TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 28 cze 2017, o 10:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lis 2015, o 11:25 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 1 sie 2015, o 19:20
Posty: 40
Lokalizacja: Stuttgart
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2013
Silnik: 1.8 Benzyna CVT
Witam,

Auto kupilem 2 miesiace temu, jest to moja pierwsza Toyota, a konkretnie chodzi o Avensisa T27, rok 2011, 1.8 benzyna, 147PS, przebieg 18tys. Problem polega na tym, ze czasem po wcisnieciu sprzegla nie wchodzi mi wsteczny i jedynka. Do wrzucenia biegu musze jeszcze raz wcisnac sprzeglo i wtedy biegi (wsteczny/jednyka) juz wchodza bez problemu. Wydaje mi sie ze procentowo problem ze wstecznym pojawia sie zdecydowanie czesciej niz z jedynka ( z racji tego ze jedynki uzywam znacznie czesciej i zachaczy pwoiedzmy raz na 30 razy) oraz ze problem pojawia sie czesciej na zimnym silniku. Z innymi biegami nie ma problemu, sprzeglo rowniez dziala bez zarzutu – w koncu 18 tys przebiegu to prawie nowe auto... Dodam jeszcze ze 2 tygodnie temu wymieniany byl plyn sprzegla, jednak nie mialo to wplywu na problem (przed i po wymianie plynu jest tak samo).

Ktos ma moze podobny problem lub zna przyczyne co jest nie tak? Wczesniej jezdzilem zlej slawy fordem lecz tam podobny problem zdarzal sie o wiele rzadziej.

Pozdrawiam,
Slawek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 lis 2015, o 22:04 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 30 gru 2008, o 09:24
Posty: 134
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Valvematic
Mam Yarisa który od nowości ma ten sam problem co Twój Avensis.
Problemy z uruchamianiem pierwszego biegu oraz wstecznego. Problem
nasila się przy niskich temperaturach, na zimnym silniku.
Serwis twierdzi, że te skrzynie już tak mają i wierzyłbym w to dalej
gdybym nie kupił Avensis ( taki sam silnik jak Twój ). W Ave biegi
wchodzą idealnie. Jest coś na rzeczy. Podpinam się pod temat :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 lis 2015, o 15:23 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 10 mar 2012, o 18:44
Posty: 287
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 11
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: d4d 2,0 116km 1CDFTV
Opisane dolegliwości wskazują na zapowietrzenie układu sprzęgła.
Ktoś kto wymieniał płyn w układzie zrobił to źle i zapowietrzył go.

Trzeba odpowietrzyć układ. I powinno wszystko być ok.
Robiłem to sam w razie czego pisz na PW. Pomogę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lis 2015, o 01:24 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 paź 2008, o 01:18
Posty: 602
Pochwały: 75
Marka: Toyota
Model: Land Cruiser
Rocznik: 1992
Silnik: 3.5 Diesel
Ja bym zaczął od regulacji linek zmiany biegów w skrzyniach z podciąganym biegiem wstecznym wrzucanym do przodu to częsta przyczyna tylko mało, który serwis chce ją robić, bo roboty dużo. :diabel: :diabel:

_________________
Toyota Europe


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lis 2015, o 16:38 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 10 mar 2012, o 18:44
Posty: 287
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 11
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: d4d 2,0 116km 1CDFTV
ingenieur28 napisał(a):
Witam,

Auto kupilem 2 miesiace temu, jest to moja pierwsza Toyota, a konkretnie chodzi o Avensisa T27, rok 2011, 1.8 benzyna, 147PS, przebieg 18tys. Problem polega na tym, ze czasem po wcisnieciu sprzegla nie wchodzi mi wsteczny i jedynka. Do wrzucenia biegu musze jeszcze raz wcisnac sprzeglo i wtedy biegi (wsteczny/jednyka) juz wchodza bez problemu. Wydaje mi sie ze procentowo problem ze wstecznym pojawia sie zdecydowanie czesciej niz z jedynka ( z racji tego ze jedynki uzywam znacznie czesciej i zachaczy pwoiedzmy raz na 30 razy) oraz ze problem pojawia sie czesciej na zimnym silniku. Z innymi biegami nie ma problemu, sprzeglo rowniez dziala bez zarzutu – w koncu 18 tys przebiegu to prawie nowe auto... Dodam jeszcze ze 2 tygodnie temu wymieniany byl plyn sprzegla, jednak nie mialo to wplywu na problem (przed i po wymianie plynu jest tak samo).

Ktos ma moze podobny problem lub zna przyczyne co jest nie tak? Wczesniej jezdzilem zlej slawy fordem lecz tam podobny problem zdarzal sie o wiele rzadziej.

Pozdrawiam,
Slawek


To w wymianie płynu prawdopodobnie tkwi problem !!!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lis 2015, o 20:24 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 sty 2013, o 12:15
Posty: 1632
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 98
Marka: Toyota
Model: Auris I
Rocznik: 2009
Silnik: 1ZR-FAE 1.6 Benzyna
Po pierwsze to, że bieg wsteczny może nie wejść to naturalna rzecz w Toyocie. Tak miałem napisane w instrukcji obsługi w Avenisie jak i tak mam w instrukcji obsługi w Aursie. Zobacz sobie w swojej instrukcji. Po drugie to, że jedynka czasem nie wchodzi to prawdopodobnie wina doskonałej skrzyni montowanej w Wałbrzychu. Moim zdaniem jeździć i przyzwyczajać się do współczesnej motoryzacji.

_________________
Kiedy za oczami noszę diabła, znajdź mnie tam gdzie +4822


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 kwi 2017, o 09:06 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 3 cze 2008, o 18:26
Posty: 58
Lokalizacja: Zawiercie
Witam mam problem z wrzuceniem jedynki i wstecznego w T25.
Wymieniałem sprzęgło i dwumasę w ASO, zrobiłem 28k i padła pompa sprzęgła, po wymianie mam czasami problem z wrzuceniem jedynki i wstecznego. Olej w skrzyni wymieniany. Pozostałe biegi wchodzą prawidłowo.
Wysprzęglik nie był wymieniany, czy on może powodować problemy? Czy przy wymianie wsyprzęglika trzeba wyjmować skrzynię?
Macie może jakieś sugestie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 kwi 2017, o 14:35 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20342
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 284
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
Problem przed naprawami nie istnial? Bo te skrzynie generalnie tak maja. pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 kwi 2017, o 14:48 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 3 cze 2008, o 18:26
Posty: 58
Lokalizacja: Zawiercie
Witam
wrc napisał(a):
Problem przed naprawami nie istnial? Bo te skrzynie generalnie tak maja. pozdr

Właśnie jeśli istniał to rzadziej. Dzięki wrc za info już się wystraszyłem że może docisk w ASO źle zamontowali, głownie jeżdżę w trasie.
Podjadę jeszcze do ASO skonsultować.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda