TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 13 gru 2017, o 03:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 389 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 maja 2007, o 15:03 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2007, o 23:27
Posty: 1396
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 4
Było juz o nawigacji, to może teraz o innym przydatnym w aucie urządzeniu - radiu CB.
Po ostatnim spotkaniu z panami w niebieskich mundurkach postanowiłem zainwestować w takowy sprzęt. Radyjko z antenką jest na razie zamówione, przyjedzie w przyszłym tygodniu. Czy ktoś z was miał do czynienia z czymś takim? Jak rozwiązaliście problem instalacji radia w samochodzie? Interesuje mnie szczególnie wersja kombi i antena z magnesem. Czy kabel o długości 4,8m jest wystarczający, aby go schować pod tapicerką?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2007, o 12:49 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 21 mar 2007, o 10:19
Posty: 77
Lokalizacja: 3miasto
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 Wagon
Rocznik: 2006
Silnik: 2AD-FTV
masz T22 wiec nie wiem jak przedstawiają się schowki do instalacji... w T25 mam zainstalowene w podłokietniku + antenka na magnesie.. :D i sprawdza się idealnie :D

_________________
Pozdrawiam
Looke


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2007, o 12:57 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2007, o 23:27
Posty: 1396
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 4
Też myślałem o podłokietniku (pod warunkiem, że się zmieści). Miałem tylko wątpliwości, czy wygodnie się go wtedy używa.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2007, o 17:37 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 lut 2007, o 23:47
Posty: 2686
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2014
Silnik: 1.8
Wczoraj zakupilem CB Radyjko + antenka "na stałe" :tak:
Zalożyłem już i działa całkiem fajnie.
Postaram się jutro zrobić fotki i zapodać je tutaj jak ja to rozwiązałem...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2007, o 19:02 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 10 maja 2007, o 22:17
Posty: 457
Lokalizacja: Gdańsk
MaŁy_RaDeK napisał(a):
Wczoraj zakupilem CB Radyjko + antenka "na stałe" :tak:
Zalożyłem już i działa całkiem fajnie.
Postaram się jutro zrobić fotki i zapodać je tutaj jak ja to rozwiązałem...


Congrat :ok: :ok: :ok:
Koniecznie, bo ostatnio zrobiłem kurs Yarisem :-) z CB u boku :-) i jestem napalony :fajka: na kupno i montaż tego zacnego urządzenia w swoim T22 :-D :-D :-D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, o 13:42 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lut 2007, o 23:17
Posty: 1483
Lokalizacja: 3M
MaŁy_RaDeK napisał(a):
Wczoraj zakupilem CB Radyjko + antenka "na stałe" :tak:
Zalożyłem już i działa całkiem fajnie.
Postaram się jutro zrobić fotki i zapodać je tutaj jak ja to rozwiązałem...

RaDeK - a mnie zastanawia jedna rzecz - po co kupiłeś CB radio ??? Żeby słuchac rozmów kierowców TIR'ów ??? Czy żeby unikać <p> - to są jedyne zastosowania CB radia, które przychodzą mi do głowy ale może się nie znam...
Odnośnie kierowców TIR'ów, to chyba wolę słuchać radia...
A co do <p>, to przecież masz już PDA, Automapę i "dane" z mobilne.net...

Tak więc po co Ci jeszcze CB radio ???

_________________
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieselem... :diabel:
Nie da Ci tego żadna dziewczyna, co może dać Ci w benzynie turbina! :ok:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, o 16:48 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2007, o 23:27
Posty: 1396
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 4
Też się zastanawiam po co Radkowi CB. W koncu nosi mundur :-D .
Ja już dostałem swoje radyjko.
LAfayette Ares + antena Wilson Little Wil na magnes. Radio małe, więc spokojnie mieści się w podłokietniku.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, o 16:51 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 10 maja 2007, o 22:17
Posty: 457
Lokalizacja: Gdańsk
wojtekd3 napisał(a):
LAfayette Ares + antena Wilson Little Wil na magnes. Radio małe, więc spokojnie mieści się w podłokietniku.

wojtekd3 a możesz zrobić fotkę i wstawić plus opisik jak kable poprowadziłeś ???


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, o 17:03 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2007, o 23:27
Posty: 1396
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 4
Radio wygląda tak:

Antenę przyklejak z tyły na dachu. Kabel antenowy poprowadziłem luzem z bagażnika pod siedzeniami i środkowym gumowym dywanikiem do podłokietnika. Kiedy używam radia, zasilanie podłączam pod gniazdo zapalniczki, a mikrofon leży sobie w zagłębieniu między podłokietnikiem a drążkiem zmiany biegów.

[ Dodano: 2007-05-22, 17:04 ]
Jest to tanie i nieskomplikowane radio, ale działa.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, o 19:32 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 lut 2007, o 23:47
Posty: 2686
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2014
Silnik: 1.8
ayrsen napisał(a):
Czy żeby unikać <p>

Dokładnie tak... :tak:

ayrsen napisał(a):
A co do <p>, to przecież masz już PDA, Automapę i "dane" z mobilne.net...

Punktów są tysiące, więc gdybym miał zwalniać za każdym razem gdy AM ostrzega o suszarkach, przenośnych fotoradarach albo nieoznakowanych radiowozach to chyba bym szału dostał :-D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, o 21:12 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 10 maja 2007, o 22:17
Posty: 457
Lokalizacja: Gdańsk
wojtekd3 napisał(a):
Jest to tanie i nieskomplikowane radio, ale działa.

Tanie to znaczy ile ??? jeśli wolno spytać :-D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, o 21:27 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2007, o 23:27
Posty: 1396
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 4
Wolno spytać.
Radio - 240
antena - 135
przesyłka - 27

A wszystko na http://www.avanti-radio.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, o 21:35 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 10 maja 2007, o 22:17
Posty: 457
Lokalizacja: Gdańsk
to jeszcze powiedz jak wrażenia i pierwsze rozmowy ;-) ;-) ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, o 21:38 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 lut 2007, o 23:47
Posty: 2686
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2014
Silnik: 1.8
Moje to Alan 121 :ok:


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, o 21:41 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 10 maja 2007, o 22:17
Posty: 457
Lokalizacja: Gdańsk
MaŁy_RaDeK napisał(a):
Moje to Alan 121 :ok:

a gdzie zamontowałeś ???
i jaką masz antenę ???


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, o 21:43 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2007, o 23:27
Posty: 1396
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 4
Ziemas napisał(a):
to jeszcze powiedz jak wrażenia i pierwsze rozmowy ;-) ;-) ;-)

Na razie jestem w fazie testowania. Wiem, że słychać mnie dobrze. Natomiast z odbiorem sa małe problemy. tzn. dobrze słyszę innych użytkowników w odległości 4-5 km, a dalej są już zaszumieni. Pokombinuję jeszcze z umiejscowieniem anteny, a jak będę luźniejszy to poczytam coś na forum użytkowników cb.
Mimo to w trasie z powodzeniem można uzyskać informację na temat "czystości ścieżek"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, o 21:46 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 10 maja 2007, o 22:17
Posty: 457
Lokalizacja: Gdańsk
wojtekd3 napisał(a):
Na razie jestem w fazie testowania. Wiem, że słychać mnie dobrze. Natomiast z odbiorem sa małe problemy. tzn. dobrze słyszę innych użytkowników w odległości 4-5 km, a dalej są już zaszumieni...

No właśnie tego się najbardziej obawiam. Trzasków i szumów z których trudno będzie wydobyć cokolwiek sensownego. :nie:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, o 21:49 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 lut 2007, o 23:47
Posty: 2686
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2014
Silnik: 1.8
Mi się wydaje, że nie mam dobrze zestrojonej antenki z radiem.
Właśnie zamawiam miernik i sam się tym zajmę :tak:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, o 22:09 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2007, o 23:27
Posty: 1396
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 4
Ziemas napisał(a):
No właśnie tego się najbardziej obawiam. Trzasków i szumów z których trudno będzie wydobyć cokolwiek sensownego. :nie:

Można wydobyć coś sensownego, pod warunkiem ustawienia odpowiedniej czułości. Nie trzeba zbierać wszystkich śmieci z eteru, tylko odbierać tych, którzy nadają w dobrej jakości, co równa się z tym, że są blisko ciebie. Czyli np. o drogę pytasz jadących z przeciwka i masz aktualne informacje na bieżąco.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, o 22:13 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lut 2007, o 23:17
Posty: 1483
Lokalizacja: 3M
MaŁy_RaDeK napisał(a):
ayrsen napisał(a):
Czy żeby unikać <p>

Dokładnie tak... :tak:

Czy Ty masz jakieś specjalne powody, żeby unikać <p> ???

MaŁy_RaDeK napisał(a):
Punktów są tysiące, więc gdybym miał zwalniać za każdym razem gdy AM ostrzega o suszarkach, przenośnych fotoradarach albo nieoznakowanych radiowozach to chyba bym szału dostał :-D

Widzisz - dlatego na znanych trasach nie słuchasz się AM, ponieważ wiesz lepiej...
A na nieznanych trasach nie słuchasz się AM, ponieważ musisz się zapoznać z trasą...

Odnośnie CB - absolutnie do mnie nie przemawia... Przykro mi Panowie... :nie: :nie: :nie:

P.S. Cyt: "Trudno - zdarza się..." :-D :-D :-D

_________________
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieselem... :diabel:
Nie da Ci tego żadna dziewczyna, co może dać Ci w benzynie turbina! :ok:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, o 22:14 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 10 maja 2007, o 22:17
Posty: 457
Lokalizacja: Gdańsk
wojtekd3 napisał(a):
Można wydobyć coś sensownego, pod warunkiem ustawienia odpowiedniej czułości. Nie trzeba zbierać wszystkich śmieci z eteru, tylko odbierać tych, którzy nadają w dobrej jakości, co równa się z tym, że są blisko ciebie...

Zasadę działania znam ;-) ;-) ;-)
Bardziej mi właśnie chodzi o określenie realnego zasiegu danego zestawu i wpływu anteny na "zasięg" CB


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, o 22:14 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2007, o 23:27
Posty: 1396
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 4
ayrsen napisał(a):

Odnośnie CB - absolutnie do mnie nie przemawia... Przykro mi Panowie... :nie: :nie: :nie:


Ja też nie lubię tatara, bo nigdy nie spróbowałem......


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, o 22:37 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 21 mar 2007, o 10:19
Posty: 77
Lokalizacja: 3miasto
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 Wagon
Rocznik: 2006
Silnik: 2AD-FTV
To i ja się pochwale..... mój zestawik to:

Obrazek

plus antenka...

Obrazek

Śmiga ok... chociaż pewnie zaraz ktoś powie, że mały badyl to g***o ale ja niestety nie mogłem pozwolić sobie na ML145 bardzo mały zapas wysokości miałem więc padło na ww. antenke.

_________________
Pozdrawiam
Looke


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2007, o 09:11 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 lut 2007, o 23:47
Posty: 2686
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2014
Silnik: 1.8
Looke napisał(a):
chociaż pewnie zaraz ktoś powie, że mały badyl to g***o ale ja niestety nie mogłem pozwolić sobie na ML145 bardzo mały zapas wysokości miałem więc padło na ww. antenke.

Nie koniecznie... Ja trochę żałuję, że nie kupiłem krótszej bo teraz zawadzam o wszystko co się da :-D
A tak serio, to problemy są szczególnie w podziemnych parkingach.
Trzeba jeździć trochę wolniej :nuda:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2007, o 13:18 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 lut 2007, o 23:47
Posty: 2686
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2014
Silnik: 1.8
Radyjko zamontowałem w mało wygodnym miejscu, ale za to nie rzuca się w oczy a o to właśnie mi chodziło.
Poza tym mam przyciski up/down na gruszce, więc nie muszę się zbytnio gimnastykować z przełączaniem kanałów.

Obrazek

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2007, o 09:01 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 22 kwi 2007, o 12:06
Posty: 204
Lokalizacja: Lublin
Zastanawiam się nad kupnem CB, ale jestem kompletnie nie kumaty. Znam się na tym jak na operacji na otwartym mózgu. Mam pytanie czy takie radyjko warto kupić ??? Czy to w ogóle się do czegoś nadaje ???

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=197041136

_________________
Piotrek_LU
piotrek_lu@avensis.info


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2007, o 09:12 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2007, o 23:27
Posty: 1396
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 4
Mój kolega ma takie radio i jest zadowolony. Sam chciałem takie kupić, ale nie mogłem znaleźć w tej cenie. Do tego trzeba tylko dobrą antenkę i powinno śmigać.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2007, o 09:16 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 22 kwi 2007, o 12:06
Posty: 204
Lokalizacja: Lublin
wojtekd3 napisał(a):
Mój kolega ma takie radio i jest zadowolony. Sam chciałem takie kupić, ale nie mogłem znaleźć w tej cenie. Do tego trzeba tylko dobrą antenkę i powinno śmigać.

Dzięki Wojtek. O taką opinię mi chodzio :ok: Radio sprawdzone.
A co do anteny to zdać sie na podpowiedź sprzedawcy?

_________________
Piotrek_LU
piotrek_lu@avensis.info


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2007, o 09:20 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2007, o 23:27
Posty: 1396
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 4
Ja też się za bardzo na tym nie znam. Kolega z cobrą ma antenę Wilsona na magnes. Ja też poszedłem tym tropem, tym bardziej, że w sklepie powiedzieli, że tki zestaw będzie dobrze współpracował ze sobą. Sprzedawca, jeśli kumaty, na pewno ci coś podpowie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2007, o 09:28 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 10 maja 2007, o 22:17
Posty: 457
Lokalizacja: Gdańsk
Ja mam u siebie za rogiem sklep z CB :-D
Byłem wstępnie pogadać. Gościu powiedział że radio jest najmniejszym kłopotem.
A cała sztuka polega na dobraniu i dostrojeniu anteny do.... samochodu. :bojesie:
Jeśli bym się zdecydował to właśnie u niego. Nie kupuję wtedy w ciemno anteny.

Wstępnie koszt wyniósłby mnie 450zł z montażem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 389 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda