TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 24 cze 2017, o 05:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wzmacniacz a CB
PostNapisane: 13 maja 2011, o 18:12 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lut 2010, o 13:18
Posty: 36
Lokalizacja: Nasielsk
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D
Założyłem wzmacniacz Blaupunkt`a i zaczęły się problemy z CB, a mianowicie gdy odpalę wzmacniacz radio bardziej szumi, gdy zwiększę głośność powiedzmy do średniej radio szumi coraz bardziej. Na poprzednim wzmacniaczu też tak było, co mogę zrobić? zainstalować jakieś filtry?

_________________
Moja lala


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 maja 2011, o 20:41 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 6856
Lokalizacja: WWW
Pochwały: 803
Marka: Toyota
Model: T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D
We wzmacniaczu muszą byś jakieś przetwornice napięcia, aby uzyskać więcej niż 25V w mostku na głośnik. Generują one impulsowe piki prądu, które pewnie przenoszą się do sieci zasilającej. Bardzo możliwe też, że przewody zasilające wzmacniacz promieniują te impulsowe zakłócenia.

Możesz spróbować:
1) Zaekranować przewody zasilające wzmacniacz, owinąć je razem folią ALU i zaizolować, a folię połączyć z minusem tylko od strony akumulatora.
2) Dać przy wzmacniaczu filtr na przewodach zasilających, który stłumi impulsy prądu. Daj jakieś filtry indukcyjne w szereg i na samych zaciskach zasilających wzmacniacza daj kilka połączonych równolegle kondensatorków, bezindukcyjnych po parę nF, aby zwierały króciutkie piki prądu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 maja 2011, o 20:52 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 4 cze 2007, o 00:18
Posty: 2744
Marka: Toyota
Model: T22 & T27
Rocznik: 2009
Silnik: 4A-FE & 3ZR-FAE
Jak jest podpięte CB? Pod zapalniczkę czy aku?
Uziemienie wzmacniacza jest podłączone pod karoserię czy aku?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 maja 2011, o 00:24 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lut 2010, o 13:18
Posty: 36
Lokalizacja: Nasielsk
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D
Uziemienie wzmacniacza podpięte jest pod karoserię. CB aktualnie podpięte pod zapalniczkę, wcześniej było pod akumulator, ale tez szumiało więc myślałem że może to dlatego, podłączyłem pod zapalniczkę i jest to samo. Może cewka która wyrównuje napięcie by pomogła, trzeba by było sprawdzić z cewka jakiegoś znajomego ;]

_________________
Moja lala


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 maja 2011, o 01:55 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 4 cze 2007, o 00:18
Posty: 2744
Marka: Toyota
Model: T22 & T27
Rocznik: 2009
Silnik: 4A-FE & 3ZR-FAE
No to wypadało by poprowadzić uziemienie wzmacniacza pod akumulator, prawym albo lewym progiem, zasilanie tak samo.
Jak nie pomoże to dopiero bawić się w filtry i inne cuda na kiju.

Z inną anteną sprawdzałeś czy jest tak samo?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 maja 2011, o 02:18 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lut 2010, o 13:18
Posty: 36
Lokalizacja: Nasielsk
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D
Jakoś średnio widzi mi się doprowadzać ziemię wzmacniacza pod akumulator. Z inną antena nie sprawdzałem, ale wydaje mi się, że antena jest w porządku, jak coś to może radio ma fixa ;p ale odbiera dobrze

_________________
Moja lala


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 maja 2011, o 09:00 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2010, o 14:39
Posty: 604
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Avensis_T27
Model: Sedan, po FL
Rocznik: 2016
Silnik: 2RT, 1,8 PB
Kolego, skoro sprawdzałeś CB podłączając je bezpośrednio pod akumulator, to zakłócenia raczej wchodzą przez antenę.
Trzeba sprawdzić antenę, poszukać możliwości wy ekranowania anteny, jeśli jest taka możliwość, jeśli nie to lepszej jakości antena.

_________________
Pozdrawiam Tomek

Obrazek
Moja poprzednia Avensis T22, sedan przed FL, Linea LUNA, 4A-FE 1,6 16V 110KM PB+LPG II GEN.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 maja 2011, o 12:38 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 6856
Lokalizacja: WWW
Pochwały: 803
Marka: Toyota
Model: T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D
Podłącz czyjąś antenę na magnesie i zobaczysz, czy zakłócenia takie same czy inne.
Gdyby na innej antenie było lepiej to zmień kabel przy swojej antenie, najlepiej na półfalowy H155.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 maja 2011, o 16:28 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 4 cze 2007, o 00:18
Posty: 2744
Marka: Toyota
Model: T22 & T27
Rocznik: 2009
Silnik: 4A-FE & 3ZR-FAE
No to skoro nic nie chcesz robić to pozostaje się przyzwyczaić.
Do sprawdzenia jest uziemienie i antena. Radio zostaw w spokoju.
Może pomóc też zamontowanie anteny na stałe do relingu + kabelek uziemienia anteny.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda