCI+

hmm.. ja mam T25, popytam, może ktoś ma T22 i da do testów. Tylko kabelek jedzie dopiero więc to potrwa :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 kwi 2012, o 22:50 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 lip 2011, o 15:05
Posty: 1115
Pochwały: 109
Marka: AUDI
Model: B8 RS4
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2013
Silnik: CFSA
pawelk napisał(a):
to co polecacie do T22 przed liftem do odczytywania błędów?


spinacz biurowy :-D

_________________


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 maja 2012, o 10:29 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 18 gru 2011, o 13:53
Posty: 6
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2002
Silnik: 2.0 D4D 1CD-FTV
Takie urządzenia do diagnostyki samochodowej nie są zaawansowane technicznie. Więc od strony sprzętowej nie ma w nich nic drogiego. Jedyne co jest w nich cenne to program, który odpowiednio komunikuje się z komputerem samochodu.
Tak więc spodziewać by się można, że urządzenie za 500 zł posiada odpowiednie oprogramowanie do 10 letniego avensisa

Robert_L napisał(a):
jaki to profesjonalny sprzęt za 400zł :hahaha:
Mój mechanik kiedyś chwalił się ze kupuje już kolejny któryś tam komputer, żeby móc diagnozowań nowsze auta za 9tys.
Tak jak ze wszystkim w życiu jak cena takie urządzenie.


9 tyś. za tester do najnowszych aut, których wartość sięga 50-100 lub więcej tysięcy jest logiczne. Natomiast tester do auta wartego 10-15 tyś. powinien być odpowiednio niższy. Więc podejrzewam, że są urządzenia, które kosztują około 500 zł i faktycznie działają. Ja niestety miałem trochę pecha i trafiłem na ściemniacza z allegro.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 maja 2012, o 12:26 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20122
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 270
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
Niestety ale niska wartosc auta nie oznacza ze polaczy sie z nim tani tester, cena testera i cena auta nie maja zadnej korelacji...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Skaner OBD2
PostNapisane: 26 maja 2012, o 08:52 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 sty 2009, o 02:16
Posty: 453
Lokalizacja: z Gór
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T27 1.8
Rocznik: 2015
Silnik: 2ZR
Na rynku jest kilkadziesiąt podręcznych skanerów OBD2.
Czy ktoś z Was posiada może taki w domu?

Ceny nie są wygórowane, za ok 150 zł można kupić całkiem dobry skaner diagnostyczny z możliwością usuwania błędów, zapisywania ich w pamięci, a także podglądu "na żywo" parametrów silnika.

Znalazłem taki oto skaner: http://www.ebay.co.uk/itm/200732278243? ... 1497.l2649

Co o nim sądzicie?

_________________
Była Avensis TR 1.8 2008 + LPG, jest Business Edition 1.8 V-matic 2015
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Skaner OBD2
PostNapisane: 26 maja 2012, o 13:32 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 kwi 2009, o 23:43
Posty: 5753
Lokalizacja: Zambrów/Kopenhaga
Pochwały: 393
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 benzyna
Trochę się pospieszyłem i zadałem pytanie o cenę w innym wątku ;-)
Dla mnie fajna sprawa....podstawowe rzeczy mozna sobie sprawdzić od ręki....nie trzeba taszczyć lapa z kabelkiem ELM...w trasę mozna zabrać.Szkoda,że już mam tego ELMa...bo kupiłbym to.Wychodzi 180zł + przesyłka to pewnie około 200zł??

_________________
Obrazek
„Oszustwo będzie tak olbrzymie, tak obszerne, że ujdzie ludzkiej uwadze.
Ci, którzy je dostrzegą będą uważani za szaleńców.”


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 cze 2012, o 09:02 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20122
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 270
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
Jaki bezplatne oprogramowanie uzywacie do ELm327? To co dostalem na plytce, nie pokazuje wszystkich bledow, i odsyla do platnej wersji :wazup:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 cze 2012, o 09:20 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 6614
Pochwały: 759
Marka: Toyota
Model: T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D
Używasz ELm327 do T22 D4D ?
Ja kupiłem niedawno Mini-VCI, które potrafi rozmawiać z T22 D4D, ale jeszcze nie miałem czasu przetestować.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 cze 2012, o 09:24 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20122
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 270
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
Testowalem inna toyote, benzyna, laczy sie bez problemu.

edit: 14.06.2012
Problem rozwiązany, jak coś pisać na priv.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 cze 2012, o 16:29 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 16 cze 2012, o 14:28
Posty: 5
Lokalizacja: Bytom
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 1,8 benzyna
Witam,

Ja mam 1,8 benzyna, czy kabel ELM327 wystarczy mi do odczytywania błędów i kasowanie błędu typu CHECK?
Czy jednak musze zainteresować się kablem MINI-VCI?

Nie jestem mechanikiem samochodowym, nie mniej jednak wolał bym sprawdzić co się dzieje zanim pojadę do mechanika z konkretnym problemem.

Pozdrawiam,
Wojtek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 cze 2012, o 16:38 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 kwi 2009, o 23:43
Posty: 5753
Lokalizacja: Zambrów/Kopenhaga
Pochwały: 393
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 benzyna
ELM w zupełności wystarczy :fajka:

_________________
Obrazek
„Oszustwo będzie tak olbrzymie, tak obszerne, że ujdzie ludzkiej uwadze.
Ci, którzy je dostrzegą będą uważani za szaleńców.”


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 cze 2012, o 16:48 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 gru 2007, o 22:05
Posty: 171
Lokalizacja: Łomianki
Pochwały: 5
Marka: Toyota
Model: Verso Sol Plus
Nadwozie: inne
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8 147KM 2ZR-FAE
piokli napisał(a):
Ja kupiłem niedawno Mini-VCI, które potrafi rozmawiać z T22 D4D, ale jeszcze nie miałem czasu przetestować.

Ja też kupiłem i wydaje mi się dobry chociaż do tej pory nie miałem żadnego doświadczenia z takimi interfejsami. Oprócz czytania błędów można zrobić np. test drogowy czyli sprawdzić ciśnienie pompy CR i turbiny w zależności od obrotów silnika. Można też sprawdzić korektę wtrysków tylko nie wiem które wyniki brać pod uwagę. Podobno najlepiej sprawdzać na zimnym silniku ale u mnie na początku wyniki są zmienne i po jakimś czasie się stabilizują. Może wiecie, które wyniki określają korekcję tzn. po jakim czasie po odpaleniu silnika?

_________________
Toyota Verso '09 1.8 147KM Obrazek
Honda Civic '00 1.4iS 90KM Obrazek
Moje poprzednie auta:
Toyota Corolla Verso '05, Toyota Avensis '99, Honda Civic 5D '95, Renault 19 5D '91, Skoda Felicja '99, Fiat Uno '94, Fiat 126p '87, VW Garbus '68, Fiat 126p '79


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 cze 2012, o 10:50 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 28 sty 2009, o 23:28
Posty: 108
Lokalizacja: Szczecin
Pochwały: 1
Marka: TOYOTA
Model: Avensis T22 przed FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2000
Silnik: 1CD-FTV
Czy ktoś może potwierdzić, że połączył się za pomocą Mini-VCI Ave D4D przez liftem?
Jestem zainteresowany kupnem, ale nie chciałbym brać w ciemno.
Kupowaliście na Bayu, czy Aledrogo?
U nas wychodzi 2x drożej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 cze 2012, o 10:53 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 6614
Pochwały: 759
Marka: Toyota
Model: T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D
Na alledrogo chcą 300zł
Ja kupiłem przez eBay w Hong Kongu, wyszło 130zł razem z przesyłką zapłacone PayPal'em.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 cze 2012, o 10:29 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 28 sty 2009, o 23:28
Posty: 108
Lokalizacja: Szczecin
Pochwały: 1
Marka: TOYOTA
Model: Avensis T22 przed FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2000
Silnik: 1CD-FTV
piokli, ale nie podłączałeś jeszcze Ave takiej jak moja?
Ostatnio miałem problem z podłączeniem nawet przez TIT II, połączył się dopiero po wypięciu i włączeniu kostek od kompa w samochodzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 cze 2012, o 11:44 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 6614
Pochwały: 759
Marka: Toyota
Model: T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D
Nie, podłączyłem interfejs tylko do swojej T22 D4D 2002r.
Widać na żywo ciśnienia powietrza, paliwa, temperatury - w różnych miejscach, widać dawki paliwa, korekcje wtryskiwaczy i różne inne parametry.
Można na działającym silniku z poziomu programu wyłączać sobie poszczególne wtryskiwacze i obserwować pracę silnika na 3 garach.
Są jakieś testy AirBagów, EGRa, zaworu VSV - ale nie testowałem czy to działa i jak.
Jak obczaję ten soft, to coś więcej napiszę.

PS. Tutaj muszę podziękować userowi misiek997 :ok: , który dał mi namiar na ten interfejs i sam go najpierw przetestował.
U tego sprzedawcy kupiliśmy swoje Mini-VCI http://www.ebay.com/itm/230774701094?item=230774701094


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 cze 2012, o 18:37 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 13 lis 2010, o 22:39
Posty: 416
Lokalizacja: Wałbrzych
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE
Ja brałem od tego sprzedawcy http://www.ebay.com/itm/270989178230?pt
Z benzyną moją działa. Nie mam znajomego z klekotem aby sprawdzić.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 cze 2012, o 09:30 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 lis 2009, o 15:57
Posty: 132
Lokalizacja: WARSZAWA
Pochwały: 1
Marka: Avensis
Model: T25 liftback
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 benzyna
Irokez napisał(a):
Ja brałem od tego sprzedawcy http://www.ebay.com/itm/270989178230?pt
Z benzyną moją działa. Nie mam znajomego z klekotem aby sprawdzić.


A czy z benzyną 2.0 z 2003r. będzie działać?

Miałem błąd ale sam zginął, chciałbym teraz zobaczyć czego dotyczył.

A może któryś z kolegów ze stolicy lub bliskich okolic ma interfejs i pomógłby mi odczytać błędy w mojej T25, 2.0 benzyna z 2003r.?

_________________
Nawet papier toaletowy wie, że trzeba się rozwijać :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 cze 2012, o 09:38 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 6614
Pochwały: 759
Marka: Toyota
Model: T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D
Ja mogę, ale za jakiś czas, jak najpierw rozgryzę to oprogramowanie i rozkminię jak się tym błędy czyta ;-)

Czy u Ciebie jest takie samo gniazdo diagnostyczne OBD2/DLC3 jak w T22?
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 cze 2012, o 09:51 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 lis 2009, o 15:57
Posty: 132
Lokalizacja: WARSZAWA
Pochwały: 1
Marka: Avensis
Model: T25 liftback
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 benzyna
piokli dzięki za odzew :)
sprawdzę jak wrócę z pracy i dam znać jaki mam u siebie

_________________
Nawet papier toaletowy wie, że trzeba się rozwijać :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 cze 2012, o 09:55 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 6614
Pochwały: 759
Marka: Toyota
Model: T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D
Jakby ktoś sobie chciał kupić Mini VCI, to widzę że po za eBayem jest jeszcze taniej.
Bezpośrednio na stronie sprzedawcy http://www.linkdelight.com/index.php?pa ... t&Itemid=1
i mam jeszcze do tego kod rabatowy (przysłali mi jakieś kody z rabatami) ważny do końca czerwca na 2$: LIKELD02


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 cze 2012, o 11:57 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20122
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 270
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
clo Ci policzyli?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 cze 2012, o 12:14 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 6614
Pochwały: 759
Marka: Toyota
Model: T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D
nie policzyli :-)
Na kopercie była nadrukowana deklaracja nadawcy, że w liście jest "kabel, akcesoria fotograficzne" i była deklaracja wartości i podane, kurcze nie pamiętam dokładnie, 5 czy 10$. Może tym się zasugerowali celnicy, więc nie było podstaw do naliczania cła.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 lip 2012, o 18:16 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 cze 2012, o 07:03
Posty: 60
Lokalizacja: Żyrardów
Marka: Toyota
Model: T22 wagon SOL
Rocznik: 2002
Silnik: 2.0 d4d
Czy przy pomocy mini vci zresetuję sterownik poduszki powietrznej?

_________________
Alkohol zabija, ale ilu ludzi sie dzieki niemu urodzilo!! :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lip 2012, o 23:36 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 6 sty 2009, o 18:18
Posty: 20
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T22 kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1CDFTV
Moim zdaniem najlepszym interfejsem do Toyoty w przystępnej cenie jest MINI VCI. Na allegro można go kupić za ok 250 pln a jak ktoś ma ochotę trochę poczekać i nie boi się kupować prosto z chin, to można zaoszczędzić dodatkowo ok 100 pln a nawet z małym hakiem ;-) Chyba jedynym minusem zakupów od chińczyków jest to że nie wiadomo ile będzie szła przesyłka, ale chyba większość przesyłek do polski dociera max do dwóch tygodni jeżeli chodzi o taki kabelek. No a na allegro to i na drugi dzień może być w domu.
Interfejs testowałem na swojej Avensis 2.0 D4D z 2001 roku. Jedyny kompatybilny z moim silnikiem diesla (oczywiście w tym przedziale cenowym). Dołączam kilka fotek z możliwościami interfejsu.
Jest to interfejs do Toyoty i Lexusa, ale fajnie działa z innymi samochodami. Np. ja połączyłem Renault Kangoo sąsiada i łykną bez poblemu, pokazał błędy i dane live data.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lip 2012, o 11:54 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 6614
Pochwały: 759
Marka: Toyota
Model: T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D
misiek997, a pamiętasz w którym miejscu programu błędy sczytywałeś,
bo ja tej opcji nie zauważyłem przy moich pierwszych testach z interfejsem MINI VC.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 973 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda