TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 21 sie 2017, o 16:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 sie 2014, o 00:03 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 29 mar 2011, o 22:49
Posty: 68
Lokalizacja: Polska, Tarnów
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 1999
Silnik: 7A-FE
Chciałbym u siebie podpiąć cb radio na stałe do zasilania. Gdzie najlepiej się wpiąć? Czytałem że podpinanie na przykład do zasilania zwykłego radia cd może powodować zakłócenia. Moje cb chciałbym zamontować w okolicy nóg pasażera wiec najlepszy dostęp jest do przewodów w konsoli centralnej. Czy można się "wlutować" w przewód zasilający gniazdo zapalniczki?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 sie 2014, o 00:16 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 paź 2012, o 19:37
Posty: 317
Lokalizacja: Chojnice
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: D4D 1CD-FTV 2.0
Można. O ile nie masz radia dużej mocy ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 sie 2014, o 00:24 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 29 mar 2011, o 22:49
Posty: 68
Lokalizacja: Polska, Tarnów
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 1999
Silnik: 7A-FE
Wcześniej miałem midland Alan 102 wpiety normalnie wtykiem do gniazda zapalniczki i przy używaniu spryskiwaczy albo otwieraniu szyb trzeszczal. Teraz kupiłem president teddy i chce go ładnie zamontować żeby żadnych kabli nie było widać. Tylko się zastanawiam właśnie skąd wziąć zasilanie do niego żeby nie było zakłóceń i nie pogorszyć pracy reszty elektryki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 sie 2014, o 00:27 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 paź 2012, o 19:37
Posty: 317
Lokalizacja: Chojnice
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: D4D 1CD-FTV 2.0
Jeżeli standardowe radio 4 Watt to spokojnie pod gniazdo zapalniczki. To, że trzeszczało to znaczy, że albo miałeś coś nie teges z pompką, albo radio made in China ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 sie 2014, o 00:29 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 29 mar 2011, o 22:49
Posty: 68
Lokalizacja: Polska, Tarnów
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 1999
Silnik: 7A-FE
Dzięki za odpowiedź, będę jutro próbował


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 sie 2014, o 07:31 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 6914
Lokalizacja: WWW
Pochwały: 815
Marka: Toyota
Model: T25FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D2T-ADFTV
mirus45 napisał(a):
.... Czytałem że podpinanie na przykład do zasilania zwykłego radia cd może powodować zakłócenia. Moje cb chciałbym zamontować w okolicy nóg pasażera wiec najlepszy dostęp jest do przewodów w konsoli centralnej. Czy można się "wlutować" w przewód zasilający gniazdo zapalniczki?

Zasilanie radia CD i gniazda zapalniczki idzie z tego samego obwodu/bezpiecznika, więc czy podłączysz się tu czy tu, to to samo.
Jak radio wrażliwe będzie siało czy tak czy siak, nie jestem też przekonany czy zasilanie z bezpieczników nad lewym kolanem coś poprawi, ale ewentualnie tam szukaj "grubego plusa" z akumulatora.
Jedyny w miarę skuteczny sposób to pociągnięcie (+) i (-) bezpośrednio z akumulatora.

W 7A-FE nie powinno być raczej żadnych problemów z zakłóceniami CB/radio/silnik, jakbyś nie podłączył to większość CB działa bez zakłóceń.
Problemy duże z zakłóceniami z silnika w CB są w 1AZ-FSE, ale to nie Twój problem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 kwi 2015, o 14:40 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 24 kwi 2015, o 14:37
Posty: 2
Marka: wfdsaf
Model: fsddfsfsd
Nadwozie: cabrio
Rocznik: 1990
Silnik: FDSFSDF
Może ktoś wrzucić zdjęcia jak u siebie wyprowadził ten kabel? Dokładnie pooglądałem podłokietnik i widzę że bez wiercenia się nie obędzie :( Myślę że dobrym miejscem jest zrobić ten otwór pod gumką (w razie czego to po wyciągnięciu anteny przysłoni dziurę) ale zastanawiam się czy robić duży otwór pod wtyczkę czy może wiertłem pod sam kabel a wtyczkę później przylutować.



______________


MIRZA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 kwi 2015, o 14:40 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 24 kwi 2015, o 14:37
Posty: 2
Marka: wfdsaf
Model: fsddfsfsd
Nadwozie: cabrio
Rocznik: 1990
Silnik: FDSFSDF
Może ktoś wrzucić zdjęcia jak u siebie wyprowadził ten kabel? Dokładnie pooglądałem podłokietnik i widzę że bez wiercenia się nie obędzie :( Myślę że dobrym miejscem jest zrobić ten otwór pod gumką (w razie czego to po wyciągnięciu anteny przysłoni dziurę) ale zastanawiam się czy robić duży otwór pod wtyczkę czy może wiertłem pod sam kabel a wtyczkę później przylutować.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda