TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis
Teraz jest 18 sie 2019, o 23:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 kwi 2014, o 23:34 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 7 wrz 2010, o 18:36
Posty: 15
Lokalizacja: Częstochowa
Marka: Avensis
Model: T22
Rocznik: 1999
Silnik: 4A-FE
hangmen napisał(a):
anabolo napisał(a):
Był bity? Może jakiś magik coś kombinował z kablami...

Rok temu miałem dzwona. Wymieniony był jedynie lewy błotnik i lampa. Nic się nie działo aż do powiedzmy połowy marca

Po wymianie sterownika silnika check przestł świecić.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 kwi 2014, o 11:30 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 7 maja 2008, o 18:46
Posty: 1138
Lokalizacja: Polska DLU
Pochwały: 8
Marka: Toyota
Model: Camry V6
Rocznik: 2000
Silnik: 1mz-fe
Czyli jednak te 1% szansy. W nowych autach to standard....


Autor postu otrzymał pochwałę

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 kwi 2014, o 11:53 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 7 wrz 2010, o 18:36
Posty: 15
Lokalizacja: Częstochowa
Marka: Avensis
Model: T22
Rocznik: 1999
Silnik: 4A-FE
anabolo napisał(a):
Czyli jednak te 1% szansy. W nowych autach to standard....

Check zgasł ale nadal nie idzie zdiagnozować samochodu komputerem diagnostycznym. W każdym razie dzięki za pomoc.
Piwo masz ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 kwi 2014, o 11:05 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 7 maja 2008, o 18:46
Posty: 1138
Lokalizacja: Polska DLU
Pochwały: 8
Marka: Toyota
Model: Camry V6
Rocznik: 2000
Silnik: 1mz-fe
A jakiego kompa podłączasz? Tych sterowników nie ruszy byle co - praktycznie tylko komp ASO, ale i tak diagnoza w tym wypadku jest ograniczona funkcjonalność w porównaniu z OBD II (tu jest M-OBD).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 sty 2016, o 08:54 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 cze 2008, o 12:37
Posty: 1
Lokalizacja: Katowice
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 1999
Silnik: 4AFE
Witam wszystkich,

Czy ktoś zna może jakiś warsztat/mechanika na Śląsku, który naprawia czujniki położenia wałka rozrządu? Wolałabym sama w tym nie grzebać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 sty 2016, o 07:16 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20619
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 296
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
Wymienic moze to praktycznie kazdy warsztat, pytanie tylko skad ta wiedza ze to jest uszkodzone. pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 sty 2019, o 22:25 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 26 sty 2012, o 22:21
Posty: 37
Marka: Toyota
Model: Avensis [T22]
Nadwozie: liftback
Rocznik: 1999
Silnik: 1.6 4A-FE
Witam,
Nie będę zakładał nowego tematu, ponieważ tutaj jest dobry wątek. Od może trzech tygodni zapala mi się kontrolka silnika na zimnym silniku i przy temperaturze ok. 0 stopni. Jak silnik się nagrzeje, to kontrolka gaśnie. Po podłączeniu komputera pojawił się błąd P0340, czyli problem z czujnikiem położenia wałka rozrządu. Zacząłem czytać i znalazłem ten temat. Wymieniać samemu samego czujnika raczej się nie podejmuję (jego cena to ok. 300 zł). Znalazłem cały aparat zapłonowy za podobne pieniądze. Dzisiaj wieczorem się upewniałem, że mam Boscha i właśnie taki mam. Przy tej okazji odpaliłem silnik i kontrolna silnika się nie zapaliła - zimny silnik, a na dworze 6 stopni. Przyjrzałem się dokładnie i zauważyłem, że pod aparatem zapłonowym mam wyciek oleju. Moje pytanie brzmi, czy przecieki oleju do aparatu mogą tak się objawiać, że przy zimnym silniku i temperaturze ok. 0 stopni będzie zapalała się kontrolka silnika i jak się rozgrzeje silnik, to ona znika? Czy po prostu "kończy" mi się czujnik i trzeba go wymienić, albo cały aparat zapłonowy? Mam nadzieję, że mój opis jest zrozumiały ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 sty 2019, o 23:51 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 7 maja 2008, o 18:46
Posty: 1138
Lokalizacja: Polska DLU
Pochwały: 8
Marka: Toyota
Model: Camry V6
Rocznik: 2000
Silnik: 1mz-fe
Pod jaki komp podłączałeś.? Standardowy tester może Ci błędnie podać kod...
Co do oleju to nie powinien mieć wpływu na to...
U mnie niewywalalo błędu przy delikatnym traktowaniu, ale jak się depło to się zapał check.
Aparat używa to kwestia czasu by padł-czujnik kupisz za sto parę złotych... Oczywiście nie mówię tu o as


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 sty 2019, o 13:13 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 26 sty 2012, o 22:21
Posty: 37
Marka: Toyota
Model: Avensis [T22]
Nadwozie: liftback
Rocznik: 1999
Silnik: 1.6 4A-FE
Podłączałem pod X-DIAG PRO 3. Teraz jak miałem kilka dni rano po -7 stopni, to raz się zapalił, raz nie. Zawsze jak się zapala, to gaśnie po rozgrzaniu silnika. Objawy przy zapalonej kontrolce silnika, to tak, jak już było wcześniej opisywane - głośniejsza praca silnika (turkotanie). Na razie jak jest zimno, to mi się nie chce tam zaglądać - tragedii nie ma - jeszcze ;) Na wiosnę coś z tym ruszę, ale pewnie wymienię sam czujnik położenia wałka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lut 2019, o 21:40 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 7 maja 2008, o 18:46
Posty: 1138
Lokalizacja: Polska DLU
Pochwały: 8
Marka: Toyota
Model: Camry V6
Rocznik: 2000
Silnik: 1mz-fe
Jeśli to faktycznie czujnik to wtedy efi zmienia tryb pracy z wielopunktu na monogrupe-rezultat mniejsza moc i większe spalanie. Jeśli jest LPG będzie lepiej chodził, o ile instalacji niepodłączną do tego czujnika i nie ma włączonej żadnej adaptacji etc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lut 2019, o 21:50 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 26 sty 2012, o 22:21
Posty: 37
Marka: Toyota
Model: Avensis [T22]
Nadwozie: liftback
Rocznik: 1999
Silnik: 1.6 4A-FE
LPG nie mam. Teraz przy temperaturach plusowych zachowuje się tak samo - raz się pali check, raz nie. I cały czas jak się rozgrzeje silnik, to kontrolka silnika gaśnie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: auto.com.pl | motostat.pl | Polska Jazda