TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 17 sty 2018, o 07:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1075 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 paź 2017, o 19:25 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 30 sie 2017, o 16:51
Posty: 88
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 2.2D-Cat
Od kilku tygodni mam ELM'a 327 za 30zł.
Testowałem wiele aplikacji i jedyny słuszny wybór to Torque (posiadam wersję darmową).
Pokazuje wiele rzeczy, mi najbardziej zależało na błędach i możliwości ich kasowania.
Błędy pokazuje w formie kodu oraz drobnego opisu, kasuje błędy też bez problemu.
Do podstawowej diagnostyki może być, adaptacji/ kodowań tym nie zrobimy, ale sprawdzimy i skasujemy błędy oraz podejrzymy podstawowe parametry.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 paź 2017, o 07:33 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 sie 2017, o 10:02
Posty: 25
Marka: brak
Model: brak
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: brak
qbq903 napisał(a):
Od kilku tygodni mam ELM'a 327 za 30zł.
Testowałem wiele aplikacji i jedyny słuszny wybór to Torque (posiadam wersję darmową).
Pokazuje wiele rzeczy, mi najbardziej zależało na błędach i możliwości ich kasowania.
Błędy pokazuje w formie kodu oraz drobnego opisu, kasuje błędy też bez problemu.
Do podstawowej diagnostyki może być, adaptacji/ kodowań tym nie zrobimy, ale sprawdzimy i skasujemy błędy oraz podejrzymy podstawowe parametry.
Ja zakupiłem takiego dongla tutaj:
http://s.aliexpress.com/jequYRfI
I z Torque nie mogę się połączyć swoją t25.

Czy mógłbyś szybką instrukcję wrzucić w kilku punktach jak lączysz dongla z torque?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 paź 2017, o 11:40 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 30 sie 2017, o 16:51
Posty: 88
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 2.2D-Cat
Wsadziłem moduł w gniazdo OBD, w telefonie wyszukałem go w menu bluetooth i sparowałem z telefonem (kod 1234), potem włączyłem Torque, z lewej na dole jest zębatka -> Ustawienia -> Ustawienia adaptera OBD i tam wybrałem connection: Bluetooth, Wybierz urządzenie - wybrałem swój moduł (mój telefon widzi go jako OBDII).
Po tym wszystkim za każdym razem po włączeniu Torque wyszukuje mi moduł i od razu się z nim łączy pokazując odpowiednie dane na wskaźnikach. Mam wersje darmową aplikacji, nie wiem czy jest sens kupować płatną.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 paź 2017, o 19:11 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 sie 2017, o 10:02
Posty: 25
Marka: brak
Model: brak
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: brak
qbq903 napisał(a):
Wsadziłem moduł w gniazdo OBD, w telefonie wyszukałem go w menu bluetooth i sparowałem z telefonem (kod 1234), potem włączyłem Torque, z lewej na dole jest zębatka -> Ustawienia -> Ustawienia adaptera OBD i tam wybrałem connection: Bluetooth, Wybierz urządzenie - wybrałem swój moduł (mój telefon widzi go jako OBDII).
Po tym wszystkim za każdym razem po włączeniu Torque wyszukuje mi moduł i od razu się z nim łączy pokazując odpowiednie dane na wskaźnikach. Mam wersje darmową aplikacji, nie wiem czy jest sens kupować płatną.
Potwierdzam i u mnie zadziałało:)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lis 2017, o 08:14 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 30 sie 2017, o 16:51
Posty: 88
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 2.2D-Cat
Mam pytanie odnośnie kasowania błędów.
Używam interfejsu bt OBD II i aplikacji Torque.
Czy po skasowaniu błędu powinienem wyłączyć zapłon i wyjąć kluczyk czy od razu mogę odpalać auto?
Często muszę kasować błąd kilkanaście razy zanim zaskoczy i nie wiem czy to przypadek czy poza skasowaniem błędu przez Torque trzeba coś jeszcze zrobić.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lis 2017, o 12:27 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 20 cze 2016, o 20:59
Posty: 415
Pochwały: 41
Marka: Lexus
Model: IS220D
Rocznik: 2006
Silnik: 2ad
Do diesla najstabilniejszy jest elm 327 w wersji 1.5 . Torqe jak dla mnie mocno średni program są lepsze np Elmscan Toyota


Co do kasowania błędów to wystarczy skasować i nic więcej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lis 2017, o 14:35 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 2 paź 2010, o 21:18
Posty: 187
Lokalizacja: Giżycko
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: D4D
Potwierdzam. Można tez sprawdzić korekcje wtryskiwaczy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lis 2017, o 16:04 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 30 sie 2017, o 16:51
Posty: 88
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 2.2D-Cat
W takim razie nie pozostaje nic innego jak zakupić oryginał (chociaż trochę kosztuje), jak Torque doprowadzi mnie do szału to kupię tego ElmscanToyota, mam wersję free ale nie można przy jej pomocy kasować błędów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lis 2017, o 17:09 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 20 cze 2016, o 20:59
Posty: 415
Pochwały: 41
Marka: Lexus
Model: IS220D
Rocznik: 2006
Silnik: 2ad
Jedni crackują drudzy kupują, jak kto sobie radzi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 gru 2017, o 19:37 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 16 mar 2009, o 12:51
Posty: 28
Lokalizacja: wwa
Marka: Toyota
Model: t27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0 benz
Mam taką sytuację, że rok temu wszystko działało a teraz nic.
Mam komunikat 'Cannot connect to VIM'
O co chodzi?
Komputer z systemem 32 bit win7, interface przez rok leżał w piwnicy, musiałem teraz odnowić ważność programu . Dioda w interface świeci na czerwono.

Próbowałem odinstalować i zainstalować . Techstream się udało, sterownik xhorse nie jestem w stanie odinstalować.
Co powinienem zrobić.


Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 gru 2017, o 22:17 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 gru 2017, o 20:35
Posty: 10
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D, 1CD-FTV
Czy działa wam może urządzenie Viecar 2.0
Działa na ELM 327
Auto jak w profilu, Toyota Avensis 2.0 D4D 2001r.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 gru 2017, o 18:08 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20482
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 292
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
T22 d4d nie dziala ze zwyklym ELM327, ma inny protokol, i najtansze ELM327 sie do tego auta nie nadaja, pozdr
eric napisał(a):
Mam taką sytuację, że rok temu wszystko działało a teraz nic.
Mam komunikat 'Cannot connect to VIM'
O co chodzi?
Komputer z systemem 32 bit win7, interface przez rok leżał w piwnicy, musiałem teraz odnowić ważność programu . Dioda w interface świeci na czerwono.
Caly czas ten sam komputer? pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 gru 2017, o 20:05 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 gru 2017, o 20:35
Posty: 10
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D, 1CD-FTV
Dzięki za odpowiedź.
Byłem w serwisie, nie udało się im podłączyć żadnym komputerem do tego auta.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 gru 2017, o 20:10 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20482
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 292
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
To troche zart... Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2017, o 22:13 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 20 cze 2016, o 20:59
Posty: 415
Pochwały: 41
Marka: Lexus
Model: IS220D
Rocznik: 2006
Silnik: 2ad
eric to że dioda sie swieci to nie znaczy że interfejs jest żywy. W piwnicy jest wilgoć która to szkodzi elektronice. A druga kwestia zmieniłeś VIM na Xhorse w ustawieniach programu ?

danioRM nie wiem jakie tam masz protokoły, ale wg niektórych speców w teorii elm 327 w wersji 2.1 nie powinien się łączyć z dieslem toyoty czy lexa, a się łączy. Spróbuj aplikacji elmscan toyota. Po za tym zmień serwis, co to za warsztat który nie ma sprzętu żeby się z autem połączyć. Jak jesteś z pomorza to zapraszam, mam i techstrema i launcha Diagun IV który jest mega kozakiem ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 gru 2017, o 11:59 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 16 mar 2009, o 12:51
Posty: 28
Lokalizacja: wwa
Marka: Toyota
Model: t27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0 benz
wrc napisał(a):
T22 d4d nie dziala ze zwyklym ELM327, ma inny protokol, i najtansze ELM327 sie do tego auta nie nadaja, pozdr
eric napisał(a):
Mam taką sytuację, że rok temu wszystko działało a teraz nic.
Mam komunikat 'Cannot connect to VIM'
O co chodzi?
Komputer z systemem 32 bit win7, interface przez rok leżał w piwnicy, musiałem teraz odnowić ważność programu . Dioda w interface świeci na czerwono.
Caly czas ten sam komputer? pozdr
Tak, nic sie nie zmienilo komputer ten sam .
Jedynie początkowo program diagnostyczny Toyoty nie mial ''ważności'.'
Zdezinstalowalem i zainstalowalem go ponownie z wpisaniem właściwego kodu.
Po uruchomieniu przechodzi ten etap poprawnie, ale potem jest jak opisałem.

Inny komp, który mam jest nowszy i podejrzewam bez sensu sprawdzać czy tam zadziała.
No dziwne jeśli kabel wysiadłby od leżenia w piwnicy.


Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 gru 2017, o 00:27 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 lis 2015, o 21:04
Posty: 10
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 benzyna
A posiadając kabelek OBD ll ale do vw można zrobić coś w Toyocie? Bo został mi po starym aucie ale nie wiem czy się nadaje


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 gru 2017, o 14:49 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 15 cze 2013, o 15:37
Posty: 91
Lokalizacja: chełmek
Pochwały: 3
Marka: toyota
Model: t22 avensis
Rocznik: 2000
Silnik: d4d 110km
Witam.Mam pytanie odnośnie live data na techstream ,posiadam kabel mini vci za 10 usd z aliexpress. Śmiga na windows 7 32 bit wersja V12.00.127
Chodzi mi o to że działa live data z opóźnieniem. Mam t22 d4d i wszystkie parametry są na raz na jednej stronie wyświetlone .Może jak była by możliwość zaznaczenia tylko jednej wartości to by nie było opóźnienia?Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 gru 2017, o 18:16 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 13 lis 2010, o 22:39
Posty: 455
Lokalizacja: Wałbrzych
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE
kokos50 napisał(a):
Może jak była by możliwość zaznaczenia tylko jednej wartości to by nie było opóźnienia?


Tak.
Wybierz tylko to jedno co chcesz.
Inaczej się nie da.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 gru 2017, o 18:22 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 15 cze 2013, o 15:37
Posty: 91
Lokalizacja: chełmek
Pochwały: 3
Marka: toyota
Model: t22 avensis
Rocznik: 2000
Silnik: d4d 110km
Możesz podpowiedzieć jak to zrobić z mini vci. Bo klikając w np. w live data w common rail pressure i tak wyświetla wszystko...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 gru 2017, o 18:28 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 13 lis 2010, o 22:39
Posty: 455
Lokalizacja: Wałbrzych
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE
Ale z listy w lewym oknie możesz usunąć co nie chcesz, tak po prostu chyba zaznaczając i delete. Po prawej wykres live wtedy zmniejsza ilość okien.
Nie mam w domu auta aby zrobić zrzut.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 gru 2017, o 16:42 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 15 cze 2013, o 15:37
Posty: 91
Lokalizacja: chełmek
Pochwały: 3
Marka: toyota
Model: t22 avensis
Rocznik: 2000
Silnik: d4d 110km
Dzięki Irokez . Dokładnie to klikam np. w obroty zaznaczam to i następnie w okienko u dołu tam obok wykresów i można mieć wybrany parametr bez opóźnienia .Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 sty 2018, o 20:49 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 20 mar 2016, o 00:54
Posty: 6
Marka: Toyta
Model: Avensis T29
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2015
Silnik: 1.8 noPB
Witam,
Czy takim kabelkiem z ali za 12$ podłączę się do Ave T27 FLIII (>2015) ?
V12.10.019 MINI VCI dla TOYOTA Pojedynczy Kabel
Czy jakaś inna wersja?
Ktoś może wie co można w tym aucie zmienić w Techstremie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 sty 2018, o 23:00 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 3 sty 2018, o 22:53
Posty: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 D4D 1CD-FTV
Witam,
moje auto jak w opisie. Potrzebuję interfejsu do mojej toyoty. Czy ten będzie dobry ?
https://tinyurl.com/ycs4m75p


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 sty 2018, o 08:24 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 7052
Lokalizacja: WWW
Pochwały: 835
Marka: Toyota
Model: T25FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D2T-ADFTV
Tak, ten powinien byc bardzo dobry


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1075 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda