TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 25 maja 2017, o 10:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 10 kwi 2009, o 03:21 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 15 kwi 2008, o 20:31
Posty: 79
Lokalizacja: Warszawa
Comet napisał(a):
do tego radio trzeba przestrajać jeśli ma dobrze chodzić i tu jest problem z nowymi radiami ktore mają plomby


Głupot Ci nagadał. Co niby trzeba "dostrajać" w radiu? :)

Podstawa to dobra antena(zapomnijcie o 1m superextramegazasięg100kmwtereniezabudowanym) z dobrej jakości przewodem, dobra masa do niej i ustawiony SWR.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 kwi 2009, o 12:48 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 21 mar 2008, o 12:07
Posty: 321
Lokalizacja: LRY
Wiesz moze nie wyraziłem się fachowo ale generalnie chodziło o coś w stulu nadawania w jedynkach i połówkach, te ostatnie są u nas w kraju a jak radyjko jest ze stanów np a jest tego znaczna część w ofercie to należy je przestawić -coś w tym stylu mi tłumaczył ale ja jeszcze w temacie nie jestem oblatany wystarczająco żeby prawidłowo to opisać. Zwracam tylko uwagę na problem.

_________________
Szukasz nowej części - zapytaj, może będę mógł pomóc.....


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 kwi 2009, o 14:04 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 4 maja 2008, o 19:40
Posty: 34
Lokalizacja: Białowieska
Comet napisał(a):
Wiesz moze nie wyraziłem się fachowo ale generalnie chodziło o coś w stulu nadawania w jedynkach i połówkach, te ostatnie są u nas w kraju a jak radyjko jest ze stanów np a jest tego znaczna część w ofercie to należy je przestawić -coś w tym stylu mi tłumaczył ale ja jeszcze w temacie nie jestem oblatany wystarczająco żeby prawidłowo to opisać. Zwracam tylko uwagę na problem.

Mówisz o "zerach" i "połówkach (piątkach)". Wbrew temu co piszesz w Polsce nadajemy w "zerach" i modulacji AM. Robisz spore zamieszanie. Dodatkowo opisywany problem "konieczności przestrajania radia" jest marginalny - kupujesz w "zerach" i po prostu używasz. To tak jak z urządzeniem elektrycznym: jeżeli kupujesz na 110V wiesz, że będziesz miał dodatkowe koszty.

OT i EOT w tym zakresie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 kwi 2009, o 23:46 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 4 cze 2007, o 00:18
Posty: 2744
Marka: Toyota
Model: T22 & T27
Rocznik: 2009
Silnik: 4A-FE & 3ZR-FAE
Comet napisał(a):
a jak radyjko jest ze stanów np a jest tego znaczna część w ofercie to należy je przestawić

Weź już bajek nie opowiadaj, jaka znaczna część? Wszystkie TTI, Cobry, Onwy, Midlandy czyli półka do 500zł jest z europejskiej dystrybucji. Przypadki o których mówisz to radia za grubą kasę pow.1000zł, u nas zupełnie nie do dostania dlatego się ciągnie z USA. Radia, które są dobre na bazę albo do ciężarówki a nie małego mobila.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, o 20:24 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 25 sty 2009, o 22:35
Posty: 32
Lokalizacja: Rzeszów
Zakłócenia głównie wchodzą przez antenę. Ze swojej obserwacji wiem ,że jest kilka marek samochodowych które tworzą swoiste wytwornice zakłóceń a im starszy pojazd tym gorzej, iskrzące pierścienie alternatora, pompy paliwowej itp. to wytwornice zakłóceń. Najwięcej zakłóceń generują ople takie 10 letnie są już nafaszerowane elektroniką niestety nie od głuszoną. W dieslach to jeszcze ujdzie, benzyniaki generują swoista kakofonię pisków jęków trzasków. Przyzwoicie od głuszone są Volvo, wszelkie francuzy.Na przykład odbierając nową Kię z salony za dopłatą mogą też ładnie od głuszyć samochód firma pozostawiła taką furtkę dla chętnych do jazdy z CB. Toyoty benzynowe tez są wytwornicami szumów.
Ja mam radyjko Unidena 520xl + hustler ic100 i jest tragedia - dobrze słyszę tylko bliskie stajcie. Zrobiłem już wszystko co było możliwe, filtr na zasilaniu ,zasilanie bezpośrednio z akumulatora,pierścienie ferrytowe na przewodach zapłonowych. Zakłócenia wchodzą przez antenę. Słyszę włączone, światła układ zapłonowy wycieraczki szyby elektryczne jednym słowem tragedia. Zmieniałem anteny nic mam już dość. Toyota nie jest stworzona do CB.
Spróbuję jeszcze pokombinować z radyjkami może któreś ma lepszy ANL. Koledze w oplu bardzo pomógł tti. Zrobiłem nawet mały eksperyment, kolega podjechał swoim volvo pod moja toyotkę, u niego ani jednego szumku na pracującym silniku przy maksymalnie odkręconych gałeczkach czułości,zapaliłem moje autko i przestawiłem antenę z jego auta na moje i wtedy pojawiły eis zakłócenia takie jak u mnie na moim sprzęcie.
Tak jak pisałem wcześniej pokombinuję z innym radiem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 maja 2009, o 21:02 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 19 wrz 2008, o 21:43
Posty: 49
Lokalizacja: opole
inz.mamon napisał(a):
MaŁy_RaDeK napisał(a):
Potrzebuję rady jak pozbyć się zakłóceń od silnika, które słychać (wraz ze wzrostem obrotów).
O ile w radiu nie słyszę żadnych zakłóceń, to w CB poprostu mnie dobijają :help:
Założyłem (przed gniazdem zapalniczki) filtr przeciwzakłóceniowy firmy Hama (z MediaMarkt),
ale nic nie pomogło :nie:

Silnik D-4 i wszystko jasne... Wtryski lub ich sterownie sieją w sposób, któremu chyba nie sposób zaradzić. Prosty eksperyment: Rozpędzasz się, hamujesz silnikiem, wtryski nie pracują, a w radiu błoga cisza. Podłączenie do akumulatora nic nie daje.

Użytkuję Unidena 510, jeszcze tego z Filipin. Antena na tylnej śrubie relingu dachowego, czyli prawie w dziurze. Zakłócenia są. Ale da się z nimi żyć. Przy odpowiednio silnym sygnale nie słychać ich w ogóle.

Racja ale pójdę dalej...
Nie D4D a d-cat i jego piezoelektryczne (a nie elektromagnetyczne) wtryski sieją, że @#$%@%!#%#@.
Mam dokładnie to samo i zaczynam rozglądanie się nad odpowiednif filterkiem (wystarczy dolnoprzepustowy bo częstotliwość zakłuceń niewielka.
Gorzej z układami elektronicznymi (zasilacze do komórek, palmtopów, itp) te sieją znów na wysokiej częstotliwości i konieczny jest filterek: kondensatorki + cewki.
Jak przygotuję ospowiednie rozwiązanie podzielę się wiedzą ;-)
pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, o 21:02 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2007, o 23:27
Posty: 1396
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 4
bitels napisał(a):
Spróbuję jeszcze pokombinować z radyjkami może któreś ma lepszy ANL.

Lafayette Ares ma całkiem przyzwoite filtry. Nigdy nie słyszałem na nik żadnych zakłóceń od samochodu. Radyjko może nie znakomite, ale mi wystarcza. Wadą tych filtrów jest to, że jak ktoś jest blisko (kilkanaście metrów), to filtr tak silny sygnał traktuje chyba jako zakłócenie i trochę słabo słychać.

_________________
Piszę poprawnie po polsku, a przynajmniej się staram.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 maja 2009, o 05:03 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 4 maja 2008, o 19:40
Posty: 34
Lokalizacja: Białowieska
dizel1977 napisał(a):
Nie D4D a d-cat i jego piezoelektryczne (a nie elektromagnetyczne) wtryski sieją, że @#$%@%!#%#@.


Wątek nie dotyczy diesla :czytaj: ... NIE D-4D, a D-4! Benzyna direct... D-4D to "Małe Miki" jest.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 maja 2009, o 01:04 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 19 wrz 2008, o 21:43
Posty: 49
Lokalizacja: opole
inz.mamon napisał(a):
dizel1977 napisał(a):
Nie D4D a d-cat i jego piezoelektryczne (a nie elektromagnetyczne) wtryski sieją, że @#$%@%!#%#@.


Wątek nie dotyczy diesla :czytaj: ... NIE D-4D, a D-4! Benzyna direct... D-4D to "Małe Miki" jest.

fakt... Nie zauważyłem ;-)
Spróbuję znaleźć kondensator 0,1F i podłączę równolegle do zasilania... Teoretycznie mogło by pomóc ale kto wie ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2009, o 10:21 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2009, o 15:43
Posty: 416
Lokalizacja: garwolin
Marka: audi
Model: A.3
Rocznik: 2004
Silnik: 2.0 fsi 150km
przylacze sie do tematu poniewaz uzywam cb jakies 5 lat.

radio mam firmy midland a antene presidenta(40cm). co do radyjka nie mam zadnych zastrzezen kupilem od razu z jakas antena co przy magnesie ma sprezyne(60cm) sa one bardzo popularne co nie znaczy ze dobre. wiec kupilem sobie krotka estetyczna antene presidenta. co do szumow to zaden z moich samochodow nie powodowal zaklucen. zestaw bym montowany zawsze pod zapalniczke w takich samochodach jak=>meganka 96'>scenic 00'>merc e300 99'>leon02'>a4 99'>perzot 206 04' no i teraz w ave. i nigdy nic nie stroilem. kupilem sprzent w sklepie i pod sklepem juz zamontowany :-D i przez tyle czasu wszystko dziala idealnie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, o 02:19 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 19 wrz 2008, o 21:43
Posty: 49
Lokalizacja: opole
No i d... blada...
Podłączyłem filtr 25A
+
kondensatory na zasilanie o łącznej pojemności 100000µF
+
pociągnąłem zasilanie bezpośrednio z aku

i efekt bez zmian... Jak "pierdziało" tak pierdzi od wtrysków.
Pozostała próba z innym radyjkiem. Może ktoś ma inne pomysły?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2009, o 08:06 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 15 sie 2007, o 01:09
Posty: 99
Lokalizacja: Filipówka
Marka: Toyota
Model: Avensis T22 Liftback
Rocznik: 1999
Silnik: 2.0 TD
Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy Ave:-)

Chcę Wam opisać pewną dość ciekawą sytuację jaka mnie ostatnio spotkała...sytuacja dotyczy mojego zestawu CB, o którym pisałem tutaj Moje CB radio

Miesiąc temu pojawiły mi się w radiu ogromne trzaski, zakłócenia od dmuchawy i wszystkiego co tylko się dało - nie wiedziałem gdzie szukać przyczyny, tym bardziej że od początku nie miałem z tym zestawem żadnych problemów :bojesie: Okazało się, że podczas wypadu pod namioty, uszkodziłem antenę przejeżdżając pod niska gałęzią (rozwarstwił się magnes od anteny) Próbowałem ją jakoś skleić do kupy ale efekt był kiepski. Zdecydowałem, że kupię nową antenę...We wtorek pojechałem do sklepu - tam zaproponowano mi antenę Hustler z 80zł. Pomyślałem sobie - połowa tańsza od Floridy, a bardzo zachwalana na forach internetowych, więc co będę wywalał 160zł na Presidenta. Kupiłem - facet ze sklepu wziął miernik SWR, mierzył, stroił, ciął i w końcu zestroił...przełączyłem radio na kanał 19, rozkręciłem Squelcha na maxa, zrobiłem kilka prób "słyszalności" było OK. Trzaski były mniejsze, więc zadowolony pojechałem do domu. Wieczorem poszedłem do garażu, przeciągnąć kabel antenowy tak żeby nie było go widać. Po włączeniu samochodu radio zaczęło niemiłosiernie trzeszczeć i charczeć. Jak wyłączyłem silnik, problem ustał...po włączeniu znowu to samo...
Byłem u elektryka, powiedział żebym sobie radio kupił lepsze (jakieś z filtrami) bo to się do niczego nie nadaje (ot i to jest rada kogoś, kto nie wie gdzie leży problem). Wczoraj podjechałem do sklepu w którym kupowałem antenę. Pozwolili mi przetestować "lepsze" radia. Na początek poszedł Alan (nie pamiętam numeru) koszt około 300zł. Po podłączeniu trzaski i świst dmuchawy dalej był słyszalne, ale po skręceniu squelcha trzaski zniknęły, a mimo to słyszałem i byłem słyszalny. Później jeszcze klika prób i naglezauważyłem dziwną rzecz...po odłączeniu anteny od swojego radia, nastała błoga cisza, mniej więcej taka sama jak w momencie gdy złapałem za bat anteny :wow: Mówię kolesiowi ze sklepu, że w takim razie to nie jest wina radia, bo trzaski nie wchodzą przez radio tylko przez antenę...a on na to, że to nie możliwe ale jak chce to może przynieść jakąś inną antenę. Okazało się, że przyniósł wspomnianą wcześniej Floridę - podłączyłem i co??? Cisza nadal trwała :-D W wielkim szoku, podłączem Hustlera - trzaski niemiłosierne. Odłączyłem i podłączyłem ponownie Floridę - cisza i spokój! Całe szczęście w skelpie poszli mi na rękę i wzięli ode mnie tego Hustlera, dopłaciłem 80zł, koleś zestroił mi Floridę i teraz cieszę się czystym odbiorem, bez trzasków i zakłóceń :jupi:
Wydaje mi się, że winą za to był 1m cienki pręt Hustlera, który po odpaleniu auta wpadał w drgania i powodował tego rodzaju zakłócenia. Florida ma 40cm bat, z grubego drutu, który sztywno sobie sterczy na dachu - to tylko moje wytłumaczenie. Bo "fachowcy" w sklepie nie potrafili mi wyjaśnić tego zjawiska. Wcześniej tylko powiedzieli, że czytali na forum, że Toyota nie jest stworzona dla CB radia i muszę się z tym pogodzić :jacipokaze:

Kończąc moją opowieść - jeżeli ktoś szuka dobrego, niedrogiego zestawu CB do swojej Avki, polecam takie zestawienie jakie mam od 2 lat tj.

SUNKER ELITE ONE + PRESIDENT FLORIDA Koszt zestawu jakieś 300zł, a radość z użytkowania BEZCENNE :-D

I pamiętajcie, że to nieprawda, że Avensis nie jest stworzona pod CB radio! :-D

_________________
Obrazek

Pozdrawiam :-)

Dominik


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2009, o 14:05 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 4 cze 2007, o 00:18
Posty: 2744
Marka: Toyota
Model: T22 & T27
Rocznik: 2009
Silnik: 4A-FE & 3ZR-FAE
Jak dla mnie to nie jest żadne porównanie, bo Florida jest 2x krótsza czyli zbiera mniej śmieci z eteru i masz mniejszy zasięg.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2009, o 20:52 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 lut 2009, o 16:00
Posty: 302
Lokalizacja: Puck
domizawa napisał(a):
tam zaproponowano mi antenę Hustler z 80zł. Pomyślałem sobie - połowa tańsza od Floridy, a bardzo zachwalana na forach internetowych

Na jakich? Przecież to największy badziew.
ps.Toyota bardzo ładnie pracuje z CB ;-)

_________________
Avensis T27 Sedan . No i moja perełka do zabawy FZ1 Fazer.
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 lis 2009, o 10:20 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 15 wrz 2008, o 06:59
Posty: 39
Lokalizacja: Kwidzyn
Mam alana 109 i floridę i potwierdzam co pisze kolega... Cisza rewelacyjna czy to w mieście czy na trasie. sqelcha mam na godz. 8 a rfgain na godz. 4-5 i max i jest ok... słyszę i jestem słyszany... antenę wożę na klapie mojej ave. Te 40cm bije na głowę wszystkie hustlery i inne wynalazki... jest to antena helikalna... jej się nie przycina podczas dostrajania...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 1 lut 2010, o 01:09 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 mar 2008, o 14:06
Posty: 5
Lokalizacja: Wrocław
Witajcie,
A ja mam 2 sprawy.
1. Dziś przemierzałem trasę Warszawa - Wrocław (mam radio harry II i antenę chyba Sirius 1,5 m-zesttrojoną z samochodem). Radio działa ok ale przed samym wrocławiem zaczęły dziać się dziwne rzeczy. Przy prędkości ok 80-100 coś wyło takim sygnałem jak skończy się program w TV i tak wyje. Radio odłączyłem-czy to może być jakieś dziwne zjawisko powodowane rozregulowaną pogodą działającą na antenę? Temperatura zmieniała się co chwilę od -12 do -18 a wycie było słychać jakby z góry.
2. Jeżdżę ze słuchawką w uchu. Radio ma system eliminacji szumów, ale w słuchawce słychać co nieco - takie buczenie - czy to jest spowodowane słabą słuchawką od starego walkamana?
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 1 lut 2010, o 09:23 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 maja 2008, o 14:07
Posty: 288
Lokalizacja: mazowieckie
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2001
Silnik: D4D
A bez słuchawki też tak buczało?
Ja miałem u siebie coś podobnego jak podłączyłem słuchawkę do radia. Coś buczało i słabo było słychać, ale na głośniku od radia było ok.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 1 lut 2010, o 10:53 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 mar 2008, o 14:06
Posty: 5
Lokalizacja: Wrocław
Nie - na głośniku jest elegancko-cisza jak makiem zasiał...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 1 lut 2010, o 13:17 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 maja 2008, o 14:07
Posty: 288
Lokalizacja: mazowieckie
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2001
Silnik: D4D
No właśnie, może to gniazdo wyjścia nie jest przystosowane do słuchawek tylko zewnętrznego głośnika i problemem jest niedopasowanie.
U mnie w instrukcji chyba było ono właśnie opisane jako "do podłączenia zewn. głośnika". Zatem tu pewnie jest przyczyna i nie ma to żadnego związku z silnikiem.
Swoją drogą trochę szkoda, bo ja też liczyłem, że będę w stanie słuchać radyjka na słuchawce.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2010, o 13:32 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 gru 2009, o 08:25
Posty: 13
Lokalizacja: WARSZAWA
Witam , ja posiadam Alana 102 w avce antena 110 cm syrio i szumi jak cholera .
Moj zestaw nazywa się :szumofon.
Zastanawiam się nad Unidenem 520 .
Pozdrawiam

_________________
tudej tumorou toyota


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2010, o 14:11 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 4 cze 2007, o 00:18
Posty: 2744
Marka: Toyota
Model: T22 & T27
Rocznik: 2009
Silnik: 4A-FE & 3ZR-FAE
masaz_suska napisał(a):
Zastanawiam się nad Unidenem 520 .

Odpuść sobie, nie ma homologacji.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2010, o 15:18 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 gru 2009, o 08:25
Posty: 13
Lokalizacja: WARSZAWA
Wiem ze nie ma homologacji ale jest całkiem przyzwoite za rozsądną cenę (moim zdaniem oczywiście)_
Pozdrawiam

_________________
tudej tumorou toyota


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2010, o 16:35 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2009, o 15:09
Posty: 123
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2
Marka: Citroen
Model: C4 New Exclusive
Rocznik: 2011
Silnik: 1.6 HDi (110KM)
masaz_suska napisał(a):
Wiem ze nie ma homologacji ale jest całkiem przyzwoite za rozsądną cenę

Kup sobie starego Herberta Made in Philipines i będziesz zadowolony.

_________________
Pozdrawiam,

Mariusz

Była: Toyota Avensis T25 2.0 D-4D (116KM) 2004r


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2010, o 18:09 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 4 cze 2007, o 00:18
Posty: 2744
Marka: Toyota
Model: T22 & T27
Rocznik: 2009
Silnik: 4A-FE & 3ZR-FAE
masaz_suska napisał(a):
ale jest całkiem przyzwoite za rozsądną cenę

Robiłeś odsłuch tego radia? Bo ja tak i nic przyzwoitego w nim nie słyszę. Odsłuch jest taki sam jak w większości radii za tą cenę.
Colto napisał(a):
Kup sobie starego Herberta Made in Philipines i będziesz zadowolony.
I to jest prawda, ale używki na allegro to szrot. Wiem bo sam taki kupiłem i więcej siedzi w serwisie niż w mobilu. Odsłuch jest bajeczny...o ile działa, ale imho lepiej zainwestować w nówkę z gwarancją nawet niższej klasy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 lut 2011, o 21:22 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 7 sty 2010, o 20:16
Posty: 229
Lokalizacja: opolszczyzna
Pochwały: 4
Marka: Toyota
Model: T22
Rocznik: 1998
Silnik: 2.0 TD
czy ktoś z was zauważył zakłucenia w działaniu CB przy działającej navi .W poprzednim aucie czegoś takiego nie miałem ,po odłączeniu navi od zasilania zakłucenia (szumy) ustają.Navi to NevRoad i cb President antena Siro 145 na magnes.Wiem że można filtr zastosować ale czy navi by tak działa skoro to produkt z homologacją....


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 lut 2011, o 22:58 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 lut 2011, o 22:40
Posty: 66
Lokalizacja: Płock
Marka: Toyota
Model: Avensis T22 TERRA
Rocznik: 1998
Silnik: 4A-FE + LPG II gen
MariuszM napisał(a):
czy ktoś z was zauważył zakłucenia w działaniu CB przy działającej navi .W poprzednim aucie czegoś takiego nie miałem ,po odłączeniu navi od zasilania zakłucenia (szumy) ustają.Navi to NevRoad i cb President antena Siro 145 na magnes.Wiem że można filtr zastosować ale czy navi by tak działa skoro to produkt z homologacją....


Witam, dolacze sie do watku o radiach. Jestem krotkofalowcem od 94 roku, wczesniej przerobilem jako cb-radiowiec pare radyjek. Poczciwy ALAN18, ALAN28, ALAN 87 ( ktorego mi ukradli z mobila) ALAN 8001. Na obecna chwile nie ma w sprzedazy radyjek tej klasy z "minionej epoki" CB RADIA. Z poprzedniej epoki kurzy sie w szafie Prezydent JACKSON :) Anteny do CB zawsze mialem dlugie LEMM AT1700, AT 1800, MAGNUM 27. Obecnie z braku sprzetu na UKF korzystam jedynie do rozmow z kolegami krotkofalowcami poprzez EchoLinka przez NETA.

Jezeli cos moge zasugerowac w sprawie zaklocen od NAVI w CB to prawdopodobnie moze to byc ladowarka od NAVI kiedy jest razem jak podejrzewam podlaczona przez rozdzielacz zapalniczki w samochodzie. Zaklocen nie powinno byc, proponuje zmiane ladowarki od NAVI i moze problem zniknie.

_________________
Tomek SQ5AXO Płock
T22 TERRA 4A-FE 1.6 101 KM + LPG II gen.

Moja (Wspólna z Żoną ) AVE Terra vel JULIA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 lut 2011, o 23:00 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 lut 2011, o 22:40
Posty: 66
Lokalizacja: Płock
Marka: Toyota
Model: Avensis T22 TERRA
Rocznik: 1998
Silnik: 4A-FE + LPG II gen
Ewentualnie proponuje zastosowac stary sprawdzony sposob na zaklucenia, mianowicie zasilanie do CB pociagnac bezposrednio z akumulatora

_________________
Tomek SQ5AXO Płock
T22 TERRA 4A-FE 1.6 101 KM + LPG II gen.

Moja (Wspólna z Żoną ) AVE Terra vel JULIA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lut 2011, o 10:07 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2010, o 14:39
Posty: 604
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Avensis_T27
Model: Sedan, po FL
Rocznik: 2016
Silnik: 2RT, 1,8 PB
Wg mnie to musi być coś z ładowarką jak sugeruje kolega wyżej.
Mam radio Harry III ASC i AS-100 i nie mam zakłóceń przy nawigacji MIO.

Może ktoś ze znajomych ma podobną ładowarkę, to spróbuj pożyczyć i pewnie sprawa się wyjaśni.

_________________
Pozdrawiam Tomek

Obrazek
Moja poprzednia Avensis T22, sedan przed FL, Linea LUNA, 4A-FE 1,6 16V 110KM PB+LPG II GEN.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lut 2011, o 00:55 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 7 sty 2010, o 20:16
Posty: 229
Lokalizacja: opolszczyzna
Pochwały: 4
Marka: Toyota
Model: T22
Rocznik: 1998
Silnik: 2.0 TD
Dzięki za zainetesowanie ,opisze to może dokładniej ,w momencie odłączenia z navi zasilania zakłócenia ustają a ładowarka pozostaje podięta do gniazdka razem z cb , a navi działa na baterich.
Może to wina anteny??? .W subaru miałem to samo radio i navi ale antena zamocowana do reling na stałe "president maryland (chyba tak to się pisze) i zakłóceń takich mocnych nie miałem
Jak tylko się opciepli spróbuje podłączyć bezpośrednio do aku..


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lut 2011, o 11:38 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2010, o 14:39
Posty: 604
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Avensis_T27
Model: Sedan, po FL
Rocznik: 2016
Silnik: 2RT, 1,8 PB
A jak masz teraz podłączoną antenę ???
Też na relingu czy na magnesie ???

Jeśli na magnesie, to faktycznie trochę może warczeć, ale to i tak sugerowałbym, że to coś od silnika, nawigacja była by aż tak zakłóceniowa :nuda: - trochę nie bardzo chce mi się wierzyć.

Może po zmianie anteny nie dostrajałaś jej do tego samochodu i do tego miejsca gdzie aktualnie jest ??? To tez ma wpływ na to.

_________________
Pozdrawiam Tomek

Obrazek
Moja poprzednia Avensis T22, sedan przed FL, Linea LUNA, 4A-FE 1,6 16V 110KM PB+LPG II GEN.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda