TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 20 wrz 2018, o 08:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 389 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 13 wrz 2010, o 12:36 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 14 kwi 2010, o 06:36
Posty: 257
Lokalizacja: Beeftown
Pochwały: 4
Marka: Ford
Model: Focus
Nadwozie: hatchback
Rocznik: 2013
Silnik: 1.6 benzyna
Ja wzorem kilku użytkowników upchnąłem CB w konsolce, pod popielniczką. Aby uniknąć uszkodzenia plastiku, napyliłem warstwę flocku na obudowę. W końcu szewc musi chodzić w butach :)

Pimp my CB


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 wrz 2010, o 07:58 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 cze 2010, o 09:57
Posty: 13
Lokalizacja: Włocławek
ravenboy powiedz mi czy nie przeszkadza Ci to podświetlenie w cb radju? Jest intensywne i całkowicie w innym kolorze niż podswietlenie tablicy rozdzielczej. Czy przewód antenowy masz zakończony końcówką kątową czy prostą?
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 paź 2010, o 13:30 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 22 cze 2008, o 08:34
Posty: 17
Lokalizacja: Sanok
@Piotr
Odpowiadam może nie pokolei ale:

- Podświetlenie nie pasuje do reszty (i tu myślałem o zmianie na zielone - ale jakoś brak czasu żeby się za to zabrać) - Niedawno widziałem na allegro gotowego johnsona ze zmienionym kolorem, tak że tylko kupować. W nocy nie przeszkadza - bo wzrok mam raczej skierowany na drogę.

- Wtyk mam prosty a kabel z gruszką bardzo dobrze się układa wokół lewarka lub przy uchwycie na napoje i nie ma potrzeby nic więcej dziurawić.

- Żeby radio weszło głębiej przerobiłem wtyczkę na kablu - tak żeby ją maksymalnie skrócić i kabel puściłem w bok.

- Lampkę rozbiera się śrubokrętem. najpierw płaskim należy podważyć szkiełko w okolicy wyłącznika tak żeby odskoczyło w dół a potem są już śrubki .

- Całej podsufitki nie ściągałem bo nie było potrzeby ale ją deczko opuszczałem. O ile pamiętam trzeba odkręcić lampkę, schowek na okulary i zasłony przeciwsłoneczne - wszysko na śrubkach, potem tylko spinki z tyłu przy szybie i powinna pozwolić odchylić się w dół.
Nie pamiętam jak było z boczkami przy słupkach - ale demontarz podsufitki wymaga trochę cierpiwości i trzeba to zrobić ostrożnie żeby jej nie "pomarszczyć" bo potem będzie to brzytko wyglądać.


Pozdrawiam i rzyczę wytrwałości


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2010, o 10:15 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 cze 2010, o 09:57
Posty: 13
Lokalizacja: Włocławek
Jest to moje drugie radio. Poprzednio był Johnny III. Jak na ta chwilę jest zamontowane tak jak na zdjęciu ale kusi mnie aby zamontować je pod radiem w miejsce schowka. Zobaczę może się uda. Na dachu mam Sirio Turbo 2000 jak na razie na magnesie. Niestety radio nie radzi sobie z zakłóceniami, które wchodza przez antenę i to jest największy mój problem :-(. ravenboy dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2010, o 14:35 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lut 2010, o 19:28
Posty: 445
Lokalizacja: FZI
Marka: Avensis
Model: t22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2000
Silnik: 2.0 d4d
Piotr. napisał(a):
Jest to moje drugie radio. Poprzednio był Johnny III. Jak na ta chwilę jest zamontowane tak jak na zdjęciu ale kusi mnie aby zamontować je pod radiem w miejsce schowka. Zobaczę może się uda. Na dachu mam Sirio Turbo 2000 jak na razie na magnesie. Niestety radio nie radzi sobie z zakłóceniami, które wchodza przez antenę i to jest największy mój problem :-(. ravenboy dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam


Mam tak zamontowane bo nie mam miejsca pod radiem bo mam zmieniarkę i uważam ze to miejsce jest ok

_________________
6.4 l/100


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 lis 2010, o 22:10 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2008, o 17:01
Posty: 266
Lokalizacja: Pacanów
Marka: Ford
Model: Mondeo Mk4
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0 TDCi
a ja swoje zamontowałem pod popielniczką, radio mam wąskie i krótkie tak że akurat ładnie się tam schowało... gruszka sobie leży na siedzeniu pasażera a jak jedzie ktoś z boku to wkładam ją do miejsca na napoje :ok:

_________________
FORD MONDEO MK4 2.0 TDCI - moja nowa miłość...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 9 lis 2010, o 15:23 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 cze 2010, o 09:57
Posty: 13
Lokalizacja: Włocławek
Witam!
Jak wspomniałem mam problem z zakłóceniami wchodzacymi przez antenę. Chciałbym sprawdzić połączenie masy w aucie. Masę od akumulatora znajdę. A gdzie jest zmasowany silnik? Może ktoś mi podpowie? Mam Avensis z 2000r. D4D
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 lis 2010, o 19:50 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 22 cze 2008, o 08:34
Posty: 17
Lokalizacja: Sanok
@Piotr na twoje problemy jedyna rada to mniejsza antena, w skrajnych przypadkach lepsza masa - ale anten na magnesie to nie dotyczy. u

Po prostu dłuższa antena dalej "widzi" i ściąga więcej, szumów i zakłóceń również.
Częściowo pomaga pokrętło RF-gain jeśli jest w nie wyposażone radio.
W moim drugim aucie Corolli mam Sirio Turbo 5000 (ponad 2m) i Pr. Johnny II i muszę skręcać RF gain poniżej połowy żeby niepotrzebne śmieci nie wcinały się na głośnik.

Najlepszy test czy wszystko mamy podłączone poprawnie i wina leży tylko po stronie zakłóceń z zewnątrz to: pojechać na odludzie po północy i rozkręcić radio na największą czułość. Powinna być cisza na głośniku, ewentualnie minimalny jednostajny szum tła.



Jeśli chodzi o antenę niskoszumową to najlepiej sprawdza się Helical - Indiana albo Florida. Przerabiałem podobne tematy w kilku samochodach, i obecnie na avensisie mam założoną Floridę (sam bat) przerobioną tak żeby dała się zamontować do dziury w dachu.
Wygląda niepozornie ale skuteczność tej antenki (przynajmniej odsłuchowa) jest bardzo dobra. Z nadawaniem jest trochę gorzej ale za to w aucie mam ciszę i ASC puszcza tylko mocne sygnały w promieniu 5-6km. Na miasto - to mi wystarcza.

Jeśli chodzi o masę to w CB ma ona znaczenie przy montażu anteny na stałe.
Chodzi o to że karoseria samochodu jest wtedy jakby zwierciadłem odbijającym sygnał i aby dobrze odbijała to musi tworzyć jedność elektryczną z anteną czyli antena w części gdzie powinna się stykać z nadwoziem musi mieć dobre przewodzenie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2010, o 19:18 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2008, o 17:01
Posty: 266
Lokalizacja: Pacanów
Marka: Ford
Model: Mondeo Mk4
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0 TDCi
fotka z umiejscowienia mojego cb radia :-)

[img][img]http://img99.imageshack.us/img99/8852/20101111229.th.jpg[/img][/img]

_________________
FORD MONDEO MK4 2.0 TDCI - moja nowa miłość...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2010, o 20:19 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 kwi 2009, o 23:43
Posty: 5752
Lokalizacja: Zambrów/Kopenhaga
Pochwały: 395
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 benzyna
I jak ten Yosanek?Ja kupiłem tego Turbo z myślą o tym,że ma jeszcze mocniejsze filtry ale z tego co słyszałem ma takie same jak Twój Pro120 więc niepotrzebnie wydałem 100zł więcej.Ale to nic....po tej batalii z zakloceniami wreszcie znalazlem radio,ktore sobie z nimi daje rade.[/list]


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2010, o 22:10 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2008, o 22:33
Posty: 211
Lokalizacja: Poznań
Marka: Toyota
Model: Avensis T22 Sedan
Rocznik: 1998
Silnik: 1.6 4A-FE 110KM
Piotr. w jaki sposób zamontowałeś radio zamiast tego małego schowka obok kierownicy?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2010, o 22:40 
Offline
Guru
Guru
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 cze 2007, o 00:18
Posty: 2742
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: T22 & T27
Rocznik: 2009
Silnik: 4A-FE & 3ZR-FAE
marino166 napisał(a):
fotka z umiejscowienia mojego cb radia :-)

A możesz sprawdzić czy wlezie do schowka pod radiem? Chodzi mi głównie o wysokość i szerokość bo na długość to można wyciąć dziurę z tyłu, choć jakby się zamknął schowek to by było super.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2010, o 23:42 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2008, o 17:01
Posty: 266
Lokalizacja: Pacanów
Marka: Ford
Model: Mondeo Mk4
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0 TDCi
lutek napisał(a):
I jak ten Yosanek?Ja kupiłem tego Turbo z myślą o tym,że ma jeszcze mocniejsze filtry ale z tego co słyszałem ma takie same jak Twój Pro120 więc niepotrzebnie wydałem 100zł więcej.Ale to nic....po tej batalii z zakloceniami wreszcie znalazlem radio,ktore sobie z nimi daje rade.[/list]


powiem Ci że jestem z tego radyjka bardzo zadowolony, sam myślałem nad tym Turbo ale przemyślałem sprawe że w sumie nie potrzebuje bajerów tylko radia do jazdy.... no i ten plus że ma takie małe rozmiary :ok: a minus za te gruszke, jest jak dla mnie za lekka :-D

[ Dodano: |11 Lis 2010|, o 22:45 ]
Schwefel napisał(a):
marino166 napisał(a):
fotka z umiejscowienia mojego cb radia :-)

A możesz sprawdzić czy wlezie do schowka pod radiem? Chodzi mi głównie o wysokość i szerokość bo na długość to można wyciąć dziurę z tyłu, choć jakby się zamknął schowek to by było super.


jutra sprawdze i Ci napisze

_________________
FORD MONDEO MK4 2.0 TDCI - moja nowa miłość...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2010, o 09:49 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2007, o 23:27
Posty: 1396
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 4
Tak wygląda moje radyjko w schowku:


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Piszę poprawnie po polsku, a przynajmniej się staram.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2010, o 21:30 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2008, o 17:01
Posty: 266
Lokalizacja: Pacanów
Marka: Ford
Model: Mondeo Mk4
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0 TDCi
Schwefel napisał(a):
marino166 napisał(a):
fotka z umiejscowienia mojego cb radia :-)

A możesz sprawdzić czy wlezie do schowka pod radiem? Chodzi mi głównie o wysokość i szerokość bo na długość to można wyciąć dziurę z tyłu, choć jakby się zamknął schowek to by było super.


przymierzyłem dzisiaj radio do schowka, długość i szerokość jak najbardziej ale na wysokość nie wejdzie, tam chodzi dosłownie o pare mm... gdyby się uprzeć, to po małej przeróbce, po zdemontowaniu tej klapki może by sie dało :-D jak chcesz to kombinuj bo mnie wystarczy tu gdzie jest teraz :ok:

_________________
FORD MONDEO MK4 2.0 TDCI - moja nowa miłość...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 lis 2010, o 11:06 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 cze 2010, o 09:57
Posty: 13
Lokalizacja: Włocławek
Witam!
ravenboy ja również aby można było w miarę normalnie słuchać radia RF-gain muszę (musiałem) skręcać na godz. 14 a na mieście jeszcze mniej. Mam jeszcze Missouri i na niej jest dużo mniej zakłóceń – wiadomo krótsza. Testowałem kiedyś Super Florydę i Pirata anteny heliakalne. Jeżeli chodzi i Pirata to świst już przy 60 km/h deklasował ją. Przy Florydzie było znośnie ale osiągi podobne jak przy Missouri więc bez sensu było kupować drugą o podobnych osiągach. Kupiłem dość drogie radio więc jeżdżenie z takim króciakiem jest troszkę bez sensu (chciałem się rozwijać w kierunku CB). Pomyślałem, że Sirio Turbo 2000 będzie dobrym kompromisem między antenami 2m a 1m. W tej chwili podłączyłem radio bezpośrednio do akumulatora i jest chyba lepiej (tfu, tfu, tfu aby nie zapeszyć ;-)). Mówię chyba lepiej ponieważ była tylko jedna próba sprawdzająca. Przebicie się z komory silnika do kabiny zajęło mi sporo czasu. Początkowo próbowałem prosto przy bezpiecznikach ale niestety poległem. Puściłem za schowkiem pasażera czyli wyszło mi 3m przewodu. Mam nadzieję, że wytrzyma bo jedyny jaki dostałem w mojej miejscowości ekranowany to 3x1,5. Jedna żyła jest bezużyteczna ale nic innego i grubszego nie było. Próbowałem również przenieść przewód antenowy z progu bliżej tunelu środkowego aby oddalić od przewodów ale nic to nie dało. Podłączyłem jeszcze dodatkową masę do obudowy radia. Oby odbierało cały czas tak jak dziś rano jadąc do pracy to by było super.
Pozdrawiam

[ Dodano: |15 Lis 2010|, o 10:07 ]
brt napisał(a):
Piotr. w jaki sposób zamontowałeś radio zamiast tego małego schowka obok kierownicy?


Moje radio jest dość dużych rozmiarów więc innego miejsca nie znalazłem tak aby było „pod ręką”.
Początkowo próbowałem pod radiem zamiast schowka ale nie mieści się na głębokości. Jeżeli chodzi o zamontowanie, które mam obecnie to nic prostszego. Przykręciłem uchwyt od radia i tyle. Jeden wkręt ten po lewej stronie jest wkręcony maksymalnie po lewej stronie. Jest tam dużo twardszy i stabilniejszy plastik więc przy 1,5 kg radiu bezpieczniej. Ten mały schowek niestety musiałem wyjąć ponieważ nie chciałem aby radio za bardzo odstawało.
Pozdrawiam

[ Dodano: |23 Lis 2010|, o 08:24 ]
I stało się - jest dziurka :-)
Jest to "sprawka" chłopaków z CB-Net Legionowo

[ Dodano: |23 Lis 2010|, o 08:30 ]
cdn.

[ Dodano: |23 Lis 2010|, o 08:36 ]
Kolejność zdjęć odwrotna. Pierwsze od dołu :-)


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 sty 2011, o 00:33 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 22 cze 2008, o 08:34
Posty: 17
Lokalizacja: Sanok
Hejka, gratuluję decyzji!
Widzę że masz taką samą głowicę PL jak ja. U mnie jeździ już 2 lata i mam do niej tylko 2 uwagi.
1 - od strony wnętrza samochodu mam podłożoną ocynkowaną blachę 10cm x 10 cm bo dach jest trochę za miękki a jeździłem czasem z S.Turbo 5000.

2 - Przy częstej zmianie anten i zbyt mocnym dokręcaniu każdej z nich do główki PL (wynikającym z chęci dobrego "dokręcenia" anteny żeby poprawić przewodzenie), oraz pod wpływem warunków atmosferycznych pęka czarna tworzywowa podkładka przylegająca do gumy uszczelniającej główkę przy dachu (od zewnątrz pojazdu).
Pęknięcie powoduje słabsze przyleganie uszczelki do nadwozia i możliwość zawilgotnienia "naszej dziurki" oraz powstania korozji.
U mnie problem rozwiązałem zastępując tworzywo odpowiednio przetoczoną podkładką stalową , cynkowaną a następnie pomalowaną na czarno.

Jeśli chodzi o montaż anteny DV na główce PL to są przejściówki za jakieś 30 zł na allegro.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 9 sty 2011, o 16:26 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 8 sie 2010, o 12:55
Posty: 110
Lokalizacja: Staszów
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 benzyna
[T27] Kolega Strozz zamontował cb-radio w podłokietniku w T27 (ciekawi mnie w którym miejscu umieścił antenę - i jak wprowadził kabel od anteny do radia ? - od góry podłokietnika?) Może któryś z kolegów w innym miejscu i w inny sposób zamontował cb w t27 1.8 sedan sol plus i zechce się podzielić tą wiedzą (może jakieś zdjęcia) - nie chciałbym ingerować za bardzo we wnętrzu auta (nie przewiercać plastików itp.).
Używa ktoś z kolegów może ręcznego radia (Alan 42 lub coś podobnego - ciekawi mnie jak to radio się sprawuje na krótkiej antenie w trakcie nadawania podczas jazdy z samochodu- jak wygląda zasięg ?) Z góry dziękuję za podzielenie się informacją

_________________
zbys2011


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 9 sty 2011, o 16:41 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 gru 2008, o 21:47
Posty: 1810
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 75
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2001
Silnik: d-4D
zbys2011 napisał(a):
Używa ktoś z kolegów może ręcznego radia (Alan 42 lub coś podobnego - ciekawi mnie jak to radio się sprawuje na krótkiej antenie w trakcie nadawania podczas jazdy z samochodu- jak wygląda zasięg ?)


Testowalem Alan38 i wewnątrz auta w mieście nie odbiera prawie nic. Trzeba by jezdzic z radiem wystawionym przez okno.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 lut 2011, o 12:40 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2010, o 14:39
Posty: 605
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
Marka: Avensis_T27
Model: Sedan, po FL
Rocznik: 2016
Silnik: 2RT, 1,8 PB
Chłopaki czy ktoś z was montował CB Harrego III w T22, ale w podłokietniku ???
Wstępnie przymierzyłem radio i niestety jest ciut za szerokie, żeby tak poziomo tam weszło, musi być równolegle do kierunku jazdy, a wtedy nie bardzo mieści się z kablami. :smutas:
Chętnie zobaczył bym różne kombinacje czegoś takiego, może coś ciekawego wpadło by mi do głowy, chciałbym CB właśnie w tym podłokietniku na stałe zamontować. :chytry:

_________________
Pozdrawiam Tomek

Obrazek
Moja poprzednia Avensis T22, sedan przed FL, Linea LUNA, 4A-FE 1,6 16V 110KM PB+LPG II GEN.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 lut 2011, o 14:56 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 cze 2010, o 09:57
Posty: 13
Lokalizacja: Włocławek
A dlaczego poziomo? Myslę, że pionowo by było lepiej tylko pewnie byś musiał troszkę ten schowek od spodu dociąć.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 lut 2011, o 16:37 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2010, o 14:39
Posty: 605
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
Marka: Avensis_T27
Model: Sedan, po FL
Rocznik: 2016
Silnik: 2RT, 1,8 PB
Szukam na razie jakiś możliwości, jedna to właśnie podłokietnik, a druga jaka mi wpadła to drzwi kierowcy...
to chyba też dość ciekawe miejsce, ale w podłokietniku mimo wszystko myślę, że było by fajniej, bo można by było prawie zamknąć i spokój.
w drzwiach, to już z drugiej strony widać by było CB, trzeba by było coś wykombinować do przykrywania...

_________________
Pozdrawiam Tomek

Obrazek
Moja poprzednia Avensis T22, sedan przed FL, Linea LUNA, 4A-FE 1,6 16V 110KM PB+LPG II GEN.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lut 2011, o 09:00 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 cze 2010, o 09:57
Posty: 13
Lokalizacja: Włocławek
Jeżeli chcesz ukryć radio to uważam, że ten podłokietnik jest najlepszym miejscem. Kup jakiś na szrocie odpowiednio go dotnij tak zeby wszedł również mikrofon. Przewód antenowy poprowadź pod wykładziną i żeby wychodził od spodu w tym podłokietniku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lut 2011, o 10:21 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2010, o 14:39
Posty: 605
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
Marka: Avensis_T27
Model: Sedan, po FL
Rocznik: 2016
Silnik: 2RT, 1,8 PB
Piotr. napisał(a):
Jeżeli chcesz ukryć radio to uważam, że ten podłokietnik jest najlepszym miejscem. Kup jakiś na szrocie odpowiednio go dotnij tak zeby wszedł również mikrofon. Przewód antenowy poprowadź pod wykładziną i żeby wychodził od spodu w tym podłokietniku.

chyba tam zrobię, z pierwszych dwóch dni użytkowania CB mogę powiedzieć, że nawet jak swobodnie leżało w schowku, to dostęp był w miarę wygodny
poza tym przekonuje mnie do tego wygoda, aby nie musieć zabierać CB, za każdym razem odłączać i później podłączać, wystarczy, że z anteną walczę... :smutas:

_________________
Pozdrawiam Tomek

Obrazek
Moja poprzednia Avensis T22, sedan przed FL, Linea LUNA, 4A-FE 1,6 16V 110KM PB+LPG II GEN.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 sie 2011, o 12:34 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 cze 2010, o 09:57
Posty: 13
Lokalizacja: Włocławek
Do Ave da się zamontować takie duże cb radio jak Magnum OmegaForce S45 HP


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 sie 2011, o 12:42 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 cze 2010, o 09:57
Posty: 13
Lokalizacja: Włocławek
Powróciłem do JFK II i chciałem się pochwalić montażem w kokpit mojego auta.
Radio FM wymontowałem i zamontowałem piętro niżej w miejsce schowka.
Zamontowałem podpórkę, którą wyciąłem z panela podłogowego, a następnie owinąłem materiałem.
Zamontowałem przy cb radiu uchwyty mocujące - zdjęcie nr 2
JFK przykręcony - zdjęcie nr 3
Efekt końcowy przedstawia zdjęcie nr 4. Głośnik nokii przykręciłem bezinwazyjnie do popielniczki. Pod spodem popielniczki jest wgłębienie, w które wpasowałem na wcisk drewniany klocek, a do niego przykręciłem głośnik.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 sie 2011, o 12:43 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 cze 2010, o 09:57
Posty: 13
Lokalizacja: Włocławek
Nie wiem dlaczego się nie załączyło zdjęcie nr 1 więc teraz uzupełniam


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 sie 2011, o 10:35 
no w sumie każdy ma swoje....można radio schować i tu i tam....ja na ten przykład umieściłem je w bocznej części panela środkowego przy fotelu pasażera....fotel w związku z tym do końca do przodu się nie reguluje ale to nie problem....ja za to mam widok na radio i bezproblemową możliwość manipulacją przyciskami.....
pozdrawiam...


Góra
  
 
 Tytuł: Moje wykonanie
PostNapisane: 6 paź 2011, o 11:42 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 paź 2009, o 08:20
Posty: 834
Lokalizacja: Radom
Pochwały: 30
Marka: Toyota
Model: Corolla E12
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2002
Silnik: 3zzfe 1,6 B+G
Ostatnio nudząc się bardzo (z żoną i dwójką dzieci) postanowiłem zamontować sobie radyjko CB.

Jako że miejsca na montaż radia w aucie nie ma zbyt wiele myślałem o czymś małym żeby nie rzec mikroskopijnym. Postanowiłem że będzie to Alan 42 multi nazywany przez niektórych szumofonem.
Nie chciałem też żeby szumofon walał się po siedzeniu pasażera lub w innym miejscu, więc postanowiłem gdzieś go zamocować.
Aby nie robić dziur w desce rozdzielczej postanowiłem kupić dodatkową konsole montowaną bez dziurawienia deski (przynajmniej w widocznych miejscach) jednak owa konsola sporo kosztuje, najtańszą jaką udało mi się znaleźć kosztowała 180 PLN + koszt przesyłki, więc cena ostudziła moje zapały.
Kilka dni temu sącząc piwko z moim znajomym weszliśmy na temat CB i zaproponował że taką konsolę zrobi mi bez większych kłopotów, tylko będę musiał ją sobie gdzieś obszyć skórą.
Przystałem na ten pomysł, kosztował mnie zgrzewkę Lecha (z czego dwa wypiłem sam biegając w deszczu z warsztatu do autka mierząc czy aby konsola dobrze pasuje) konsola wykonana jest z kawałka jakiegoś drewna.
Po wykonaniu konsoli obszycie 20 PLN u znajomych tapicerów.
Całość prezentuje się raczej dobrze, dodatkowo za pomocą adaptera CB podłączone jest pod antenę zewnętrzną „SIRIO”. Radyjko szybko można odłączyć i schować w schowku gdzie nie kusi potencjalnego złodzieja i o to właśnie mi chodziło.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone - jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest zabronione !!!

Corolla E12 1,6 VVT-i Sreberko w kombiaku


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 paź 2011, o 11:44 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 paź 2009, o 08:20
Posty: 834
Lokalizacja: Radom
Pochwały: 30
Marka: Toyota
Model: Corolla E12
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2002
Silnik: 3zzfe 1,6 B+G
Nie wiem czemu ale zamiast dołaczyć się do tematu Miejsce montażu CB, zapisało się jako osobny wątek.
WRC gdybyś mógł, Ty juz wiesz co :-D

_________________
Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone - jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest zabronione !!!

Corolla E12 1,6 VVT-i Sreberko w kombiaku


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 389 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda