TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 22 paź 2017, o 14:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1053 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 kwi 2007, o 23:56 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 26 mar 2007, o 20:32
Posty: 448
Lokalizacja: Wrocław/trzebnica
Trochę teorii:
- OBDII : On Board Diagnostic II (diagnostyka pokładowa drugiej generacji).
- EOBD : European On Board Diagnostic (europejska odmiana OBDII)
Pod pojęciem OBDII lub EOBD rozumie się system diagnostyki pokładowej zgodny z odpowiednimi normami SAE lub ISO. Dzięki ujednoliceniu sposobu komunikacji, jednym przyrządem diagnostycznym można podłączyć się i odczytać dane z dowolnego pojazdu zgodnego ze standardem OBDII / EOBD (niezależnie od marki samochodu).
OBDII / EOBD to nie tylko uniwersalny protokół komunikacji. System ten przede wszystkim definiuje procedury diagnostyczne realizowane przez sterowniki pojazdu, mające na celu wykrywanie usterek w jak najwcześniejszej fazie ich wystąpienia. System OBDII jest ukierunkowanyna kontrolę emisji i jego głównym zadaniem jest bieżący nadzór nad poziomem związków toksycznych z układów: wydechowego i zasilania w paliwo. Nadzorem tego systemu są objęte - oprócz elementów emisyjnie krytycznych - także elementy, których niesprawności mogą pośrednio zwiększyć emisję poprzez oddziaływanie na centralny system komputerowy - sterownik.

tagi: podłączenie avensis do komputera, podłączyć komputer do avensis, interfejs serwisowy, gniazdo serwisowe, OBD DLC3 DLC, mini vci, elm 327 bt, J2534

_________________
Obrazek
Hilux 140KM@370Nm
Yaris 90KM@210Nm


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 9 kwi 2007, o 19:17 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 lut 2007, o 23:47
Posty: 2686
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2014
Silnik: 1.8
W Ave T22 złącze znajduje się pod schowkiem po lewej stronie kierownicy.

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lip 2007, o 17:58 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 8 kwi 2007, o 08:24
Posty: 4
Lokalizacja: M-ów
Witam
Korzystając z tematu diagnostyki chcę zapytać, kto z grupowiczów realizował samodzielnie kiedykolwiek diagnozę komputera pokładowego?
Głównie chodzi mi o 100% potwierdzenie, jaki kabel i soft będzie współpracował z moim autem (Ave 1998, 1.8 16V).
Niedawno znalazłem na allegro
INTERFEJS DIAGNOSTYCZNY EUROSCAN 2007 PL CAN USB (najnowszy oferowany produkt z diagnostyki OBD2 z tej półki cenowej), jednak sprzedawca przekazał mi, iż test tego interfejsu z ww autem wypadł negatywnie (brak możliwej współpracy).
Czy ktoś może coś polecić? ;-)

_________________
Marek SQ6ELC


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 sie 2007, o 10:36 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 19 lip 2007, o 23:02
Posty: 18
Lokalizacja: Białystok
Witam,

Czy w Ave 2,0 TD kombi rok 1998 jest standard OBD II czy jeszcze jakis inny? Kostka diagnostyczna wyglada na OBD II.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 lis 2007, o 18:22 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 2 lis 2007, o 12:50
Posty: 1
Lokalizacja: lubelskie
Wydaje mi się, że moje złącze jest typu OBD2 (trapezowe 16 pinów). Czy nie powinienem mieć złącza DLC? Czy zwierając któreś z pinów (które?) mogę we własnym zakresie przeprowadzić test błędów wyświetlany przez kontrolkę check engine?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 lis 2007, o 22:15 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 26 mar 2007, o 20:32
Posty: 448
Lokalizacja: Wrocław/trzebnica
złącze to jest DLC (16-pinowe), a system to OBDII.

_________________
Obrazek
Hilux 140KM@370Nm
Yaris 90KM@210Nm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lis 2007, o 11:53 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 12 wrz 2007, o 21:26
Posty: 4
Lokalizacja: Dzierzgoń
Witam!

W mojej Ave 2.0 TD '98 zaświeciła się dziś niespodziewanie kontrolka "check engine". Okazało się, iż przyczyną była prawdopodobnie jazda "na oparach", ale zacząłem się zastanawiać, czy można samemu odczytać błędy, a jeśli tak to:
1. Gdzie znajdę port pod kompa.
2. Jaki kabalek muszę zrobić.
3. Skąd i jakiego oprogramowania trzeba użyć.
Jeśli ktoś zna odpowiedzi na te pytania - proszę o odpowiedź.
Pozdrowionka dla wszystkich forumowiczów.


________________________________________________________
Temat przeniesiony!!!
Warto czasem skorzystać z opcji "Szukaj"!!!

Mr. ZZ


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 lis 2007, o 14:30 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 26 mar 2007, o 20:32
Posty: 448
Lokalizacja: Wrocław/trzebnica
złącze 16 pinowe pod kierownicą do wejścia do softu OBD II :-)
http://avensis.info/viewtopic.php?p=207 ... 33d9#20752

_________________
Obrazek
Hilux 140KM@370Nm
Yaris 90KM@210Nm


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 lis 2007, o 14:34 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 26 mar 2007, o 20:32
Posty: 448
Lokalizacja: Wrocław/trzebnica
Celem uaktualnienia, bo sam sięna to (niestety złapałem) poprzez skrót myślowy w pierwszym poście:
* Złącze szesnastopinowe nie jest złączem OBD II, jego prawidłowa nazwa to złącze zgodne z normą J1962.
* Auto zgodne z OBD II na pewno będzie miało złącze J1962.
* Auto posiadające złącze J1962 niekoniecznie musi być zgodne z OBD2 (i w wielu wypadkach nie jest...).
* OBD II to nie jest diagnoza w ujęciu warsztatowym a więc dla mechanika rzadko kiedy jest pełnowartościowa. OBD II to tylko mechanizmy pozwalające wykrywać czy auto nie smrodzi ponad normę.

_________________
Obrazek
Hilux 140KM@370Nm
Yaris 90KM@210Nm


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lis 2007, o 20:29 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 25 lis 2007, o 10:01
Posty: 10
Lokalizacja: GORZOW WLKP.
witam wszystkich...mam problem nie moge podlaczyc sie pod komputer,a goscie na warsztacie mowia ze auto dlugo stalo i zebym jeszcze pojezdzil........wydaje mi sie ze tto bzdura......czemu nie komunikuje sie z urzadzeniem???????

_________________
Witam wszystkich.Kupilem Toyote -ciekawe co bedzie z nia nie tak.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lis 2007, o 20:36 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 10 sie 2007, o 23:25
Posty: 591
Lokalizacja: Biała Podlaska
Marka: Corolla
Model: E12
Rocznik: 2006
Silnik: 1ND-TV
Może po prostu byłeś gdzieś, gdzie nie mają oprogramowania i powiedzieli Ci, że się nie da. Teraz takich mechaników nie brakuje. Lepiej pojedź do jakiegoś porządnego serwisu. :tak:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lis 2007, o 21:11 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 26 mar 2007, o 20:32
Posty: 448
Lokalizacja: Wrocław/trzebnica
tak jak moi przedmówcy, zmień warsztat
skończyły się czasy rodem napraw młotek, przecinak ...

_________________
Obrazek
Hilux 140KM@370Nm
Yaris 90KM@210Nm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 kwi 2008, o 14:12 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 10 kwi 2008, o 13:51
Posty: 1
Lokalizacja: kraków
czy ktos moglby mnie poinformowac czy jest mozliwosc zakupu osprzetu{w rozsadnej cenie}w celu podlaczenia avensis z komputerem po to by np wykasowac pojawiajace sie bledy
czy ECU KWP 2000plus flasher kit obsluguje ten model ?
(interfejs serwisowy)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 11 kwi 2008, o 08:27 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
jest taka mozliwosc, musisz kupic przewod obslugujacy zlacze eobd, koszt "dobrego" przewodu (razem z programem) to ok 2 tys zl (zwroci sie momentalnie poniewaz mozna inne auta podpiac)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2008, o 22:49 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 20 lut 2008, o 15:03
Posty: 120
Lokalizacja: oxford
mozesz kupic na ebayu za 150 zl a oprogramowanie sciagnac z netu, u mnie dziala i innych tez podpinamy :-P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2008, o 22:52 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
tylko czy on tez bedzie kasowal bledy zarowno te zwykle jak i serwiosowe czy tylko moze pozwala na odczytanie tych bledow??mozna wgrac nim nowy sterownik, sprawdzic pompe, wtryski...??chyba nie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2008, o 22:53 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 20 lut 2008, o 15:03
Posty: 120
Lokalizacja: oxford
http://search.ebay.co.uk/search/search. ... title=eobd

lub

http://www.allegro.pl/search.php?string=eobd

i gra :-)

[ Dodano: 2008-04-27, 22:55 ]
konkret
http://www.allegro.pl/item350882654_now ... 008pl.html

[ Dodano: 2008-04-27, 23:10 ]
ojj tak , na\100 %

[ Dodano: 2008-04-27, 23:12 ]
to jest tylko uzaleznione od oprogramowania ktore rowniez dostepne jest na ebayu ( dla leniwych ) lub w necie ( dla tych co lubia sobie poszukac ) wiecej nie moge napisac bo znowu wykasuja moje posty :-)
pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 kwi 2008, o 08:00 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
jest jeszcze wazna sprawa ktora nalezy poruszyc: nie kazdy kabel z programem chce sie komunikowac z toyota, widzialem wiele takich przypadkow...jeden taki zestaw mam gdzies nawet zapisany (ktorego nie kupowac bo sie nie laczy)...gosciu walczyl z nim 20 min po czym stwierdzil, ze mam chyba walniete zlacze w aucie (pojechalem do innego i co sie okazalo, ze wszystko dziala)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 lip 2008, o 00:54 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 2 kwi 2008, o 15:44
Posty: 7
Lokalizacja: Poznań
Przeczytałem cały ten wątek i w sumie nic z niego nie wynika.... no może jedynie to, że nikt nie próbował zczytać błędów z komputera swojej Ave w domu (trochę prowokująco pytam :)

Gdyby jednak ktoś się trafił to proszę o podpowiedź jakiego sprzętu użyć.... albo chociaż jaki ostatecznie jest interfejs w Ave T22 po FL.

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 lip 2008, o 17:48 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 gru 2007, o 23:39
Posty: 1170
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: T25 Liftback
Rocznik: 2003
Silnik: Tiptronic
wyjmiesz mały schowek i będziesz miał gniazdeczko :D:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 lip 2008, o 19:33 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 23 cze 2008, o 20:24
Posty: 79
Lokalizacja: sosnowiec
ok jest dzieki za małym schowkiem u góry trzeba tam popatrzec i sie znajdzie jak sie nie wie to trudno bylo dzieki wszystkim


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2008, o 13:26 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 13 maja 2008, o 13:13
Posty: 34
Lokalizacja: Wawa - WN-Ursynów
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2002
Silnik: 2.0 benzyna
Kwota nie ma znaczenia, ale oczywiście bez przesady.

A co do funkcji to żeby coś można było zdziałać w połączeniu z komputerem, wykasować błędy itd..... coś podkręcić:))MOC na przykład


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2008, o 14:12 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
wiesz, chcac skacowac bledy mozna to zrobic przewodem za tzw kilka stowek, jesli chcesz miec a'la serwisowy przewod aby moc zrobic z autem wszystko to bez paru tysiecy sie nie obejdzie. pogadaj z Kolega bobikosem, moze ma gdzies schemat takiego przewodu, moze taniej wyjdzie samemu zrobic ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 21 lip 2008, o 20:10 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 13 maja 2008, o 13:13
Posty: 34
Lokalizacja: Wawa - WN-Ursynów
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2002
Silnik: 2.0 benzyna
A możesz coś zaproponować coś zwykłego czym można odczytać błędy z kompa samochodu itd..??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 lip 2008, o 09:12 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 cze 2008, o 15:41
Posty: 417
Lokalizacja: E-POLSKA
Pochwały: 24
Marka: Toyota
Model: Avensis T 22
Rocznik: 1999
Silnik: 2,0 TD
Tester Diagnostyczny OBD2, Najtańszy na Allegro ! (numer 401366257)
Co sądzicie o tym urządzeniu,cena bardzo przystępna.
http://moto.allegro.pl/show_item.php?it ... a+dodana+d


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 lip 2008, o 09:23 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
sadze, ze cena tylko przystepna, nic wiecej

jesli juz cos chcesz to minimum cos takiego: http://moto.allegro.pl/item399353873_di ... ogram.html

_________________
opcja SZUKAJ Twoim przyjacielem...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 lip 2008, o 09:38 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 cze 2008, o 15:41
Posty: 417
Lokalizacja: E-POLSKA
Pochwały: 24
Marka: Toyota
Model: Avensis T 22
Rocznik: 1999
Silnik: 2,0 TD
To super profesjonalny sprzęt,ale cena także.Gdybym teraz potrzebował i miał problemy z autem to co innego.Czy w toyocie da się odczytać błędy tak jak w nissanie-2,0 td ten sam rocznik?tam za pomocą zwykłego kabelka i obserwacji lampki(silnik) można wyświetlić błędy?.Ta prosta metoda w wielu autach sporo rzeczy pozwoliła mi znaleźć,gdyż w profesjonalną diagnostykę nigdy się nie bawiłem jak dotąd.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 lip 2008, o 09:50 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
ten przewod ktory pokazales balbym sie podpiac do auta. z reguly jest tak, ze to co tanie to i badziewne (taj jak opel, jest tani i badziewny ;-) ). widzialem drozsze sprzety ktore nie komunikowaly sie z toyota a sadze, ze ten kabelek tez bedzie mial problemy. jesli juz kupowac to kupowac modrzez glowa. ja np mam tak, ze wole dac kilka stowek wiecej ale mam miec zrobione dobrze a nie isc po najtanszej linii oporu. jesli kupowalbym przewod komunikacyjny to kupilbym cos porzadnego aby w miare szybko sie zwrocil (podpinalbym inne auta za pieniadze) a nie pchal kasy w nie wiadomo co. na upartego przewod ten (ktory pokazales) jest czyms w rodzaju diody/lampki ktora sygnalizuje kody bledow. na plytce ma uklad ktory odpowiada temu samemu co wsadzilbys drucik w zlacze i sam skasowal bledy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 sie 2008, o 00:36 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 5 lis 2007, o 10:39
Posty: 10
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 1998
Silnik: 2CTE
Czy ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenie z interfejsami opartymi na ELM323 lub ELM327 w połączeniu z Avensisem T22 2CTE? Chciałbym kupić taki interfejs ze względu na dostępność oprogramowania, jego uniwersalność i stosunkowo niską cenę.

Próbowałem "zczytać" moją Ave używając funkcji OBD-II w oryginalnym VAG-COM-ie (v.704.2) ale niestety nie zdołał się połączyć pomimo że podczas testu interfejsu twierdzi że z samochodem jest połączony.

Jeśli ktoś ma wiedzę na temat protokołu (ISO: ISO/DIS 9141-2 czy Keyword 2000: ISO/DIS 14230-4) w jakim komunikuje się T22 2CTE byłbym wdzięczny za podzielenie się informacją.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 sty 2009, o 23:57 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 19 lut 2008, o 09:34
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Ten temat kilczy już sobie kilkanaście postów, a niczego konkretnego z niego można się dowiedzieć. Czy temat interfejsu to jakiś temat tabu?

Jeżeli ktoś zna jakieś działąjące zestawy typu interfejs do PC + oprogramowanie, zarówno te tanie i zawodne, jak i te drogie niezawodne, niech poda jakieś KONKRETNE informacje lub linki. Link na Allegro do jakiegoś "konkreta" podany prze prasik01 jest nieaktualny. Podobnie jest z pozostałymi linkami. tomek85_85, możesz podać jeszcze raz namiary na proponowany ptrzez Ciebie osprzęt?

Pozdrawiam
ZJ


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1053 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda