TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis
Teraz jest 24 maja 2019, o 23:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 maja 2019, o 11:06 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 maja 2019, o 21:02
Posty: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 1999
Silnik: 2.0 benzya 3S-FE
Cześć :)

Szukałem już w tematach ale nigdzie nie znalazłem wystarczającej odpowiedzi. Poza jednym problemem z moją Ave jest wszystko OK.
Opowiem Wam swoją historie - w skrócie.
Auto ściągnięte z Holandii w 2012r.. Przebieg 240000kM. Od razu zamontowany gaz BRC sekwencja z lubryfikacją. Wymiana parownika i wtrysków przy 400000. Spalanie w trasie - prędkość przelotowa 160km/h około 11l/100km. Wszystkie wymiany robione na czas a często nawet częściej. (przebiegi około 30000km rocznie)
W pewnym momencie podczas redukcji obroty zaczęły niepokojąco spadać, a później auto zaczęło gasnąć - wszystko na zimnym silniku. DO tego na zimno tak jak by nie było ssania (wcześniej obroty przy niskich temperaturach same podnosiły się do około 2000 obr/min) a teraz nic. Jak się auto rozgrzeje wszystko jest OK.
Sprawdziliśmy wszystko po kolei:
- przepustnica i czyszczenie zaworu ISC a później sprawdzenie na innej również oczyszczonej przepustnicy
- wymiana czujnika podciśnienia
- wymiana czujnika temperatury cieczy - nadal to samo może z lekką poprawą
- wymiana sondy lambda
- regeneracja głowicy - po regeneracji się poprawiło bardzo, ale ostatnio znowu objawy wracają

Czy jest jeszcze coś co może powodować wyżej wymienione objawy?
Ktoś z Was miał podobny problem i udało się z tego wybrnąć?
Generalnie auto cały czas ma moc i super jeździ a co najważniejsze nie psuje się - poza tym jednym chociaż rozumiem że może to wynikać też jużtroche ze zużycia silnika - auto na chwilę obecną ma 420000 km i licze na kolejne :)

Bardzo proszę o pomoc w temacie lub o polecenie kogoś w Warszawie lub okolicach (mieszkam w Nadarzynie) kto mógł by pomóc.
miłego dnia :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 maja 2019, o 19:06 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 wrz 2007, o 20:24
Posty: 1506
Lokalizacja: Siedlce
Pochwały: 39
Marka: Toyota
Model: Camry x2
Rocznik: 1992
Silnik: 5S-FE x2
Błędy jakieś są?

Na PB i LPG dzieje się to samo?

_________________
Tato, czy ten samochód jest zepsuty? Nie synku, to tylko diesel.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 maja 2019, o 22:54 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 maja 2019, o 21:02
Posty: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 1999
Silnik: 2.0 benzya 3S-FE
Na LPG jest już troche rozgrzany i nie występuje ten problem


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot]


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: auto.com.pl | motostat.pl | Polska Jazda